pehe
29. júl 2017
9444 

Pokles maternice trápi aj ženy v mladšom veku

Pokles orgánov panvy, medzi ktoré patrí aj maternica, nie je výhradne chorobou starších dám ako sa to kedysi písalo v medicínskej literatúre. V súčasnosti  trpia poklesom maternice aj ženy v omnoho mladšom veku. 

Zistenie, že tam dolu nie je niečo v poriadku, môže byť pre ženu veľmi šokujúce. Medzi najčastejšie príznaky, ktoré dámy s diagnózou poklesnutá maternica uvádzajú, je pocit akoby im medzi nohami niečo prekážalo, dokonca im to v určitých pózach vychádzalo von, niekedy sa to dá aj nahmať, prípadne zatlačiť späť dovnútra. Pocity sú pri týchto ťažkostiach veľmi nepríjemné  a ženy majú strach z neznámeho.

"Aj ja mám takýto problém. Po pôrode, asi tak po 9-tich mesiacoch, som začala mať divný pocit v pošve ako keď si zavediete zle tampón a potom sa začína vytláčať von. Najskôr som nevedela čo to je, ale nakoľko som nosila  drobca na rukách a robila som aj iné namáhavejšie činnosti tak postupne som začala cítiť v pošve sval, nie veľký,  ale bol tam  a strašne mi to vadilo. Časom to klesalo stále nižšie. Bola som u gynekológa a ten mi povedal, že je to mierny pokles krčka maternice," popísala svoje zistenia mamička na fóre.

"Ja som ako keby niečo mala medzi nohami. Keď som sa pozrela zrkadlom, naozaj tam niečo  bolo,  zasunula som to dovnútra, ale veľmi som sa zľakla," podelila sa so svojou skúsenosťou s poklesom orgánov panvy iná žienka z fóra.

Pokles maternice, ktorý sa odoborne nazýva prolaps má viacero štádií. Pri čiastočnom prolapse vystupuje cez vývod pošvy len časť maternice, pri úplnom poklese sa maternica nachádza pod vulvou, čiže celkom vystupuje z otvoru vagíny. Pokles maternice je často spojený aj s poklesom vagíny, pri poklese prednej steny pošvy dochádza aj k poklesu močového mechúra a pokles zadnej steny pošvy je sprevádzaný poklesom konečníka.

V mladšom veku má vplyv na pokles maternice kombinácia viacerých faktorov medzi ktoré patrí vrodená slabosť väziva a svalstva malej panvy,  nadváha, viacero pôrodov alebo ťažké pôrody alebo príliš extrémne chudnutie.

Prvou pomocou sú cviky

Pokles maternice má tak ako veľa iných chorôb rôzne štádia. Ak žena zistí, že niečo v jej lone nie je v poriadku, v prvom rade by mala navštíviť lekára, ktorý ju odborne vyšetrí, stanoví diagnózu a naordinuje liečbu, ktorá môže mať viacero podôb. Celý liečebný proces závisí od celkového zdravotného stavu pacientky, od jej veku a od toho, či  ešte chce mať dieťa.

Mnohé ženy, ktoré trápi pokles maternice ako prvú pomoc vyskúšajú rôzne posilňovacie cviky na panvové dno. Cviky sú vhodné pri ľahších formách poklesu maternice a tiež ako prevencia. Cvičiť treba pravidelne a neprestať ani pri zlepšení, pretože aj krátka prestávka bude mať za následok opätovné zhoršenie. 

"Mne gynekologička radila cviky a potom bola reč už len o operácii. Cviky spevnia svaly panvového dna, to je pravda. Cvičím asi mesiac (takže nie dlho) a pociťujem zmeny," popísala skúsenosť s cvičením žienka na fóre

" Začala som cvičiť tie cviky, je pravda, že pravidelne, ale cvičím aj brušaky aj nohy a zadok,  no neviem, ale zdá sa mi, že to pomáha. Teraz je to viac dnu ako von," pridala  do diskusie na fóre svoj názor iná žena, ktorú trápi pokles maternice. 

Pomôcť môže aj fyzioterapia

Mnoho žien sa pri poklese maternice obrátilo aj na fyzioterapeutickú pomoc, či už na odporúčanie ošetrujúceho lekára alebo z vlastnej iniciatívy. 

"Úplne ideálne bude, ak si vypýtaš od svojho obvodného doktora žiadanku na rehabku a oni ťa naučia celkom dobré cviky na to, aby sa to spravilo. Ja momentálne chodím a fyzioterapeutka hovorila, že tak do roka by sme to mohli dať dokopy," pridala svoju radu na fóre ďalšia milá pani.

Lekári okrem fyzioterapie odporúčajú napríklad aj jogu alebo pilates.

V ťažších prípadoch prichádza na rad operácia

Tak ako z každej operácie, aj z tejto majú ženy veľký strach. Operácia pri poklese maternice môže mať taktiež viacero podôb, záleží to od štádia poklesu, v ťažkých prípadoch môže byť dokonca celkom odstránená. Všetky tieto operácie, okrem jej úplného odstránenia, sa robia kvôli stabilizácii nosných štruktúr ženských orgánov.

"Ja mám plastiku už za sebou,  bude tomu rok a všetko je OK. Robili mi prednú aj zadnú stenu. Nemusíš sa toho obávať, najhorší je asi prvý týždeň po operácii, po mesiaci to už bola pohodička," napísala pacientka, ktorá úspešne absolvovala operáciu poklesnutej maternice. 

Dočasná liečba peasarom

Peasar, je teliesko, ktoré má tvar misky a po zavedení do pošvy je jeho úlohou podopierať maternicu a zabrániť tak jej klesaniu. Peasar sa musí každých 6 až 8 týždňov z pošvy vytiahnuť , vyčistiť a opäť vložiť, aby nedochádzalo k zápalom. Táto liečba je však považovaná za dočasnú. 

Pokles maternice a tehotenstvo

Aj s prolapsom maternice môže žena otehotnieť a vynosiť dieťa. Všetko, ale záleží od štádia poklesu maternice a komplikácií, ktoré by to mohlo mať na tehotenstvo. Všetky riziká a možnosti sú v tomto prípade na zvážení lekárov, ktorí ako jediní vedia na základe sérií vyšetrení zhodnotiť celkový stav ženy a jej možnosť vynosiť a porodiť dieťa. 

"Bola som u gynekológa a povedal mi, že mám mierny pokles krčka maternice, tiež mi povedal, že by nemal byť problém otehotnieť a porodiť, ale malo by to byť, čo najskôr," podelila sa so svojou skúsenosťou pri poklese maternice a plánoch na ďalšie dieťatko, mamička z fóra na Modrom koníku.

Pokles maternice je veľký problém žien, o ktorom sa veľakrát zdráhajú hovoriť

Prolaps maternice je  intímny problém, o ktorom sa ženy ostýchajú hovoriť, čo je veľká chyba. Pýtať sa je správne, najmä pri zdravotných problémoch, aj keď sa týkajú intímnych partií. Netreba sa uspokojiť s nedostatočnými odpoveďami a v prípade nie príliš zhovorčivého lekára, skúsiť kontaktovať iného. Pretože odpovede na otázky sú dôležité, aby žena vedela, čo sa deje s jej telom a aké sú jej možnosti na liečbu.

# maternica # pokles_maternice #zdravie

Foto: pixabay.com

Ďakujem za článok. Prave som našla čo mňa už dlho trapi😢

29. júl 2017

Ja mám to isté. :( . Vyplasena som bežala ku gynekológovi. Škoda ,že som si tento článok neprečítala skôr .

29. júl 2017

@bejka333 a čo ti povedal?

29. júl 2017

@anency Že sa to stáva po pôrode ,a tým že ešte kojim ,tak sa to nedalo do normálu. Hormóny si robia čo chcú s našim telom :(

29. júl 2017

@bejka333 a uz sa ti to polepsilo?

8. jan 2018

@tatiana269 Je to lepšie 🙂 ,ale stále to nie je ono ;)

8. jan 2018

@bejka333 a ešte kojis a aj cvicis na to?

8. jan 2018

@tatiana269 Áno ,ešte kojim a priznám sa ,že necvicim .

8. jan 2018

@bejka333 a dr. povedal, ze je to ok? Máš aj nejaké iné ťažkosti, bolesti?

8. jan 2018
Komentár bol odstránený

Baby a mali ste nejaké ťažkosti, bolesti? Alebo ako ste to zistili.

4. máj 2020

Ahojte ...tiež mám tieto problémy. Mám za sebou 2 pôrody a obe cisárskym rezom. A aj tak sa mi to stalo. Bola som na operácii po ktorej mi povedali že neni to tatnavždyk že mi to vydrží navždy. Musím sa šetriť. Nič nezdvíhať nenamáhať sa a podobné veci, ktorým keď sa staráte o domácnosť, deti a záhradu sa nevyhnete. Prešlo 5 rokov a je to späť. A ešte horšie. Problém aj s močovým mechúrom. Je to hrozné. Mám začať cvičiť ale neviem ako s týmto mám ďalej žiť. Mám 44 rokov.

7. sep 2020

@elac vyriešilo sa to nejako ?

20. júl 2023

Začni písať komentár...

Odošli