pr_clanok
28. sep 2015

SÚŤAŽ: Aké by mali byť vyvážené detské raňajky?

Od materského mlieka, cez kašičky a výživy, až po „ozajstné“ raňajky pre veľkých. Naše deti nám rýchlo vyrástli, ani sme si nevšimli, kedy sa to stalo. Čo im však ponúknuť na raňajky, aby mali dostatok energie a sily do nadchádzajúceho dňa? Aké je optimálne zloženie detských raňajok? Môžeme im dať to, čo jeme na raňajky my, alebo pre nich existuje niečo „na mieru“?

Slaninka, praženica alebo radšej nič?

Aké sú ideálne raňajky? Koľko ľudí, toľko chutí. Niekto preferuje sladké raňajky, vianočku s džemom alebo ovsenú kašu s medom, iný si potrpí na čerstvé pečivo so šunkou, alebo vajíčka s opraženou slaninou. Sú však aj takí, ktorí ráno nestíhajú, ledva vypijú pohár vody a kávu a ponáhľajú sa v ústrety novému dňu. Je to však správne? Nedávame tým zlý príklad našim potomkom? Podľa štúdie HELENA*, až 29% európskych adolescentov tvrdí, že často vynecháva raňajky, pričom najviac ich vynecháva raňajky práve v strednej Európe. Severania raňajkujú oveľa pravidelnejšie.

Raňajky sú základom dňa

Nie nadarmo už naše babičky hovorili, že raňajkovať treba ako kráľ, o obed sa podeliť s priateľom a večeru ponechať nepriateľovi. Napriek rôznym trendom, ktoré sú dnes presadzované, deti by určite nemali z domu ráno odchádzať nalačno. Po nočnom odpočinku ich organizmus potrebuje naštartovať a doplniť živiny, o ktoré prišiel počas spánku. Výhovorky typu „nemáme čas na raňajky“ alebo „veď to decká dobehnú počas dňa“ sú alibistické. Viete, čo dáte svojim deťom doma na raňajky? Áno. A viete, čo si vaše deti kúpia v obchode cestou do školy alebo v školskom bufete? „Ako učiteľka v škole som niekedy zhrozená nad stravou detí. Už niektorí prváčikovia si ráno pochutnávajú na chipsoch a keksíkoch. Keď sa ich opýtam prečo, povedia, že sú hladní, lebo neraňajkovali,“ priznáva Jana, učiteľka prvého stupňa. Štúdia pritom dokázala, že napríklad pravidelní konzumenti raňajkových cereálií vynechávajú raňajky oveľa menej ako tí, ktorí ráno jedia niečo iné.

Prečo práve cereálie?

Konzumácia raňajkových cerálií je spätá s istou pravidelnosťou. Predovšetkým deti si vedia ľahko zvyknúť na jednoduchý systém ich prípravy. Stačí ich ráno nasypať do misky, zaliať mliekom alebo jogurtom a môže sa jesť. Raňajkové cereálie pre deti Nestlé pozostávajú z potrebných živín, vlákniny, vitamínov a minerálnych látok. Sú vyrobené z celozrnných obilnín a obsahujú napríklad aj dôležitý vápnik a vitamín D. Obe tieto látky prispievajú k normálnemu rastu detí a podporujú správny vývin ich kostí. Práve ich kombinácia s mliekom navýši potrebnú dávku vápnika a vitamínu D, stačí porciu cereálií zaliať 125 ml polotučného mlieka, čo deti zvládnu aj samy.

Vyhraj kravičku a mlieko!

Zásobu  mlieka môžete teraz  vyhrať až 5 krát denne s raňajkovými cereáliami Nestlé. Ako bonus k 15 litrom Tatranského mlieka Tami dostanú vaše deti plyšovú kravičku.  Tá poteší každé dieťa a zásoba mlieka poteší rodičov, ktorí ho budú môcť využiť práve aj pri tak dôležitých raňajkách. Stačí kúpiť vybrané označené balenia raňajkových cereálií Nestlé pre deti, nájsť súťažný kód a po jeho vpísaní na webstránku sa ihneď dozviete, či ste vyhrali. 

Zasúťaž si na modrom koníkovi!


*The HELENA study: Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence, 2007 (Zdravý životný štýl v Európe výživou v dospievaní)

Začni písať komentár...

Odošli