nelinkabublinka
15. mar 2016
14434 

Bezpečnosť na ceste

Pred desiatimi rokmi rozvírila pokojné brehy internetových fór informácia o povinnosti prepravovať deti v autosedačkách. Dnes keď si čítam diskusie pod starými článkami, usmievam sa „popod fúzy“. Bubák to bol vskutku veľký. Chvalabohu, už je autosedačka samozrejmosťou.

V súčasnosti, keď sú autá čoraz výkonnejšie, cesty čoraz plnšie a maximálna rýchlosť je len abstraktný pojem, význam autosedačiek stále narastá. Gramotnosť rodičov o možných rizikách spojených s cestnou kolíziou stúpa a význam si uvedomujú. Aj keď tomu nebolo vždy tak.

Jana je učiteľka. Spomína si na besedy s deťmi v škole o dopravnej výchove. „Besedu som začínala vždy tou istou otázkou. Prečo musíme byť v aute pripútaní? Keby ste počuli tie odpovede. Ako cez kopirák – Aby sme nedostali pokutu. Aby ocko nemusel dávať peniažky ujovi policajtovi – a podobne. Občas sa našli skvosty ako – Aby nás mohli policajti buzerovať.“

Pýtať sa následne prečo musia oni sedieť v autosedačke, respektíve v podsedáku, bolo zbytočné. U malých detí je zážítkové učenie najprínosnejšie a zapamätajú si oveľa viac, ako keď iba počúvajú. „Tak som uložila za seba stoličky. Ako v aute. A ukázala im všetky varianty, čo sa stane, ak auto narazí, keď nie sme pripútaní; keď sme, ale nesedíme na podsedáku a podobne. Pripútala som ich akože pásom a po upozornení sotila do stoličky. Pri variante, kedy je dieťa nízke a pripútané, im pás išiel cez krk. Pochopili, že v takom prípade by ich mohol aj udusiť. Niekedy, ak bol čas, tak som ich vzala von. Sadla som si do auta, seba som pripútala a na zadné sedadlo som posadila veľkého plyšového maca. Deti stáli pred školou, ja som pred ich očami prudko zabrzdila. Maco skončil na prednom skle. Pochopili.“

Samozrejme, že problematika dôležitosti autosedačiek je oveľa obšírnejšia, no pre deti táto ilustrácia stačí. Rodičia by mali mať vedomosti určite obšírnejšie. Ako si vybrať tú správnu autosedačku si môžete prečítať tu (stačí kliknúť) vo WIKI a samozrejme, potešíme sa každej skúsenosti, s ktorou sa podelíte.

Výberom autosedačky to však nekončí. Častokrát sa dopúšťame mnohých chýb, ktoré funkčnosť autosedačky znižujú a teda zvyšujú riziko zranení v prípade kolízie. Vždy buďte dôslední. Nikdy neviete, či pútate dieťa len z rutiny alebo mu práve zachraňujete život. Predstavte si, že vám niekto povie: „Pripútajte dieťa čo najlepšie, pretože o pol hodinu sa čelne zrazíte s kamiónom.“ Tak by ste si dali asi obzvlášť záležať. To vám však nikto dopredu nepovie, preto buďte obozretní vždy. Ide totiž o život.

Vedeli ste, že:

  • Havária pri rýchlosti 50 km/h bez detskej sedačky zodpovedá nebrzdenému pádu z výšky 10 m. Ako by dieťa spadlo z tretieho poschodia.
  • Náraz v rýchlosti 15 km/h bez detskej sedačky môže byť pre deti už smrteľný.
  • Bez detskej sedačky je riziko smrti sedemnásobne vyššie ako so správne nainštalovanou detskou sedačkou.
  • Takmer 20 percent detí jazdiacich v aute je počas jazdy úplne nezaistených.
  • V dvoch z troch prípadov sa pri použití detských sedačiek urobí chyba nielen pri montáži sedačky, ale aj pri zaistení dieťaťa. Následky siahajú od ťažkých trvalých poranení až po smrť.

Mnohému detskému utrpeniu sa dá zabrániť, ak detská sedačka:

  • optimálne zodpovedá telesnému charakteru vášho dieťaťa.
  • je v aute namontovaná správne.
  • ak je dieťa v sedačke správne zaistené.

Ako by to teda malo vyzerať?

Skupina 0+ (tzv. vajíčko - do 13 kg)

  • Vajíčko pripútame vždy v protismere jazdy pomocou trojbodového pásu vo vozidle.
  • Bezpečnostné pásy v sedačke uťahujeme tak, aby sa medzi ne a hrudník zmestili tri prsty.
  • Dieťa nemá byť príliš naobliekané. Pás musí ležať na tele.
  • Do štyroch mesiacov s dieťaťom jazdite čo najmenej.
  • Do väčšej kategórie prechádzajte čo najneskôr, keďže vajíčko je najbezpečnejšie. Indikátorom je hlava trčiaca nad hornú hranicu sedačky. V takom prípade je nutné sedačku vymeniť za väčšiu. Trčiace nohy, problém nie sú. Čo sa rodičia často mylne domnievajú.

Skupina 1 (9-18 kg)

  • vždy si prečítajte návod. Veľa sedačiek je používaných nesprávne. A každý model si vyžaduje individuálne nastavenie.
  • Autosedačku pripevnite k sedadlu vozidla najpevnejšie, ako sa len dá. Pred každou jazdou je potrebné pripevnenie skontrolovať.
  • Pultíky a bezpečnostné pásy musia priliehať k telu malého pasažiera. Opäť platí, že medzi popruh a hrudný kôš dieťaťa sa majú zmestiť najviac tri prsty. Pozor na prekrútenie popruhov.
  • Výškovo nastaviteľné opierky hlavy musia byť správne nastavené. Hlava nesmie pretŕčať. Opierka neslúži len na to, aby dieťatku „neodkvecla“ hlavička bokom pri spaní. V provom rade chráni hlavu v prípade bočného nárazu.

Skupina 2 a 3 (15-36 kg)

  • Žiadne vyjednávanie a kompromisy pri pripútavaní starších detí. Sú už veľké, no nie dostatočne.
  • Deti s výškou menšou ako 150 cm nie je „dospelácky“ pás dostačujúci. Ak nechcú sedačku, kompromisom je podsedák (najlepšie s opierkou chrbta).
  • Pri každom pripútaní prekontrolujte chod pásu: Bedrový pás vložte do oboch háčikov určených pre pás – ramenný pás zaveste na pásový háčik ležiaci čo najbližšie k spone bezpečnostného pásu.

Akú máte skúsenosť vy s detskými autosedačkami? Ktorá je pre vaše dieťatko tá naj? Na čo by mali rodičia dohliadať nielen pri výbere, ale predovšetkým pri využívaní autosedačiek? Podeľte sa so svojimi skúsenosťami vo WIKI, stačí kliknúť sem. Vymením skúsenosť za srdiečko.

Zdroj: http://www.autokindersitz.at/cms/images/stories...

Moja skusenost je taka, ze vela dospelych sa tiez nepriputava na zadnych sedadlach auta, vsak naco, neuvedomuju si, ze v pripade kolizie mozu zabit nielen seba, ale aj ludi sediacich vpredu.
My mame iso fix sedacky, upevnene na kovovy ram vozidla. Snazime sa kupit iba sedacky, ktore su vitazmi bezpecnostnych testov a su pre deti pohodlne. Oplati sa nekupovat sedacky s velkym rozpatim urcenia napr. Od 9 do 36kg, najprv su dietatu siroke, nakoniec priuzke.atd.atd.

15. mar 2016

My máme kiddy energy pro s pultikom a je perfektná. Rozhodovali sme sa na základe rôznych testov a potom pravdaže ceny. Je mäkká, pohodlna, s bočnými opierkami hlavy, jednoducho bezpečná a pohodlna. Za nás vrelo odporúčame 🙂

15. mar 2016

My sme kúpili pre obe deti autosedačky tipu Recaro , minší má tip RECARO Young Expert a starší má Recaro Young Sport , sme s nimi maximálne spokojní a deti v nich sedia pohodlne, sú aj polohovatelné pre pohodlnejšie spinkanie na dlhšej ceste 🙂

15. mar 2016

My sme dcerke kupili Cybex s pultikom a iso fix-om,trosku sme sa bali,ako to bude zvladat,kedze nas predavacka upozornovala,ze dost malo deti pultik znasa,ale mne sa zdala sedacka s pultikom proste bezpecnejsia. Mozno je to len pocit ale staci mi to 🙂 Napodiv to zvlada uplne skvele,vobec jej pultik neprekaza.

15. mar 2016

My mame Romer ... pre Adamka (3,5r.) je s isofixom (15-do 36kg) a pre Misku (1,5r.) bez isofixu 9-18kg. A som s nimi maximalne spokojna 🙂

15. mar 2016

Mozem doplnit, co som videla v crash teste. Dieta v zime davame do autosedacky radsej bez bundy. Pri naraze sa totiz moze pas po bunde zosmyknut a zvysit riziko uvolnenia. Pretoze cim mensia vrstva oblecenia, tym lepsie pas prilieha a da sa "napasovat". Tiez som videla, co dokaze urobit pri naraze podsedak a uplne chapem, ze v niektorych krajinach je zakazany. Je vela rodicov, ktori rataju kazde kilo, len aby ho mohli v ramci uspornosti miesta v aute pouzit. Neuvedomuju si ale, ze sedacka pre vyssiu hmotnostnu kategoriu je ovela bezpecnejsia - a je aj mensia - pretoze ma vystuzeny chrbat, vypolstrovany chranic hlavy a tiez mierne chrtani aj nohy...ak mate v aute viac deti, alebo veziete cudziu osobu, davajte pozor, ci si nepomylili rozopinanie pasu a neodopli vam omylom autosedacku...uz sa mi to stalo viackrat

16. mar 2016

@dolijalu Mne sa tiez nedavno stalo, ze mi starsie deti omylom odopli autosedacku najmensieho. Jazdila som tak neviem ako dlho, zial vobec som si to nevsimla, lebo by ma to ani nenapadlo a prisla som na to tak, ze v dedine mi z vedlajsej cesty vyletel dedko a ja som musela prudko zabrzdit. Maly ma autosedacku v strede (mame vzadu tri sedadla, on jazdi v strede) a pri tom zabrzdeni mi vyletel aj so sedackou na stredovu konzolu! Prosto sedacka zostala zakliesnena medzi prednymi sedadlami, maly skoncil tvarou smerom nadol, lebo v sedacke bol priputany 5-bodovymi pasmi, to ho nepustilo. A to sme mali iba rychlost 40km/h. Nechcem si predstavit, co by sa mohlo stat pri vyssej rychlosti! Chytila som hysteriu a autosedacku sme este v ten den vymenili za Isofixovu. Fakt treba byt obozretny.

16. mar 2016

Moja skusenost je, ze darmo ma clovek kvlaitnu autosedacku, ked je dieta priputane ledabolo. Mne bolo povedane v ÖMTC, ze medzi pas a telo dietatka by sa mala zmestit maximalne vystreta dlan. Nie viac

16. mar 2016

@zuzigirl ano, ja som sa docitala,ze nie cela dlan,ale len tri prsty. Presne o tom mal byt tento clanok,ze aj napriek kvalitnym sedackam robia rodicia casto chyby ktore mozu mat fatalne nasledky.

16. mar 2016

@susi123 nam sa stalo, ze mm pred odjazdom na dovcu cistil auto a zabudol jednu sedacku priputat uplne...pri brzdeni sa preklopila dopredu a syn skoncil s hrcou...odvtedy vzdy po umyvani kontrolujem...radsej prehane ako vobec

16. mar 2016

Len sirte osvetu! Mne je az zle, ked niekto povie, ze naco taku drahu autosedacku, ze na to nemam. Radsej budem chodit peso, ako ohrozit dieta v aute! Zakazdym poriadne prichytim, utiahnem pasy, ziadna zimna bunda v sedacke, vzdy len mikina a radsej zakurime. A takisto ziadne tvrde predmety v aute, tie patria do kufra. Radsej 1000x ostraziti, ako si to potom vycitat do konca zivota.

16. mar 2016

@dolijalu To ked si clovek predstavi, co sa mohlo stat, tak ... hroza pomysliet. Veru, radsej neustale kontrolovat.

16. mar 2016

My sme boli nuteny dvojrocnemu kupit sedacku 9-36. Ma 100cm a 17,5kg. No bol problem lebo je dost velky a maly zaroven. Preto sme kupili romer advansafix 2 sict. Lebo ma 5 bodove pasy do 25kg pouzitelne. Teraz dufam ze v adac teste obstoji.
Malo vyrobcov mysli na malyh velkych.

Este jedna vec mna cela rodina kritizuje ze maleho davam do autosedacky bez bundy celu zimu a argument ze je to bezpecnejsie nechapu. Kto nemal nehodu nepochopi preco sa "prehnane" staram o maleho bezpecnost.

16. mar 2016
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený

Ja viem ze autosedacka je bezpecna ale ak je otocena do protismeru a dieta ma cca 9 kil je to uz vacsie dieta a ked nejaky blazon leti a vrazi do vas vo velkej rychlosti moze vam pretlacit zadok a stlacit aj dieta ktore vam moze umret na mieste. Zas ked dieta otocite do smeru jazdy a niekto do vas vleti ho moze trhnut a zlomit mu vaz. Ja mam autosedacku od 0-36kg a dieta som mala.v protismere 3x a vzdy sa mi neskutocne povracal tak som ho otocila do smeru jazdy ja tiez nemam rada ked som v autobuse a sedim v protismere je mi zle a nadrapuje ma radsej budem stat.Ide aj o to ako sa dieta citi ak je dobre priputane je jedno ci je v protismere alebo v smere autonehoda moze aj tak sposobit umrtie

17. mar 2016

Ale dietatu tiez davam dole bundu ak ho idem dat do sedacky

17. mar 2016

Začni písať komentár...

Odošli