Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    majahr
    25. nov 2020    Čítané 286x

    Písanie čísel - ZDARMA pracovný zošit

    Pýtali ste si zošit pre menšie detičky na rozvoj grafomotoriky. Spojila som to s učením sa číslic.

    Zdarma si ho môžete stiahnuť u mňa na blogu

    https://tribodky.online/pisanie-cisel/

    majahr
    24. nov 2020    Čítané 93x

    Naučili ma...

    V živote stretnete veľa rôznych ľudí a tí Vás naučia rôzne veci. Životné lekcie, ktoré pre svoj rast potrebujete. Posolstvá, ktoré Vás majú posunúť na tie správne miesta. 

    Prosila som

    Odpúšťala toľkokrát až som zašla za svoje hranice, kde som dovolila ich skutkom mi ubližovať stále. A ja som odpúšťala ďalej. Nevidiac svoju hodnotu, lebo som brala ohľad na nich. 

    A tak ma naučili, že odpúšťať treba hlavne kvôli sebe. Ale taktiež je potrebné mať hranice.

    Čakala som odpovede

    Ale naučili ma, že nie vždy dostaneme odpovede. Že je zbytočné čakať, keď sa ten druhý už sám rozhodol. Naučili ma, že niektoré veci mám prijať tak, ako sú. Odpovede sú aj v tichu a neodpovedaní. V skutkoch viac, ako v slovách. 

    Mlčala a tolerovala som

    Častokrát som mlčala vtedy, keď som mala hovoriť. Tolerovala som správanie voči sebe, ktoré sa mi nepáčilo. Dôvody boli rôzne a iní to zneužívali. Nemala som na mojich hraniciach strážcov, ktorí by kričali na poplach. Mali v hrdlách hrču. Moju hrču. 

    Tento krásny článok s veľa múdrosťami nájdete u mňa na blogu: https://tribodky.online/naucili-ma/ a možno sa v ňom nájdete aj vy 🙂

    majahr
    19. nov 2020    Čítané 50x

    Niekedy nedostaneš odpovede

    Skutočný príbeh Viky hovorí o tom, že niekedy odpovede nedostaneš. Prijmeš život taký, aký je a žiješ ďalej. Celý príbeh sa dočítate u mňa na blogu https://tribodky.online/niekedy-nedostanes-odpoved/ 

    Môžem len povedať, že Viky statočná a silná žena. Dodnes nemá odpovede a vyrovnala sa s tým. Čo jej iné ostávalo, ak chcela žiť krásny život so synom, hoci bez manžela.

    “Spočiatku som si myslela, že má milenku, ale to poprel. Nemal jasné odpovede prečo to takto chce. Tvrdil, že malého miluje, ale že sa len trápi. Že všetko je stereotyp a on proste vyhorel. Ponúkla som mu, že skúsim ísť do práce aj ja, hľadala som riešenia. No on nechcel žiadne. Ani pomoc psychológa ani manželskú poradňu.” 

    Keď ten druhý nechce

    Slavo sa viac a viac uzatváral do seba. Čím viac ona chcela vec riešiť, tým viac sa on odťahoval. Nakoniec pochopila, že aj keď majú problém, nezmôže nič, pokiaľ druhá strana nechce.

    “On jednoducho nechcel. Založil ruky, vyložil karty, povedal taký som, takto to so mnou je a basta! Nemal snahu, a ani nám nedával nádej, že by to možno o mesiac – dva chcel zmeniť. Nevládala som v takomto vzťahu ostať a ešte v tom vychovávať malého.

    Môžete sa snažiť akokoľvek, keď ten druhý nechce, neurobíte nič. Už je to len na Vás, ako dlho takto vydržíte a ako sa rozhodnete.

    Pripájam k sérií a pracovnému ZOŠITU, ktorý je plný jednorožcov, úloh a hlavolamov, krásnych hier a dekorácií aj túto postavičku ktorú si môžete stiahnuť a vyrobiť.
    ZDARMA NA
    https://tribodky.online/poskladaj-si-jednorozca/

    Táto kocka je súčasťou celého krásneho pracovného zošita o jednorožcoch.
    Kocku si môžete stiahnuť zdarma a zahrať sa s deťmi. Pomôžte im ju vystrihnúť a zlepiť. Sú tam aktivity pre všetkých.
    Príjemnú zábavu

    https://tribodky.online/kocka-s-aktivitami-pre-...

    Spracovala som zvieraciu abecedu do podoby krásnych kartičiek. Učte sa s detičkami. Nech sa páči - zdarma https://tribodky.online/abeceda-zvieratiek/

    Na dnes takáto malá pomôcka, aby ste správne vedeli priradiť zvieratká a veci. Či patria do podmorského sveta, na farmu alebo na safari.
    Krásne hranie a učenie sa
    https://tribodky.online/pracovny-list-spravne-p...

    majahr
    15. nov 2020    Čítané 44x

    Pracovný list POMENUJ ZVIERATKÁ

    Stiahnite si zdarma pracovný list pre detičky a učte sa s nimi pomenovať zvieratká. Učte ich začiatočné písmená alebo rovno celé pomenovanie. Do kartičiek môžu priamo vpísať alebo priradiť písmenká.

    ZDARMA u mňa na blogu:

    https://tribodky.online/pracovny-list-pomenuj-zvieratka/

    majahr
    15. nov 2020    Čítané 86x

    Vianočné pohľadnice ZDARMA

    K akcii o ktorej sa dočítate viac v predchádzajúcej správe som vytvorila sériu Vianočných pohľadníc. Budú súčasťou balíčkov pre starších ľudí v Domove seniorov v našom meste.

    Vy si ich môžete stiahnuť a vytlačiť ZDARMA u mňa na blogu. Nech sa páči. 

    https://tribodky.online/vianocne-pohladnice-zdarma/

    majahr
    14. nov 2020    Čítané 2026x

    Počuli ste už o NE/OBYČAJNEJ KRABICI od topánok, ktorá poteší starkých?

    Možno ste už zachytili túto krásnu akciu, beží totižto na Slovensku už tretí rok. Je to výzva, zabaliť krabicu od topánok a naplniť ju drobnosťami, ktorým by sa potešili starký v domovoch dôchodcov alebo domovoch seniorov.

    Aj my sme sa zapojili a oslovili ľudí z nášho mesta. Vy sa môžete zapojiť tiež a pozrieť si zberné miesta vo vašom okolí.

    Viac sa dočítate u mňa na blogu: https://tribodky.online/ne-obycajna-krabica-od-topanok/

    Je to akcia, do ktorej môžete zapojiť aj vaše detičky. My s dcérkou sa chystáme nakresliť aj zopár obrázkov a napísať pár milých riadkov. Veľmi sa na to tešíme. 

    A viete, koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? NEKONEČNO.

    majahr
    14. nov 2020    Čítané 204x

    Rodina ako divadlo

    Bolo to divadlo, kde za oponami ľudia ticho plakali. Janka ani len netušila, že to môžu vnímať aj jej dcéry. Snažila sa pred nimi všetko skrývať. Ale deti hoci nevidia, cítia. 

    Janka mi napísala o jej príbehu. Rozhodla som sa po jej súhlase ho zverejniť. Myslím si, že sa týka mnohých z nás. Dokonca poznám ženy z môjho okolia, ktoré sa mi zverili s podobným príbehom. 

    Janka je 40 ročná žena, matka dvoch dcér – 16 a 12 ročných. Manželka a živnostníčka. Celkom pokojné a spokojné manželstvo trvalo približne 10 rokov. Posledných 8 je to už iba divadlo. 

    Jej sebavedomie kleslo na nulu, ako hovorí. Roky okolo domácnosti a dievčat si vyžiadali svoju daň. Prestala si veriť v profesionálnej oblasti a pracovala iba z domu. Nebol to príjem, ktorý by ju uživil. Mala snahu sa vzoprieť jeho názoru a posielala životopisy. Ale keď jej neprišla ani len zamietavá odpoveď, tak to vzdala. Po ôsmych mesiacoch posielania a upravovania motivačného listu a životopisu si skutočne prišla ako neschopná

    “Naša rodina bola divadlom. Veľkým krásnym divadlom pre svet. Krásny dom, spokojný pracujúci manžel, ktorý sa vie postarať. Žena, ktorá je šťastná, lebo nemusí do práce a môže byť celé dni doma a venovať sa deťom a tomu krásnemu majetku.” 

    “Všetko sa zmenilo jeden večer. Moja dcéra sa ma spýtala, ako dlho chcem takto ešte žiť? (ešte teraz pri týchto slovách plačem). Povedala mi, že ona vidí, že nie som šťastná. Že som výborná mama a ony ma ľúbia, ale že vidia, že sa veľmi trápim.” 

    Janka sa rozhodla. Dala si pól roka na to, aby si svojou prácou dokázala vytvoriť úspory. Šetrila kde sa dalo. Pracovala pilnejšie. Posilnila sa na duchu a začala pracovať na svojom sebavedomí. 

    Celý príbeh Janky sa dočítate u mňa na blogu, skončil našťastie pre ňu a jej dcéry dobre. Ani by ste neverili, koľko takých divadiel denne vidíte a myslíte si to svoje, lebo nepoznáte skutočnú pravdu. 

    https://tribodky.online/rodina-ako-divadlo/

    majahr
    13. nov 2020    Čítané 57x

    Pracovný list o zvieratkách ZDARMA

    Stiahnite si pracovný list o zvieratkách z dvora ZDARMA ako pdf.

    https://tribodky.online/pracovnylistzdarmaozvieratkach/

    Vytlačte si na domácej tlačiarni krásne obrázky zvieratiek. Zalaminujte, vystrihnite, ak máte samolepiaci suchý zips, tak aj podlepte a môžete kompletizovať rodinky.

    Učte detičky aké zvuky tieto zvieratká vydávajú. Ako sa volá mama a ako otec teliatka? A prečo malé kuriatka vyzerajú inak ako ich rodičia?

    To všetko môžete deti naučiť prostredníctvom tejto kreatívnej pomôcky.

    Nech sa páči, u mňa na blogu aj oveľa viac pracovných listov.

    majahr
    13. nov 2020    Čítané 150x

    Krásne obrázky do detskej izbičky ZDARMA

    Milé zvieratká a krásne vyznania lásky pre Vaše bábätko.

    "Nikto nikdy nechcel niečo viac, ako sme my chceli Teba..."

    "Strážim tvoje sny"

    "Milovaný" a "Milovaná"

    Vytlačte a zarámujte, všetko si môžete u mňa stiahnuť zdarma.
    https://tribodky.online/obrazkydoizbicky/

    majahr
    12. nov 2020    Čítané 2339x

    Nevie, kedy prestať

    Tento príbeh mi porozprávala žena, ktorá nechce byť menovaná. Ale aby sa Vám lepšie čítalo, volajme ju Katka. Jej príbeh sa ma dotýka aj osobne. 

    Katka mi napísala s tým, že jej bývalý partner nechce dať pokoj. Oslovil ju môj výrok:

    “Ty máš posledné slovo ešte aj na svoje posledné slovo.”

    Napísala: “Presne toto! Presne toto mám teraz v živote. Ja poviem NIE a on dodá to svoje. Ja poviem PRESTAŇ! a on vzápätí píše a vysvetľuje. Ja poviem DOSŤ! a on si hľadá cestu späť ku mne.

    “Skutočne som si myslela, že to pochopil aspoň sčasti, lebo mi dal na pár dní pokoj. Ja som sa snažila dať si znova život do poriadku. Kamarátky ma podporovali a ja som sa znova učila veriť sebe samej. Pomaličky to šlo. Deň za dňom bez neho ma oslobodzovali stále viac od jeho výčitiek.” 

    A ako to dopadlo? Čítajte u mňa na blogu https://tribodky.online/nevie-kedy-prestat/

    majahr
    9. nov 2020    Čítané 120x

    Stiahnite si zdarma Iniciálky

    Krásny deň prajem,

    dnes som Vám pripravila iniciálky na stiahnutie. Môžete si ich vytlačiť a dať do rámčeka. Abeceda neobsahuje písmena s mäkčeňmi. Ale ak by ste veľmi chceli, napíšte a viem Vám vyrobiť.

    Formát je pdf, veľkosť si viete nastaviť. Viete dekorovať detskú izbičku začiatočným písmenkom bábätka, ale taktiež viete ozdobiť vstupnú halu alebo obývačku iniciálkou vášho priezviska.

    Tak nech sa páči 🙂

    https://tribodky.online/inicialky-dietatka/

    majahr
    8. nov 2020    Čítané 52x

    Byť sám nie je osamelosť

    Máte výčitky, ak si spravíte chvíľku len pre seba? Máte pocit, že musíte byť neustále v strehu a dosahu iným?

    Bojíte sa byť sami z rôznych dôvodov? Prečítajte si môj najnovší článok o samote. Ako sa postupne učiť vychutnávať si tento čas. Prečo je čas pre seba veľmi dôležitý a aké to má výhody pre náš život?

    https://tribodky.online/nebojte-sa-byt-sami/

    Osamelosť je stav – osamelý môžeme byť aj v spoločnosti plnej ľudí. Osamelý môžeme byť aj vo vzťahu. Je to psychický stav, pocit, že iným na nás nezáleží. 

    Ako pochopiť, že samota nie je trest ani mrhanie časom? Ako maličkými krokmi denne dokážeme vytvoriť priestor byť sám so sebou. 

    Vedeli ste, že našej psychike pomáha aj viesť si denník? Dokonca ten, ktorý píšeme ručne na papier oveľa viac prospieva nášmu duševnému zdraviu. 

    Aby sme mohli dávať, musíme predovšetkým mať. Možno sa stačí zamyslieť nad tým, že dávame len to, čo sami máme. Ak niečo chceme zmeniť, mali by sme začať od seba - dobiť baterky vo svojej vlastnej samote.

    majahr
    7. nov 2020    Čítané 208x

    Stiahnite si krásne obrázky

    Pripravila som pre Vás dnes ZDARMA na stiahnutie obrázky s vyznaním.

    Krásny doplnok do detskej izbičky. Sú minimalistické, čierno-biele. Vytlačíte ich u seba na tlačiarni a založíte do rámčeka. Po čase ich kľudne môžete vymeniť.

    Nech sa páči: https://tribodky.online/zmenilo-si-mi-svet/

    A ak sa Vám tieto moje veci páčia, kľudne mi zanechajte odkaz, poteším sa, v článku môžete hviezdičkou hodnotiť kvalitu, budem rada za spätnú väzbu, aspoň sa budem môcť zlepšovať.

    majahr
    5. nov 2020    Čítané 38x

    Učme sa o včelách

    Na dnes som Vám pripravila pracovný list o včelách.

    Stiahnuť si ho môžete tu: https://tribodky.online/ucme-sa-o-vcelach/

    a vyzerá asi takto 🙂

    majahr
    5. nov 2020    Čítané 46x

    Nevzdávaj sa po neúspechu

    Ako vnímate neúspech vy? Keď sa Vám niečo nepodarí? Vzdáte sa pri prvej prekážke?

    Viac zaujímavého sa dočítate v mojom novom článku: https://tribodky.online/nevzdavaj-sa-po-neuspechu/

    Vedeli ste, že jeden zaujímavý výskum dokázal na študentoch, že tí, čo boli chválení za snahu mali oveľa väčšiu chuť sa poučiť od tých šikovnejších?

    Ako sa naučiť využiť neúspechy a pády vo svoj prospech? Zakaždým, keď vstanete ste o čosi múdrejší, tak to využite. Do cieľa predsa nemusí viesť len jedna cesta a už to vôbec nemusí byť tá, na ktorej padnete. Možno len prehodnotiť cestu, spôsob a zmeniť uhol pohľadu.

    Niekedy sami seba podkopávame tým, že už vopred pochybujeme o tom, že to dokážeme. 

    Neúspech buduje charakter človeka. Pred nami stoja nové výzvy a nové prekážky. Ale po páde sa z nás stávajú iní ľudia. Takže každý nový neúspech zvládneme inak a je len na nás či lepšie, či poučení z predošlých pádov. 

    A pamätajte na to, že akýkoľvek neúspech by z teba nemal urobiť človeka horšieho, než si bol. Neúspech ako aj úspech by z teba mal robiť človeka lepšieho, než si bol včera, než si bol pred pádom. 

    majahr
    4. nov 2020    Čítané 1071x

    Pracovný list - AKO RASTIE

    Pripravila som Vám malú pomôcku pre Vás a vaše detičky.

    Vysvetlite im ako sa zo semienka stane rastlinka. Čo k tomu potrebuje. Ako sa pomaličky zakorení a vyženie prvé lístky.

    A keď sa o ňu staráme, tak nám prinesie úrodu. Ovocie, zeleninku alebo aj kvetinky. 

    Môžete sa s nimi rozprávať o tom, že niektoré rastlinky žijú krátko, iné dlhé roky. Niektoré sú na okrasu, iné nám prinášajú úžitok v podobne ovocia a zeleniny, ktoré môžeme neskôr konzumovať.

    Pracovný list je zdarma k stiahnutiu - nech sa páči

    https://tribodky.online/ako-rastie/

    majahr
    4. nov 2020    Čítané 129x

    Ako sa brániť manipulátorom?

    Tí šťastnejší si ich do života ani nevpustia. Odhalia ich stratégiu už pri prvých príznakoch. No tí citliví, tí, čo iným pomáhajú a vnímajú iných skôr podľa seba (že oni by nikomu neublížili), tak tí to pri nich nemajú ľahké.

    Už keď ste zistili, že máte v živote manipulátora. Keď ste odhalili jeho techniky a spôsoby, je načase sa naučiť brániť.

    V mojom osobnom živote to bola dlhá cesta na konci ktorej bolo - "Ty si sa teda riadne zmenila!" A ja som sa už len pousmiala, lebo som vedela, že som sa zmenila a on to pocítil. Pocítil práve to, že som sa už nedala manipulovať a potom som odišla.

    Ale ako sa naučiť brániť? Čo na nich zaberá a čo sa musíme skutočne naučiť robiť inak?

    Viac sa dočítate v mojom článku na blogu https://tribodky.online/brante-sa-manipulatorom/, je tam séria článkov o manipulátoroch. 

    Použite jeho vlastné odpovede. Buďte struční a nepúšťajte sa do hlbších debát, kde by Vás mohol viac zamotať. Odpovedajte všeobecne a stručne. Naučte sa kontraminpuláciu. Nerozprávajte o osobných veciach. Opakujte stále to isté dookola. 

    Naučte sa používať slovné frázy, ktoré ho odzbroja. V článku sú uvedené konkrétne príklady toho, ako a čo robiť. 

    Prajem Vám, aby ste našli ten vhodný spôsob, a aby ste dali najavo, že takéto správanie si neprajete.

    majahr
    30. okt 2020    Čítané 148x

    Žena nie je slúžka

    Dnes ma zaujal tento článok, kľudne si ho prečítajte celý, možno sa v ňom veľa z vás nájde, je taká zvláštna doba a niektorí chlapi sú ozaj divní

    https://ulomkyzeny.sk/zena-nie-je-sluzka/?fbclid=IwAR2pCjKAFZUqdP8CVlF-5Fg_o2hOB4M3QHwtOYaagW1UbnkTT9PGmWLCZEY

    Ja vám vyberiem zaujímavé pasáže:

    Ide o ženu - ženy, ktoré ostali doma s deťmi a starali sa o domácnosť a výchovu. Potom príde chlap a má pocit, že celé tie roky to ťahal on.

    Možno ťahal finančnú časť, ale žena robila všetko preto, aby on mohol pracovať. Veď aj v tejto dobe ostávajú poväčšinou doma matky s deťmi a učia sa s nimi. 

    Ale tie výčitky, to všetko čo sa na vás po rokoch zvalí vám len otvorí ústa. Tá práca ženy v domácnosti a okolo sa akosi neráta. Nie je vyjadrená v peniazoch.

    Minule som si len tak rátala, ak by za každú hodinu čo je žena doma a upratuje a varí a stará sa o deti, nakupuje a vozí ich do školy a krúžky mala dostať len 3 eura, koľko by to bolo? To by len potom muži pozerali. 

    Ale možno je málo takých, čo si to vedia vážiť a tí, čo si to vážiť vedia - klobúk dole. 

    Zaujal ma tento článok, lebo sčasti hovorí aj o mojom životnom príbehu. A bolelo to, po rokoch som sa cítila prázdna a akási menejcenná. NO teraz na sebe pracujem. A som nesmierne vďačná, že som mohla byť s mojim dieťaťom, keď ma potrebovalo.

    Ženy, prajem Vám i sebe, aby takýchto mužom bolo čím menej. 

    obrázok:Pexels.com

    majahr
    30. okt 2020    Čítané 44x

    Mužom môjho života

    Ďakujem všetkým tým, čo prišli do môjho života, aby mi ukázali, akí chlapi vedia byť. Dobrí, milí, pozorní, vľúdni a starostliví. A ďakujem aj tým, ktorí ukázali, že aj chlapi sú len ľudia a vedia byť aj nevšímaví, mrzutí, sebeckí. Bez vysvetlenia sa vypariť a nechať nezodpovedné otázky. 

    Bez akejkoľvek výčitky a s láskou Vám zanechávam odkaz, že ste vzácni, nech ste zanechali akékoľvek stopy v mojom srdci i živote. Prajem Vám všetko dobré, aby ste našli to, čo hľadáte, niekedy stačí, ak nájdete samých seba. Potom dostanú veci v živote konečne zmysel. 

    Prajem nám, ženy, aby muži, ktorí vstúpia do našich životov a my ich necháme pristúpiť bližšie k našim srdciam, aby práve tí muži vedeli, čo chcú. Aby nespôsobovali zmätok v našich dušiach, ale aby boli tou správnou atmosférou, tým pokojom, ktorý sme aj napriek všetkému, čo sme prežili mohli zažiť.

    Ak chceš vedieť, čo so mnou je – vedz, že som šťastná. Nezlomil si ma, možno si ma na chvíľku zastavil na mojej ceste, ale povyrástla som. Spoznala som ďalší kúsok svojho ja, ktorý chce aj napriek tomu všetkému milovať. Predovšetkým seba samú. 

    A tak si dnes sama odpúšťam, že som si vyčítala to, čím som bola a nemala byť i to, čím som nebola a mala byť. Odpúšťam si, že som možno nevedela povedať to, čo som povedať mala a povedala to, čo by som radšej nemala. Odpúšťam si to, že som čakala odpovede, ktoré neprišli a vysvetlenia, ktoré by možno ani neuľavili. Odpúšťam si, že som sa starala príliš a že som rýchlo dôverovala. 

    Viac u mňa na blogu www.tribodky.online

    majahr
    29. okt 2020    Čítané 56x

    Nebáť sa zmeny

    Na blogu www.tribodky.online si môžete prečítať viacero zaujímavých vecí, napríklad aj o tom, prečo sa bojíme zmeny?

    Pamätám sa na časy, keď sme ako osmenásťroční hovorili, že my sa nikdy nezmeníme. Nebudeme ako naši rodičia a už vôbec nie ako tí štyridsiatnici, ktorí už majú také názory, s ktorými sme nesúhlasili. No keby sme sa nemenili, keby sme sa so životnými skúškami a okolnosťami neučili, bola by to veľká škoda. 

    Hovoriť, že sa zmeniť chceme a skutočne to urobiť sú dve odlišné veci. Naše pocity a myšlienky nám často bránia v tom, aby sme zmenili svoje správanie, aj keď nám to môže zlepšiť život. 

    Prečo sa bojíme zmeny

    Niekedy sa bojíme zmeny preto, že si vopred predstavujeme, že to môže byť horšie, než to je teraz. Už vopred sa demotivujeme, vzdávame boj, preberáme negatíva, ktoré nás odrádzajú. No ktovie, ako zmena dopadne skôr, než sa do nej pustí?

    Psychicky silní ľudia túžia rásť, túžia sa niekam posunúť. Skúmajú, čo im život ponúka a skúšajú z toho vyťažiť čo najviac. Strach zo zmeny nám môže zabrániť v raste vo všetkých oblastiach života.

    Pri veľkých životných zmenách môžeme mať skutočne rôzne pocity. Dokonca nás tie pocity môžu od zmeny odradiť natoľko, že sa o ňu nikdy nepokúsime. Je preto veľmi dôležité vyvážiť pocity racionálnym myslením. 

    A zopár tipov na záver, ako si pomôcť je práve v článku u mňa na blogu - https://tribodky.online/nebojte-sa-zmeny/

    majahr
    29. okt 2020    Čítané 45x

    Nenechajte sa ovládať inými

    Na mojom blogu rozoberám okrem manipulácie aj to, ako sa jej brániť i ako budovať svoju psychickú silu.

    https://tribodky.online/psychicky-silni-ludia-sa-nenechaju-ovladat/

    Jedným z krokov ku zdravému sebavedomiu a tomu, aby sme svoj život žili tak, ako chceme my, je nenechať druhých, aby o našom živote rozhodovali.

    Vždy, keď si neurčíme isté zdravé fyzické a psychické hranice, riskujeme, že nás ostatní začnú ovládať.
    Rovnako dôležité je však určiť si aj citové hranice. Ak sa nám nepáči spôsob, akým sa k nám niekto správa, ale nič proti tomu neurobíme, dávame tým danému človeku moc nad svojím životom. 

    No niekedy práve kvôli tomu, že sa chceme vyhnúť riešeniu následkov, uprednostníme názor iných. Akoby sme sa chceli skryť za to, že “ty si mi tak poradil” alebo “urobila som, ako si povedal”. 

    Problém je sebaúcta a sebahodnota

    Sebaúctu si treba budovať. Mať rád sám seba, takého aký sme, vážiť si seba práve preto, aký sme nie je niekedy ľahké. Zvlášť v momente, ak urobíme rozhodnutie, ktorého následky zrania. No sebaúcta by sa nemala znižovať na základe chýb, ktoré urobíme. 

    Sebahodnota je to, ako vnímame seba samého. Seba samého by sme nikdy nemali vnímať cez to, čo o nás hovoria iní. 

    Zistite, ktorí ľudia vás ovládajú

    Moc nad našim životom dávame ľuďom, ktorí nám ublížili. Nevieme im odpustiť a tak nech konajú čokoľvek, bude to poznačené skutkom, ktorým nám ublížili.

    Viac o tomto a iných zaujímavých veciach sa dočítate 3x do týždňa na mojom blogu, instagrame či facebooku.

    majahr
    28. okt 2020    Čítané 1097x

    Aké prostriedky využíva manipulátor

    Na mojom blogu spracovávam podrobnejšie nielen prostriedky, ktorými nás manipulátor dokáže ovládať, ale tiež aj dopady jeho správania a v neposlednom rade aj spôsoby, ako sa manipulátorom brániť.

    https://tribodky.online/ake-prostriedky-vyuziva-manipulator-prva-cast/

    V skratke sa pozrieme na to, ako nás môže manipulátor ovplyvňovať

    Pocit viny

    Na základe zdravého pocitu viny sami u seba vieme veľa vecí zmeniť. No manipulátor využíva pocit viny u iného človeka, aby dosiahol to, čo chce.
    Manipulátor sa nedokáže ubrániť, aby pekne nahlas nevyslovil to, čo by iní zamlčali, aby nevytvárali nepríjemnú atmosféru. 

    Dvojzmysly

    Manipulátori radi používajú dvojzmyselné vety či výrazy. To preto, aby sa mohli neskôr skryť za ten druhý výraz vysloveného a vás mohli označiť ako toho, kto to celé zle pochopil. Pri takýchto ľuďoch strácate svoju vlastnú schopnosť rozlišovať, či to vnímate správne, alebo nie.

    Dvojitá väzba

    Ak manipulátor použije tento spôsob, môžete urobiť čokoľvek a vždy to nebude správne rozhodnutie. Cieľom človeka, ktorý manipuluje je donútiť nás reagovať podľa jeho predstáv

    (Ne)zodpovednosť

    Manipulátori svoju zodpovednosť prenášajú na druhých. Dobré výsledky si dokážu rýchlo prisvojiť, ale ak nastane problém, vedia to zhodiť na iných. 

    Využívanie sprostredkovateľov

    Veľmi radi odkazujú prostredníctvom tretích osôb alebo prostredníctvom odkazov, papierikov a správ. Robia to preto, aby nemuseli byť priamo konfrontovaní s vašou reakciou. Väčšinou takto odkazujú nepríjemné správy - že by ste mali ostať dlhšie v práci, alebo urobiť niečo navyše.

    Zahmlievanie

    Podávajú neúplné informácie a keď sa spýtate, aby Vám to vysvetlili, vyzeráte, alebo dokonca ste počastovaný tým, že ste hlúpy. Ak manipulátor použije tento spôsob, môžete urobiť čokoľvek a vždy to nebude správne rozhodnutie. Cieľom človeka, ktorý manipuluje je donútiť nás reagovať podľa jeho predstáv

    Medzi ďalšie patria vyhýbavé odpovede, odbiehanie od témy, využitie klamstva na zistenie pravdy. 

    Viac sa dozviete v článku, ktorý som si pre vás pripravila na blogu:

    https://tribodky.online/ake-prostriedky-vyuziva-manipulator-prva-cast/

    majahr
    28. okt 2020    Čítané 127x

    Dopady správania manipulátora

    Veľa z Vás rieši, či ten váš partner, manžel či priateľ nemá sklony k manipulácií. 

    Všetci raz za čas takéto sklony máme. Kedy je to už skutočne cez čiaru? Kedy má človek spozornieť? U mňa na blogu sa venujem tejto problematike celkom do hĺbky. Ale dnes Vám chcem ozrejmiť, aké dopady môže mať manipulátor na Váš život.

    Nemusí to byť len partner, ale manipulátorom môžu byť aj deti, súrodenci, kolegovia a veľmi často aj nadriadení.

    Ak ste dlhodobo vystavení správaniu manipulátora, môžete to pociťovať aj na svojom zdraví. Manipulátorovi chýba hlbšie etické cítenie. Často využíva sociálny status, aby pred nami skryl tienisté stránky svojej osobnosti. 

    V práci sú to práve vzťahy nadriadených a podriadených, kedy môže človek vo vyššej funkcii využívať svoje postavenie. Zvyčajne sa chyby zvaľujú na tých dole, aby nepoškodil svoju vlastnú povesť. 

    Takíto ľudia odčerpávajú energiu, chuť a radosť. Ak sme podľahli ich správaniu, nemusíme mať výčitky a obviňovať sa zo slabošstva. Manipulátorom podľahne 90% ľudí. Zvyšných 10% je úplne ľahostajných a popisujú komunikáciu s nimi len ako ťažšiu a netrápia sa tým viac. 

    Dlhodobé vystavenie stresu má negatívne účinky na organizmus. Okrem toho, že cítime tlak, nervozitu, úzkosť alebo strach, môžu sa pridružiť reakcie tela. Čím je stres väčší, tým sú aj somatické reakcie významnejšie. 

    Choďte k lekárovi

    Manipulátori často a radi používajú slovné spojenia, aby ste si zašli za lekárom a dali sa liečiť. Tým poukazujú na to, že problém sme my. Vy sa mate liečiť a uzdraviť a potom bude všetko v poriadku.

    Viac sa dozviete v článku - https://tribodky.online/dopady-spravania-manipulatora/

    ale aj v ostatných článkoch o manipulátorovi. Prajem Vám, aby ste našli silu povedať dosť a urobili znova kroky k sebe.

    majahr
    28. okt 2020    Čítané 112x

    Nežiť v minulosti

    Žiť v minulosti vlastne znamená nežiť. Žiť totižto znamená uvedomovať si a vychutnávať si to, čo je teraz. Aj keď to nie je ľahké, aj keď to je niekedy smutné a bolestivé, ale byť tu a teraz so všetkým, čo k tomu patrí. 

    Najdôležitejšie je prijať svoju minulosť takú, aká je. Netrýzniť sa a neostať v nej uväznený.

    Prvým krokom k odpútaniu sa od minulosti je prijať svoje činy a ich následky. Mali by sme prijať fakt, že sme ľudia. Ľudia, ktorí robia chyby, nie sme výnimkou, ktorá nikdy žiadnu chybu nespravila. To, že sme teraz tam, kde sme, má nejaký význam. 

    Prečo lipneme na minulosti?

    Dookola si odohrávame danú situáciu, čo by sme povedali alebo spravili inak. Kde by sme teraz mohli byť a ako by sme sa mohli mať lepšie. Vyčítame si, že sme to spravili tak, či onak. 

    Ako z toho von?

    viac sa dočítate u mňa na blogu v článku, ktorý som spracovala 

    https://tribodky.online/nezit-v-minulosti/

    majahr
    28. okt 2020    Čítané 96x

    Nerobiť stále tie isté chyby

    Najlepšie by bolo, keby sme sa poučili z chýb iných. Ale sme ľudia a robíme svoje vlastné chyby. A bolo by fajn, sa z nich poučiť a neopakovať ich.

    Lenže nie vždy je to také ľahké. Niektoré chyby robíme dookola, pretože sú to kognitívne chyby. Tvrdíme, že nabudúce už zareagujeme inak, no keď si nedáme vedome pozor, zareagujeme tak isto. Je nám to totižto bližšie a ľahšie. K takým patria zlozvyky a pohodlnosť.

    Podľa jednej štúdie sa účastníci výskumu dokázali poučiť z chýb vtedy, ak dostali správnu informáciu. Tak, ako v živote si ľahšie zapamätáme, keď niekto na chybu nielenže poukáže, ale nám aj povie, ako to má byť správne. Teda konštruktívna kritika.

    Dôvody opakovania chýb:

    Hrdosť (ego), tvrdohlavosť, impulzívnosť.

    Ak sme už unavení z toho, že stále dopadneme rovnako, ak sa nám opakujú rovnaké životné situácie a my po nich skončíme v starých koľajách, asi niečo robíme zle. Skúsme sa zamyslieť a preťať kruh.

    Chyby ako príležitosť

    Avšak môžeme sa na chyby pozerať aj ak ona príležitosť naučiť sa niečo nové, zdokonaliť sa a poučiť, aby sme ich viac neopakovali. Preto nie je správne nad chybou len kývnuť rukou, alebo sa tváriť, že sa nič nestalo, či dokonca si ju vôbec nepripustiť. 

    Psychicky vyspelí jedinci sa neboja svojich chýb, dokonca si ich priznať a poučiť sa z nich. Taktiež nebudú iných trestať, ak urobia chyby, pretože na základe vlastných skúsenosti vedia, že je to schodík vyššie ak sa chyby príjmu a pochopia. Dokonca pomáhajú iným, aby svoje chyby neopakovali a poskytnú konštruktívnu kritiku.

    viac sa o tomto dozviete v mojom článku na blogu: https://tribodky.online/nerobte-stale-tie-iste-chyby/

    Zdroj obrázka: Pexels