rebekaq
10. júl 2015

Zmysel života?

Áno, čítam Viktora Frankla, známeho psychiatra, svoriteľa logopedie. (to ešte neviem presne, čo je, poreferujem neskôr.)

Frankl sa narodil začiatkom minulého storočia, a tri roky prežil v koncentrákoch počas duhej svetovej.

Píše, že presne vedel, ktorý väzeň prežije, alebo bude o prežitie bojovať v tom zmysle, že sa nevzdá, a ktorý neprežije. Najväčšiu šancu mali tí väzni, ktorí (áno, po slovensky je mäkké "I" v množnom čísle minulého času, to nieje chyba, dámy.) mali nejaký dovod prežiť. Rodina, dieťa čakajúce na návrat rodiča niekde v bezpečí, alebo púha motivácia napísať knihu po návrate, ako u autora.

Zamyslela som sa nad sebou, ako som si zmysel života tiež musela nájsť - práca, tvorivá, zábavná, napĺňajúca, a i 5x vyrobiť🙂 - no deti, kto iný?  Teraz mám zmyslov viac, než dosť.)

Kedysi som žila ako lístok vo vetre, kam ma zavialo, tam som bola a nevedela, som, čo tam robiť. V mladosti. To obdobie teraz vnámam ako stratený čas. Škoda ho, no asi som ho potrebovala.

Nikto ma neučil, že život si môžem tvoriť ja sama, verila som v osud, a že v mojom živote majú byť katastrofy. Sama som na to musela prísť.

Po období dezorientácie, usilovnému hľadaniu, som pochopila. Samé sa to neurobí.)

Zmysel života si treba vytvoriť, nájsť svoju vášeň, radosť, povinnosť, vhodne to namixovať, a už len vypiť.)

A čo je zmyslom života u vás? Píšte, nech sa ten FB trocha pozdvihne z prachu zbytočných breptov a zdieľaní, ktorými ho všetcia tak usilovne, nezmyselne zahlcujeme🙂

Nápoveda: Frankl uvádza tri hlavné: činnosť, tvorivá práca, tvorba,

láska,

spiritualita.

Začni písať komentár...

Odošli