Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    skydivemimi
    8. okt 2017    Čítané 279x

    Rozpravky X Liecitelstvo a Magia

    Ani neviem ako zacat... 

    Uvazovala som, ci vobec tento clanok napisat alebo nie. No nakoniec asi idem do toho.  Opisem v nom moje skusenosti, moj pohlad.

    Ked sme boli mali a chodievali sme na prazdniny ku babke a dedkovi na Kysuce, uz vtedy to zacalo. Pytate sa co take? No predsa strasenie 🙂

    Nesmeli sme sa tulat vonku uz ked padal prvy naznak tmy. Nie to este popri lesa, lebo by sme mohli stretnut Ohnivca. Ohnivec je muzik, nizkeho vzrastu, skor ako skriatok, no miesto vlasov ma ohnove plamene. Caka na okraji lesa aby stiahol a pobludil zle deti. Dalsim z "partie" bol Svetlonos. To je muz, zvycajne tlaciaci vedla seba bicykel a ktoremu svieti na tvari nos. Je to akysi predvoj lesnych vil. Cloveka nalakal na svetielko, zatiahol ho mimo chalup a ludi medzi vily. No a ty s tymto chudakom pretancovali aj celu noc az na smrt. Samozrejme tychto carovnych postav je o mnoho viac. Niekedy ich zarucene spisem - o tom zasa inokedy. 

    Myslim, ze to, ze nas rodicia/ prarodicia strasia, v nas zasieva semienko viery, viery v nadprirodzeno. To casom bud rastie alebo to potlaci prostredie a ludia, ktorymi sa obklopujeme. 

    Ja som mala od detstva kladny vztah k tymto veciam. Skor by som povedala, ze som bola zvedava a zaujimalo mna, ako svet funguje. Moja babka vyrastala na kysuckych kopaniciach. Je to kraj, kde sa tazko zije. Poda je neurodna, zimy krute a ludia tvrdy. Velakrat ludia nemali peniaze a prostriedky na to, aby sa dopravili k lekarovi a aby ho vedeli zaplatit.

    Vyuzivali teda pomoci liecitelov. Ako hovori moja babka, islo sa ku babe (bylinkarka/liecitelka/carodejka). A ako prebiehala taka navsteva? Prislo sa ku babe, zvycajne sa jednalo o starsiu zenu (velmi zriedka muz), ktora "nieco vedela". Pokial sa nejednalo o planovany ukon, chodilo sa k nej neohlasene. Na Kysuciach zily viacere, zeny, ktore vedely pomoct. A teda kazda liecila a robila pri tom ine "ritualy". Nejednalo sa iba o vysetrenie, liecitelka s chorym prehovorila, zistovala podrobnosti a potom "nasadila" najvhodnejsiu liecbu. Jednalo sa o magicky proces, avsak viem, ze tieto zeny boly silno veriace. Vatsina robila liecenie pomocou prosieb Bohu a svatym. Najcastejsie pomocou bylin a tzv. recenej alebo tiez stastnej vody. Tieto liecitelky tiez napravovali zlomeniny, carovali - pomahali privolat lasku, peniaze, stastie, zenicha,.. Z rozpravania ale tiez viem, ze nie vsetky sa venovali bielej magii a "dobremu carovaniu" ale, ze existovaly tiez tzv. cierne babice, ktore vedeli cloveku pritazit, ublizit a vraj pricarovat aj chorobu a smrt. 

    Teda od mala ma fascinovaly tieto poviedky, pribehy a skusenosti mojich najblizsich. So zatajenym dychom sme tieto historky pocuvali aj dlho do noci. Spolu s vojnovymi pribehmi, patrili medzi nase najoblubenejsie. 

    Niekedy v mojich 22 rokoch som mala prvu skusenost s niecim zvlastnym. Do tej doby by som povedala, ze to je blbost, ze mi bolo iba zle - najskor by som to pripisala pokazenemu jedlu. Boli sme na oslavach - valanie Maja. Nic som tehdy nepila, iba som mala hovadzi gulas. Ob jeden stol sedela suseda, ktora akoby sedela presne naproti mne, pozerala na mna cely cas co som jedla. Neslo mi do hlavy, preco tak pozera, no neriesila som ju. Bola na mna nahnevana, ze som si nevsimala jej syna a ze moj frajer je niekto iny. Cca za pol hodinu mi doslo tak zle, ako snad vzivote nie. Bola som sa trocha prejst dalej od davu. Oblieval ma studeny pot, vracala som, citila som sa velmi slabo a mala som cierno pred ocami. Bola som uplne zufala a nechapala som, co sa deje. Popytala som priatela, aby sme isli domov. Nechapal ani on, ako to, ze mi je tak zle. Ked ma doviedol domov, jeho mama ma "postierala trickom" (co som nikdy vzivote nezazila, no ani som o niecom takom nepocula) po tvari, a do 15min som bola uplne fit. Vraj som bola urieknuta. Ako to uz byva, bolo to nieco nove, zaujimave. Zacala som hladat viac informacii, ze co to vlastne je a ako sa tomu branit? 

    Ked sa mi to stalo po dlhsom case zas a potom znovu, rozhodla som sa aj ja navstivit liecitelku. 

    Aby som sa priznala, citila som sa nervozne a nevedela som co od tej navstevy cakat...

    Dostala som adresu, nasadla do auta a vyrazila za liecitelkou. Zaparkovala som auto pod lesom a vydala som sa po uzkej cesticke k domceku, zasadenom pod lesom, ako keby vyrastal z medze...

    A co bolo dalej? Nabuduce..