pkgirl30
6. aug 2023
133 

Ako vnímame ľútosť?!

Napadla ma jedna myšlienka, nad ktorou už dlhšie rozmýšľam. A keďže napísanie predošlého článku mi dobre padlo, napadlo ma, že si znova sadnem za počítač a napíšem ďalší. 

Slovo ľútosť v ľuďoch evokuje skôr negatívne pocity ako pozitívne. Určite Ste sa aj Vy niekedy dostali do takého rozhovoru, kedy Ste tej druhej osobe povedali: "Prosím. len ma neľutuj."  Nechceme to počuť pretože automaticky to v nás vyvoláva pocit, že sme v niečom zlyhali. 

Počas rokov kedy vychovávam svojho autistického syna, sa môj pohľad na svet radikálne zmenil. A zmenil sa aj môj názor na ľútosť a aj na ľudí, ktorí mi povedia, že ma ľutujú alebo ľutujú môjho syna. 

Stala sa mi taká situácia asi pred štyrmi rokmi, keď mal môj syn úplne prvý epileptický záchvat a ja som musela zavolať sanitku, zavolala som aj svojej mame, aby prišla. Naložili ho do sanitky a my sme sadli do auta, že pôjdeme za nimi do nemocnice. Ale sanitka nenaštartovala a nevedeli sme čo sa deje. Teraz už viem, že ho museli zaintubovať. Ale v tej chvíli, keď sme vôbec netušili čo sa deje a obe sme prechádzali od nervozity tam a naspäť po chodníku sme cítili hrozný strach. Ja som sa snažila neplakať a stáť pevne na nohách. V tej chvíli ku mne moja mama pristúpila a chcela ma objať. A ja som ju odmietla. Len toľko som je povedala: "Nechcem."  A ja som až dnes, o štyri roky neskôr, pochopila čo som urobila. Pretože si spomínam na jej pohľad, na ktorý nikdy nezabudnem. Ublíženie. Ja som nedovolila svojej mame, aby ma poľutovala, pretože som  to považovala za slabosť. V danej chvíli, keď si ani ona nevedela dať rady, nevedela ako mi má pomôcť, chcela ma aspoň poľutovať. A keby som ju vtedy objala, pocítila by som jej lásku, ktorú ona v tej chvíli vložila do ľútosti a mohli sme si byť oporou navzájom.

Nežijeme ľahkú dobu. Vidíme, čo sa okolo nás deje, čo sa deje vo svete. Ale každá doba má svoje pre aj proti. Každá jedna generácia si raz povedala, toto je ťažká doba. Ale ja verím, že aj napriek tomu akú dobu žijeme, sú ľudia, ktorí majú srdce na pravom mieste, ktorí sú schopní empatie sú schopní ľútosti voči druhým. A ja som im za to vďačná. A prečo? 

Veľa krát som sa s mojim synom dostala do situácie, keď som ho zobrala medzi ľudí a nezvládol veľké množstvo ľudí v obchode, nezvládol vystáť radu na zmrzlinu, a mnohé iné situácie. A čím bol starší, tým bolo pre ľudí jasnejšie, že to nie je len obyčajná hystéria z jeho strany, keď sa hodil o zem, ale že je tam mentálne postihnutie. Tie pohľady sa nedajú nevidieť, cítite ich z každej strany. Zväčša sú to ľudia, ktorí pocítia ľútosť. 

Ja už dnes viem, že nemám právo odmietnuť človeka, ktorí chce prejaviť ľútosť. A je jedno, či je to Váš príbuzní alebo cudzí človek. Môžem povedať len jedno, neodháňajte ich od seba. Na jednej strane to nechceme počuť, ale na druhej strane, predstavte si, že by tam nikto pri Vás nebol, že Ste úplne sami a nemá Vás kto objať alebo poľutovať. Ľútosť môže byť prvým krokom k tomu ako Vám pomôcť. Ten daný človek sa nevyzná vo Vašej situácii, nevie ako ju riešiť, možno je on sám v šoku s tej situácie, ale má v sebe nejaký ten cit, pocit voči Vám, ktorý by rád prejavil. A preto nemáme právo to v tých ľuďoch potlačovať. 

Netvrdím, že máme sedieť a celý deň sa umárať v slzách, že ten osud je krutý a byť obeťou samých seba. Vezmite si z tej ľútosti len toľko koľko potrebujete, koľko si myslíte, že stačí, aby Ste sa opäť postavili na nohy. 

Tak ako ja som si nikdy neodžila potrat alebo neviem čo je to mať nejakú nevyliečiteľnú chorobu alebo že niekto príde o strechu nad hlavou, neviem ako reagovať alebo pomôcť takým osobám, tak reagujem ľútosťou, súcitom. A rovnako, ako som sa ja kedysi pozerala na deti s postihnutím, tak sa teraz ľudia pozerajú na nás. S ľútosťou. 

Samozrejme, nájdu sa ľudia, ktorí nemajú pochopenie pre také deti, udupali by ich do zeme, za to, že sú aké sú. Mohla by som sa s nimi začať hádať, matka predsa má v seba ten pud chrániť svoje dieťa. Ale potom si poviem, že ten človek je v mojom živote maximálne jednu minútu. Prišiel, a zasa odišiel. Nebudem živiť niečo, čo mi odoberá moju energiu. Ja verím, že ľudia sú schopní zmeny. Dokážu zmeniť názor na svet, pokiaľ CHCÚ. Ak nie, tak ich pustite zo svojho života ak Vám to ubližuje. Nepresviedčajte ich, nechajte nech sa každý vyvíja svojim tempom. Každí z nás je na úplne inej úrovni vedomia. 

My ľudia sme stvorení s pocitov, s citov , nie sme stroje. Každí reagujeme na danú situáciu rozdielne. A máme na to právo, aj keď cítime, že nám ten druhý ubližuje. Treba sa z danej situácie poučiť, zobrať si z toho len to čo potrebujeme a potom to pustiť a ísť ďalej. 

Nazerať na ľútosť z iného uhľa pohľadu, je len jedna z mnohých vecí čo ma môj syn a autizmus naučili. A ja som za to neskutočne vďačná.

Hneď na úvod píšem - mám postihnuté dieťa
Ale myslím si, že ľútosť je veľmi negatívny pocit, podľa mňa si mýliš pojmy ľútosť a súcit.

6. aug 2023

@santafe Tieto slová sú synonymá. Pozri:
https://slovnik.juls.savba.sk/?w=Ľútosť+&s=exac...
Ani jedno nemá negatívny význam.

7. aug 2023

@aniele v tomto je slovencina nedokonala. Tiez vnimam slovo "lutost" negativne. Olutovat svoje hriechy, lutovat niekoho (v tom slovniku, co si poslala je jeden bod, ze negativny dusevny stav, trapenie, utrpenie).
V anglictine compassion je sucit, pochopenie druheho na emocnej, ludskej zivotnej urovni. I am sorry vyjadrenie, ze je ti to luto a ze sa akoby ospravedlnujes.
Sucit sa vo vychodnych europskych kulturach moc nenosi. Je prejavom slabosti. To iste by sa dalo napisat o usmeve 🤷
@pkgirl30 mas pravo odmietnut niekoho lutost, pokial sa na tuto emociu necitis, ako si to spravila ty. Mas pravo byt sucitny najma k sebe a neposudzovat sa prisne. Ved predsa v kazdom momente zijes najlepsie ako vies ❤️

7. aug 2023

Súhlasím v tomto s @santafe mýliš si ľútosť so súcitom. Mama ti chcela prejaviť objatím súcit, čiže pocit, že je s tebou a že súcití s tvojim trápením. Ľútosť je ľutovanie niečoho, čo sa stalo. Ale už sa to stalo, neodstane sa, ľútosť je veľmi negatívna vlastnosť. Lebo vlastne podvedome odmietaš, robíš si odpor so situáciou, ktorá vznikla. Situáciu treba spracovať, prežiť a prijať. Ľutovaním ju odmietaš. Súcitom ju preciťuješ a prijímaš.
Takto to vnímam ja.

7. aug 2023

@aniele v slovníku možno napíšu že tieto slová sú synonymá, ale v skutočnosti všetci dobre vidíme ľahké odtiene a rozdiely v týchto dvoch slovách:
https://slovenskypacient.sk/lutujete-ludi-s-pos...

7. aug 2023

@aniele podľa mňa tie slová synonymá absolútne nie sú, a vlastne aj dievčatá vyššie to veľmi dobre vysvetlili, a presne keď si porovnas angl slová compassion a sorry, presne "cítiš", vnímaš ten rozdiel
Ale chápem, že nie každý to tak vnímame

7. aug 2023

Ďakujem za Váš názor 🫶 Ja to vnímam tak, že neviem súcitiť s niekým keď som jeho životnú situáciu nezažila ale môžem ho aspoň poľutovať a ak viem alebo dotyčný chce, nastaviť pomocnú ruku. A pre mňa to nie je niečo negatívne. Nemyslím si, že pocity môžeme deliť iba na tie dobré a iba na tie zlé, pre mňa je to skôr 50-50 podľa toho ako mi na to zareaguje. Samozrejme môžeme odmietnuť čokoľvek, je to naša slobodná vôľa. Ale na to aká som bola ja v minulosti cítim že nemám alebo som nemala právo odmietnuť ani len tú ľútosť ale vezmem si z toho len to toľko koľko potrebujem. Každý máme isté zmýšľanie, ale prešla som si v živote dosť veľa ťažkými skúškami a už sa nechcem na veci dívať iba negatívne.

8. aug 2023

Začni písať komentár...

Odošli