olejka
9. sep 2013

Kto sa stará o nenarodené deti?

    Niekoľko patrónov nenarodených detí a hnutia za život.

Rajmund Neonnatus

Význam mena: poradca a ochranca (zast. nem.)

Patrón tehotných žien, pôrodných asistentiek, pestúnok, detí; nespravodlivo obžalovaných, proti popôrodným ťažkostiam šestonedieľok

Sv. Rajmund (špan. Ramón) Nonnatus pochádzal z obce Portell pri Barcelone v severovýchodnom Španielsku. Latinské prímenie Nonnatus znamená nenarodený. Dostal ho preto, lebo jeho matka zomrela prv, ako sa mohol narodiť. Pri umývaní mŕtvej matky prítomné ženy zbadali, že dieťa sa v nej hýbe. Ak ho chceli zachrániť, nebolo veľa času na rozmýšľanie. Situáciu vyriešil brat mŕtvej ženy, keď mečom rozrezal jej telo a tak pomohol priviesť dieťa na svet. Bol to chlapec. Dali mu meno Rajmund. Tento nezvyčajný „cisársky rez“ sa uskutočnil niekedy v r. 1200.............

http://www.zivotopisysvatych.sk/rajmund-nonnatus/

                                                                                   Image title   

Gianna Beretta Mollová

mala na výber z troch možností. V druhom mesiaci jej štvrtého tehotenstva jej diagnostikovali nádor maternice, ktorý ohrozoval život jej a jej nenarodeného dieťaťa. Lekári informovali túto tridsaťosemročnú ženu, že má na výber: 1) podstúpiť hysterektómiu; 2) podrobiť sa liečebnému potratu a odstráneniu nádoru, čo by jej umožnilo mať ďalšie deti; a 3) iba odstráneniu nádoru.

Gianna, ktorá bola sama lekárka, vedela, že prvé dve možnosti sú veľkou šancou na jej uzdravenie. Veľmi milovala život – návštevy priateľov, tanec, cestovanie, maľovanie, turistiku v Alpách, návštevy koncertov a hry. Ale všetky tieto záujmy boli ničím v porovnaním s Gianninou láskou k manželovi Pietrovi a ich trom „pokladom“ – päťročnému Pierluigimu, triapolročnej Márii Zite a dvojročnej Laure. Mohla by riskovať svoj život s vedomím, že zostane bez manželky a deti bez matky? 

Ako odpovedala Gianna na túto otázku, to je možno najznámejší fakt o jej živote. Avšak ani jej hrdinskú voľbu, ani dôvody pre jej blahorečenie 24. apríla 1994 nemožno celkom pochopiť bez spoznania celého jej príbehu..........

   http://www.smn.sk/index.php?cislo=0408&sekcia=clanky&smn=20030906.html

Svätý Gerard Majella

(1725 - 1755)- talianský svätec, patrón tehotných žien a detí (vrátane nenarodených)

Keď na návšteve v rodine Pirofalovcov „zabudol“ svoju vreckovku, mladé dievča z tejto rodiny mu ju prinieslo k Salvadorovcom. Nechaj si ju, odpovedal jej, jedného dňa ju budeš potrebovať.

      Po niekoľkých rokoch takmer zomrela pri svojom prvom pôrode. Rýchlo siahla po vreckovke brata Gerarda. A zázrak šťastného pôrodu bol tu.

      V oblasti Neapola táto udalosť ihneď nadobudla veľký ohlas. Preto brata Gerarda vzývajú zvlášť ako ochrancu matiek v nebezpečenstve života, písal Tannoia.

      Život br. Gerarda bol spleťou utrpení, chorôb a zázrakov z lásky a pre lásku k Pánovi............................

http://www.redemptoristi.nfo.sk/misionar/gerard.php

Ján Pavol II

.................Napriek tomu mnohí tvrdia, že jeho najväčším prínosom bola jeho horlivá propagácia ,,kultúry života”. Tento termín spopularizoval v encyklike Evangelium Vitae (Evanjelium Života), v roku 1995.

V žiadosti pápežovi Benediktovi XVI. členovia World Prayer for Life nazývajú túto encykliku ,,prorockou encyklikou” a ,,smerovkou v službe životu.”

Encyklika nepriniesla len jednoznačné odsúdenie zla akým sú potraty, eutanázia a umelé oplodnenie, ale taktiež ponúkla zástancom pro-life zamyslenie o duchovných a filozofických oporách ,,kultúry smrti.”  Pápež položil základy kresťanskej odozve na útoky proti životu v modernej spoločnosti, stavajúc do stredu základnú dôstojnosť ľudskej osoby.

Súčasťou jeho pro-life snahy bolo napríklad aj jasné vyjadrenie k naliehavosti boja proti ,,antikoncepčnej mentalite”. “Napriek rozdielom v ich podstate a morálnej závažnosti, sú antikoncepcia a potraty mnohokrát úzko prepojeným ovocím rovnakého stromu,” vyjadril sa.  ,,Život, ktorý by mohol byť výsledkom sexuálneho styku sa stáva nepriateľom, ktorému sa treba vyhnúť za každú cenu a potrat sa stáva jedinou možnou presvedčivou odpoveďou na zlyhanú antikoncepciu.”

Podľa reverenda Pavoneho nám pápežove príhovory, encykliky a iné písomnosti o živote ponúkajú ,,balík” obsahujúci ,,doktrinálne, duchovné a osobné vyjadrenie nemenného pro-life odkazu cirkvi,” pre pro-life aktivistov v modernej kultúre.

,,Propagoval tradičný, objektívny princíp posvätnosti života a hovoril spoločnosti, ktorá myslí v subjektívnych a individualistických kategóriách,” dodáva reverend Pavone. ,,Robil to efektívne, so zameraním na každého človeka ako na individuálny a unikátny obraz jediného Boha.”

World Prayer for Life vyzýva všetky svetové pro-life skupiny, aby podporili ich žiadosť Pápežovi Benediktovi XVI. za ustanovenie Jána Pavla II. za patróna ochrancov života po celom svete.

http://www.lifenews.sk/content/bude-j%C3%A1n-pavol-ii-patr%C3%B3nom-pro-life-aktivistov

Citáty Matky Terezy:

„Musím priznať, že sa mi veľmi páčia psy. Ale neznesiem, keď pes zaberá miesto dieťaťu.“

„Potrat je najväčším ničiteľom pokoja, pretože je to vojna proti dieťaťu.“

„Ak je matke dovolené zabiť vlastné dieťa, čo bráni, aby sme sa nemohli zabíjať navzájom?“

„Toto je chudoba: keď dieťa musí zomrieť, aby si ty mohol žiť, ako chceš.“

                                                                                Image title

Image title

Rajmund Nonnatus je v kalendari na moje meniny....vzdy ma mrzelo, ze nemam ziadnu patronku podla mena :D :(

9. sep 2013
olejka
autor

Tiez mi chyba, ale..mne sa rata Jozef za patrona, mama s prihovarala unho ked ma cakala:D

9. sep 2013

Začni písať komentár...

Odošli