nelinkabublinka
27. feb 2017
16422 

Epidurálna analgézia: ÁNO či NIE?

Ospevovaná aj zatracovaná. Opradená bájami o bezbolestnom pôrode, aj znecitlivenom tele, bez schopnosti tlačiť. Aká je v skutočnosti epidurálna analgézia, slangovo nazývaná aj EPI?

Ak čakáte jednoznačnú odpoveď, bohužiaľ, tak ako aj vo všetkých iných článkoch na túto tému, vám ju nie sme schopní poskytnúť. No môžeme vám priblížiť osobné skúsenosti, ako pôrod s EPI vnímali iné mamičky, ktoré sa o ne podelili vo WIKI.

Ako epidurálna analgézia funguje?

Špeciálnou ihlou sa cez kožu do epidurálneho priestoru v chrbticovom kanáli (nie do miechy, ako sa často mamičky mylne domnievajú) zavedie tenká cievka, zvaná katéter. Cez ňu sa v prípade potreby opätovne podáva malá dávka znecitlivejúcej látky a lieku proti bolesti. V tomto priestore sa nachádzajú miešne zakončenia nervov, ktoré obsadia určité receptory bolesti a lokálne anestetikum spôsobí, že rodička menej vníma pôrodnú bolesť.

"Zavedenie je skôr nepríjemné, ako bolestivé. A tá úľava potom... Sadneš si, nohy ti visia dole zo stola, zaguľatíš chrbát a anestéziológ nájde vhodné miesto vpichu. Cítiť pri tom tlak, keď ta dáva ihlu," popisuje zavedenie epidurálnej analgézie mamička vo WIKI.

Kto si musí nechať "zájsť" chuť?

Epidurálka nie je pre každého. Všeobecne platí, že nie je vhodná pre mamičky
s problémami s vysokou nadváhou, s niektorými degeneratívnymi neurologickými ochoreniami, pri poruche zrážanlivosti krvi. Rovnaký verdikt očakávajte, ak máte alergiu na lokálne anestetiká, teplotu alebo kožnú infekciu v mieste očakávaného vpichu.

Problémom môžu byť aj výrazné deformácie chrbtice. Tie miernejšie väčšinou nie sú prekážkou, no je potrebné rátať s tým, že epidurálka v takom prípade môže, no nemusí účinkovať.

"Moja skúsenosť je jednoznačne super. Po 24 hodinách bolestí som konečne dostala epidurál a každá kontrakcia bola stále slabšia a slabšia. Nakoniec som necítila absolútne nič. Zavedenie epidurálky som vôbec necítila. Taktiež ma upozornili, že EPI nemusí účinkovať, pretože mám skoliózu. Pri samotnom tlačení som cítila iba tlak, ale tak som vedela, kedy treba zatlačiť. Ak by som si pôrod ešte chcela zopakovať, rozhodne bude s EPI," hodnotí mamička, ktorá epidurálku riskla aj napriek problémom s chrbticou. 

Ak sa u rodičky vyskytuje nejaká deformácia v bedrovej oblasti a nezaberie na prvý vpich, anestéziológ vždy vyskúša aj iné miesto vpichu.

Ľahší pôrod vďaka epidurálke

Vraví sa sto ľudí - sto chutí. A to platí pri všetkom. Niektoré ženy už prichádzajú s jasnou predstavou o tom, že chcú rodiť prirodzene, bez akýchkoľvek utišujúcich prípravkov. Iné ešte skôr ako ucítili prvú kontrakciu vedia, že je EPI je produkt vyrobený priamo pre ne.

Inokedy o všetkom rozhodne osud, respektíve načasovanie. Základom úspešného podania EPI je zvolenie správneho okamžiku. Žena by mala byť otvorená tak na 3 - 4 cm. Nesmie sa podať príliš skoro, ani neskoro, mohlo by to spôsobiť komplikácie, ale o tom až v ďalšom odseku.

"Epi mi nespôsobila vôbec žiadne ťažkosti ani problémy, všetko bolo v poriadku. Aj u mňa, aj u malej. Takže ja jednoznačne odporúčam. Neviem si predstaviť, aké strašné by to muselo byť rodiť bez Epi. Keďže pokiaľ mi ju nepichli, som myslela že umriem. Potom sa bolesti zmiernili, nabrala som silu a porodila krásnu zdravú dcérku," popisuje svoju pozitívnu skúsenosť mamička vo WIKI.            

Všeobecne lekári odporúčajú epidurálnu analgéziu mamičkám, ktoré sú z pôrodu veľmi vystrašené, majú veľmi nízky prah bolesti alebo ich pôrod trvá tak dlho, že už jednoducho nevládzu. Alebo ak to jednoducho tak cítite. Medzi priaznivé účinky epidurálky odborníci zaraďujú tlmenie pôrodných bolestí, zvýšenie prietoku krvi placentou a zlepšenie metabolizmu matky a plodu. Podľa lekárov bábätku nemôže uškodiť.

Pôrod s EPI si chváli aj táto mamička: "Rodila som syna bez EPI a dcéru s epidurálkou a to sa nedá porovnať. Pri synovi som bola hotová a veľmi zle som bolesti znášala a pri dcére to bolo v pohode. Tlaky sa dali predýchať a skôr tie veľké tlaky boli až na konci. A tie už boli predzvesťou konca, čiže pôrodu. Ak by som si mala niekedy vybrať, tak beriem znova epidurál."

Práca chvatná, málo platná

Ako sme už spomínali, základom úspešnej aplikácie EPI je jej načasovanie. Ak sa nepodá v správnu chvíľu, môže to mať za následok zníženie kontrakcií alebo aj zastavenie pôrodnej činnosti. Podaním EPI sa zvyšuje pravdepodobnosť nutnosti akútnej sekcie a použitia klieští či vákuumextraktora, nastrihnutia hrádze a zvýšenia dávok oxytocínu. 

"Mala som veľmi dlhý pôrod, EPI som si dala pichnúť dvakrát. Prvýkrát mi super pomohla, kontrakcie som takmer necítila. Žiaľ, po 3 hodinách mi prestala účinkovať. Dala som si pichnúť ďalšiu, ale vôbec mi nezabrala. Mala som príšerné bolesti, ale necítila som tlaky na konečník a tak som ani nevedela, kedy mám tlačiť," hodnotí ďalšia z mamičiek.      

Podobnú skúsenosť mala aj iná mamička: "Moja skúsenosť s epidurálnou analgéziou je, žiaľ, negatívna. Dala som si ju pichnúť pri prvom pôrode, lebo som mala bolesti celú noc a potrebovala som sa vyspať. Avšak, zabrala mi iba na polovicu tela a tesne pred pôrodom som už nedokázala chodiť. Od pŕs dole som nič necítila a ani tie tlaky. Nič. Takže tlačenie bolo na rýchlo a "naprázdno" keďže som nič necítila, ale malému padali ozvy, takže aj sestrička mi fajnovo poskákala po bruchu. Petechie som mala do polovice tela. Nohy som si necítila ešte večer. Ledva som prešla na WC. Ako ochrnutá. Nikdy viac, aj malý bol spavejší a mal zlý apgar."

Popôrodné komplikácie

Veľa mamičiek si na pôrod spomína denne ešte dlho, nielen vďaka pohľadu na svoju ratolesť. Časté nežiadúce účinky EPI sa objavujú až po samotnom pôrode. Medzi najčastejšie patria problémy s nízkym tlakom, močením, objavujú sa nevoľnosti, zimnica či zvracanie. Môžu sa objaviť aj ťažkosti s bolesťou hlavy či chrbtice.

Negatívnu skúsenosť mala aj táto mamička: "Pôvodne som chcela rodiť bez EPI, ale po 6 hodinách kontrakcií som si ju nakoniec dala pichnúť, keďže som ledva stála na nohách. S EPI bol pôrod úplne super. Nič som necítila, samozrejme okrem toho povestného "tlaku na konečník", kedy som vedela, že mám tlačiť. Avšak super pôrod si vyžiadal daň počas šestonedelia, kedy ma trápili točenie hlavy, nechutenstvo a malátnosť. Chodila som k neurologičke, ktorá žiaľ kvôli kojeniu nemohla pre mňa urobiť viac, ako mi poradiť piť každý deň colu a kávu. Podľa neurologičky dôvodom tohto stavu bola práve zle pichnutá EPI, kde sa mi zasekol pravdepodobne niekde nerv. Po pár týždňoch to však našťastie prešlo. Avšak, keď mi bývalo zle a nevládala som držať svoju dcérku na rukách, resp. bála som sa, že mi nebodaj vypadne z rúk, som prisahala, že EPI nikdy viac."

"Ja môžem odporučiť. Mne určite zabrala a bola to veľká úľava po 5 hodinách s kontrakciami bez Epi. Prvý pôrod bol bez a druhý som mala s epidurálom a rozhodne to bol rozdiel.  Jediné, čo má trápilo, mala som po pôrode asi pol roka problém s chrbticou. Strašne ma trápila krížová časť chrbta počas spánku. Ale nemuselo to byť spôsobené epidurálom, keďže sestra rodila bez a tiež mala taký problém ako ja," popisuje svoju skúsenosť iná mamina.

Pýtať sa, pýtať sa, pýtať sa

Za každým správnym rozhodnutím je dostatok informácií. Nebojte sa pýtať. Pýtajte sa predovšetkým svojho gynekológa, ku ktorému ste chodili na poradne. Informujte sa u pôrodníka v nemocnici, v ktorej ste sa rozhodli rodiť. Vypočujte si anestéziológa, ktorého poučenie musíte absolvovať, ak chcete rodiť s epidurálnou analgéziou a podpísať tzv. informovaný súhlas. Zistite si všetko o metódach, výhodách, ale aj rizikách či prípadných vedľajších účinkoch.

Aká je vaša skúsenosť s epidurálom pri pôrode? Podeľte sa so svojou skúsenosťou vo WIKI a pomôžte tak mamičkám pri ich rozhodovaní. Stačí kliknúť sem. A ja vás odmením srdiečkom.

#tehotenstvo #porod #materstvo #zdravie #epi #epiduralna_analgezia

Nic lepsie nikto nevymyslel mala som a mam uzasne skusenosti doporucujem mam najradsej ludi ktory nikdy nerodili a vytvaraju si o porode vlastny nazor

27. mar 2017

Podľa mna určite áno 👌Mala som a je to super 👍😊

2. jún 2017

anoo👌

1. máj 2018

Začni písať komentár...

Odošli