miskamiky
27. júl 2019
209 

BILLA - ovocie a zelenina od Slovenskej farmy

Ahojte, milé maminky,

na úvod musím povedať, že toto testovanie bolo pre nás ako stvorené. Ja a moja rodinka totižto milujeme ovocie aj zeleninu.

Každý deň musí byť u nás na stole v akejkoľvek podobe. Či už v surovom alebo varenom stave, v podobe domácej šťavy alebo domáceho sirupu - my proste zeleninu a ovocie milujeme najviac na svete. 

Image title

V tomto článku nájdete zopár receptov, ktoré som uvarila pre rodinku a moju úprimnú recenziu, ako som bola spokojná s nákupom v Bille a ako som spokojná s ovocím a zeleninou od Slovenskej farmy. 

Takže na úvod budem hneď úprimná. Billa je ten posledný obchod, kam chodím nakupovať. Jednoduché dva dôvody. Je trochu drahšia, a u nás v meste som nikdy nebola spokojná s výberom zeleniny a ovocia. To musí byť u nás proste základ. 

Moje nakupovanie sa teda začalo. Išla som do Billa, bohužiaľ som sa hneď zvrtla na päte, pretože som zbadala oznam že prebieha rekonštrukcia. Tak som rýchlo utekala na námestie do druhej Billy, o dosť menšej. 

Výber ovocia a zeleniny katastrofálny. Ušla sa mi zo zeleniny mrkva, zemiaky, cuketa, kukurica, cherry rajčiny a z ovocia broskyňe a ríbezle. 

Prvá vec ktorá zarazila, ak si všimnete na foto, všetko je zabalené do plastu, okrem cukety. Toľko zbytočného odpadu, no to je na zamyslenie. 

1. Prvé za obeť padly zemiaky (tie v sieťke) - zemiaková kaša. 

No mala som pocit, že máme na obed vodovú kašu a nie zemiakovú... Tie druhé zemiaky v plastovom obale už boli OK. 

2. Mrkvu chválim do nebies, tá bola výborná. Tú sme papali na viacero spôsobov. Surovú len tak na hryzkanie, surovú do šalátika, aj nasladko s jabĺčkom, či už na kyslo s kapustou. Ďalej sme si spravili jabĺčkovo-mrkvovú šťavu, a nakoniec skončila aj v polievočke, a dokonca vyšlo aj na cuketovo-mrkvové placky. 

Zeleninovú polievku, ktorú robievam, sa dá vždy spraviť na milión spôsobov, napríklad:

- obmieňam vždy zeleninu

- mením tvar zeleniny (krájam, strúham, mixujem atď...)

- ak máme chuť, do polievky spravím halušky (aj halušiek je veľa druhov, či už špenátové, s vňaťkou, krúpy veľké alebo malé, zemiaky atď...

- mením bylinky: raz dám majorán, raz oregano, raz petržlenovú vňať, inokedy pažitku, bazalku, atď, alebo nedám žiadnu bylinku

- zalejem zeleninu vodou alebo vývarom 

- aj domáca vegeta má svoje čaro.

Recept na konkrétne túto polievočku:

- olivový olej

- cibuľa

- malé krúpky

- mrkva, cuketa, petržlen, celer, hrášok, brokolica, kaleráb, 

Na olivovom oleji osmáhneme cibuľu, pridáme nastrúhanú zeleninu, hrášok a brokolicu a prepláchnuté malé krúpky a pridáme do hrnca. Zalejeme vodou, dochutíme domácou vegetou, prípadne soľou. A necháme variť dokedy sa nám uvaria krúpky - malé sú za 10-15 min. Veľké sa varia aj 45 min. Tak pozor na to, aké kúpite. 

3. Ďalej za obeť padla kukurica. Tú sme spapali na večeru ako varenú, klasika, a na druhý deň som ju skúsila pridať do obeda. Kukuričku tak isto chválim - bola výborná.

Recept:

- bravčová panenka

- hranolky

- kukurica 

- cibuľa 

a

Domáca tatarka:

- 2 dcl oleja

- 1 vajce

- 1 veľká lyžica plnotučnej hořčice

- 1 kávová lyžička octu

- 1 kávová lyžička cukru krystal

- 1 menšia cibuľa

- 1 väčšia zaváraná uharka

- štipka soli

- štipka korenia 

Postup:

Do mixéra si hodím najskôr cibuľu a uhorku, mixnem, a potom pridám všetko ostatné a mixujem ďalej, min. do zhustnutia.

Najskôr som si dala variť kukuricu, to je tak na 20 min. Keď bola hotová, rozkrojila som ju na menšie časti. Mäso som si naklepala, pridala grilovacie korenie, osolila, okorenila a na panvičku dala olej (slnečnicový) a postupne som mäsko osmažila z každej strany a odložila som si ho bokom. Potom som na ten olej pridala cibuľu, osmažila. Ďalej som pridala vývar, zahustila som si to múkou, a nasoäť vložila mäso, na ktoré som ešte pridala maslo. A na záver som pridala kukuricu a nechala dusiť. Stačí len tak, aby sa múka prevarila. 

4. Na ďalší deň padli za obeť broskyne. Skúsili sme aj surové, aj varené. Ako surové OK, do varenia, samozrejme, boli kyselkavé. Najlepšie je, keď sú zavárané broskyňe na varenie. Ale nevadí, skúsili sme, zjedli sme, nabudúce si spravíme obed zo zavaraných 🙂 

Kuracie prsia s broskyňou, šunkou a syrom:

Úplne jednoduchý recept. Mäsko naklepeme, pridáme soľ, vegetu, osmažíme na oleji alebo na masle a poukladáme na plech. Následne na každé mäsko uložíme šunku, na šunku položíme broskyňu a na broskyňu postrúhame syr. Najlepší je udený. Podlejeme v tomto prípade vodou/vývarom. (Ak robíte zo zaváraných, tak pridáme aj trochu šťavy z pohára.) Príloha zemiakovo-cuketová kaša.

5. Cuketa 

Cuketu som pridávala všade, kde sa dalo, do polievky, aj do zemiakovej kaše, do placiek, a najviac išli do špagiet. 

Recept:

- cibuľa, cesnak

- cuketa, rajčiny, paprika

- domáci pretlak

- oregáno alebo bazalka

Na oleji osmažíme cibuľu, pridáme nakrájané rajčiny, papriku a nastrúhanú cuketu. Pridáme pretlačený cesnak (3-4) a posypeme oregánom ALEBO pridáme čerstvú bazalku. Oregano a bazalku by som nemiešala, tak si vyberte iba jednu možnosť.

Zalejeme domácim pretlakom (alebo kupovaným) a necháme dusiť. Nakoniec dochutíme soľou, korením, poprípade ešte pridáme bylinku alebo cesnak. Pridáme špagety a hotovo. Na tanier si na vrch vždy strúham syr. 

Image title

(Keď spomínam cuketu, milujem ratatoulle (ratachuja), tak podľa seba. Ak by bol záujem, pridám recept 🙂 Hneď zajtra sa naň chystám 🙂

6. Cherry rajčiny 

Tie boli výborné. Kto ma pozná, tak vie, že ja milujem rajčiny a zjem ich denne na kilá. Najviac ich milujem surové. Len tak samotné, posolené alebo v šaláte mojom každodennom :D 

Moje rajčiny zo záhradky ani netreba soliť, to proste prídem, odtrhnem a zjem ako jablko. Neexistuje nič lepšie. MŇAM!

Recept na šalát:

1. Akákoľvek zelenina (najčastenšie rajčiny, cibuľa, šalát)  - posoliť, pridať trošku olivového oleja (keď nemám, tak normálny) a trochu vytlačenej šťavy z citróna. 

7. No a posledné prišli na rad ríbezle

Tie deťúrence spapali čerstvé 🙂 Mala som v pláne robiť smotanovú tortu, no ale nezostal na ňu čas. Odložila som si ešte balík do mrazáka, tak snáď sa k nej ešte dostanem 🙂  

Na záver hodnotím Slovenskú farmu veľmi dobre, až na to množstvo plastu v baleniach. Nad tým by sa mali zamyslieť. No a k Bille, zas a znova ma nepresvedčila, že by som tam mala chodiť nakupovať. Výber zeleniny a ovocia slabý, to, čo som potrebovala, som tam nekúpila. 

Image title

Skúste aj vy každý deň zjesť ovocie a zeleninu, v akejkoľvek podobe 🙂  

#test_billa4

#recenzia

Už len keby používali menej plastu🙈

27. júl 2019

Začni písať komentár...

Odošli