morticia91
    Správa bola zmenená    7. júl 2023    

    Rebelka je zdrvujúci príbeh ženy, ktorá sa narodila v Saudskej Arábii, kde vládnu drakonické zákony a patriarchát. V tejto krajine sa ženy považujú za niečo bezcenné, podradné, majetok muža nad ktorým má neustálu kontrolu.

    Rahaf v knihe opisuje detstvo plné násilia a ponižovania zo strany rodiny, najmä mužských členov. V mladosti bola pravidelne surovo zbitá, znásilnená a to len pre slobodu. Túžila slobodne sa obliekať, slobodne vyjadrovať svoj názor, slobodne hrať na gitare, bicyklovať sa, milovať osobu, ktorú si vyberie. Kým Rahaf sa v 18-tich podarilo utiecť z krajiny, stále v nej žijú ženy a mladé dievčatá, ktoré túžia byť rovnako slobodné ako Rahaf. Sú nútené vydávať sa za oveľa starších mužov, nútené celé sa zahaľovať, nútené poslúchať manželov a mať s nimi sex, kedy sa im zachce. Nesmú vyjsť na balkón či pozrieť sa z okna von.

    Aj keď sa v poslednej dobe na oko uvoľňujú zákony, platí to hlavne pre hlavné mesto Rijád, centrum pre turistov. V ostatných mestách stále platia prísne zákazy a obmedzenia pre ženy.