norikk
4. okt 2021
4105 

Aké je to dojčiť dvojročáka?

No, kto vie, aké je to dojčiť dvojročné dieťatko?
Mnohé mamičky už v tomto roku nedojčia.
Ale nie všetky, sú mnohé, ktoré áno.
Tiež medzi ne patrím, už druhý krát.Už druhé dieťatko dojčím aj po 2. roku.
Podľa WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) prirodzené odstavenie pred 2,5 rokom neexistuje. Toľko k teórii. O tej sa baviť nechcem, chcem sa baviť o praxi.
Tak, aké je to dojčiť dvojročáka? No, keby sedíme na kávičke a mám vám to povedať ako kamoške, je to normálne. Nepríde mi to nijako zvláštne, lebo to trvá súvisle už od pôrodu, bez prestávky. Je to súčasť nášho dňa, noci, spánku, oddychu,...
Áno, áno, pre niekoho, kto má v hlave uloženú predstavu dojčenia, ako romantický obraz mamy sediacej v hojdacom kresle, dojčiacej bábätko v čipkovanej zavinovačke, to môže byť čudné. Ako môžeš dojčiť dieťa, čo má zuby?! Dieťa, čo vie rozprávať?! Chodiť...
Aj keď už má zuby, a vie aj samo pekne rozprávať, nielen plakať, stále potrebuje cicku, didku, cicidu,....kto si to ako nazve.

Stále je to súčasť nášho zaspávania a uspávania, ovšem, ak nezaspávam pri tom skôr ako dieťa 😀
Malá rýchla, full nabitá batéria, ktorá celý deň pobehuje, skáče, kričí, smeje sa, si so mnou ľahne (konečne) do postele, dá si cicku, a to ju utlmí a upokojí (z toho český výraz kojit). Keď bola malá malinká, nestačilo sa nadojčiť. Bola malý štrajkáč, a museli sme veľa skákať na fitlopte. Keď sme štrajk prekonali, konečne pre nás dojčenie začalo byť tým, čím má. Jednoduchým rýchlym nástrojom na uspávanie. Nemenila by som.
Vlastne, okrem uspávania, je to dobré aj na ten oddych ako som spomínala, keď ju potrebujem spacifikovať. Keď sa nevie vmestiť do kožky, a potrebujeme si, vlastne ja, chvíľku oddýchnuť. Niekedy ju spacifikujem ja, niekedy ona mňa, keď som zažratá veľmi do práce, príde za mnou a " Maminka, cicidy trošiška." Je to vtipné, ako si to vie sama vypýtať celou vetou 😀
Ďalším nenahraditeľným aspektom je dojčenie počas choroby. Dieťatko ubolené, unavené, vystrašené, no koniec. Maminka a cicka, prinesú úľavu a pomôžu uspať, vydržať to. Horšie, ak prídu soplíky a plný nos.

"A to sa ti chce dojčiť ešte stále aj v noci? Nie je ľahšie ju odstaviť a naučiť spať samú?"

Áno, nemám problém dojčiť v noci, lebo spí pri mne a manželovi v našej posteli. Vlastne, ani neviem, kedy sa dojčí, iba ju ráno nájdem na mne pricucnutú. Keď si tak spomínam, tak okolo jednej len vymením strany, a zasa spíme ďalej, ani sa poriadne neprebudíme. Neviem si momentálne predstaviť ju naučiť spať samú, hoci veľa jej rovesníkov už spia sami vo vlastnej izbe. Niekedy jediné čo môžem povedať, je NÁM TO TAK VYHOVUJE. Ráno otvorí oči, totálne zamilovane sa na vás pozerá. So svojou nezbednosťou a láskou ide zobudiť tatinka. Deň sa môže začať.
Včera sme mali vtipný moment v kostole. Uprostred omše. "Maminka, cicidu prosím."
Nie, nedojčím ju uprostred kostola. Vie vydržať, až kým prídeme domov. Aj také je dojčenie staršieho dieťatka. Dá sa s ním rozumne dohodnúť.
A čo rodina? No, manžel sa nesťažuje, je rád, že neuspáva on, že v noci je ticho a všetci spíme. Svokra sa čuduje, že mám stále mlieko. No, ak sme na návšteve, a vidia, žeby malá potrebovala trochu, oddych, sami jej vravia "Nejdeš si dať cicku?" Švagrina to nazvala cicobranie. 😀 Normálka.
Dodojčenia! 

Ako by som o nas citala.u nas to trvalo 4roky a 3mesiace.odstavila sa sama bez natlaku,placu💖.v januari pribudne zas novy cickos,dufam ze s nou budem podobne pokracovat🤩

4. okt 2021

Ja som 1 syna do 2rokov dojcila a dceru do 3 rokov, pre mna to bolo uplne normalne a som hrda na seba, ze som sa nevzdala aj ked to nebolo pri oboch detoch vzdy ruzove.

4. okt 2021

Prave citam tento clanok a dojcim dvojrociaka😀

4. okt 2021

velmi dobre pozname, ja som ako bonus mala nadmernu laktaciu 😁 10l skoncilo pre predcasne narodene deticky 😊 odchovala by som aj dvojicky. Obe deti som kojila 3roky.

4. okt 2021

Krásne 😍 Dúfam, že aj nám to takto pôjde.

6. okt 2021

Naaadhera, dufam ze aj nam sa tak podari 😍

6. okt 2021

Staršiu 3 roky, mladšiu 2 roky aj 3 mesiace. Čoskoro sa narodí synátor, plán je zas čo najdlhšie. Naučila som sa ignorovať reči typu robíš so seba otroka, po pol roku to už nemá význam a (moje oblúbené) je to neprirodzené dojčiť tak dlho. Ja nikoho nenútim do dojčenia. Nám to tak vyhovovalo.

6. okt 2021

Prvé dve deti som dojčila 13,5 mesiaca (pred 15 rokmi), vtedy bolo bežné dojčiť 6-12 mesiacov, tak som bola spokojná. Tretie dieťa dojčím 34 mesiacov a ešte nevyzerá, že by chcelo prestať, tak sa teším, že ešte stále mám mlieko, aj keď je ho už menej.😘

6. okt 2021

Ja som prvú len 3- 4 mesiace. Druhého syna max 3mesiace. On mal reflux, tak to bolo aj na mňa moc a tretiu som 23 mesiacov. Potom sa nejak sama odstavila. A bolo to super. Užíali sme si to. Asi aj preto, že to sme už bývali vo vlastnom a mali sme svoju pohodu - kľud. 😃. Teraz na vianoce bude ďalšie, tak nám to dúfam, tiež vydrží aspoň do tých dvoch rôčkov.😋

6. okt 2021

Dcerka ma 3r a 7mes a este jej chuti mliecko z cicika. Ako by ona povedsla, este je malinká 🙈

6. okt 2021

K dlhodobému dojčeniu niet čo vytknúť, tiež som kojila až pokiaľ moje deti samé od seba nechceli (syn 18mesiacov, dcérka po 2.roku). Čo ma skôr zarazilo, že ešte spí stále pri vás. Jednak musíš mať veľmi tolerantného manžela keď mu to po 2 rokoch ešte nevadí. Ale tiež také veľké dieťa už nepotrebuje v noci jesť každé 2 hodiny, väčšinou, ak vôbec je len raz v noci. Na to môže byť aj vo svojej postielke (kľudne aj vo vašej izbe, nemusí mať ešte vlastnú izbu) a po najedení sa tam vie aj po vlastných vrátiť. To by som ti aspoň odporučila vyskúšať, najmä ak ešte plánuješ viaceré deti. Takéto zvyky sa výnimočne tažko odnaúčajú.

6. okt 2021

Aj ja som dlho dojcila aj sa sama odstavila,moj oco si pamata dojcenie
Ked mozme dojcime a budme ok,pomahajme aj inym a majme pochopenie pre tie,co sa im to zial nepodarilo

6. okt 2021

@bienennest preco by ta to malo zarazat? 😉 Kazdy to ma zariadene tak, ako mu vyhovuje..

Moje deti isli do vlastnej izby az v skolkarskom veku, ked o to prejavili sami zaujem. Islo to lahko, v podstate samo, ziadne vynimocne tazke oducanie.. Mojmu muzovi, ako otcovi, deti samozrejme nijako neprekazali, spali sme na "letisku", mirstabo dost . Plus na manzelsku intimitu nie je predsa urcena vylucne spalna rodicov, takze ziadne negat vplyvy sme nezaznamenali ani v tejto oblasti.. 😉

6. okt 2021

U nas prvy kojeny len 2 tyzdne silny zapal prsnika a ziadna pomoc od lekara este ma vysmial ,ze kto to kedy videl horucky s kojenia .Nasledne som menila gyn.dcerka druha v poradi kojena pol roka. Bola narocne babatko a mozno aj s tej starostlivosti o nu a starsieho syna + vycerpanie malo za nasledok postupnu stratu mliečka.
Tretie ten bol kojeny presne rok a v den jeho prveho rocku prestal zo dna na deň pit mliecko ani za pana presli sme na flasu.
Štvrtý to bol taky pricuc 😁od narodenia toho som si užila naplno 3 roky mliecka som mala cely ten cas aj pre trojičky 😁.
A náš piaty drobec toho som dojcila ešte nedávno ako 3,5 ročný aj napriek tomu ,ze do nás lekári hucali,ze ako diabetika ho mam odstaviť.
Ano odstavili sme akurat na ten nevyhnutny cas v nemocnici no ako sme prisli domov sup a bolo naspät 😁 a kojili sme dalej .
Áno pokiaľ maminke aj dieťatku vyhovuje kojenie aj dlhodobejšie ,prečo nie? nech to každý neha na nich /jej rozhodnuti ved je to také krasne ked sa tie deťurence schulia a v tej chvili sme len a len ich 🥰🥰

6. okt 2021

@bienennest môj syn s nami tiež spával v posteli,manželovi to nevadilo absolútne. Nijako sme to neriešili a zrazu,cca v 3 rokoch sa syn sam začal pýtať do svojej izbicky. Poriešili sme zabranu a zo dňa na deň spával tam. Ešte nám to aj chýbalo,..nie je pravda,že dieťa sa ťažko odnaúča. Mozno iba v prípade,ked samé ešte nie je pripravene a vtedy nemá význam to hroziť. Nech sa to týka čohokoľvek.

6. okt 2021

@beronsche samozrejme, ze kazdy si moze robit ako uvazi, kludne aj do 18-tky nechat spat dieta v posteli, ked to niekomu vyhovuje 😉. Na druhej strane je 2 rocne dieta uz viac ako dostatocne vyzrete na to aby spalo vo vlastnej postielke, kde ma predsalen viac priestoru. Mam 3 deti, viem kolko sa take dieta v postieli hybe, keby som ich mala vsetkych v posteli tak ma asi do 10 minut odtial vytlacia nehovoriac ze by som ani oko nezatvorila 😁. Aj my mame sobotne rana vyhradene na tulenie, potom mi rano vsetci do postele pridu, takisto je to ine ked je dieta chore, potom si ziada viac maminej blizskosti, ale v beznom kolobehu predsa nemusi take velka dieta spavat v rodicovskej posteli kde je natlacene medzi 2 dospelych. Ale ako som uz napisala to si musi kazdy zvazit sam, tak ako niektory rodicia nechavaju deti pobehovat s plienkou este 4-rocne deti. Vsetko sa da, je len otazne, naco?

6. okt 2021

Ja kojim už viac ako päť rokov. Verím, že robím to najlepšie nielen pre deti, ale dlhodobé kojenie je aj prevencia voči rakovine prsníka. všetky deti budú kojene do samoodstavenia, najstarší sa už nekoji, teraz kojim tandem, už druhý krat. Len mama, ktorá koji dlhodobo a na požiadanie chápe, o čom to je .. že to nieje o Tom, žeby dieta bolo zavesené na matke ako opička .. je kojenie je spôsob ako utíšiť bolesť, ako sa prísť ukľudniť. Že tie staršie detičky niesu kojene tak ako novorodenci... Že sa samé postupne odstavuju podľa ich potrieb...
@bienennest aj ja mám tri deti a spíme všetci spolu. Najstarší má 5 rokov a najmladší 2 mesiace. Teraz je najväčšia "bitka" o to, kto bude spať najbližšie pri bábätku 😊

6. okt 2021

@janinkalc klobuk dolu 👍, asi tvoje deti spia kludnejsie ako moje 😁.

6. okt 2021

@bienennest priestor sa da zabezpecit pomerne jednoducho aj pri spolocnom spani.. 😉 Plienka na 4r je predsa len o niecom inom..
Reagovala som primarne na vyjadrenie, ze spolocne spanie s 2r dietatom ta zarazilo a sposob, akym to pises, nadhadzuje, ze je to nieco zle.. Hovoris, ze respektujes kazdeho rozhodnutie, ale z tvojich slov ide silny nesuhlas. 😉

6. okt 2021

@bienennest tak vidíte,každý má iny nazor,ja to rešpektujem. Mne napr.dvojrocne dieťa nepride až také veľké na to,aby bolo nutné ho separovať. Ja sama som bola tretie dieťa v poradí a s rodičmi som spávala minimálne 6 rokov,neviem presne,ale pamätám si,že som sa tam cítila bezpečnejšie ako sama v posteli. A nakoniec som tiež odišla,nemali ma tam do 18tky.. tak isto myslím,ze 4rocne dieťa,ktoré svoje potreby ovláda už plienku isto nenosí a pokiaľ to nevie,niekde je problém, nie je to hanba rodičov. Každé dieťa je iné,tak ako aj my sme 🙂
Inak môj syn ma 4 a stále na spanie pyta prsníčky. Inak už nedostáva,ale na zaspavanie ma 😊

6. okt 2021

@beronsche nebolo to myslene v zlom, naozaj ma to len zarazilo ked som citala ten clanok, ktory sa mi inak paci 😉

6. okt 2021

Po nemecky je dojčiť - stillen, čiže doslova utíšiť. Samozrejme, platí to pri uplakanom novorodencovi, ako aj pri väčšom dieťati. Ja som kojila obe deti 16/17 mesiacov, potom prišlo horúce leto, moje telo povedalo stop 😀 deti to vzali dobre... a to som tiez už počúvala, že prečo ešte kojim. Niekde som čítala, že kým je to mamičke a dieťatku príjemné, nemá im nikto do toho čo hovoriť. A je to tak ☺

6. okt 2021

@bienennest niekedy napisane vyznie uplne inak ako zamyslame.. 🙂

6. okt 2021

Moj syn spal so mnou do 6tich rokov a tento druhy ma 2roky a bude spat dokedy bude chciet on sam inak ja kojim 2roky a uz okolie ma burcuje dokonca aj doktorka detska ze este stale dojcite ze nejak dlho to by ste mala odstavit hovoria no nech si hovoria co len chcu mne to vyhovuje a aj malickemu,mliecka mam dost a ten pekny pocit uz nezazijem to priputanie citove s dietatkom nadherne ❤️❤️❤️

6. okt 2021

@bienennest ani nie. Občas sa stredný zobudí v noci na to, že najstarší na neho vylezie a spi na ňom.... Len si neviem predstaviť , že ja budem v objatí manžela a deti majú byť samé v inej izbe... Mne sa tiež spí lepšie po boku niekoho a keď je manžel na nočnej, tak sme spolu všetci, mám troch synov, tak "ma strážia" .

6. okt 2021

My prestavame pomalicky 3r a 1 m. Tak som sa bala kedy skonci to uspavanie na prsniku , az prisla viroza a maly uplne pokojne prijal ze zaspi sam bez mlieka a zatial to drzi uz mesiac 🙂 myslim ze ,,lepsiee,, to ani nemohlo ,,prist,, . Pochopil to v danej situacii sam , este si v noci sem tam ,,cucne,, . Najkrajsie obdobie a to som si myslela ze ja kojit nikdy nebudem 😁😍 dodojčenia

6. okt 2021

Dcéru som dojčila 4,5 roka. Do 2,5 roka aj počas dňa, potom som už naplno pracovala, takže ráno po prebudení a večer pred spaním. Dojčila som ju na požiadanie od mala, nepozerala na hodiny, nič nerátala. Spala v noci so mnou, napila sa, kedy chcela, spali sme v kľude celú noc. Nikdy nespala vo svojej postieľke, nikdy nebola sama. Dojčenie bolo úžasné na zaspatie, ukľudnenie, pomoc pri bolesti, chorobe, hlade, smäde - kedykoľvek, kdekoľvek - k nezaplateniu. Nikdy si nedožadovala nejako nevhodne dojčenia v spoločnosti alebo vonku, nemusela som riešiť žiadne situácie tohto typu, nerobila cirkus žiadny. Je to šikovné a samostatné dieťa, vždy bola, dnes už je prváčka a veľmi dobre sa jej darí. Pre mňa dojčenie a spoločné spanie k nezaplateniu. O to viac, že pred ňou som mala dvojčiatka, kde sme to zvládali/nezvládali všelijako, o to viac som si to potom vedela vážiť a vychutnať a bolo to, jednoducho, skvelé. No a nikdy som ju nenútila spať vo vlastnej posteli, odišla sama v piatich rokoch k starším súrodencom rovnako, ako sa sama prestala dojčiť, bez akýchkoľvek stresov, nervov a nátlaku. Len som vnímala jej potreby a veci išli prirodzene samé.

6. okt 2021

@megan777 veľká pravda, držte sa svojho presvedčenia

6. okt 2021

@bienennest My sme zvladli odnaucit od spolocneho spania prveho. Ked sa narodil jeho bracek, sam si zbalil vecicky a odstahoval sa do detskej. Par dni to skusal s nami, no plac babatka ho presvedcil. A bol hrdy ze je velky a ma svoju postielku a izbu. Mladsi sa odstahoval sam nejako uz ani neviem ako. Ten nebol taka nasoska.

6. okt 2021

Poznam velmi dobra a to mal syn uz 4 teraz v júli. A este stale prosim si didku mamka. 😅😂😇🥰Od narodenia stale az doteraz. Kazdy mi hovori ze uz mu nedavaj ves netreba. Ale jemu to treba vnutorne. Potreba nieje len mliečko ale aj oocit mamky a bezpecia. Najlepsie a najrychlejsie ukludnenie aj zaspavanie trosku si cucnut ako tomu hovorime😇🥰

6. okt 2021

Cicobranie tak toto je super...ja som svoju dojcila 2,2 roka a tiez som sa stretka povacsine z negativnymi poznamkami.Ale je to na nezaplatenie aspon premna to bolo hl.pocas choroby.

6. okt 2021

@gurags a nechodi do skolky? Moja ma 3r a 8m a popravde neviem si to predstavit davat prsnik tak velkemu dietatu , ale proti gustu ziaden disputat, len podla mna je to uz moc...

6. okt 2021

Krásne napísané. Dúfam, že aj mne sa tak podarí. 🙂

6. okt 2021

@tinka349 chodi, vtedy cicik nema. Ja sa ju uz snazim presvedcit,ze je velka ale teda neda sa. Cicik ma len pre spinkanim a pripadne v noci. Inak cez den nepyta.

6. okt 2021

Jejda, ja mám tiež takého čoskoro bude mať 3 roky a stále si pýta. Ale už sa s ním sa celkom dohodnúť a v noci ma nechá. Tak ma na zaspanie, ale dúfam, že už to aj pomaly prejde, lebo nosí veľkosť 110 na 5 rokov a už mi prestáva pripomínať bábätko 😂

6. okt 2021

Staršiu som dojčila presne 3roky a 1mesiac. Momentálne dojčím dvojičky, ktoré budú mať 3v decembri...je to to najkrajšie obdobie v mojom živote a už pomaličky začínam smútiť, že sa to blíži ku koncu môjho ,, dojčiaceho,, života.🙈 Samozrejme, že dojčenie je u nás už iba o pritúlení a zaspavaní...

6. okt 2021

Cicobranie, to je super výraz. 😅🥰
Kým sa mi nenarodila moja mladšia, nevedela som si predstaviť kojiť dlhšie ako 1.5-2 roky, kojenie starších sa mi videlo hrozne divné. A aha, malá má za mesiac 5 a ešte stále si občas dá. Ale viete čo, je mi úplne jedno, kto čo na to. Toľko krát nás kojenie v dobe chorôb zachránilo od dehydratácie, pri pobytoch v nemocnici od infúzií... že jej budem mliečko dopriavať, tak dlho ako len budem môcť a ako ona bude chcieť. ❤

6. okt 2021

Je to pekne ❤️😍 ja som bola smutna ked som ho v 2 rokoch odstavila bolo to do vtedy moje babo, potom uz normalne dieta 😂

6. okt 2021

Ja keď som sa malého pýtala, že do kedy bude ešte ,,memekovať,, vždy mi povedal, maminka keď budem mať 5... sám sa odstavil, keď mal 4 roky 10 mesiacov 🙂
Presne sme mávali také noci ako vy...ja som spala, on spal, ale stále cucal 😃
Nikdy ma nezaujímali názory na dojčenie pre niekoho ,,veľkého,, dieťaťa... každý si robíme ak uznáme za vhodné...ja som si povedala, že nebudem ja tá, ktorá s tým sekne, ale nechám to na dieťa 🙂

6. okt 2021

Konečne nejaký článok na podporu dojčenia a nie len umelého mlieka. Nedávno som dcérku v 3 rokoch odstavila a veľmi sme si to užívali 😍 aj keď samozrejme boli aj ťažšie chvíle 🙂

6. okt 2021

Moj cickos ma momemtalne 2roky a 1 mesiac... na denny a nocny spanok od narodenia zaspava jedine na prsniku. Mimo spanku sme uz s dojcenim prestali, dobrovolne, bez placu (aj ked pocas choroby sme sa zas dojcila aj pocas dna). Najvtipnejsie je, ked chce vymenit prsnik, tal sa pusti, kukne na mna a zahlasi "duhe cece" (druhe prso)😆 okolie neriesim, nerozoberam to, je to nasa sukromna vec

7. okt 2021

Najdlhšie som dojčila do 2 rokov. V blízkom okolí mám ženy, ktorým sa dojčiť nedarilo, aj také, čo im to vyhovuje aj do 3-4rokov. Neviem, prečo by to malo riešiť okolie, je to každého osobná vec

7. okt 2021
norikk
autor

@bluka2 aj moja dvojročná nosí 110, preto veľmi nedojcim na verejnosti to by nepochopili 🤣

7. okt 2021

Je zaujimave, ze okolie tu potrebu, dojcenie riesit, ma...
Najprv je to "a kojis?" , neskor "a to este kojis?" 🙂
Ja mam ale znizenu schopnost vnimania hlupych poznamok, takze so mnou to nic nerobilo..

Dojcila som 2 deti za sebou, chvilu aj tandemovo a obe dlho, cize to bolo cca 7r v kuse. Kym boli deti malinke, tak vsade, ale diskretne, od cca ich 2r uz len doma.
Pre mna bolo dojcenie aj o zjednoduseni mojho zivota. Ked sa deti ako male v noci budili, prsnik ich uspal hned a ja som vedela spat aj pocas dojcenia (samozrejme nehovorim o novorodencovi), ked boli mrzute, chore, prsnik pomohol tiez..
S vekom sa frekvencia dojceni prirodzene znizovala, ale pri prvorodenom dietku som to definitivne stopla ja. Pri druhorodenom to prislo samo.
Este taky postreh - pri druhom, az ked sa uplne odstavil mi doslo, ze kazde pritulenie suviselo s poziadavkou prsa. Sice sme mali nastavene, ze kedy ano, kedy nie, cize vacsinou nedostal, ale on skusal.. 🙂 Po odstaveni sa zrazu ku mne tulil kvoli mojej blizkosti, kvoli mne akoby, nie kvoli prsu.. Je mi jasne, ze to nie je z jeho pohladu celkom tak, ale ja to tak citim.. 🙂

7. okt 2021
Autor komentár zmazal

@beronsche
100% s tebou súhlasím.
Aj ja samu seba označujem ako lenivu mamu,
lebo mi bolo tisíckrát jednoduchšie dať potiahnuť,
ako vymýšľať nové metódy uspávania, alebo nachodit kilometre v zime s kočíkom.
A o jedinej naozaj efektívnej pomoci v časoch choroby a iných boliestok ani nehovorím.
Obidve deti dojčené štyri roky, z toho dva roky tandem.
Nesmierne náročné obdobie, ale aj veľmi krásne.
Teraz na to spomínam s veľkou láskou a vďačnosťou, že mi to bolo dopriate.
Držím palce všetkým maminkám, ktoré pochopili,
že dojčenie nie je len potrava ❤️

7. okt 2021

Ja som dojcila 3 roky a 1 mesiac, potom somn2x otehotnela, malemu som to vyavetlila a bez natlaku prestal sam 😀

7. okt 2021

Nuz ja nemám dobre spomienky na dojcenie, doslova mam z neho traumu a za mesiac mam termin porodu, a najvacsi stres je prave predstava opatovneho dojcenia... Syna som dojcila 2roky 7 mesiacov... Cista zavislost.... Bolesť, zapaly, mlieko som este po odstaveni mala asi pol roka... Najviac mi vadila ta zavislost dietata na mne... Vecbe unavena, nikto mi ho nechcel postrazit, ved preboha co s nim budu robit ked nemajú mlieko... Budil sa mi v noci 15-20x potreboval prsnik vkuse pod nosom... Nech uz som akokolvek sa snazila nastavit ho inak... Neslo to. Dokazal vkuse plakat aj vyse hodiny s tym, ze uz pomaly modrel... Ziadne rady typu... Nechaj ho vyplakat, zaspi od unavy... Kdeze... Plakal dovtedy kym nebolo naozaj zle a kym ten prsnik do ust nedostal... Zial... Co sa tyka chorobnosti... Udajne su dojcene deti zdravsie... To tiez u nas neplatilo, nalepil sa na neho kazdy bacil pomaly. A ako novorodenec inak spaval 2x za den asi 20 minut... Sialene... Gynekologicka, porodnik, pediatricka vsetci sa len chytali za hlavu co to je za teroristu a ze mam prestat kojit, ze ono je to od roka stejne len zavislost, tak sa pytam... Naco zo zaciatku tlacia na matky len aby dojcili a potom im povedia ze to vlastne uz po roku ani vyznam nema... (a nie, nechcem nikoho odradit od dojcenia) ale... Hlavne sa netreba nechat za kazdu cenu do toho tlacit, ak ma zena z toho radost, nech dojci kolko chce, ale ak sa zena pri tom citi nekomfortne, a je tam viac utrpenia, ono sa to prenasa aj na to dietatko, ta psychicka nepohoda. Neviem ci som budovala mojim dlhodobym kojenim vztahove vazby tak ako sa píše, alebo som mu skor ublizila mojou nepohodou pri dojčení. Je dost nervak a taky cholerik (predpokladam ze kvoli mne)... No a ceresnicka na torte... Kedze syn bol stale na prsniku, teda skoro 3 roky, ja vycerpana, bez akejkolkvek pomoci zo strany rodiny, takze ani chut niekam ist, venovat sa s muzom aj sami sebe... Tak... Zaver asi nemusim dopisat. Nežijeme spolu uz par rokov. Kazdy mame svoju novu rodinu, no zhodli sme sa obaja natom, kde a kedy nastal problem... Takze mne dlhodobe dojcenie uskodilo... Ale mozno je to len typom dietata, ale netreba zabudnut, ze ked je stastna matka, bude stastne dieta aj manzel... Ja som to tak nemala, hoci mlieka som mala na rozdavanie...

7. okt 2021

@bienennest preco by to mal byt tak extremne tolerantny manzel ked spia spolu na jednej posteli s dietatkom? My sme tak spali este pred tyzdnom s obomi synmi v posteli jednej vsetci 😅 starsi ma takmer 5r a mladsi 2r. Teraz sme sa prestahovali na dom a uz sme ich dali do vlastnej izby. 🤷🏻‍♀️ Ja spala s nasimi do 11r 😂😂😂😂 ano ano extrem ale co uz 😉 nechapem co by akoze muzovi na tom malo vadit😊 nikdy si nestazoval.... 😍

7. okt 2021

@7trisha7 presne.sak sexovat sa da v obyvke,kupelni atd. Ak im ide o to. Mne napriklad muz vadil v posteli viac ako deti. Lebo bud si odkaslieval, alebo curat chodil.alebo mu mobil zapipal ze je vybity.alebo pochrapkuval. Okno otvoril, zavrel. Od kedy mame deti spi v obyvke,lebo by som ho zabila🤣🤣🤣

7. okt 2021

A aby som sa aj k teme vyjadrila.ja som prvu dcerku kojila 3.5 roka ,a prestala som na "natlak okolia" a mesiac na to tak strasne ochorela, virusom ruky-nohy-usta, ze mi preplakala cele noci, skrabala nohy o stenu, zial mlieko som uz nemala a ani sa uz nevedela prisat na take zdochliny prsia. Bolo mi do revu.. takze synatora budem kojit urcite do 30tky 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

7. okt 2021
norikk
autor

@dadka_bb zdochliny 🤣🤣🤣

8. okt 2021
norikk
autor

@7trisha7 keď som porodila, mužov kolega čo má 5 detí sa pýta, že ako? Kde spí malá, no že pri nás, a on že dobre dobre, že aj oni tak. Ako asi prišli k tým piatim deťom..... Jedine čo mi na spoločnom spaní vadí je málo miesta, potrebujeme širšiu posteľ 🤣

8. okt 2021

@dadka_bb 😂😂 haha fest sa smejem 😀 moj muž len sem tam chrápe ale tak to som ho porýpala a prestal 😀 nám to fakt vyhovovalo tak spať, a sex nemusí byť predsa v noci na posteli 😀 .. teraz keď spíme teda už sami a chalani vedla v izbe, tak to je také zvláštne, kolko miesta máme 😂
@norikk ja už som si zvykla spať aj tak že na chrbte ako mumia a ani sa nehnem o milimeter 😀 akože ja viem, niekto by to neprežil a nemohol tak spať ani jediný x v živote , mne to proste tak žily netrhalo 😀 a jasné, širšia postel sa dá kúpiť predsa vždy tak čo 😂❤️

8. okt 2021

@dadka_bb zeby potom syn nemal
oidipov komplex 🤣🤣🤣

8. okt 2021

presne vystihnute 🙂 svokra mi sice stale hovori ako ho rozmaznavam ako mlieko uz nie je take ako v prvom roku a tiez ako ona naucila svoje deti na kravske mlieko po prvych narodeninach jedneho a druheho dokonca 8 mesacneho ale matka som ja a mne aj otcovi dietata to dojcenie aj spanie v jednej posteli vyhovuje

11. okt 2021

Hm...u nas sa prave konci s didkami a s tym aj jedno velke obdobie. Sem tam si este cucne ked si spomenie - raz za 2/3/4 dni na chvilku a nasucho - mieko uz nemam. V dec bude mat 4 roky, tiez sme potiahli🙂

16. okt 2021

V novembri bude mať 3 roky a stále dojčím ❤️

16. okt 2021

Ja som od roka začala dávať pred spaním teplé mlieko v poháriku, že sa postupne odstaví. Aj sa odstavila...v 3 rokoch 😂 Ale je sranda, ze keď mala 4, tak si myslela, že vsetky deti pijú mlieko z flasky a majú cumliky. 🤷‍♀️ Teraz ma jej brat skoro 4 mesiace, ale narozdiel od nej cumel akceptoval, tak uvidíme ako to bude s kojenim 🙂

16. okt 2021

Ja už štvrtý kus 🥰to už by mohla aj poisťovňa preplácať plastiku nie? 😂😂😂

16. okt 2021

Mna by zaujímal zdroj k tomu udajnemu vyroku WHO, lebo teda my sme sa v skole ucili nieco ine. Tak som ostala zarazena teraz

16. okt 2021

Dojčenie je prudko praktické,lenive,pohodlne a zadarmo 🤣😅 hej, hej ved je to aj krásne... No ale zas niekedy aj riadne na palicu 😅🤣
Ale hlavne zadarmo a vsade 🤣

16. okt 2021

Mne sa žiaľ s dojčením vôbec nedarilo a po 2 mesiacoch snahy krpec pustil plač už len keď uvidel prso. Čo už, napriek tomu je úžasný, veselý, krásne spí, za 15 m nebol ani raz chorý a to chodíme do kolektívu. Každopádne by mi bolo trochu divné dojčiť dieťa ktoré už vie aj čo-to povedať a tak. Ale to je asi tým, že som nedojčila dosť dlho na to, aby som si zvykla.

16. okt 2021

Moje sa odstavili smao nejako postupne niekde okolo 8m. To spáchal a mne to teda absolútne neprekážalo aj keď z praktického a lenivozadarmo hľadiska mi to chýbalo ale zas keď nechcel, nemenila som ho tlačiť prsom na silu... To sa zase ale manžel potešil 🤣🤣🤣 že už aj on sa bude môcť pohrať 🤣🤣🤣🤣 bez toho aby som mu mlieko naspliechala do oka (rada som ho ostrelovala) a nevrav té mi ze ste to nikdy žiadna neskúsil 🤣🤣🤣🤣🤣
Prvá prso nechcela ňu za nič.. 2 laktacne z nej hlavu v smútku.. Tam som 3m. Fungovala na odsávačke... A potom som to vzdala a dostala práškové...
Véd nenecháme ich o hlade zase 😘

16. okt 2021

@7trisha7 a sexuálny život čo? 😁

16. okt 2021

@foxyfox nechápem 😀 náš? sexuálny život sa neodohráva len v spálni v noci 😀 aspon u nás nie... náš sex. život je bohatý až až heheeee 😀

16. okt 2021

ja som synov dvojicky kojila dva roky, a teraz kojim polrocneho a 21mesacnu...🙂 krasne napisane... 🙂 chlapci mali mnam a mlecinko, dcera pupu a ňomňo 😁😁

16. okt 2021

@bienennest tak hádam sú to aj jeho deti, takže prečo by malo vadiť.
Môj muž spí v detskej
Ja s dcérami staršia mladšia(27)-mesiacov v posteli
Staršia ma svoju postielku pri veľkej
A nikdy mu nezišlo na um žeby mu to malo vadiť.
Manželské povinosti bez tak vybavíme inde

16. okt 2021

@7trisha7 tak super, pri našom dieťati čo nikdy nespí a je všade, nemáme čas inokedy ako večer v našej posteli, keď on spí v detskej 😁

16. okt 2021

@foxyfox tak my mozme ked vecer zaspia deti, v pohode kde chceme 😁 okolo osmej najneskor uz spia, alebo cez vikend ich aj moja mamca ma cez den a tak 🙂 nastastie casu na to je dost 😁😁💪🏼

16. okt 2021

Dva roky a 9 mesiacov😉❣a tiez je to najtopka na uspavanie😉uplne mi ide smiechom vyvalit bok, ked pobehuje po dome a krici didikuuuuuuu🤣🙈

16. okt 2021

@bienennest ja vam dam za pravdu,aj mna zaraža takéto spanie s rodičmi ,nechápem význap však sa každý musí normálne vyspať a aj tomu diaťaťu treba dať priestor aby kludne zaspalo a malo miesto ....a malo svoje vlasne miesto vlastnú postieľku,ani v nemocnici nedovodolia aby spali s maminou....prečo pretože každy potrebuje priestor,a aj socialne by sa mali deti vyvýjať normálne,však každý má svoj priestor,a tak by to malo byť normalne maminky ,ake deťúrence chcete vychovať ,ufňukané keď nevidia maminku...,alebo ich chcete silou mocou navikať navás alebo čo to nemáte v hlave v poriatku?trocha rozumu....ten muž ktorí chodí pracovať sa ako vyspí keď sa tam mrbenia deti a nohu má v ústach....atď....apsurdné,a určite velmi vela žien mi toto teraz vytýka ....ale skuste si dať ruku na srdce nie dieťa si to žiada aby spalo medzi vami ,vy ho navikáte na to ...z nejakého psicjologického dôvodu,a áno veľmi zaťažujete deti s takýmito vecami ,tie deti ktoré sami chcú.ísť zvlášť spať to je úprimné priznanie toho že im to nevyhovuje,a tie deti ktoré nechcú ísť nie sú nato pripravené emočne,,,,prečo tie deti takto nenkrmalne mojkate?možno preto lebo sa vam nechce ísť von z postele,ked sa zobudí....,alebo až tak ste nastavené len na to dieťa...že vás iné absolútne nezaujíma.....alebo ste sa ozunovali z mužom a takto im to date najavo alebo nemate tolko miesta aby ste sa zmestili,...a o teme co nola daná...ja by som si to nevedela predstaviť že by mi dieťa rozprávalo že chce didku...no akože aj toto je tiež o tej žene ....asi...ktorá si nechce uvedomiť základné veci,že kolko má dieťa rokov ,myslím si tieto ženy si neuvedomujú že sa robia už smiešnimi

16. okt 2021

@elze8 velmi podobne som to vnimala aj ja. vecne unavena, (dojcila som dokopy 6 rokov, z toho rok tandem) ale... z mojej strany to bola obeta pre deti, nejake racio v hlave, ze je to pre nich to najlepsie. ale... vztah s manzelom davame po krocikoch dokopy, zdravotne problemy z nedostatku spanku a casu na seba riesim aj pol roka po odstaveni... a najmladsie som odstavila som z dovodu, ze som uz fyzicky nevladala byt 10 x za noc hore.

16. okt 2021

Ja som nedojcila ani jedno z dieťa do 2 rokov. Jednu som pred 2 dostavila a druhu asi v roku a pol. Je to pekne, ale ako pise autorka, NAM TO TAKTO Vyhovuje, pretože má fakt nebavilo byť v noci xykrat hore z cucnutia, pokrutena ako spageta, nevyspatý, zlomená... A ešte keď môj muž má taký slabý nekvalitný spánok, že ho každy zvuk, kých, atď zobudil tak spával v obývačke, čo značne poznačilo naše manželstvo. Osobne myslím, že po 2 rokoch je to už také zavislacenie, neviem.. Keby mi dieťa spi, že som aj ja odychnuta, keby mam muža, čo ma spánok že môžu tanky chodiť... Keby... Tak dojčím aj do 4 😅😊žiaľ nemám a tak robím to najlepšie pre nás a našu rodinu. 😉

16. okt 2021

Ja dojčím tiež už skoro 2 roky a nedám na to dopustiť, mame krásny vzťah so syncekom, nevadí mi ani nočné dojčenie, a pokiaľ to pôjde tak aj do troch rokov 🥰😘😉👨‍👩‍👧‍👦

17. okt 2021

Neviem, čo Ti tu písali iné ženy, ale pre mňa je toto choré... Rovno diagnóza pre psychiatra.... Dieťa má byť 'odstavene" keď začne prijímať potravu v inej forme, tak ako je to u zvierat...

17. okt 2021

@simonkazga Presne tieto reči počúvam a akurát som v štádiu učenia sa,ako to ignorovať 😁 Moj malý má aktuálne 1r2m taj verím že ešte minimálne rok/dva potiahneme 😁 Vaše príbehy sú mi podporu, ďakujem 😍

17. okt 2021

Ja som odstavila pred dvoma mesiacmi. Keď mal 25 mesiacov. Bála som sa ako to dá a ku podivu mi to cicanie chyba viac ako jemu. Už aby sme mali ďalšieho cickáča

17. okt 2021

Ahojte, tak pridavam vlastnu skusenost. Moje dvojicky som pomaly odstavila okolo 3r. Vsetko sa da, ked sa chce. Mala som dostatok mlieka pre obe, tak som nevidela dovod ich odstavovat skor. Popri tom aj papali normalnu stravu. Umele mliecko sme nepouzilili, len v porodnici, ked mensia nevedela tahat. Dudlik taktiez nikdy nemali 🙂. Nebolo to lahke obdobie, ale zvladli sme to 😉. Prajem vsetkym maminkam, aby si toto krasne obdobie uzili.

17. okt 2021
norikk
autor

@suve99 a videla si vôbec dojčiť sa zvieratá keď ma posielaš rovno ku psychiatrovi? Náš baran dávno žral trávu, bol už veľký ako jeho mama, a dojčila sa dokedy chcel. Takisto zajace.... to že sa berú pár týždňove šteňatá od sučky či mačiatka od mačky aby sa predali, neznamená žeby sa nechceli dojčiť dlhšie.

17. okt 2021

@suve99 predpokladam, ze si bola nasilu dostavena, a tento tvoj vykrik je asi nejake vnutorne samosebapresviedcanie, ze tak by to po spravnosti malo byt.. mozno, keby si sama bola dojcena dlhsie, bola by si tolerantnejsia voci inym dojciacim matkam

17. okt 2021

@norikk dojcim stale takmer 3 rocneho a nepríde mi to vobec divne.. prave pre to, ze je to suvisle, den za dnom, jednoducho sucast nasho zivota. Ale tiez zacinaju vtipne pribehy - ako vcera: dojcil sa, prisiem tata, zakryl trickom prso, tapol po prse a ze 'vdaka' a bezal za ocom 🤣 take mile a smiesne zaroven

17. okt 2021
norikk
autor

@taga áno tým že to ide deň za dňom od pôrodu je to prirodzené proste. Nikdy sme to nerobili inak, iba tak ako chce dieťa. Ako to funguje a pýta si situácie

17. okt 2021

@suve99 pardón teda, ja som moje dvojičky kojila do 22mesiacov a necítim sa ako prípad pre psychiatra, priberali a jedli všetko dokonca som ich aj dokrmovala aby si vydýchli aj tie čo majú obavy či neboli podvýživené. To, že naše matky nás odstavili po rade socík.pediatra aby dali radšej sunar, veď z neho budu tak pekne priberať, z nás matiek čo koja do 2 rokov nerobí hlupane.

17. okt 2021

@taga Ja som bola minimum dojčena a som absolútny maniak do dojčenia.
Moje deti dojčene jedna 22 mesiacov z toho som bola tehotná už nato o pol roka už ťahám 3 rok s mladšou. Moje deti nemali nikdy fľašu, mladšia nemala ešte ani mlieko, ale jogurt papa a tiež myslím, že osobe chyba nejaký cit od matky, lebo takto menovať oddané matky, čo venujú deťom podstatne svoj čas, pretože dojčiť môže len mama. Nie babka ani muž, často už nemusia, ale chcú.. pretože to pre deti je to najlepšie.
Prirovnávať k psychickému pacientovi, je akurát dotyčná mimo. A poriadne.

17. okt 2021

@norikk
@taga
@putulka nechcela som sa vás baby dotknúť.... Robíte tak, ako chcete vy a vaše deti.... Mne sa to zdá už dlho - ale to je môj názor.

18. okt 2021

Dievčatá, pre mňa ste hrdinky. Mne nebolo umožnené kojiť ani mesiac, a ten hore vie ako som chcela...pokiaľ to tak cítite ,kojte koľko môžete a detičky chcú, držím vám palce a nikdy sa za to nehanbite. Ste úžasné 🥰

18. okt 2021

Začni písať komentár...

Odošli