pr_clanok
29. jún 2015

Zelené smoothie – chutná a zdravá vitamínová bomba

 „Smoothie“ je hustý nápoj krémovej konzistencie vyrobený z ovocia alebo zeleniny. Nie je to džús. Džús je šťava, ktorá sa vyrába lisovaním ovocia. Nie je to ani ovocný koktail či milkshake, kde hlavnú časť tvorí mlieko, ktoré sa dochucuje kúskami ovocia, čokoládou alebo len ovocným sirupom. Pri výrobe smoothie putuje do mixéra (okrem šupky a kôstky) celé ovocie a zelenina.

Niekto to rád zelené

Definíciu „smoothie“ posunula úplne novým a inovatívnym smerom známa americká autorka Victoria Boutenko, keď objavila liečivé účinky „zelených smoothie“ a zhrnula ich v knihe Zelená pre životZelené smoothie je hustý nápoj z listovej zeleniny (preto tá zelená) s pridaním ovocia a vody. Zelené, živé potraviny v lahodnej forme, ktoré sú samy osebe obrovskou injekciou chlorofylu, vitamínov, minerálov, enzýmov a antioxidantov sú nenahraditeľné pre náš organizmus.

Chcete skúsiť objaviť tajomstvo zelených smoothies? Budete potrebovať výkonný mixér, listovú zeleninu, pitnú vodu (najlepšie filtrovanú) a trochu ovocia a byliniek. Sila zelených smoothies spočíva v spustení prirodzených mechanizmov čistenia cholesterolu, tuku a toxínov z tela – čím prichádza k zlepšeniu fyzického, ale aj mentálneho a spirituálneho života človeka. Aj keď platí, že ľudské správanie a zvyky sa ťažko menia, prechod na „zelený“ životný štýl môže byť pre každého jednoduchý a príjemný.

Listová zelenina vyhovuje všetkým nutričným potrebám ľudí, ale v strave nie je dostatočne zastúpená. Preto sa Boutenko rozhodla presne zistiť, koľko listovej zeleniny človek potrebuje. Nejasné odporúčania ju doviedli k šimpanzom – zvieratám, ktoré sú geneticky najbližšie človeku.

Boutenko sa pýtala: ak zdieľame so šimpanzmi 99,4 % tých istých génov je pravdivá hypotéza, že naša strava by mala byť na 99,4 % rovnaká? Veľa nutričných špecialistov tvrdí, že ľudia stratili svoj prirodzený spôsob stravovania.

Dvomi hlavnými potravinovými skupinami v strave šimpanzov sú ovocie a listy. Listy tvoria 25 až 50 % ich stravy v závislosti od sezóny. Podľa toho, že tvoria takmer polovicu ich stravy, si už teraz vieme zhruba zhodnotiť kvalitu nášho stravovania. Varené škrobové jedlá, klobásy, koláče, jogurty, syr a hamburgery a možno dva zvädnuté listy ľadového šalátu v našom sendviči? Je najvyšší čas, aby sme to zmenili...

Victoria Boutenko uvádza odhad, že každý človek potrebuje denne skonzumovať jeden až dva poriadne zväzky tmavej listovej zeleniny, respektíve 0,5 až 1 kg!

Aby jedenie listovej zeleniny bolo príjemné a prospešné

Celá „finta“ konzumácie potrebného množstva listovej zeleniny je založená na dvoch poznatkoch:

  1. veľmi odolná stavba rastlín. Listová zelenina obsahuje obrovské množstvo živín, ale tie sú v bunkách rastlín chránené veľmi pevnou celulózou. Na uvoľnenie živín musí byť narušená bunková stena. Preto konzumácia listovej zeleniny bez jej dôkladného rozžuvania nenapĺňa naše potreby nutričných hodnôt.
  2. na trávenie uvoľnených minerálov a vitamínov musí byť kyselina chlorovodíková v žalúdku veľmi silná, s pH medzi 1 a 2.

A teraz prichádza na rad skratka. Vysokorýchlostný mixér. Vysokorýchlostný preto, lebo vďaka silnému motoru bude schopný vymixovať tuhú celulózu listovej zeleniny do tekutej formy. Kvalita smoothie je priamo úmerná rýchlosti, akú dokáže mixér vyvinúť. Najvhodnejší je špeciálny mixér Vitamix , ktorý vďaka extrémne veľkej rýchlosti, dokáže vymixovať zeleninu do ideálnej podoby hladkého pyré.

A výsledok? Nie príliš sladké, nie príliš horké. Chuť, ktorú možno jedným slovom opísať ako: čerstvosť. Jedenie listovej zeleniny týmto spôsobom je príjemné, chutné a zaberie málo času.

O účinkoch

Vitariánstvo prináša okamžité zlepšenie zdravia. Vyhladenie vrások na tvári, pevnejšie nechty, zostrenie zraku alebo odlúpenie materských znamienok či bradavíc, to sú len prvotné efekty mesačného nepravidelného pitia zelených smoothies. Zaznamenáte aj príval energie a vitality, pozitívnu zmenu metabolizmu a vyprázdňovania, prirodzenú chuť na zdravšie potraviny, lepšiu náladu a spánok a úbytok na váhe! 

Viac ako liter zeleného smoothie denne navyše odradí človeka od konzumácie denaturovaných a mastných jedál. A napokon, je ťažké napchať sa ťažkými a hutnými jedlami, ak ste nasýtení chutnou a energizujúcou zmesou.

O postupe

Začnite špenátom alebo šalátom a banánmi (ak ich nemáte radi, vyberte si iné obľúbené ovocie). Do mixéra dajte: 3 dl vody, asi 0,5 kg špenátu a 2 zrelé banány, či iné ovocie. Vymixujte do hladka a voilà – máte zelené smoothie!

Ak vás zaujímajú ďalšie recepty, vyše 130 gurmánskych vitariánskych receptov a inšpirácií nielen na smoothies nájdete v novej knižke Raw Kreácie.

Doprajte si tridsať dní zelených smoothies a budete sa inak cítiť a inak o sebe rozmýšľať. Tak na zdravie!

Začni písať komentár...

Odošli