Už nie je zima, ale ešte nie je leto. Tento prečkávajúci február môžme stráviť spomienkami na sneh a plánmi na leto. Ak vaše deti zaujímajú teplotné rozdiely okolo nás, nielen v počasí, mám pre Vás príbeh o Matejkovi.
    On sám v ňom rozpovie čo robí v zime a v lete. Vyskúšajte si s deťmi (alebo osamote) chytať na jazyk imaginárne vločky snehu, alebo sledujte navzájom svoje grimasy pri cmúľaní veľkej kocky ľadu.
    Matej objavuje mráz, chlad a horúčavu aj v kuchyni a kúpeľni. Otvára chladničku, pečie koláč, umýva si ruky, sleduje paru stúpajúcu zo šálky čaju.
    Objavíte aj teplé a studené farby v umení. Môžete podľa toho rotriediť svoje farbičky. Diskutovať ako ich využili pre svoje obrazy Claude Monet a Vincent Vám Gogh.
    A pritom nezabudnúť, že hrejivé objatie poteší v každom počasí.
    Celý text nájdete v aplikácii @kubo_detske_knihy v bezplatnej sekcii Naučme sa. Môžte si ho čítať
    kedykoľvek, kdekoľvek a s kýmkoľvek.
    Príjemný február želám.

    #montessori #citaniesdetmi #detskeknihy

    (8 fotiek)

    Osud mnohých tajomstiev je, že prestanú byť tajomstvami.

    Ľudová múdrosť vraví:
    Jedna Beta druhej Bete,
    Už je to na celom svete.

    Z času na čas si túto skutočnosť, overenú rokmi a zástupom sklamaných dôverčivých bytostí, doma pripomíname. Rozoberáme krehkosť dôvery i to, aké je ťažké držať jazyk za zubami.
    Teraz na jeseň nám padlo vhod opadané jesenné lístie vylisované kobercom v obývačke.
    Zuzka na ňho nakreslila množstvo Betušiek v rôznych štádiách emočného rozpoloženia. Tie nám teraz pre zmenu zdobia obývačkové dvere.
    Vymysleli sme si aj vlastnú “tlieskačku” s asistenciou zhrozenej balónovej Bety. Veru nie je príjemné, ak Vaše tajomstvo rozoberajú už aj v najbližších potravinách.
    Zuzka už zvažuje, komu svoje tajnosti prezradí. Matej je ešte vo veku, že dôveruje celému svetu.

    Ak si chcete pozriet a vypočuť sprievodné videá, ktoré sme s deťmi vymysleli a natočili, nájdete ich v príspevku na Instagrame pod menom Zuzka_Durcekova.

    (2 fotky)

    Ďalší príbeh pre malých obdivovateľov životných maličkostí i veľkých momentov. Témou sú ŠIROKÉ a ÚZKE predmety a javy okolo nás.
    V texte sa k deťom prihovára Zuzka. Zavedie ich do lesa, kde prechádza po úzkom chodníku. Navštívi starých rodičov a maľuje im obrázok úzkymi a širokými štetcami. Zvažuje, kde je viac miesta pri čítaní s dedkom. Kreslo, alebo gauč? Navštívi galériu a pozorne sleduje črty tváre Fridy Kahlo na jej autoportréte. Prezrie si aj obraz od Modiglianiho a zistí, že najväčší nos má aj tak jej ocko. Dobre sa zaň ťahá.
    Na každej strane čaká jedna interaktívna úloha, ktorá deti rozhýbe, rozosmeje, alebo čaká na ich nápad či názor.
    Tento príbeh môžete mat všade zo sebou. Je uložený v aplikácii @kubo_detske_knihy v bezplatnej časti Naučme sa. Dá sa tak pokojne vytiahnuť v mnohých kritických situáciách, či kriticky v tých pokojných.
    Želám už len príjemné čítanie.

    (4 fotky)

    Čítanie. Detský svet. Rozhovor. Umenie. Pohyb. To všetko sa dá nájsť v mojom texte s témou MÄKKÝ-TVRDÝ v aplikácii @kubo_detske_knihy.
    K deťom sa prihovára chlapec Matej. Prevedie ich jedným svojim dňom a spomenie pri tom množstvo mäkkých a tvrdých jednotlivostí sveta.
    Každá strana má navyše jednu interaktívnu úlohu, ktorá vaše dieťa rozhýbe, rozosmeje, rozhovorí.
    Ku koncu príbehu spoločne objavíte fotografa menom LEWIS HINE a jeho zábery detí v tvrdých časoch minulých.
    Ak by ste chceli vidieť a hlavne čítať viac, pozrite sa do bezplatnej časti KUBOPÉDIE v aplikácii KUBO. Želám Vám príjemné čítanie.

    (4 fotky)

    “Ó…niééé…ešte máme šancu.” To je veta, ktorá predchádza zborovému zaklínaniu kocky, aby na nej padlo to, čo potrebujeme. Napätie. Ruky v päsť. Ryba. Áno! Vyhrali sme!
    Túto hru idem s deťmi hrať ochotne a s očakávaním ako to dnes dopadne. Vždy je iná. Vyžaduje spoluprácu zúčastnených, ktorý ťahajú za “jeden koniec lana” s myškami. Tie musia zjesť všetko jedlo v komore skôr ako príde kocúr. Pomáhajú si, radia a aj spolu oslavujú víťazstvo.
    Kooperatívne hry sú pre mňa omnoho zábavnejšie. V pexese totižto skoro vždy prehrávam.

    (4 fotky)