sjuzocka
15. nov 2013

Mama jak lusk

Odbíja polnoc a ja som konečne ochotná priznať si, že cesta do postele je v túto chvíľu pomerne vhodný strategický krok. Prihliadnuc na môj fyzický a duševný stav by to nebolo bývalo odveci už niekedy okolo šiestej (kecám, dnes som z tej postele radšej ani nemala liezť), ale to sa decká eštelen rozbiehali (pretože všetci vieme, že najsamviac sranda nastáva vtedy, keď treba ísť spať). Takže, s vypätím všetkých síl sa mi podarilo nezaspať pri uspávaní detí a nastal ten magický čas, kedy sú najzlatší a spokojne odfukujú aj s tými ich nevinne vyzerajúcimi tváričkami. Teraz sa my, nedočkaví rodičia, môžeme (a musíme!) na to vrhnúť..!

Nech už je „to“ čokoľvek, nastali komplikácie. Vedela som, že to nebude len tak, že som nezaspala pri uspávaní detí. Dnes si vzal službu manžel. Takže som tu na „to“ sama. Len ja a moje kruhy pod očami.

Chcela som si pokecať. Dnes som stretla po rokoch jednu známu a bola strašne nadšená z toho, že mám tri deti. Je to celkom zaujímavé, koľko fascinácie vie tento fakt navodiť. Jedno alebo dve je očividne nuda, ale tri, to je už oná magická hranica, ktorú sme s mojím drahým ráčili prekročiť. Je to sranda, ale človek by povedal, že už ustanú otázky typu kedy bude ďalšie bejby do zbierky, ale ono nie. Prvé a druhé – to treba, treba. Tretie je šok. A potom už je to asi jedno, lebo však sa množíme jak králiky, a tým je to asi fuk, koľko bude, hlavne že je a keď boh dá, možno sa aj do fialového z neba dostaneme s nejakým rekordným počtom potomkov (a rekordným mínusom na účte).

Možno ju zneistil pohľad na moje proporcie v oblasti pásu... Jo, cica nežer, tri liposukcie, abdominoplastika, 5 maratónov denne a dám to po rokoch materskej v pohode na modelkovský lúúk... Všetko mám premyslené. Ale na teraz som svoju známu uistila, že nevadí, že máme troch synov, to dievčatko (čo by bolo btw aj tak chlapec) necháme spokojne na iných.

Ako tak (dobrovoľne!) ochotne utierala vlhčeným obrúskom čerstvý navrátivší obsah žalúdka nášho najmenšieho z môjho kabáta, spýtala sa druhú najčastejšiu otázku. Že ako to zvládam (s dodatkom, že ma obdivuje, a to i napriek tomu, že netuší, ako to zvládam).

To je správna otázka hodná zamyslenia. Myslím, že som rodičovskú úlohu nikdy tak „neflákala“, ako teraz. A myslím, že som nemohla urobiť lepšie, ako začať to konečne „flákať“. Môj prvorodený si to musel odskákať, všetky tie moje snahy byť čo najlepšou. Toto asi mnohí z vás nepochopia, ale nevadí. Inštinkt je pekná vec, ale snaha robiť to čo najlepšie vie byť natoľko silná, že ho podupe, pretože nie je dostatočne citlivý, dostatočne rešpektujúci, aktívny, empatický... Bla bla. Človek si myslí, že vychováva zdravú, správne sebavedomú samostatnú bytosť a medzitým sa mu doma ocitne malý tyran.

S príchodom ďalších detí už nie je možné byť dokonalým rodičom. Ono to nebolo možné už ani predtým, ale človek si aspoň myslel, že obskakovanie dieťaťa v 95% jeho bdelého času (zvyšných 5% je určených pre osobnú hygienu rodiča, ale aj to za prítomnosti dieťaťa) je to pravé orechové, aby dieťa nezačalo strádať. No ale keď máte dve deti, už to nie je 95%. Zrazu sa čas určený pre osobnú hygienu začína predlžovať. A keď máte tri, konečne manžela presvedčíte, aby na WC aj kúpeľňu nainštaloval zámok a osobná hygiena je to, pre čo žijete.

Už sa len snažím, aby prežili. Aby mali čo jesť, aj keď je to niekedy len hnusný polotovar, lebo iné nestíham - alebo neraz aj nechcem stíhať. Aby netiekla krv, lebo sa to blbo perie. Aby nevrieskali, lebo potom vrieskam ja a bolí ma z toho hlava (ok, tento bod nezvládam tak dobre 🙂). Keď vonku mrzne, tak im vytiahnem zo skrine čižmy a rukavice. Aj keď minule som ho do škôlky poslala bosého, pretože sme sa vo vymedzenom čase nezhodli v otázkach aplikácie obuvi na jeho dolné končatiny (tzv. sociálne učenie; zabralo to okamžite). No a napríklad teraz pôjdem pozbierať zo zeme skopané paplóny a pekne tých anjelikov opätovne poprikrývam. Viem, vydrží to asi tak 5 minút, ale aj tak.

Takže takto nejako si my žijeme a zvládame. Najradšej máme cestoviny, na návštevu sa treba hlásiť vopred, lebo si to žiada starostlivo naplánované (siahodlhé) upratovanie, a ak ste náš sused, je vhodné obkolesiť sa húfom vlastných detí, ktoré prehlušia tie naše.

A čo z tých našich malých chlapov vyrastie? Netuším, ale mama vravela, aby som sa pripravila, že keď budú v puberte, nepohnem sa od sporáka. Takže už viem, čo mi ako matke chýba. Nejaké poriadne, aspoň 20 litrové, hrnce.

#magazin #pribeh #zivotmamiciek #vychova

heheh 😀 bombaaaa 😎

15. nov 2013

uzasne, padlo mi dobre hned z rana, ja mam chlapcov len dvoch 😀

15. nov 2013

sjuz aj tak máš môj obdiv 😉

15. nov 2013

super Zuzka, ja mam sice len 2 dietky, ale prezivam to v niektorych veciach rovnako 🙂

15. nov 2013

krásne napísané 🙂 aj moje snahy o dokonalú matku s dokonalými dietkami sa rokmi zúžili na "aby boli najedené a nekričali toľko". Je to neuveriteľné ako ma otupili tie moje dva malé kusy 🙂

15. nov 2013

peknééé my máme troch chlapcov a štvrtú dievku ...a ver svojej mame čo ti povedala o tom varení náš najstarší má 13 rokov a ver že niekedy mám že od kedy pride zo školy tak v kuse niečo žuje až pokial neide spať a druhý 9 ročný ho už dobieha 🙂.

15. nov 2013

super napísané a výstižné do bodky 🙂 už dávno som sa tak nezasmiala 😀
dúfam, že ešte čosi budeš pridávať 🙂

15. nov 2013

perfektne!!!! mam 3 baby - pozname 🙂))))

15. nov 2013

osobna hygiena je to preco zijem 😀 😀

15. nov 2013

jeeej a ja Ta poznam zo Sme, citala som Tvoje clanky este z cias, ked si cakala druheho 🙂

15. nov 2013

my mame sice len dve deturence, ale vela veci sedi aj tak...cista pravda. nikdy som netusila, ze clovek moze byt tak dlho v kupelni. ale to je jedine miesto kde ma clovek na chvilu klud, samozrejme ak niekto neklope s placom na dvere 🙂)

19. nov 2013

jej toto presne vystihuje nasu situaciu jediny rozdiel je ze ty potrebujes 20l hrnce a ja 20tisic na pubertalne handri a sminky

19. nov 2013

pobavilo :D :D :D
mam chlapca, dievca, chlapca a muza ako to stvrte :D :D
uz teraz mi chybaju tie 20litrove hrnce

19. nov 2013

davam 100 bodov zo 100

19. nov 2013

presne-pokiaľ netečie krv,je to v pohode 🙂 ale tej puberty a varenia sa desím...

19. nov 2013

haha nieco mi to pripomina 🙂

19. nov 2013

Toto som potrebovala citat, mame este len prve, takze si ficim na tych 95 % obskakovacieho casu (pisem s dietkom prisosnutym na prse), na osobnu hygienu som docasne rezignovala, keby mi muz nebranil, oholim si hlavu, lebo vlasy proste nestiham 😀 napriek vsetkemu mas moj neskonaly obdiv.

19. nov 2013

balzam na dušu, presne toto som potrebovala 🙂 ďakujem veľmi pekne za nádherný príbeh 🙂

19. nov 2013

perfektny clanok :D :D taka spravne otukana mamicka 🙂

19. nov 2013

milé 🙂 deti su život mám len jedno ale niekedy si myslím že som sama na svete taká uvrieskaná,histerická,uponáhľaná......... ale to len preto aby moje dieta malo to čo potrebuje a keby prišlo brala by som dalšie aj dve tri 😀 jednoducho byť ženou je úžasné a byť mamou je tá najkrajšia vec na svete 🙂

19. nov 2013

supeer 🙂

19. nov 2013

Perfektny clanok!!! Som sa nasmiala, my sme v bode 1 s prvym dietatom ktoremu sa s muzom venujeme na takmer 100% 🙂 jedna jasnovidka mi predpovedala dvojicky tak mozno skoncime aj my s tromi haha 🙂 momentalne si neviem predstavit ako to zvladneme ale asi ako pises.musim povedat muzovej sesternici nech si precita, ma tiez 3 chalanov, dvaja uz v puberte a stale vari ci pecie, uplna pravda. Baba je skvela, obdivujem ju ako zvlada deti aj muza.

19. nov 2013

Ano, presne presne presne takto to vidim aj ja, az teda na to, ze my mame tri dcerenky.

19. nov 2013

parada narehnila som sa...🙂)

19. nov 2013

Mám o jedného chlapca menej a o jedno dievčatko viac🙂 všetko ostatné ako u nás 🙂

19. nov 2013

paráda,ale je to tak...🙂

19. nov 2013

perfektný článok, teším sa na ďalšie! 🙂

19. nov 2013

super článok :D

19. nov 2013

Svata pravda vo vsetkych bodoch😀

19. nov 2013

Posmiala som sa a ako takmer novopecena matka dvoch deti som sa tam tiez nasla :D

19. nov 2013

Super, toto som si potrebovala precitat. Na mna to sedi ako rit na serbel, teda zatial len ta jedna vec, ze mam len prve dieta a snazim sa mu neskutocne venovat. Co si uvedomujem, ze nie je az tak ok. Som rada, ze som si toto precitala 🙂

19. nov 2013

krasnenapisane a dokonale prezite..ja si myslim,ze ked zvladame dve deti zvladneme aj styry..je to uz len o pocte 🙂

19. nov 2013

som sa fakt dobre zasmiala 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

19. nov 2013

🙂)) supeer, a pridavam sa do kulbu, ja mam sice jednu dcerku-ale ta je tusim za dvoch chlapcov🙂 a s tou hygienou, a casom okolo deti to akoby som o sebe citala, sama by som to lepsie nenapisala🙂

19. nov 2013

Dakujem, konecne nieco uprimne a vtipne...poznam tieto stavy velmi dobre 🙂

19. nov 2013

dakujeeeeem za vsetky podobne maminky a podobne problemy 🙂 super clanok

19. nov 2013

:D :D :D skvele 🙂

19. nov 2013

To akoby bolo o mne a mojich troch synoch a ja uz mam 15 litrovy hrniec kupeny!🙂

19. nov 2013

perfektny clanok 🙂 v kazdej vete som sa nasla 😀

19. nov 2013

Boooožin, koľko pravdy 😀!!

19. nov 2013

presne tak!!! Svata pravda 🙂 ja len dodam ze pri tych mojich troch chlapetkach a pohlade na moje brucho ma uz dost ludi stve s otazkou: AAAAAA a stvrte je uz na ceste???? 🙂

19. nov 2013

Bozinku, píšes my z duše.....mimochodom, niekedy neviem, že mam deti aj 2 hodiny, aj ked viem, že izba sa bude upravovať pól dňa, tisko sedim pred kompom a dúfam, že to vydrží v rámci normy troch živých chlapcov, aby aspoň krv netiekla...

19. nov 2013

parada 😀

19. nov 2013

mňa potešilo, že nie som jediná nemožná, ktorá tiež potrebuje pred návštevou dať dom do "prijateľného stavu" 😀

20. nov 2013

...paradička...tak tak všetko treba brať s nadhľadom a humorom a tak si my mamičky vieme užiť aj tých našich nezbedníkov zo všetkým čo k tomu patrí : )

20. nov 2013

Ja si myslim, že tomuto sa skutočne povie SUPERMAMA 🙂 pozitívne myslenie je pre všetky maminky to pravé orechové 🙂 ja mam jedneho superbambuliaka :D a už mam aj jarce na očiach :D čo je za 100 čertov :D Beriem si z teba priklad mamuľka 🙂

20. nov 2013

Keď som sa včera vrátila z wc, samozrejme s dieťaťom,ktoré mi tam vždy sedí na rukách a konzumuje toaletný papier a prečítala si tvoj článok, hlavne :"...človek si aspoň myslel, že obskakovanie dieťaťa v 95% jeho bdelého času (zvyšných 5% je určených pre osobnú hygienu rodiča, ale aj to za prítomnosti dieťaťa) je to pravé orechové, aby dieťa nezačalo strádať..." chytila som taký záchvat smiechu,že som nebola schopná dýchať...btw, ja to ešte šperkujem tým, že ak sa mu nevenujem chvíľku,hneď volám mamke,či mu to nebude chýbať vo vývoji 😀 😀 myslím,že reálne nastal čas na druhé dieťa. Super článok 🙂

20. nov 2013

A to ešte nehovoriac o tom, že máme pampersky! By som dala Nobelovu cenu ich vynálezcovi!

20. nov 2013

proste zo zivota a o zivote. Krasne si to napisala, tak pravdivo 🙂

20. nov 2013

ja mam iba 2 deti ale posledny mesiac som uz zacala pouzivat zamok na wc 🙂

20. nov 2013

Milé maminky,naozaj pekne,výstižne napísané🙂 vidím sa,ja mám 4 deti a poviem vám🙂nezáleží na tom ako máte doma,koľko vecí ste mohli,ale nestihli...robíte maximum za daných okolností.Rozdávate lásku a starostlivosť a to robí z nás Mami s veľkým M.Držkajte sa a navzájom myslíme na seba,aby nám bolo ľahšie 🙂🙂🙂

20. nov 2013

Baby dakujem vam moc krat 🙂 Napisem knihu? Len aby potom k nam socialka nedosla :P

20. nov 2013

Krásne:0))) Som rada , lebo ja som si myslela že to len my sme taká chaotická rodinka, pri mojich troch deťoch. Ale vydím že nie tak ma to teší:0)))Bomba článok:0)))

20. nov 2013

Super clanok! Mame zatial len dve dcerky a uplne som sa v tvojom clanku nasla 🙂 Rozmyslame nad tretim drobcom a vidim,ze sa uz toho vela nezmeni (2 alebo 3 - uz nam chybaju len zamky na wc a do kupelne 🙂 🙂 🙂 pekne si ma motivovala 😀

20. nov 2013

nadhera 😀 perfektne si popisala zivot nas trojdetnych matiek :-d my mame doma to iste, len v ruzovom 😀

21. nov 2013

Začni písať komentár...

Odošli