Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    milkky
    13. jún 2017    Čítané 382x

    Látkovanie je ešte stále strašiakom

    Je to nevedomosťou, pohodlnosťou, či dokonca predsudkami, že sa stále nájdu ľudia, čo neveriacky krútia hlavou ak zistia, že dieťa má na sebe látkovú plienku?

    Mnohí mylne predpokladajú, že #latkovanie je veľmi pracné, náročné na čas aj energie, a tak hneď siahnu po pohodlných jednorazovkách. Lenže moderné plienkové systémy sú sofistikovanejšie a ich používanie je podobne jednoduché ako u plienok jednorazových. Plienky už netreba vyvárať, dokonca ani žehliť, stačí 2x do týždňa oprať na 40⁰. Látkovanie je ekologické (neprodukujete tony nerecyklovateľného odpadu), ekonomické (základná výbava nie je vôbec náročná) a čo je najdôležitejšie - šetríte pokožku vášho dieťaťa (vyhnete sa zapareninám, ušetríte kopu krému a riťka je obklopená prírodným materiálom bez chemikálií).

    Že budem látkovať, som sa rozhodla už mesiace pred tým, než sa syn narodil. Reálne sme začali hneď ako mu odpadol pupočník. Používali sme ten najlacnejší a najjednoduchší systém - štvorce a vrchné nohavičky. Neskôr som dokúpila pár nohavičkových plienok, vkladačiek a kapsoviek. Naša výbava sa rozrástla, no viac menej z dôvodu, že tým rozkošným dizajnom sa jednoducho nedá odolať.

    Áno. Údržba je o trošku zložitejšia. Pokakanú plienku treba hneď opláchnuť, pretrieť žlčovým mydlom a až tak odložiť do vedra na pranie. Povedzme si narovinu, vyhodiť jednorazovku je určite jednoduchšie. No za všetkým, čo zato stojí, je kúsok práce. Je rozdiel, či si koláč upečiete doma alebo si kúpite polotovar z obchodu. Ale vráťme sa k plienkam. Ak by sme však dokázali aspoň niečo odchytiť do misky, nespotrebovali by sme toľko plienok. Priznám sa, som z tých lenivších. Tak sme sa vydali cestou bezplienkovej komunikačnej metódy - #bkm. Síce len čiastočne ale aj tak si myslím, že celkom úspešne.

    Od 4m kakal syn už výhradne do misky. Až tak úžasná a vnímavá matka som asi nebola a možno sme s tým začali už neskoro, keďže signály na cikanie som nezachytila. No časovaním na nočník sme potom ušetrili ďalšiu kopu plienok. V roku už nemal plienku na spanie ( neskôr som už v noci dokázala rozlíšiť mrnčanie ak potrebuje cikať alebo ak chce len mliečko) a v 1,5 roku bol kompletne odplienkovaný. Zaparený zadoček mal len 2x, v extrémnych teplotách v lete, takže krémiky sme používali tiež minimálne. Ja viem, žiadny zázrak, ale aj tak si myslím, že je to úspech. Najmä ak tu na koníku čítam, ako sa niektoré mamičky márne snažia naučiť dieťa na nočník v 3 rokoch, pred nástupom do škôlky. Samozrejme, každé dieťa je iné ale nám v tomto #latkove_plienky a moja lenivosť určite výrazne pomohli.

    Ako som už písala, špinavé plienky sa skladujú v zatvárateľnom vedierku. Ja som ich  prala zhruba každé 3 dni, občas na 40⁰ s dezinfekciou, sem tam na 60⁰. Frekvencia prania závisí od intervalov prebaľovania, od veľkosti skladovacej nádoby a od počtu čistých plienok v zálohe ... No ak váš drobec už chodí, pri ich vešaní máte pomocníka vo forme šikovného podávača a užijete si kopec srandy aj pri tejto činnosti. Určite to nie je drina. Ak nemáte sušičku, sušenie v zime môže byť náročnejšie. V starších bytovkách sa často nachádzajú sušiarne prádla, ktoré prídu vhod. Sušenie vo vnútri izby veľmi neodporúčam, len v krajnom prípade a za pravidelného vetrania. Vo vlhkom prostredí sa enormne zvyšuje výskyt baktérií, vírusov a plesní. Objavujúca sa pleseň na stenách je už len vrcholom ľadovca.

    Látkové plienky robia na rozdiel od jednorazoviek trošku tučnejšiu riťku, čo môže ovplyvniť veľkosť oblečenia, no aj tu sa mamičky vynašli a na rozšírenie body používajú pásik látky s cvočkami tzv. extendor, ktorý body medzi nožičkami predĺži. 

    Viac informácií o látkovaní získate v skupine Látkovkárky https://www.modrykonik.sk/group/1818/ . V popise skupiny nájdete aj linky na niekoľko videií a v prípade otázok vám skúsené mamičky určite ochotne pomôžu.

    Veď vyznať sa vo výrazoch ako štvorce, nohavičkové plienky, pullky, vlniaky, kapsovky, AIO, SIO, novosklad, drak, prefoldy, separačky alebo vkladačky nie je určite zo začiatku vôbec jednoduché.

    Samozrejme, tak ako v iných činnostiach, je potrebné zhodnotiť svoje reálne osobnostné danosti. Ale ak ste nad látkovaním rozmýšľali, určite to aspoň vyskúšajte. Začať sa dá v každom veku. No najlepšie je to hneď odmalička a postupne tak získavať skúsenosti. Mnoho mamičiek, ktoré na látkovanie zanevreli, začali látkovať už staršie dieťatko. To sa nie vždy podarí, pretože väčšie deti síce necikajú tak často, zato vo väčších objemoch a neskúsené mamičky to často nezvládnu a vrátia sa opäť k jednorazovkám.

    Látkové plienky sa obzvlášť vyplatia, ak plánujete aj druhé dieťatko. Ak sa však obávate vysokej investície, v bazáriku sa dajú kúpiť aj použité plienočky, príp. ak by ste sa rozhodli s látkovaním predčasne skončiť, opäť sa plienky dajú cez bazár predať. Existuje tu aj súkromná skupina na predaj látkových plienok. No so základnou výbavou 30-40 štvorcov a 3 - 4 vrchnými nohavičkami si aspoň v začiatkoch hravo vystačíte.

    A ak vás zaujala BKM, aj tej je tu venovaná skupina: https://www.modrykonik.sk/group/2412/

    Zdroj obrázkov: http://www.lilbumsclothdiapers.com/effectively-safely-dry-cloth-diapers/v

    https://www.wasbareluierwereld.nl/single-post/2017/01/06/Hij-helpt-met-veel-plezier-de-luiertjes-op-het-droogrek-te-hangen

    Dievčatá, do makovej bábovky mak celý, či mletý? Lebo v niektorých receptoch je celý, v iných mletý a v niektorých píšu len mak. Čo sa vám osvedčilo? Aby som nespackala hneď prvý pokus 😇

    že ako sa zmení váš život po tridsiatke 😂

    ❤ užívame si koniec leta ❤

    Ocino obľubuje recepty z kuchyne Lidla, no dnes sa rozhodol vyskúšať skvelý recept na lasagne bez mäska od Jamieho Olivera .. Tekvicovo-špenátové lasagne so syrom feta .. mňamky

    🙂

    haha :D

    Taaaak ... dalsia krasna etapa za nami. Ale nemam pocit, ze nasledujuce obdobie bez plienok by malo byt co i len o kusok menej pestre 😃 🎨💗

    Dievcata, tieto levandulove palicky sa viazu z cerstvo natrhanej levandule a az zviazane sa nechaju uschnut? Mam na dvore par kuskov tak by som to chcela vyskusat ...

    Odkedy sa drobec narodil, onedlho bude mat 2 roky, sa mi toto stalo po prvykrat :D Normalne neviem zaspat... Inokedy vycerpana lahnem do postele a v momente spim. Necakala som, ze to pride tak skoro ...

    Dievcata, kedy ste s detmi zacali precvicovat hodiny a cas? Kedy tomu deti uz rozumeju? Prip. v ktorom rocniku sa tejto teme venuju v skole?

    My už vieme svoje :D