pr_clanok
24. nov 2014

Čas antibiotík je tu

S príchodom jesene a zimy každoročne pribúdajú bakteriálne ochorenia, na ktorých liečbu Vám či Vašim deťom lekár predpíše antibiotiká. Antibiotiká patria k najvýznamnejším medicínskym objavom minulého storočia. Právom. Zachránili milióny ľudských životov. V súčasnosti existuje obrovská škála ako širokospektrálnych, tak aj úzko špecializovaných antibiotík.  Jednoduchými testami možno pomerne rýchlo určiť, ktoré z ponúkaných antibiotík je na dané ochorenie najvhodnejšie.

Ako pôsobia antibiotiká

Antibiotiká pôsobia rýchlo a účinne proti bakteriálnej infekcii. Pri svojom pôsobení však môžu ničiť aj prospešné črevné baktérie, ktoré sú pre telo dôležité. V črevnom trakte sa nachádza obrovské množstvo baktérií (tzv. črevná mikroflóra), ktoré sú kľúčové nielen pre trávenie, ale aj pre imunitný systém. Až polovica všetkých imunitných buniek organizmu sa nachádza v čreve, preto má pre organizmus rovnováha črevnej mikroflóry veľký význam.  Narušenie mikroflóry čreva antibiotikami sa môže prejavovať rôznymi zdravotnými ťažkosťami.

Po prekonanom ochorení je organizmus zdravý, ale unavený a oslabený. Po ukončení liečby, nielen antibiotickej, je vhodné venovať niekoľko dní rekonvalescencii organizmu, aby sme sa do práce či do školy alebo škôlky mohli vrátiť v plnej sile. Práve tesne po vysadení liekov je naše telo veľmi ľahkým terčom pre útok vírusov a baktérií. Prípady opakovanej infekcie a nutnosť preliečenia antibiotikami nie sú v dnešnej dobe ničím výnimočným.  

Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti odporúčajú odborníci súčasné užívanie antibiotík s laktobacilmi a bifidobaktériami.Tieto kmene je vhodné nasadiť hneď na začiatku liečby antibiotikami. Po jej ukončení je vhodné užívať tieto mikroorganizmy ešte aspoň týždeň.

Čo sú to vlastne laktobacily

Laktobacily a bifidobaktérie sú bakteriálne kmene prirodzene sa vyskytujúce v črevách, kde spolu s ďalšími kmeňmi tvoria mikrobiálnu flóru čreva. Črevná mikroflóra zdravého jedinca obsahuje veľké množstvo baktérií, ktoré sú v rovnováhe. Zloženie bakteriálnych kmeňov v čreve sa s vekom mení. Tráviaci trakt novorodencov je prakticky sterilný, bez prítomnosti baktérií. V priebehu niekoľkých dní po narodení dochádza v dôsledku pôrodu, dojčenia a okolitého prostredia postupne k jeho kolonizácii. Črevná mikroflóra, vyskytujúca sa u dospelého človeka, sa u zdravého dieťaťa dosiahne medzi 1. a 4. rokom života a zostáva prakticky nemenná. Výnimku tvoria bifidobaktérie, ktorých množstvo s pribúdajúcim vekom klesá.

Zdravý organizmus sa dokáže sám vyrovnať s  kolísaním podielu mikroorganizmov a udržať tak rovnováhu črevnej mikroflóry. Ak je ale oslabený, či už diétnou chybou, ochorením, užívaním liekov alebo nesprávnou životosprávou, je dobré doplniť potrebné laktobacily a bifidobaktérie. Tieto mikroorganizmy sú obsiahnuté v prirodzenej strave človeka  – napríklad v mliečnych výrobkoch (jogurtoch, kyslomliečnych výrobkoch,  jogurtových nápojoch, tvrdých syroch ), kvasenej zelenine (kyslej kapuste, rýchlokvasených uhorkách, kyslých hubách, šťave z kyslej kapusty...), v potravinách obohatených o laktobacily a bifidobaktérie (detské výživy, oplátky, trvanlivé mäsové  výrobky atď.).  Ich dôležitým zdrojom sú v modernej dobe hlavne výživové doplnky.

Na trhu je k dispozícii široké spektrum výživových doplnkov obsahujúcich laktobacily a bifidobaktérie pre všetky vekové kategórie. V súčasnosti už výrobcovia potravinových doplnkov reagujú aj na odlišné potreby detského trávenia a prinášajú na trh prostriedky vhodné už pre deti od narodenia. Tieto výrobky obsahujú laktobacily a bifidobaktérie, ktoré sú dôležité v detskom veku. Takéto výživové doplnky ponúka napr. spoločnosť Valosun a.s. Z ich ponuky si vyberiete prípravky pre každý detský vek, vyrobené „na mieru“ podľa odlišných potrieb v jednotlivých obdobiach života vašich detí. 

Začni písať komentár...

Odošli