olejka
10. okt 2013

Pozor na to

Čo je psychická manipulácia?
Je to ovládanie ľudí bez ich vedomia, často na ich škodu. Sekty používajú kontrolu myslenia, čiže manipuláciu ľudí pomocou psychologických techník (tie vznikli v rámci psychoterapie s cieľom pomôcť pacientom, avšak v sektách sa zneužívajú tak, že ľuďom škodia), aby verbovali a udržali členov v sekte. Ani jeden človek skutočne podrobený psychickej manipulácii si to nikdy neuvedomoval, ani tomu neveril. Tí, ktorí boli podrobení kontrole myslenia, zvyčajne vášnivo bránia svojho manipulátora vyhlasujúc, že on im jednoducho ukázal svetlo... Alebo ich zázračne premenil.
Charakteristickou črtou stretnutí, na ktorých dochádza k psychickej manipulácii ľudí, je, že sa konajú na miestach, kde sú účastníci izolovaní od vonkajšieho sveta bez možnosti odísť v ľubovoľnej chvíli domov. Program je zostavený tak, aby spôsobil fyzickú a psychickú únavu. Dosahuje sa to spravidla dlhými hodinami prednášok, počas ktorých účastníci nemajú možnosť relaxovať či premyslieť si to, čoho sú účastníkmi. V metódach „obracania na pravú vieru" zohráva dôležitú úlohu zavedenie žargónu - nových termínov, ktoré majú význam len pre zasvätených a sú nezrozumiteľné pre tých „zvonku".
Nadobudnutie kontroly nad mysľou človeka, čiže psychická manipulácia, prebieha v troch etapách:
> zníženie bdelosti - nervový systém prestáva riadne fungovať, človek čoraz ťažšie rozlišuje medzi fantáziou a skutočnosťou. Medzi techniky udržujúce dysfunkciu nervového systému patrí diéta založená najmä na zelenine a ovocí s vynechaním alebo vážnym obmedzením múčnych jedál, orechov, semien, mliečnych výrobkov, rýb a mäsa; ďalej bombardovanie intenzívnymi zážitkami, obmedzenie spánku, maximálne zorganizovanie dňa, aby neostal čas na relaxáciu a zamyslenie. V tejto etape nastupuje aj tzv. bombardovanie láskou - darčekmi, komplimentmi, pozornosťou. Takisto je dôležité udržovanie obetí v stave ustavičnej exaltácie, nadšenia, poskytovanie extrémne silných emocionálnych zážitkov;
> psychická dezorientácia, programové vnášanie nepokoja - keď sa bdelosť zníži, obeť je podrobená silnej indoktrinácii. V tejto etape je zasypaná prílevom nových informácií, odporúčanej literatúry, skupinových diskusií, rozhovorov s jednotlivými členmi skupiny. Často sa tu prelína ilúzia so skutočnosťou a človek je schopný ľahko prijímať zvrátenú logiku;
> človek prestáva samostatne myslieť - používajú sa pritom techniky redukcie myslenia. Techniky zmenených stavov vedomia spočiatku prinášajú pokoj, pretože zamestnávajú myseľ niečím jednoduchým (napr. opakovaním mantry), na čo možno sústrediť pozornosť. Stále opakovanie mantry spôsobuje
pocit excitácie a nakoniec halucinácie. Výsledkom zredukovaného myslenia je vzďaľovanie sa od všetkého a odvrátenie sa od všetkých okrem tých, ktorých označia manipulátori. Niekedy manipulátori ponechajú určitý priestor na relatívnu slobodu, napríklad dovolia pokračovať v štúdiu, v zamestnaní. Obrovské percento aktivity človeka sa však koncentruje na konanie v prospech sekty. Dôležité je uvedomiť si, že keď sa účastníkom navrhuje redukcia myslenia a techniky, ktoré to majú napomáhať, hovorí sa im, že tým konaním veľa získajú - napríklad nájdu osvietenie.
Jednou z metód, ktoré sa používajú na redukciu myslenia, je aj meditácia. Ak človek strávi denne pol hodiny až hodinu v meditácii, je veľmi pravdepodobné, že po niekoľkých týždňoch nebude už schopný vrátiť sa k plnému vedomiu (hladine beta predstavujúcej plné vedomie, bdelosť, myslenie, riešenie problémov, pozorné počúvanie, učenie s porozumením, normálny život). Zostane v zafixovanej hladine alfa tak dlho, kým bude pestovať meditáciu. Hoci to môže byť užitočné, hlavným výsledkom je redukcia myslenia. A obzvlášť, ak praktizuje meditáciu v nadmiere, spôsobuje, že jeho myšlienky začnú postupne zanikať.
Niektoré skupiny to pokladajú za nirvánu, to je však podvod a lož. Väčšina takto meditujúcich ľudí má problémy so sústredením, duševná práca od nich vyžaduje väčšiu námahu, hoci si to často sami nepriznajú. Zmenené stavy vedomia spôsobujú, že človek sa stáva poddajnejší. Od poslucháčov sa vyžaduje, aby neanalyzovali slová, ale dovolili im vstupovať „rovno do srdca", čiže priamo do podvedomia. To spôsobuje, že človek prijíma za svoje a za pravdivé také idey, s ktorými - keby ich vedome analyzoval - by inak nesúhlasil.
Takýchto techník je množstvo. Tie však, čo sú tu načrtnuté, vysvetľujú, prečo každý človek môže byť potenciálne ovplyvnený pôsobením siekt.

KTO SA MÔŽE STAŤ OBEŤOU SEKTY?

Odpoveď znie: KAŽDÝ. Je to preto, lebo:
1. sekty používajú nemorálne metódy psychickej manipulácie;
2. v sektách existuje zásada „svätého klamstva" s cieľom získať nových členov, čiže zásada, že účel svätí prostriedky. Takto sa aj ateista môže dostať do náboženskej sekty, lebo ho oklamú, že to nie je „svetonázorová ani náboženská filozofia", ale práve ich učenie predstavuje „nadhľad nad všetkými náboženstvami a svetonázormi".
Vo chvíli, keď spoznáva túto filozofiu natoľko, že by si mohol všimnúť viaceré náboženské dogmy, ktoré obsahuje, jeho myslenie je už do takej miery kontrolované, že tomu nevenuje pozornosť;
3. sekty brzdia a odmietajú individualitu človeka; spôsobujú, že ich členovia sa v rámci nej už nerozvíjajú tak ako „na slobode", preto sa sekty orientujú nielen na mladých tínedžerov, ale aj na kvalifikovaných a schopných odborníkov;
4. ľudia sa do siekt získavajú najčastejšie pod maskou ambivalentných činností, ako napríklad sponzorované štúdiá podľa záujmov obete – sú však spojené so silnou indoktrináciou; ideologicky ambivalentné prednášky, do ktorých je vpašovaný svetonázor sekty; pseudopsychologické cvičenia – interpersonálne cvičenia a cvičenia zamerané na vnímavosť atď. Preto treba vždy skúmať, či reklamovaný kurz vedú diplomovaní psychológovia alebo amatéri (sektári), a z akej organizácie pochádzajú.

Definícia sekty
Fenomén siekt sa dostal do popredia počas 20. storočia, hoci je oveľa starší. Nájsť najlepšiu definíciu nie je jednoduché. Tieto hnutia totiž vznikajú v rôznorodých kultúrach a často sa skrývajú za rôzne ideológie a náboženstvá. Niekedy aj hlavné náboženstvá sú svedkami toho, ako sa z nich vyčlení istá skupina veriacich a vytvoria spoločenstvo, ktoré sa časom zmení na sektu.
Slovo sekta pochádza z latinského secta (smer), ktoré je odvodené zo slova sequi (nasledovať) a pôvodne označovalo nové náboženstvo a hnutie, či už vzniklo samo alebo odlúčením sa od niektorej náboženskej skupiny. Aj mnohé z etablovaných náboženstiev, boli pôvodne označené ako sekta. Židia týmto slovom označili dokonca aj kresťanstvo (Sk 28, 22). Neskôr sa začal meniť význam tohoto slova a používal sa na označenie nových náboženstiev ale aj komunít, ktorých metódy boli nebezpečné a násilné. Dnes má toto slovo v kresťanstve, židovstve a islame negatívny pejoratívny, zatiaľ čo v budhizme alebo v Japonsku neutrálny význam. Aj preto odborníci hľadajú nové pojmy, ktoré by pomohli rozlíšiť hranice medzi náboženstvom a sektou.
V prípade, že vznikne nové náboženstvo alebo keď sa časť veriacich oddelí od svojej komunity, odporúča sa pojem: nové náboženstvo, nové náboženské hnutie; ak to nemá kresťanský podklad, tak aj: alternatívne náboženstvo a alternatívne náboženské hnutie; tam kde sú tendencie: autoritatívnosť, uzavretosť, fanatizmus, neznášanlivosť, či selekcia informácií, používa sa označenie: autoritatívna, uzavretá, neznášanlivá náboženská spoločnosť/skupina; a tam, kde sú znaky škodlivosti voči členom: psychologická manipulácia, deštrukcia, násilnosti, prípadne sklony k agresii (vražda, samovražda), používa sa označenie: deštruktívna, škodlivá, nebezpečná, zločinná skupina/spoločnosť. Vzhľadom na vyššie uvedené členenie, by sa slovo sekta malo používať na posledné dve menované skupiny. Je dôležité, aby sa pod slovom sekta myslelo niečo negatívne a aby nebolo zneužívané automaticky na zaškatuľkovanie niečoho nového, ale len na označenie niečoho, čo je deštruktívne. Netreba zabúdať, že aj sekta môže prejsť vývojom a zrieknúť sa všetkých metód, pre ktoré bola označená ako sekta a etablovať sa ako tradičné náboženstvo (tento titul by však nemala získať, ak sa nepostaví čelom k svojej násilnej minulosti), na druhej strane aj vo vnútri tradičných náboženstiev, môže niektoré spoločenstvo vykazovať sektárske znaky a praktiky.
Vo všeobecnosti sa ako sekta označuje: „manipulatívna, totalitná, autoritárska skupina alebo spoločenstvo, so škodlivým, deštruktívnym vplyvom na integritu a identitu človeka." Sekty môžeme ďalej rozlišovať podľa prístupu k svetu na: odmietajúce svet, prijímajúce svet a prispôsobujúce sa svetu. Ďalšie delenie siekt je podľa ich cieľa:
náboženské (hnutie Hare Krišna, Mormoni, Šrí Činmoj, Scientologická cirkev),
politické - odvolávajú sa na univerzálne platné myšlienky: boj proti komunizmu, ekológia, svetový mier... (Európska robotnícka strana, Transcedentálna meditácia, Óm Šinrikjó), psychoterapeuticko-výchovné - ponúkajú testy osobnosti a sebazdokonaľovacie kurzy (New Age, reiki)
a komerčné - základom je zisk (Herbalife, Amway international).
Podľa občianskeho združenia Integra - centra prevencie v oblasti siekt, možno najčastejšie pri sektách rozlíšiť tri štruktúry:
systém pyramídy - hierarchie (čím ste vyššie, tým máte viac výhod), systém pavučiny - tvorený viacerými pyramídami (tento je veľmi nebezpečný, pretože rozloženie jednej pyramídy, neznamená zánik sekty, ako celku) a systém hviezdy - jadrom je guru (tento systém sa uplatňuje pri vzniku sekty). Ak je sekta riadená autoritatívne a ničí identitu jedinca, hovorí sa o deštruktívnych sektách. V prípade, že sekta kladie väčší dôraz na vonkajšie rituály, používa sa aj termín kult. A o zhubných kultoch a sektách sa hovorí v kontexte hromadných samovrážd a vrážd, pričom ich počet v rokoch 1970 - 2000 dosiahol podľa odhadov číslo 2066. Toto číslo však odhaľuje len počet prípadov, kedy bola dokázaná priama súvislosť so sektou alebo kultom.
Kým zo začiatku boli sekty hrozbou pre hlavné náboženstvá (keď sa skrývali za niektoré z náboženstiev, alebo sa z niektorého náboženstva odčlenili, no navonok vystupovali pod jeho menom), dnes vďaka narastajúcemu počtu členov ale aj radikálnym postojom, ohrozujú samotnú spoločnosť.
V strednej Európe pôsobí okolo 600 siekt, vo svete ich počet dosahuje niekoľko tisíc. Niektoré pramene uvádzajú číslo 12 000. K najznámejším sektám patria: cirkev zjednotenia (munisti), hnutie Hare Krišna, cirkev Ježiša Krista svätých posledných dní (mormoni), Scientologická cirkev (dianetika), Šrí Činmoj, Transcedentálna meditácia, hnutie Grálu, New Age, Psychotronika, Raëliánske hnutie, Satanizmus, Silvova metóda, svedkovia Jehovovi, rodina lásky (Deti Božie), Reiki, Óm Šinrikjó a Herbalife.
Na Slovensku pôsobí približne 40 siekt. K najznámejším patria: Svedkovia Jehovovi, hnutie Hare Krišna, cirkev zjednotenia, Scientologická cirkev (munisti), cirkev Ježiša Krista svätých posledných dní (mormoni), hnutie Grálu, Šrí Činmoj, Sahája jóga, Slobodná ľudová misia, Beňovci a i..

Začni písať komentár...

Odošli