miskap2111
17. jan 2013

Ako schudnúť, alebo čo naozaj funguje. 🙂

Nedávno som absolvovala pracovnú, celosvetovú videokonferenciu, ktorá začínala otázkou o novoročných predsavzatiach. Na tejto konferencií sa zúčastnilo asi 500 ľudí z celého sveta a odpovede na otázku boli formulovaná do tkz. "poll"- to znamená, že nám dali na výber asi zo 6tich možností, ktoré boli formulované či už ako pracovné, alebo aj súkromné ciele a mali sme si vybrať jednu možnosť, ktorá sa zhoduje s tým naším predsavzatím. No a odpoveď, ktorá "vyhrala", cieľ, ktorý si najčastejšie ľudia z našej firmy tohto roku na Silvestra dali, nebol pracovný. A bol aj celkom prekvapivo- neprekvapivý. Najviac chceme schudnúť, resp. začať sa lepšie stravovať a viac sa hýbať. To, že ako, sme už ďalej nerozoberali, lebo agenda pokračovala pracovnými témami. 

V každom prípade, ak ste si otvorili Koníkovské fórum pred Silvestrom, alebo tesne po ňom, tak sa to tam priam "hemžilo" novými, alebo aj obnovenými staršími diskusiami "Chcem schudnúť". Poviete si, nič neprekvapivé. Veď koľko z nás sa o to stále pokúša a nie je lepší čas na začiatok takéhoto cieľa ako nový rok. Podstatné je však, ako to chceme dosiahnuť. A tu už nastáva ten zádrhel. Väčšina z nás túži po nejakom zázračnom prútiku, či recepte, ako na to. A tie z nás, ktoré sme v živote vyskúšali už naozaj takmer všetko, tak vieme, že čarovný prútik neexistuje. Opakujem NEEXISTUJE. 🙂 Prepáčte, ak je to príliš tvrdé, ale je to proste tak. 

Začala by som tabletkami. Ak si prečítate moje niektoré statusy, alebo príspevky do "tabletky na chudnutie" diskusií, pochopíte, že som úplný odporca týchto produktov. A prečo im neverím. Z celkom racionálnych dôvodov. V prvom rade som chemička a mám vyštudovanú STU- Fakultu Chemickej a Potravinárskej technológie, so zameraním sa na "potraviny", bližšia cca špecifikácia bioinžinierstvo. Takže myslím si, že mám celkom slušný prehľad aj o tom, ako funguje aj naše telo, z hľadiska biochémie a metabolických procesov. Ďalej som 14 rokov pracovala vo farmaceutických firmách. Jedna dokonca vyvinula a propagovala aj "liek" na schudnutie. Tento produkt bol však veľmi skoro stiahnutý z trhu vzhľadom na jeho nežiadúce účinky, ktoré dokonca spôsobili aj niekoľko úmrtí (nie na Slovensku). Zloženie, ako aj takzvaný mechanizmus účinku som mala riadne naštudovaný, takže keď po nás prišli ďaľšie firmy s podobným mechanizmom, vedela som, že je len otázkou času, kedy aj tieto budú z trhu stiahnuté. A tak sa aj stalo. Väčšina všetkých liekov na schudnutie bola doteraz stiahnutá a legálne sa nepredáva. Takže ak máte momentálne Adipex, sibutramín, či čokoľvek iné, obsahujúce tieto látky, máte ich z nelegálneho internetového predaja a podporujete čierny trh. Horšie je však to, že mnohé, na internete predávané produkty, sú propagované ako "čisto prírodné látky", hoci "prírodu" toto teda nikdy nevidelo. Takže napr. "Slimming Coffee", narvatá sibutramínom a ešte niečím totálne škodlivým, budí dojem, že pijete "kávu". Ale pravda je niekde inde a zarábate si tak na riadne zdravotné problémy do budúcnosti. No a čo sa týka produktov typu "čili", "kofeín", či extrakty z bylín "Mayov", či iných "kmeňov", kde boli ľudia zaručene štíhli. Tak toto je naozaj už len na pousmiatie. Pokiaľ pracujete vo farma brandži, tak je vám jasné, že keby toto naozaj bolo terapeuticky účinné - nie len placebo efekt, tak by to už dávno vlastnila farmaceutická firma, bolo by to registrované ako liek a nie ako výživový doplnok a ten, kto by to vymyslel, či vlastnil, by už pravdepodobne mal aj Nobelovu cenu, lebo by vyriešil najväčšiu pliagu ľudstva a to je obezita... Znamená to však to, že výživové doplnky vobec nefungujú? Neznamená. Placebo efekt bol významným objavom a znamená to, že "tvoja viera ťa vylieči". Čo sa využíva aj v medicíne a v rôznych typoch terapii.funguje však len v určitom precente, samozrejme. Ďalej, ak ľudia berú výživové doplnky na chudnutie, veľa krát k tomu aj upravia stravu a pridajú pohyb, takže v konečnom dôsledku schudnú z toho. Ale je im akosi prirodzenejšie povedať, schudol som z čili tabletky, ako z toho, že sa začal inak stravovať. 

Čo sa týka diét. Nechcem sa tu veľmi rozpisovať, lebo si stačí hodiť do Googlu a vyjde vám asi milión rôznych typov. Aj to je na usmiatie. Príčinou, prečo ich je toľko je v prvom rade to, že asi nefungujú. Lebo keby bola jedna zaručená, tak by asi nebolo treba ďalšie. Veď sa pozrime na seba, koľko sme ich v živote už držali- kedysi dávno bola moderná vajíčková, zemiaková,  ryžová, hroznová, banánová.. Pamätám si ešte diétu Elizabeth Taylor (tá mala jednu veľmi zaujímavú vec- neskôr sa zmienim). Potom prišli iné ako Atkinsonova, delená, mliečna, atď.. V súčasnosti beží Dukanova, 90 dňová, 14dňová, 60dňová.. Alebo sa stravujeme podľa Veselého, či Mačingovej, Skybovej, Kořinkovej... Atď. No menovala by som to tu až do rána bieleho. Či tieto diéty fungujú - no vyskúšala som ich asi všetky. 🙂 Mám totiž 44 rokov, rodila som prvý krát ako 22 ročná, takže času na experimenty bolo dosť. Mnohé z nich fungovali. Naozaj. Schudla som. Ale stále som sa tešila, kedy sa proste skončia. No a keď sa skončili, ešte som sa chvíľu, možno aj niekoľko mesiacov, vytešovala, že naspäť nepriberám. Ale návrat do starých koľají bol s jasným výsledkom. Pomaly, postupne a niekedy fakt nenápadne, som to všetko mala naspäť. 

Aj ja som si dala predsavzatie, že chcem mať pekné a štíhle telo. Takže len tak to nepojde. A na akú "diétu" som sa teda dala? Podotýkam, že pri výške 174cm, mám momentálne konfekčnú veľkosť medzi 36-38, s cieľom ísť na veľkosť 36. Mám 44rokov. Takže moja diéta, či strava, sa volá "moja". A tá funguje zaručene. Z toho množstva diét, režimov, či kúr, si musíme vybrať to, čo funguje na NÁS. Ale nielen na chvíľu. Musí to byť NAVŽDY. A keďže sme jedineční, budeme sa musieť zmieriť s tým, že naše jedálničky budú jedinečné. Samozrejme, inšpirácia je doležitá. Teória je nápomocná. Ale prax- tá môže byť totálne iná. A ako to chodí v praxi s chudnutím? No možno asi tak, ako keď sa človek niečo učí. Ako keď sa učíme chodiť- niekto pri nás chvíľu možno stojí. Niekoľkokrát spadneme. Ale potom si nájdeme ten svoj vlastný štýl. Takže aký je vlastne ten môj? Starý známy princíp- ak chce človek schudnúť, musí niečo zmeniť a musí sa hýbať. Jem menej sladkého, nejem prílohy - resp.nie zemiaky, ryžu, ale len veľa zeleniny. Obmedzujem všetko biele pečivo, chlieb. Jem jogurty, mlieko, mäso, ovocie a spomínanú zeleninu. A stravujem sa pravidlne- raňajky, desiata, obed, olovrant, večera. A behám. Každý deň. Za týždeň cca 50-70 km. A čo som si zobrala z diéty Elizabeth Taylor? Že raz za čas si naplánujem, že si dám proste všetko. Bez obmedzenia. Tak sa možem tešiť na rodinnú oslavu, zákusok, čo radi pečieme, alebo trhové špecialitky. 🙂 Ale je to plánované a vedomé. A že je môj režim vlastne jednoduchý a jeho všeobecné princípy známe? Áno je. Len si to treba v hlave uložiť, že takto to je proste na stálo.

Takže držím nám/vám všetkým palce na ceste po predsavzatí, ktoré sa už nemusí opakovať. Lebo bude s nami už navždy. 

Je to pravda, čo si napísala. treba zmeniť jedálniček ale na celý život. A niekedy tie krásne prehrešky nezaškodia. Ja som držala pred 4 rokmi 90 dňovú diétu. Z 11 kg, ktoré som dala dolu, som pribrala3-4 naspäť. Ale to mi nevadilo. Lenže na to čo jem, som si už dávala potom pozor. Stačilo večer nejesť a cez deň jesť ako "človek". Je to naozaj v hlave človeka. Potrebovala som sa nejako naštartovať a tá 90 dňová ma nabrnkla. Potom to bolo už len o disciplíne.

17. jan 2013

@miskap2111 misi hybaj behat! rano som videla z elektricky bezat po nabrezi az 5 exemplarov🙂!

17. jan 2013

@sunnysummer na miesto písania tohto článku som mala ísť radšej behať. 🙂 Teraz už idem makať a beh zostane na večer. 🙂

17. jan 2013

super článok 🙂

17. jan 2013

@luci78p Ďakujem! 🙂

17. jan 2013

pekne si to napísala. A veru pri 173 cm mať veľkosť 36-38, tak to je paráda.
chcem sa ale opýtať na vitamíny ako výživové doplnky, čiže ginko v tebletkach, kyselina listová v tabletkach, B-forte a iné...Či aj to sú podvody?

17. jan 2013

@borkavan co sa tyka vitaminov - tam je trochu maly zadrhel len v tom, ze v svojej podstate beries "syntetiku", takze nevies, kolko z toho sa ti ako zmetabolizuje. prakticky, ak dodrzis davkovanie, tak si poskodit nemozes, ale nemozes ocakavat taky vysledok, ako keby si to konzumovala v prirodzenych latkach - ovocie, zelenina resp. produkty, bohate na tieto latky. Takze este raz - uskodit si neuskodis, ale mozno si ani nepomozes tak, ako by si chcela.

17. jan 2013

super napisane, uz sa tesim, ked budem mat velkost 36-38 🙂

18. jan 2013

Začni písať komentár...

Odošli