Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    petrakopecka
    2. jún 2015    Čítané 0x
    Image title

    Prečo pomoc výživového poradcu?

    Naše zdravie a výkonnosť nášho tela je najviac ovplyvnená stravou, ktorú každý deň prijímame.
    Všetci sa chceme cítiť výkonne, chceme byť plní energie, mať ideálnu hmotnosť. Napriek tomu, že táto moderná doba nám poskytuje nekonečné množstvo informácii (bohužiaľ nie vždy správnych), diét, rád a tipov na vyformovanie postavy, napriek tomu sa štatisticky uvádza, že toto väčšina ľudí bez pomoci a podpory nezvládne.
    Preto moja odpoveď na  otázku “potrebujem vôbec výživového poradcu?” Znie: Áno, ak nepatríte k pomerne neveľkej skupine ľudí, ktorá si naozaj dokáže pomôcť sama a dennodenne sa venuje samoštúdiu výživy z relevantných zdrojov.

    Výživové poradenstvo je navyše významne prospešné pre športovcov, kedy pomocou stravy vieme zvýšiť výkon, silu, vytrvalosť či koncentráciu a urýchliť regeneráciu. Takmer každý zahraničný vrcholový športovec má svojho výživového špecialistu a tento trend prichádza aj na Slovensko.

    Špeciálna strava sa týka aj budúcich mamičiek, ktoré svojím straviovaním neovplyvňujú len seba ale aj nový život. Aby svojmu dieťatku zabezpečili zdravie a správny vývoj, je veľmi dôležité vedieť čo mu bude prospievať a čo mu bude škodiť. Vedľajším efektom správneho stravovania v tehotenstve je pribratie optimálneho množstva kíl 🙂.

    Ak máte tráviace problémy, neustále vás nafukuje alebo  vám jedlo  leží v žalúdku môžete trpieť potravinovou intoleranciou – jednoduchým krvným testom môžet vyriešiť Vaše problémy a odhaliť ktoré potraviny vám škodia. Výživový špecialista následne test vyhodnotí a vypracuje presný postup.

    Fáza 1: “výživového poradcu nepotrebujem, stačí mi predsa internet!”

    Ľudia, ktorí sa dostanú do obdobia svojho života kedy nastáva “riešenie svojej hmotnosti”, zo začiatku skúšajú rôzne diéty podľa rád a článkov, ktoré si nájdu na internete alebo v časopisoch.

    Koľkí z Vás diétu naozaj vydržalo poctivo dodržiavať? Koľkí z Vás pri diéte naozaj schudli  a hmotnosť si trvalo udržali? Ste z tých,  kto ste si vyskúšali známy jo-jo efekt na vlastnej koži?

    Fáza 2: Bez pomoci poradcu to nezvládnem !

    Po určitej dobe “zavádzanie” rád z internetu alebo nákupu produktov “rýchleho schudnutia” sa väčšinou niektorí z Vás rozhodnú vyhľadať odborníka. Pochopili totiž, že len nasledovanie rád z internetu alebo kupovanie rôznych chudnúcich produktov má neveľké trvalé výsledky alebo veľký JO-JO efekt.
    Ako viem či je výživový špecialista naozaj odborník?

    Pýtajte si doklad o vzdelaní. Ak Vám niekto ukáže certifikát z jednodňového kurzu o chudnutí a vyštudoval stavebníctvo tak to odborník s veľkou pravdepodobnosťou nebude. Takí “výživoví poradcovia” Vám budú hlavne ponúkať potravinové doplnky a koktaily na chudnutie a nebudú Vás učiť princípy.
    Pokiaľ sa však poradca venoval výžive niekoľko rokov štúdiom na vysokej škole a neskôr toto štúdium doplnil o rôzne kurzy z viacerých oblastí výživy a má za sebou prax, potom ste našli správneho výživového poradcu .

    Prečo mať teda poradcu?

    Každodenné návyky prispievajú k úspechu. Správny odborník a špecialista na chudnutie Vám s návykmi pomôže.
    Špecialista na chudnutie je aj psychológ, stimulátor a pozitívny človek
    Počas spolupráce s nutričným špecialistom sa budete dozvedať najnovšie informácie, budete dostávať povzbudenie a vždy by ste sa mali cítiť tak, že urobíte maximum pre dosiahnutie svojich cieľov.
    Nie vždy všetko pôjde tak ako chcete, ale výhoda spolupráce s odborníkom na chudnutie je to, že ste jeden tím. Keď sa Vám chudnutie spomalí, keď budete mať “slabú chvíľku”, odborník vám dodá vieru, pomôže správne vyriešiť problém,  povzbudí Vás a Vy pokračujete zase ďalej. A o tom je spolupráca. Toto je tá pridaná hodnota využívania služieb odborníka na výživu.

    S výživovým špecialistom jednoducho a ľahko dosiahnete ciele ako:

    ○ Redukcia hmotnosti, podkožného a vnútorného tuku.
    ○ Tvarovanie a formovanie postavy.
    ○ Zvýšenie výkonnosti, či už v športe,  v práci, či v bežnom živote.
    ○ Vyvážený príjem makro a mikro živín – pre optimalizáciu všetkých procesov nášho tela.
    ○ Odstránenie únavy a  využitie maximálneho energetického potenciálu Vášho tela.
    ○ Odstránenie mnohých zdravotných problémov.
    ○ Zvýšenie kvality života.
    ○ Zlepšenie psychických a fyzických funkcií.

    petrakopecka
    7. mar 2015    Čítané 0x
    Image title

    9 dôvodov prečo napriek zdravému životnému štýlu nechudnete (3. časť)

    Príčina 7: Zdravotné problémy

    Zdravotné problémy ako napríklad anémia (chudokrvnosť; ide o poruchu prenosu okysličenej krvi do buniek a svalov) môžu taktiež predstavovať prekážku vo vašom úsilí schudnúť. Nedostatok železa alebo vitamínu B12, ktoré sú oba považované za veľmi bežné nedostatky, vedú k chudokrvnosti – ženy sú na túto poruchu obzvlášť vnímavé.
    Prijímanie určitých liekov, inzulínová rezistencia, chronicky nízka hladina cukru v krvi (hypoglykémia), alebo iné zdravotné problémy môžu byť práve to, čo vám bráni schudnúť.
    Riešenie: vyhýbajte sa užívaniu liekom pokým to nie je nevyhnuté, zistite najskôr príčiny vašich zdravotných problémov. Starajte sa o svoju pečeň – najväčším pomocníkom na ozdravenie pečene (najmä pokiaľ beriete pravidelne lieky) je ostropestrec mariánsky (za studena lisovaný kúpite v dobrých lekárňach aj v poradni komplexnej výživy)

    Príčina 8 : Nepravidelné stravovanie
    Čiastočné hladovanie (známe ako metóda “Intermittent fasting”) je momentálne veľkým hitom a mnoho ľudí zaznamenalo zlepšenie v telesnej kompozícii. Avšak v prípade, že to u vás nefunguje, alebo ste žena v reprodukčnom veku, môžete v oblasti redukcie telesného tuku dosiahnuť omnoho lepšie výsledky tak, že budete jedávať 5 až 6 krát denne, čím si zabezpečíte stabilnejšiu hladinu cukru v krvi.
    Dôvodom je to, že ak nejete, hladina cukru vo vašej krvi je často nízka (hypoglykémia). Počas tohto stavu sa vylučuje adrenalín, ktorého úlohou je zvýšiť hladinu cukru v krvi, aby vás udržal v akcii. To následne vedie k vysokým hodnotám glukózy a inzulínu, spôsobuje inzulínovú rezistenciu a zabraňuje úbytku telesného tuku.
    „Dámy, buďte si vedomé faktu, že čiastočné hladovanie môže mať negatívny vplyv na plodnosť a práve ženy, vo väčšej miere ako muži, môžu pociťovať ďalšie negatívne fyziologické zmeny,“ hodnotí Ing. Petra Kopecká. Cesta čiastočného hladovania nie je ani pre mužov celkom bez nástrah – výskumy na hlodavcoch ukazujú, že vynechávanie jedál môže spôsobovať poruchy funkcie nadobličiek.

    Príčina 9: Zopár ďalších faktorov…
    • Váš životný štýl môže byť charakterizovaný ako sedavý aj napriek tomu, že pravidelne cvičíte. Keď sa nehýbete, génová signalizácia, syntéza proteínov a citlivosť na inzulín sú do veľkej miery ochromené.
    Riešenie: Viac sa hýbte, zaobstarajte si výškovo nastaviteľný pracovný stôl, za ktorým môžete pracovať postojačky.
    • Zákutia vo vašom jedálničku. Jete viac alebo menej ako vaše telo potrebuje, konzumujete rovnaké veci každý deň či sa snažíte úplne vyhýbať tukom?
    Riešenie Veďte si presný záznam o tom, čo jete a následne si ho nechajte skontrolovať výživovým poradcom.
    • Nejete skutočné jedlo. Toto nie je žiadny hlavolam a veľmi ľahko to napravíte.
    Riešenie: Vymeňte všetky spracované a balené produkty za čerstvé, nespracované a neupravované potraviny – organické mäso, zeleninu, ovocie, orechy, semená a zdravé tuky.
    • Vysoká koncentrácia nahromadených toxínov z užívania rôznych dostupných druhov liekov, z alkoholu, BPA (Bisfenol A = organická chemická zlúčenina, ktorá sa využíva pri výrobe plastov) a rôznych ďalších chemikálií. V súčasnosti neexistuje mnoho klinických štúdií preukazujúcich vplyv chemikálií na úbytok telesného tuku, ale je známe, že ľudia s vyššou hladinou BPA v močí majú telesného tuku viac. Navyše viaceré chemikálie spôsobujú poruchy činnosti endokrinnej sústavy, čo vedie k vysokej hladine estrogénu a tým k vyššiemu percentu telesného tuku. Lieky na predpis môžu spôsobovať naberanie telesného tuku a pravidelné užívanie spôsobuje pokles citlivosti na inzulín a poškodzuje črevá.
    Riešenie: Používajte prírodné produkty, eliminujte príjem alkoholu a liekov a vyhnite sa umelým sladidlám
    Ak sa chcete o výžive dozvedieť viac, zistiť váš metabolický typ alebo odhaliť intolerancie potravín sledujte https://www.facebook.com/komplexnavyziva.

    petrakopecka
    3. mar 2015    Čítané 0x
    Image title

    9 dôvodov prečo napriek zdravému životnému štýlu nechudnete (2. časť)

    Príčina 4: Nedostatočná výživa
    Jednostranná strava, nedostatočné množstvá potravy, nedostatok ovocia a zeleniny vedú k tomu, že telu po určitom čase začínajú chýbať niektoré živiny. Treba si zapamätať, že telo, ktoré nie je zdravé a vyživené neschudne.
    V súčasnosti neexistuje veľa klinických štúdií vyhodnocujúcich vplyv nedostatku jednotlivých látok v potrave, ako napríklad vitamínu D, na úbytok telesného tuku.
    Na druhej strane však existuje viacero štúdií preukazujúcich súvislosť medzi nedostatkom vitamínu D a vyšším percentom telesného tuku. Rovnako to platí aj pre ďalšie živiny: nedostatočný príjem magnézia a rybieho tuku sú priamo spojné s obezitou.
    Na túto možnú príčinu je dobré si posvietiť. Nechajte si urobiť krvný test na nedostatok stopových prvkov!
    Riešenie: zaraďte do svojho jedálničku dostatok surovej zeleniny a ovocia, svoju stravu sa snažte mať pestrú, zvýšte potraviny s vyšším obsahom vitamínu D (rybí tuk, žĺtka, ryby) a magnézia (banány, mandle, listová zelenina)

    Príčina 5: Nedostatok spánku
    Množstvo spánku, ktoré ľudia potrebujú je veľmi individuálne. Nedostatok spánku však sabotuje všetko vaše úsilie o redukciu telesného tuku. Štúdie ukazujú, že unavení ľudia pociťujú väčší hlad, vyberajú si menej vhodné jedlá a celkovo zjedia viac. „Navyše, s nedostatkom spánku klesá senzitivita na inzulín a glukózová tolerancia a telo prepína do (prípadne pretrváva v) režimu ukladania tukových zásob,“ upozorňuje Ing. Petra Kopecká.
    Nedostatok spánku vyvoláva u mužov akútny pokles hladiny testosterónu a u oboch pohlaví klesá vylučovanie rastového hormónu (ďalej len GH – growth hormone), ktorý sa v najväčšej miere uvoľňuje práve počas spánku. Nedostatok spánku navyše spôsobuje zvyšovanie hladiny kortizolu, ktorý oslabuje schopnosť vášho tela spaľovať telesný tuk. Ak sa nestane spánok vašou prioritou, je možné, že nikdy neschudnete.
    Riešenie: Vyriešte vaše problémy so spánkom tým, že si v miestnosti zabezpečíte úplnú tmu, hodinu pred plánovaným spánkom vypnete všetku elektroniku. Vytvorte si zaspávací rituál (vyskúšajte metódu “grateful log” – myšlienková reflexia prežitého dňa, v ktorej sami pre seba zhrniete to, za čo ste vďační) a zvážte nasadenie prírodných preparátov na podporu spánku, ako napríklad melatonín, čaj z mäty kučeravej alebo

    Príčina 6: Pretrvávajúci stres
    Nepriaznivé dôsledky stresu na redukciu telesného tuku bývajú často podceňované. Chronický stres je jednou z najdôležitejších príčin, ktoré treba riešiť, ak stále nedokážete schudnúť.
    Dôvodom je to, že pretrvávajúci stres vedie k vylučovaniu kortizolu, ktorého primárnou úlohou je zvyšovať hladinu cukru v krvi (čo so sebou prináša výkyvy inzulínu) na to, aby ste mali dostatok energie na zvládnutie stresovej situácie. Ak sa tento stav stane chronickým, dochádza k zápalu a poruchám funkcie osi hypotalamus-hypofýza-nadobličky (HPA osi), čo znamená, že naše telo už nepracuje správne. Všetko v našom tele je značne rozhádzané a tak k úbytku telesného tuku jednoducho nedochádza.
    Riešenie: vyskúšajte meditáciu, masáž, pravidelný šport alebo prechádzky v prírode. Ukľudňujúco pôsobí aj čaj z medovky alebo dobrá komédia 

    petrakopecka
    26. feb 2015    Čítané 0x
    Image title

    9 dôvodov prečo napriek zdravému životnému štýlu nechudneme (1. časť)

    9 dôvodov prečo napriek zdravému životnému štýlu nechudnete (1. časť)

    Posted on 26. November 2014 by Petra

    Pravidelne cvičíte, správne sa stravujete, ale napriek tomu nechudnete?
    Vedeli ste, že brzdiť chudnutie môžu aj zlé baktérie v črevách, či príliš veľa kardio tréningu? Na najčastejšie príčiny si posvietime s výživovou špecialistkou Ing. Petrou Kopeckou.

    Príčina 1: Neposlušné trávenie
    Problémy s trávením sú ďalšou zaručenou prekážkou, ktorá stojí v ceste vašej snahy o úbytok telesného tuku. Hlavných vinníkov treba hľadať medzi nasledovnými:
    a) Nízka hladina žalúdočných kyselín a enzýmov
    b) V črevách prevládajú zlé baktérie
    c) Chronický zápal čreva – býva zapríčinený nedostatočným príjmom vlákniny alebo precitlivenosťou na určité potraviny a potravinové skupiny, ako lepok alebo intolerancia na mliečne či iné produkty. „Zistenie vašich intolerancií môže byť vašim riešením na nechudnutie,“ hovorí výživová špecialistka Ing. Petra Kopecká. „V poradni komplexnej výživy robíme testy rýchlo a výsledky sú už do 40 minút a skontrolovaných je až 59 druhov potravín“
    Riešenie: Na zvýšenie množstva enzýmov zaraďte do stravy potraviny, ktoré ich obsahujú vo veľkom množstve – surová zelenina, miso, kvasená zelenina, klíčky. Užívajte kvalitné probiotiká (minimálne 7 miliárd baktérii). Pokiaľ vás často nafukuje, mávate kŕče, časté bolesti hlavy, vyrážky alebo problémy so spánkom, nechajte sa otestovať na potravinovú intoleranciu.

    Príčina 2: Kardio tréningy namiesto intervalových alebo silových tréningov
    Intervalový tréning je mocným a účinným nástrojom na spaľovanie tukov. Výsledky sú omnoho väčšie ako energia, ktorú do tréningu vložíme. Naopak, vytrvalostné kardio tréningy využívajúce konštantnú rýchlosť, obzvlášť tie vykonávané na strojoch, ktoré vyžarujú zdraviu škodlivý elektrosmog a znižujú senzitivitu na inzulín, vám s najväčšou pravdepodobnosťou dobré výsledky neprinesú.
    Výskumy ukazujú, že vytrvalostný aeróbny kardio tréning je z hľadiska úbytku telesného tuku nie len že neefektívny, ale môže byť v skutočnosti až škodlivý. Napríklad štúdia z roku 2006, ktorá sa zameriavala na bežcov ukázala, že väčšina z nich v priebehu 10 rokov trvania výskumu tuk dokonca pribrala.
    Riešenie: Zamerajte sa na silové tréningy, cvičte krátko, ale intenzívne. Ideálne je ak cvičíte s vlastnou hmotnosťou.
    Príčina 3: Vaša diéta je opačná v porovnaní s vašim typom metabolizmu.
    Určite ste už zaregistrovali, že na nízkosacharidové a zároveň vysokobielkovinové diéty sú dobré ohlasy. Od niektorých. Ak ste typ sacharidový, vaše telo sa pri takejto diéte bude vyčerpávať a keďže väčšie množstvá tukov a bielkovín tomuto typu nevyhovujú, bude ich jednoducho ukladať. Alebo naopak. Stal sa z vás vegetarián, jedávate samú zeleninu, obilniny, vynechávate mäso a vajcia a napriek tomu neviete zastaviť pribúdajúce kilá? Asi ste bielkovinový typ a na chudnutie potrebujete presne opačný štýl stravovania. „Zistenie metabolického typu je jedným s ďalších parametrov, ktoré sú kľúčové pri zbavovaní sa nadbytočných kíl“, hovorí špecialistka na výživu Ing. Petra Kopecká.

    petrakopecka
    24. feb 2015    Čítané 0x
    Image title

    Fruktóza – sladký jed

    Fruktóza
    Teraz, keď už viete, že umelé sladidlá sú vskutku zdraviu škodlivé, poďme sa pozrieť na prírodné sladidlo ktoré nám neuveriteľne škodí a ktoré nám je prezentované ako zdravá náhrada k cukru.
    Fruktóza je jedno z najhorších prírodných sladidiel, ktoré poznáme. Toxické ale je, ak sa užíva vo väčších dávkach a kontinuálne (napríklad ak každý deň sladíte kávu sirupom z agáve…). Takisto ako niekoľko cigariet vám nespôsobí rakovinu pľúc, tak ani normálne množstvo fruktózy (kus ovocia denne) vám nespôsobí dramatické poškodenie zdravia.
    Avšak ak je konzumovaná fruktóza v množstve, v akom ju väčšina ľudí konzumuje ( 73 g čo je priemerne o 500 % viac než ľudia konzumovali kedysi (15 g), vtedy sa vyskytuje poškodenie metabolizmu. V týchto dávkach je fruktóza toxickejšia než umelé sladidlá.
    Väčšina z vás, ktorí sa zaujímate o výživu ste sa stretli s novinkou vysokofruktózový kukuričný sirup – ktorý je veľmi škodlivý, a výsledkom sa stalo, že ľudia presedlali na fruktózový sirup (o ktorom sa hlása že je zdravší). Bohužiaľ agáve sirup je HORŠÍ než fruktózový kukuričný sirup, pretože obsahuje najviac fruktózy spomedzi všetkých sladidiel (70-97%), čo je oveľa viac než v kukuričnom sirupe, ktorý priemerne obsahuje 55% fruktózy. Použitie fruktózového sirupu vzrástlo medzi rokmi 1970 a 2005 o neuveriteľných 10 673 percent, čo ďaleko prevyšuje zmenu v príjme akejkoľvek inej potraviny alebo skupiny potravín.

    Prečo je teda fruktóza tak škodlivá?
    Pretože sa premieňa na tuk rýchlejšie než akýkoľvek iný cukor, ktorý zjeme. Celá sa metabolizuje iba v pečeni (nesmierne ju vyčerpáva) a ukladá sa vo forme najviac obávaného vnútorného (viscerálneho) tuku – tuku, ktorý obaľuje naše vnútorné orgány a ktorý je nebezpečný kôli tomu, že zvyšuje výskyt kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky, vysokého krvného tlaku a iných ochorení.

    Prečo je horšie konzumovať fruktózu (napríklad sirup z agáve) ako bežný biely cukor?:
    • fruktóza zvyšuje množstvo kyseliny močovej (nielen mäso nám ju zvyšuje)
    • znižuje oxid dusičnatý, čo následne zvyšuje krvný tlak a potenciálne poškodzuje obličky
    • zvýšenie kyseliny močovej vedie k chronickým zápalom organizmu, čo má ďalekosiahly vplyv na celý organizmus (napríklad chronický zápal ciev môže viesť k srdcovému infarktu a k mozgovej mŕtvici, existuje tiež mnoho vedeckých dôkazov, že niektoré druhy rakoviny sú spôsobené zápalmi
    • fruktóza oklame vaše telo tým, že vypne kontrolný chuťový systém, čo vedie k zvyšovaniu hmotnosti
    • fruktóza síce neprovokuje inzulín, ale zato potláča ghrelín (hormón hladu) a nestimuluje leptín (hormón sýtosti), čo spôsobuje, že skonzumujete viac jedla, pretože necítite pocit nasýtenia
    • fruktóza spôsobuje rýchly nárast hmotnosti v abdominálnej časti (pivné brucho), znižuje HDL zložku cholesterolu („dobrý cholesterol“), zvyšuje LDL zložku cholesterolu („zlý cholesterol“), zvyšuje triglyceridy, zvyšuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje krvný tlak, čo sú všetko príznaky metabolického syndrómu
    • metabolizmus fruktózy je veľmi podobný metabolizmu alkoholu, ktorý má veľké množstvo toxických účinkov, negatívne vplývajúcich na pečeň
    • najväčší problém vo výžive je, že glukóza (bežný cukor) podporuje vstrebávanie fruktózy, čím sa negatívne efekty fruktózy ešte znásobujú

    Preto ani veľké množstvo ovocia nie je vhodné konzumovať. Maximálne množstvo prijatej fruktózy za deň by malo predstavovať 25 g. Pre predstavu jedno jablko obsahuje asi 9,5 g fruktózy, zatiaľ čo polovička grepfruitu len 4,3 g a jeden stredný citrón obsahuje len 0,6 g fruktózy.

    Glukózovo-fruktózový sirup je pre mnohých ľudí hlavným zdrojom fruktózy a jeho spotreba prudko stúpa. Toto lacné sladidlo je „natlačené“ prakticky vo všetkých spracovaných potravinách. Pravdepodobne najväčším zdrojom HFCS sú sladené nápoje. Za posledných vyše 10 rokov stúpla priemerná ročná spotreba sladených nápojov na Slovensku zo 41,5 l na neuveriteľných 142 litra. Podobné čísla sa vyskytujú v celej EU a iných častiach sveta. Fruktózový sirup však nájdete aj v jogurtoch (rajo klasik, rajo acidko), v Slovenskej coca cole (cola v zahraničí obsahuje cukor a nie fruktózový sirup), sirup jupí, Magnum od Algidy, Milka perníky, sušienky pre deti Sunarka, proteínová tyčinka Double protein bar, „cukríky plné vitamínov“ Nimm 2 soft, zmrzlina Míša a iné.

    Všeobecne môžeme povedať, že zavedenie tohto sladidla spôsobilo pravdepodobne najväčší nárast zdravotných problémov na celom svete. Glukózovo–fruktózový sirup, a jemu podobné sladidlá, by mali byť jednoznačne zakázané a stiahnuté z trhu. To je síce krásna predstava, ale miliardové zisky sú asi silnejšia motivácia, ako zdravie ľudstva.

    Ďalším zdrojom fruktózy môžu byť tzv. dia výrobky. Tie, podobne ako väčšina bezlepkových výrobkov (vyrábaných z kukurice), nemajú nič spoločné so zdravou výživou. Je až nepochopiteľné, ako môžu tieto fruktózou napustené výrobky odporúčať diabetikom. Nielen to, mnohí ľudia ich považujú za zdravšie alternatívy bežných produktov.
    Takéto výrobky však žiadnemu diabetikovi nepomôžu. Práve naopak, ich nadmerná konzumácia môže rokmi sama viesť až k cukrovke. Dia výrobky sa odporúčajú diabetikom, pretože nezvyšujú hladinu cukru v krvi. Namiesto toho sú však plné fruktózy a umelých sladidiel, ktoré majú v konečnom dôsledku ešte horší vplyv na zdravie ako samotná glukóza.

    petrakopecka
    15. dec 2014    Čítané 0x
    Image title

    Mýty a fakty o potravinách (z ktorých sa priberá a z ktorých sa chudne?) 2. časť

    Banány
    Napriek tomu, že kalorická hodnota banánov je vyššia než u iného ovocia, nemusíme ich z jedálničku úplne vylúčiť. Jeden banán obsahuje priemerne iba 380 KJ, čo je pre priemernú chudnúcu ženu asi len 6,3 % dennej energetickej potreby. Je preto napríklad výbornou desiatou. Banány ďalej obsahujú veľké množstvo minerálov – horčík – pre správnu činnosť svalov a nervov, železo, draslík (upravuje krvný tlak, prevencia aterosklerózy) a vitamínov – skupiny B, C,E, K a ďalšie. A v neposlednom rade obsahujú tryptofán – aminokyselinu, ktorú si telo dokáže premeniť na serotonín (nazývaný aj hormón šťastia a dobrej nálady). Navyše fytosteroly v banánoch bránia vstrebávaniu cholesterolu. Banány by sme ale kôli obsahu sacharidov mali skombinovať s trochou tuku (oriešky, semienka), aby sme znížili glykemický index a spomalili proces ukladania. Výhodu banánov nájdeme aj v ich praktickom balení, žiadne umývanie, krabičkovanie, stačí ošúpať. Zaujímavé je, že jedlá je aj šupka, konzumácia je však typická v iných krajinách sveta.

    Grapefruit
    Americkí vedci vypracovali veľmi zaujímavú štúdiu, kedy potkanom dali do klietky grapefruit. Potkany ktoré ovoniavali grepfruit schudli výrazne viac ako potkany, ktoré grep v klietke nemali. Výborné výsledky zaznamenala aj štúdia kedy ľudia konzumovali polovicu grepu pred každým hlavným jedlom. Testovaní priemere schudli 7,1 % ich pôvodnej hmotnosti za 14 týždňov. Naopak sa zistilo, že z kvetinových vôní sa priberá a víťazí vôňa levandule. Nezanedbateľný účinok má grep na odkyslenie tela. Veľmi dobre je ráno naštartovať trávenie grepom odšťaveným do vlažnej vody – variantom je aj citrónová voda, alebo si dať grep samotný. Telo, ktoré ma vyrovnané pH, chudne jednoduchšie. Pozor však na konzumáciu grepfruitu ak užívate lieky. Spomaľuje odbúravanie liekov z organizmu, čím sa zvyšuje ich účinnosť. Pozor najmä ak užívate lieky na zníženie hladiny cholesterolu, niektoré lieky znižujúce krvný tlak a ovplyvňujúce činnosť srdca, lieky na vredovú chorobu žalúdka , antibiotiká, cytostatiká alebo imunosupresíva, niektoré lieky proti bolesti.

    Ananás
    Vďaka obsahu enzýmu bromelaínu zľahka zrýchľuje metabolizmus (avšak len dočasne), ale nespaľuje tuky ako sa šíri rôznymi zdrojmi, ale naopak obsiahnutý enzým nám pomáha štiepiť bielkoviny. Okrem toho obsahuje vysoký obsah vitamínu C (112 g obsahuje až 50% dennej dávky) a vlákniny. Jedna šálka má približne len 320 KJ, zatiaľ čo šálka ľadovej kávy až 2280 KJ! Avšak vyhranená diéta, pri ktorej sa konzumuje iba ananás v rôznych podobách nie je vhodná. Napriek tomu že dochádza k váhovému úbytku, zmena nie je trvalá. Ananás je podobne ako banány výborným pomocníkom pri celkovej zmene životného štýlu. Pri kúpe správne dozretého ananásu sa spoľahnite na váš nos – ananás by mal mať výraznú vôňu avšak neplatí to pri uskladnení v chladničke.

    petrakopecka
    1. dec 2014    Čítané 0x
    Image title

    Mýty a fakty o potravinách (z ktorých sa priberá a z ktorých sa chudne?) 1. časť

    Rozhodli ste sa schudnúť a prvé čo ste urobili bolo surfovanie po internete a hľadanie „zaručených“ tipov a trikov ako schudnúť? Ako sa vyznať v tom čo je pravda a čo je mýtus?

    Zemiaky – primeraná konzumácia zemiakov nevedie k priberaniu, ale naopak, zemiaky nám ponúkajú pestrú paletu živín. Zdravou úpravou zemiakov je varenie neošúpaných zemiakov v pare. Zachová sa väčšina živín a výsledný pokrm má nízky glykemický index (56) – najmä ak zemiaky nebudeme jesť horúce, ale na studeno a polejeme ich trochou zdravého tuku (maslo ghee, olivový olej, kokosový tuk…). Z čoho sa naopak priberá sú pečené zemiaky, práve vďaka vysokému GI (111) a potraviny ktoré obsahujú prepálený tuk – hranolky, čipsy. Pre porovnanie 200 g zemiakov uvarených v šupke obsahuje len 560 KJ a 0,2 g tuku. Rovnaké množstvo hranolčekov dosahuje až 2370 KJ a 28 g tukov. Ak uprednostníte nové zemiaky pred zimnými, obsah prijatého vitamínu C až strojnásobíte.

    Cestoviny – aj cestoviny môžu mať vo vyváženom jedálničku svoje miesto. Preferovať by ste mali špaldové, pohánkové alebo ryžové a ideálne aby boli celozrnné. Najmenej vhodné sú klasické pšeničné cestoviny ktoré sú navyše rozvarene a podávané horúce. Cestoviny by nemali tvoriť základ jedla, ale len jeho menšiu súčasť. Namiesto kopy cestovín s trochou zeleniny, si dajte kopu zeleniny s trochou cestoviny. Glykemický index navyše znížite ak cestoviny polejete kvapkou olivového oleja a zjete ich spolu s kúskom bielkoviy (mäso, tempeh, vajcia, ryby…) Novinkou vo svete cestovín sú cestoviny, ktoré neobsahujú žiadne sacharidy ani žiadne kalórie. Nazývaju sa no-carb cestoviny alebo shirataki a vyrobené sú z vlákniny rastliny glukomanan (kúpite ich napríklad aj v poradni Komplexnej výživy v Bratislave). Nemajú žiadnu chuť, tú musíte pridať použitím ostatných surovín. Výhodou je ich rýchle a veľmi všestranné použitie: do šalátov, polievok, ako hlavné jedlo alebo dezert a môžete ich konzumovať úplne bez výčitiek.

    petrakopecka
    26. nov 2014    Čítané 0x

    Načo je dobré avokádo?

    Benefity pre zdravie:

    Avokádo obsahuje obrovské množstvo prospešných látok pre naše telo. Pozrime sa na niektoré z nich: vitamín K až 36% dennej odporúčanej dávky v 1 avokáde, kyselina listová 30% DOD, 20% DOD vitamínu B5 – je potrebný pre metabolizmus sacharidov, ďalej obsahuje vitamín C, B6, draslík (2x viac ako banán), vitamín E, niacín, riboflavín, vlákninu. Najviac živín sa nachádza tesne pod šupkou. Kombináciou s inými druhmi zeleniny docielite lepšie vstrebávanie živín (až o 400%), najmä vitamínov rozpustných v tukoch (betakarotén).

    Ako jediné ovocie obsahuje vysoké množstvo zdraviu prospešných tukov, znižuje LDL cholesterol, chráni naše. Americká štúdia Archives of Medical Research zistila, že po týždni konzumovania avokáda, sa LDL cholesterol a triglyceridy znížili o 22 % a dobrý cholesterol sa zvýšil o 11 %. Na základe štúdii bolo dokázané, že avokádo znižuje riziko vzniku rakoviny. Avokádo pôsobí na zdravé bunky ochranne a protizápalovo, a naopak u rakovinových buniek vyvoláva apoptóza – programovanú smrť bunky. Ďalšia štúdia dokázala že má ochranné účinky proti slnečnému žiareniu a znižuje riziko spálenia sa, dokonca riziko rakoviny kože, ak je skonzumované pred opaľovaním sa. Štúdia publikovaná v Nutrition Journal zaznamenala, že ľudia ktorí pravidelne konzumovali avokádu mali nižšiu telesnú hmotnosť a obvod pásu. Avokádo obsahuje silné protizápalové zložky fytosteroly, ktoré sú účinné v zmierňovaní artritídy. Ďalšou prednosťou avokáda je jeho nízky glykemický index a schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi.

    Ďalšou výhodou avokáda je, že obsahuje minimálne množstvá reziduí pesticídov v porovnaní s inými druhmi ovocia a zeleniny.
    Avokádo obsahuje vysoké množstvo proteínov, čo pre ostatné druhy ovocia vôbec nie je typické. Priemerné avokádo obsahuje 4 g bielkovín. Naopak, pre ovocie je typický vysoký obsah cukrov, čo u avokáda vôbec neplatí – jedno avokádo ma približne 0,4 g cukru.

    Príprava avokáda:

    Narežeme avokádo napoly okolo kôstky. Pootočíme avokádom, až nám ostanú v ruke 2 polovice. Kôstku vyberieme a vyhodíme. Vnútro avokáda môžeme vydlabať lyžicou alebo avokádo ošúpeme a nakrájame. Ak je avokádo príliš tuhé a je takmer nemožné ho ošúpať, avokádo ešte nie je dostatočne zrelé. Ak má avokádo na šupke hnedé škvrny, je prezreté. Avokádo má krátku trvanlivosť, ideálne je skonzumovať ho do 12 hodín po rozkrojení – najlepšie spravíte, ak rozrezané avokádo potriete citrónovou šťavou a uložíte ho na tanierik a dáte do chladničky.

    Výborná avokádová nátierka:

    2 avokáda,
    Sušené paradajky,
    3 strúčiky cesnaku
    Soľ
    Korenie
    Citrónová šťava
    Postup:
    Suroviny rozmixujeme a podávame napríklad so špaldovým chlebíkom.

    petrakopecka
    23. nov 2014    Čítané 0x

    Jedno z najhorších sladidiel: Sukralóza

    Sukralóza

    Sukralóza je syntetická chemikália vytvorená v laboratóriu. Tri molekuly chlóru sú pridané k molekule sacharózy (cukor). Mnohí argumentujú, že chlór je viazaný v mnohých prirodzených potravinách. To áno, avšak vždy len iónovými väzbami. Chlór v sukralóze je viazaný kovalnentnou väzbou, čo sa nikde v prírode nevyskytuje. Naše telo nemá ŽIADNE enzými na roztrávenie tejto kovalentnej väzby.

    Sukralóza je najsladšia—až šešťstokrát sladšia než cukor, trikrát sladšia než aspartám a dvakrát sladšia než sacharín. Jej chuť sa najviac približuje chuti cukru a na trhu predstavuje až 62%. Spoznáte ju pod kódom E955.

    Mnohé štúdie ukázali tieto účinky sukralózy:

    -          zníženie množstva červených krviniek

    -          zvýšená mužská neplodnosť

    -          poškodenie mozgu

    -          samovoľné potraty (až 50% králikov ktorým bola podávaná sukralóza, v porovnaní s kontrolnou skupinou králikov, kde neboli takmer žiadne potraty)

    -          23%ná úmrtnosť u králikov ktorým bola podávaná sukralóza v porovnaní so 6%nou úmrtnosťou u kontrolnej skupiny králikov

    Ako sa prišlo na sukralózu? Indický doktorand Shashikant Phadnis vyvíjal insekticíd (prostriedok na hubenie hmyzu). atrí teda do tej istej triedy chemikálií, ako niektoré nebezpečné a dávno zakázané insektidídy a herbicídy. Za všetky spomeňme Heptachlor, DDT a Chlordane. Ten prvý bol zakázaný v roku 1962, druhý v roku 1972 a tretí v roku 1988.

    Na ľuďoch nebola nikdy dlhodobo testovaná, najdlhší výskum trval niekoľko dní a skúmal sa vplyv sukralózy na zubný kaz. Bohužiaľ zlúčeninu sukralózy z 15 % nevieme vôbec rozložiť a ostáva v našom tele! Pritom podobné zlúčeniny sú rakovinotvorné (DDT, Chlordane…).

    Pokus, kedy myšiam dávali 12 mesiacov sukralózu ukázal, že sa im dobrá črevná mikroflóra zmenšila o 50% (automaticky klesla imunita) a myši neuveriteľne pribrali.

    Záverom: potravinársky priemysel tvrdí, že umelé sladidlá sú bezpečné. Neverte tomu ani na sekundu. Sú to človekom vyrobené jedy, od ktorých ochoriete a priberiete. Preto sa všetkým výrobkom, ktoré ich obsahujú, vyhnite veľkým oblúkom.

     Zoznam bežne používaných výrobkov s obsahom sukralózy:

    -          Najpredávanejší športový nápoj na svete Gatorade,

    -          Výrobky bielkovinovej diéty speeddiet

    -          Proteíny pre športovcov, napríklad značka Diamond, Biotech

    -          Energetický nápoj Monster

    -          Pečený čaj zo stránky liečivé –byliny!

    -          Výživové doplnky, napríklad pangamin

    -          Marťankovia vitamíny (pre deti!)

    -          Orbit Wrigley’s Orbit Professional cukríky

    -          Wellness kokteil z Oriflamu

    -          Výrobky známej značky NUPO

    -          mnohé ďalšie

    http://www.komplexna-vyziva.sk/3-najlepsie-a-3-najhorsie-sladidla-druha-cast/

    petrakopecka
    18. nov 2014    Čítané 0x
    Image title

    3 najlepšie a 3 najhoršie sladidlá (prvá časť)

    Otázka, čo použiť ako najlepšie sladidlo je veľmi populárna, vzhľadom k tomu že toľko ľudí miluje sladké a je všeobecne známe, že rafinovaný cukor je jedna z najhorších potravín, ktoré môžete vložiť do úst.

    Pri výbere alternatív buďte pozorní, pretože niektoré typy sladidiel môžu byť ešte škodlivejšie ako je bežný cukor.

    Najlepšie sladidlá:

    • Alkoholové cukry (brezový cukor, erythritol)
    • Surový med
    • Stévia

    Najhoršie sladidlá:

    • Aspartám
    • Agáve(všetky zdroje fruktózy)
    • Sukralóza

    Prečo sú umelé sladidlá sú horšie ako cukor

    Aspartám

    Aspartám je syntetická chemická zložená z troch zložiek – dvoch aminokyselín a metyl esterovej väzby. Výsledkom tohto chemického koktailu je neurotoxín so sladkou chuťou. Aminokyseliny v aspartame doslova napádajú vaše bunky.

    Kde sa nachádza?

    Nájdeme ho v mnohých „diétnych“ potravinách a nápojoch (žuvačky, známe kokteily na chudnutie od Cambridge diet, dokonca nápoje pre deti! – Slice detská cool, vitamín C od Walmarku!, proteíny -scitec nutrition a mnohé ďalšie).V potravinách má aspartám označenie E 951.

    Koľko aspartamu je treba na predávkovanie?

    Na predávkovanie sa aspartamom Vám stačí vypiť 8 l cocacoly light (muž s hmotnosťou 80 kg). Avšak aspartam sa vyskytuje aj v žuvačkách, šumivých tabletách, konzervách, sladkostiach či zubných pastách a nie je možné sledovať, či denne neprekročíme maximálnu dávku. Dôležitým faktom zostáva aj to, že detský mozog je 4x citlivejší na aspartám ako mozog dospelého človeka.

    Najčastejšie spomínané a dokázané účinky: Poruchy u novorodencov, rakovina, nekontrolovateľné priberanie, diabetes a nádory na mozgu.

    Kofola light skončila s umelými sladidlami a používa stéviu!
    Kofola prišla s jedinečným a prevratným krokom! Začala sladiť stéviou! Bohužiaľ toto krásne tvrdenie veľmi rýchlo stratilo na čare. Keď si človek prečítal, čo tá zázračná stéviová kofola obsahuje, zistil, že tie „najzdravšie“ sladidlá ako aspartam a acesulfam K v kofole stále ponechali, a aby prilákali ľudí, postrašili kofolu štipkou stévie. Má nás Kofola za blbca?

    Kde je ono sľubované “sladenie prírodou”? A nejde tak trochu o klamanie spotrebiteľa?

    A ako sa tento krok páči vám? Aj keď v tomto prípade určite nejde o žiadne porušovanie zákonov, príliš fér sa mi takéto správanie nezdá – kto si neprečíta obal limonády, donesie si domov miesto stévie aspartám, čo väčšina z nás asi nechce.

    petrakopecka
    14. nov 2014    Čítané 0x

    Prečo nás nízkotučné výrobky robia plnotučnými? (druhá časť)

    3, Nápis „bez tuku“ spôsobuje, že ľudia majú pocit, že daná potravina je zdravá a obsahuje menej kalórii.

    Tým pádom, ľudia majú tendenciu zjesť danej potraviny oveľa väčšie množstvo , ako potraviny, ktorá má nápis plnotučná. Štúdie ukázali, že ak vnímame potravinu ako „zdravú“, zjeme jej až o 35% viac, ako „nezdravej“. Ešte väčším problémom je, že konzumácia nízkotučných potravín náš mozog neuspokojuje tak, ako je to u plnotučných potravín (ktoré rýchlejšie vysielajú signály do mozgu, o tom, že sme najedení)  a prejedáme sa nimi. Veľmi zaujímavá štúdia v Británii ukázala, že dokonca niektoré nízkotučné výrobky obsahujú viac kalórii ako ich plnotučné verzie (kôli pridaným cukrom).

    4, Ako náhle naša myseľ registruje nízkotučnú stravu, nielenže signály o najedení sú oneskorené, ale aj signály o hlade sú vysielané oveľa skôr po skonzumovaní nízkotučných potravín.

    Veľmi zaujímavá nedávna štúdia1 ukázala, ako naša myseľ ovplyvňuje naše hormóny. Dve skupiny ľudí pili ten istý plnotučný milkshake. Vedci prvej skupine povedali, že shake je výživný, obsahuje veľa tuku a kalórii. Druhej skupine bolo oznámené, že shake je nízkotučný a obsahuje minimálne množstvo kalórii. Prvej skupine, ktorá verila že pije plnotučný shake veľmi prudko klesal hormón ghrelín (hormón hladu) a boli rýchlo zasýtený a vydržali s pocitom najedenia dlhú dobu. Druhá skupina, ktorá verila že pije nízkotučný shake, mala veľmi pozvoľný pokles ghrelínu a po vypití shaku boli veľmi skoro hladní.

    Vedci varujú pred konzumáciou výrobkov bez tuku, pretože to vedie k častejšiemu pocitu hladu a následne ku skonzumovaniu väčšieho množstva kalórii a k priberaniu.

    Doprajte si plnotučné výrobky v správnom množstve a docielite pocit spokojnosti, budete dlhšie sýty a Vaše telo dostane potrebné živiny, ktoré nízkotučným výrobkom chýbajú.

    5, Potraviny bez tuku Vás pripravujú o esenciálne živiny rozpustné v tukoch, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungujúci metabolizmus a Vaše zdravie.

    Tuky v správnom pomere sú potrebné pre silné kosti, zdravé bunky, silný imunitný systém, peknú pokožku a oči. Tuky sú totiž súčasťou metabolizmu vápnika a poskytujú vitamínom rozpustným v tukoch (D, E, K, A) správne prostredie ktoré telo pre ich využitie nevyhnutne potrebuje.

    Navyše, niektoré nasýtené tuky sú antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové a zistilo sa, že znižujú výskyt infekcii zabíjaním baktérii či rozšírených plesní a kvasiniek (kandida).

    Nenechajte sa oklamať nálepkami „bez tuku“. Nízkotučné výrobky Vás pripravujú o skvelú chuť, zvyšujú hlad, ochudobňujú Vás o dôležité nutrienty a v konečnom dôsledku z nich budete priberať.

    1, Crum, A., et al. Mind over milkshakes: mindsets, not just nutrients, determine ghrelin response. Health Psychology. 2011. 30(4), 424-429.

    petrakopecka
    7. nov 2014    Čítané 0x

    Prečo nás nízkotučné výrobky robia plnotučnými? (prvá časť)

    Lákavé etikety hlásajúce 0 % tuku na nás útočia pomaly z každého regálu v supermarkete. Nízkotučný syr, mlieko, jogurty, dokonca kukuričné lupienky (ktoré tuk samy o sebe takmer neobsahujú). Tento nepravdivý fakt na nás vplýva už vyše 30 rokov a veľká časť populácie mu je stále verná.
    Bohužiaľ nízkotučné sa nerovná zdravé, ba naopak znamená NÍZKOZDRAVÉ. Nielenže sú tuky rozpúšťadlom pre vitamíny (D,E,K,A) ale naše telo registruje znížený príjem tukov v potrave a svoje zásoby už vôbec nebude chcieť míňať. Navyše, nízkotučné výrobky sú ochudobnené o konjugovanú kyselinu linolová (CLA), ktorá podporuje chudnutie. Správne množstvo správnych tukov Vám naopak pomôže dosiahnuť optimálnu hmotnosť. Keďže ľudia, ktorí trpia nadváhou, vidia na sebe tuk, nebolo problémom presvedčiť celé masy ľudí, že majú za všetko viniť tuk a že tuky sú zodpovedné za priberanie.
    Veľká TUČNÁ pravda však znie, že nízkotučné výrobky sú obrovským klamstvom a podvodom.
    Pozrime sa na 5 dôvodov prečo.

    1, Nízkotučné potraviny sú „junk food“ (nekvalitné, nezdravé potraviny) v peknom prestrojení.

    Zvyčajne sú plné cukrov, džemov a rôznych prídavných látok. Tuk je chuťovo veľmi príjemný a poskytuje potravinám tú správnu štruktúru a plnosť. Keď ju odstránime, dostaneme o 100% menej chutné jedlo (porovnajte si tú na bielo zafarbenú vodu – nízkotučné mlieko a lahodné plnotučné mlieko so smotanou v hrdle fľaše). Aby však výrobca docielil lahodnú krémovú chuť, obohatí nízkotučné výrobky o prídavné látky, ktoré túto úlohu splnia. Čo je však prirodzenejšie? Jogurt ktorý obsahuje prirodzený tuk, alebo jogurt ktorý obsahuje neprirodzené zahusťovadlá, škroby, sirupy a iné „éčka“?
    Zrátané a podčiarknuté: Ak vidíte označenie “bez tuku” alebo “s nízkym obsahom tuku” na etikete, nechajte taký výrobok ležať vo výklade.

    2, Výrobky, označené ako “bez tuku,” Vám nielenže nepomôžu zbaviť vás tuku, ale naopak vám pomôžu v jeho skladovaní.

    Výskum zameraný na to, ako naše mozgy reagujú na tuk a jeho nedostatok ukazujú, že výber potravín bez tuku nevedie k odbúravaniu tukov, ale naopak u veľkého množstva ľudí spôsobili zvýšenie telesného tuku.
    Diéty, ktoré preferujú nízkotučné výrobky, neposkytujú telu základné stavebné kamene, ktoré telo potrebuje pre vyváženú funkciu hormónov, ktorá je nevyhnutná pre optimálne zloženie tela.
    Napríklad: tuk sa používa na výrobu androgénnych hormónov, ktoré sa podieľajú na spaľovaní tukov, mobilizácii energetických zásob a budovaní svalovej hmoty. Dokonca veľká štúdia (the large Women’s Health Initiative Trial), ktorá pozorovala vplyv nízkotučných diét na stratu tuku ukázala, že ženy, ktoré boli na nízkotučnej diéte, na konci štúdie nezaznamenali ŽIADEN úbytok tuku.
    Zrátané a podčiarknuté: nízkotučné diéty vás chudými nespravia, dokonca riskujete, že priberiete tuk kôli mechanizmom, ako je napríklad rozhádzanie hormonálnej rovnováhy.

    petrakopecka
    17. okt 2014    Čítané 0x

    Dá sa cielene chudnúť z konkrétnych partii?

    Dá sa cielene chudnúť z konkrétnych partii?

    Odpoveď znie:  ÁNO. Pod palcom to majú naše hormóny. Hormóny určujú kde sa nám a koľko sa nám tuku ukladá. Avšak dobrá správa je, že pokiaľ vieme s akými hormónmi máme problém, vieme ich pomocou stravy ovládať. Najčastejšie typy ľudí sú dva (ľudia s tendenciou priberať v oblasti brucha a ľudia ktorí priberajú do zadku a bokov). Pozrime sa teda na tieto dve najčastejšie obsadzované miesta tukom detailnejšie.

    Ak je niekto neustále v strese– má viac hormónu kortizolu, ktorý spôsobí väčšie ukladanie tuku v oblasti brucha.  Tento stresový hormón sa však nevylučuje len pri psychickom strese. Stresový hormón sa vylučuje aj keď nesprávne chudneme, trpíme intoleranciou na potraviny, prejedáme sa...to všetko sú pre naše telo stresové situácie, ktoré vedú k vylúčeniu kortizolu a následne k ukladaniu tuku v oblasti brucha.

    Ak má niekto tendenciu ukladať viac viac tuku na zadku a bokoch – znamená to, že má viac hormónu estrogénu. Problém estrogénu je však v tom, že sa v našom tele zvyšuje jeho množstvo po prijímaní rôznych druhov chemikálii – najčastejšie sú to látky, ktoré sa uvoľňujú z plastových fliaš a plastových nádob.  Plasty sú vyrobené z petrochemikálií (xenoestrogény), ktoré na organizmus pôsobia podobne ako estrogény a sú toxické.  Ďalším problémom je kozmetika. Dávajte si pozor najmä na kozmetiku ktorá obsahuje parabény a deriváty parabénov (methylparabén, ethylparabén, propylparabén, butylparabén).

                Riešenie: Správnou stravou – určenou diagnostickou metódou na zistenie hormonálnej nerovnováhy, cvičením, doplnkami výživy (napríklad rybí tuk) a kvalitným spánkom vieme ovplyvniť hormóny a  následne vieme ovplyvniť aj rýchlejší úbytok z danej problematickej oblasti, a zredukovať ukladanie tuku.

    Tip: Namiesto klasickej fľaše skúste Zdravú fľašu! Znížite príjem exogénnych estrogénov, vo fľaši sa neusádzajú plesne, nezapácha. Kúpite napríklad v poradni Komplexnej výživy na Trnavskej ceste 74 (Domino komplex, priestory Efectfitu)

    Pomôže posilňovanie konkrétnych partii ?

    Nie. Ak máte napríklad problematické brucho a budete ho poctivo posilňovať, brucho síce spevnie, ale množstvo tuku ktoré je na bruchu sa výrazne nebude meniť. Cvičenie, kedy precvičujete svalstvo v danej partii tela – zvyšuje množstvo  svalovej hmoty a zároveň zvyšujete množstvo mitochondrií v posilňovanej partii tela– čiže tých malých tovární, ktoré tuk spaľujú. Mitochondrie si ale nevieme vycvičiť aby spaľovali tuk z partii, ktoré my považujeme za kritické. Cvičene nemá vplyv na chudnutie z jednotlivých partii, avšak veľmi význame napomáha dávať telo do hormonálnej rovnováhy, zrýchľuje metabolizmus  a tým  celkové odbúravanie tuku.

    Ing. Petra Kopecká, výživový špecialista

    petrakopecka
    15. okt 2014    Čítané 0x

    Prečo sa bez vody chudne ťažšie

    Všade počúvame, aké je dôležité dodržiavať správny pitný režim. Čo sa vlastne deje s telom ktoré je dehydrované? Prečo sa vtedy chudne ťažšie? Čo všetko má na starosti voda?

    Funkcie

    Voda plní v našom tele mnoho dôležitých funkcii. Rozpúšťa množstvo pre život nevyhnutných látok, čím umožňuje vstrebávať živiny, ióny i vo vode rozpustné vitamíny. Je súčasťou slín, tráviacich štiav. Umožňuje vylučovanie splodín a škodlivých látok von z tela, ktoré pri chudnutí vznikajú a uvoľňujú sa v nadmernom množstve. To všetko sú nevyhnutné procesy, ktoré bez vody nefungujú. Keď je vody v tele menej ako by malo byť, procesy sú spomalené a tým pádom aj odbúravanie tukov nefunguje tak, ako by malo.

    Chuť do jedla

    Ďalšou výhodou vody je, že potláča chuť do jedla. Často sa stáva, že hlad je len zamaskovaný smäď. Mnohé štúdie dokázali, že smädný ľudia zjedia oveľa viac jedla a preferujú kalorickejšie potraviny v porovnaní s ľuďmi so správnym pitným režimom.

    Spaľovanie

    Treba si uvedomiť, že proces spaľovania tuku vyžaduje na svoj správny chod vodu. Predstavte si ju ako palivo. Pokiaľ telu chýba voda, nie je dostatok prostriedkov na spaľovanie tuku a celý proces je opäť spomalený.

    Kľúčová je pečeň

    Nedostatok vody spôsobuje, že obličky nefungujú správne a musia sa obrátiť na pečeň, aby im pomohla. Pečeň je však kľúčovým orgánom na chudnutie. Pretože je pečeň viac vyťažená, tak tuk omnoho pomalšie odbúrava a viac tuku ukladá. Avšak nedostatok vody je len jedna príčina ktorá našu pečeň oslabuje. Pečeni ubližujeme aj liekmi, alkoholom, plesňami, vírusmi či toxínmi.

    Spolupráca s vlákninou

    Ak prijímame dostatok vlákniny, čo by sme pri chudnutí mali, a pritom nepijeme dostatok vody, tak sa z vlákniny stáva nie pomocník ale problém. Vláknina plní svoju úlohu len vtedy, keď má dostatok vody. Ak máme vody menej, dochádza k zápche, spomalenému vyprázdňovaniu a hromadeniu toxických látok v tele – a zasa sa dostávame k pečeni- keďže pri zápche vzniká množstvo odpadových látok a na starosť ich dostane opäť naša pečeň.

    Zadržiavanie vody

    Pri nedostatku vody má telo tendenciu vodu zadržiavať – chráni si ju – o to väčšiu hmotnosť má potom človek, keď sa postaví na váhu. Pozor však aj na veľké množstvá vody – nepite viac ako je potrebné – ak budete piť príliš, tak močom budete vylučovať aj telu prospešné látky ako sú hormóny, minerály, vitamíny.

    Aké množstvo je správne?

    Na vypočítanie optimálneho množstva vody existuje jednoduchý prepočet. V lete vynásobíte Vašu hmotnosť v kg koeficientom 40 a dostanete približné množstvo vody, ktoré máte vypiť za deň (ak v daný deň športujete, pridáte si ešte dva poháre navyše). Príklad: Žena váži 50 kg. 50×40= 2000 ml. V zime je koeficient 30-35. Pozor, tento koeficient platí len na ľudí s optimálnou hmotnosťou. Ak máte nadváhu, tak si za každých 10 kg navyše pridáte 250 ml k množstvu vody, ktoré vyrátate z Vašej optimálnej hmotnosti. Príklad: Žena váži 60 kg. Jej optimálna hmotnosť je 50 kg, má teda 10 kg nadváhy. Vypočítame množstvo vody pre jej optimálnu hmotnosť: 50x 40 (resp. 30-35 v zime) a prirátame 250 ml za 10 kg nadváhy. Čiže žena má v lete denne vypiť 2250 ml.

    Treba si však uvedomiť, že voda nie je žiaden zázračný spaľovač, je však významným a nevyhnutným pomocníkom pri chudnutí pre jej nezastupiteľné funkcie v našom tele.