S Tomicom sme hovorili o neobľúbených učiteľoch z detstva, keď sa svokor pridal do debaty a porozprával nám príbeh o tom svojom. A tiež ako sa nečakane skončila jeho kariéra 😀.

    Svokrov neobľúbený učiteľ bol bývalý partizán a krutý človek. Malý, ale jedovitý. Žiakov bil, rodičov si nevážil a každému, koho videl ako menejcenného, s pomstivosťou dokazoval svoju moc. Svokor ho znenávidel už v prvý školský deň. Učiteľ ho dovtedy trieskal trstenicou, kým mu necvrklo do nohavíc. Mal vtedy len šesť rokov a previnil sa tým, že nakreslil jablko ľavou rukou. Keďže bol však učiteľ “dôležitá ryba” a medzi negramotnými sedliakmi “veľký pán”, deti aj dospelí len ticho znášali jeho terror.

    Jedneho dňa sa v dedine konala veselica. Nič pompézneho. Len ženy napiekli koláče a strýco z horného konca sa chystal hrať na harmonike, nech si mládež zatancuje. Svokor (asi 13 ročný) sa so svojim kamarátom Janim zúčastnil tiež. Bola to ich prvá tancovačka v živote. Nie, že by sa tam opíjali, alebo robili niečo nevhodné. Veď všade naokolo boli ich príbuzní a susedia. No i tak, mali z toho pocit pravej dospeláckej activity. Atmosféra bola príjemná a čas rýchlo letel.

    Počas najlepšej zábavy sa však vo dverách zjavil učiteľ. Svokor ho okamžite zbadal a rýchlo sa schoval pod stôl. Jeho kamarát zareagovať nestihol. Mal smolu. O to väčšiu, že akurát on bol tyranov najmenej obľúbený žiak. Jani bol syn cudzinky. Jeho mama bola Maďarka a čo bolo ešte horšie, klebetilo sa o nej, že je zlá manželka. Mužovi vraj nie je pokorná, zvyšuje hlas, je neposlušná a má vlastné peniaze! Učiteľ tie reči počul a “spravodlivo” sa snažil pri každej príležitosti chlapca prevychovať tak, že z neho “vytlčie” materinu priečnosť. (Alebo bol iba šovinistický úd…).

    Keď teraz Janiho zbadal na veselici, nenechal si újsť príležitosť. Hneď začal na mladého kričať, škaredo mu nadávať a vyháňať ho domov. Jeho mama, ktorá bola v dave, pribehla chlapcovi na pomoc a začala vysvetľovať, že jej syn je tu s rodičmi a nerobí nič zlé.
    Učiteľ jej arognatne odvrkol, že rečičky ženy ho nezaujímajú, on zakazuje…
    No skôr než stihol dokončiť vetu, Maďarka mu jasne oznámila: “Ty nekŕmiš, ty nezakazuješ!”
    (V dave nastal šokovaný šum. Toľká drzosť…Žena odvráva mužovi! Pánovi učiteľovi!)
    Pohoršený učiteľ v zúrivosti schytil chlapca za ucho a násilne ho začal vliecť k dverám. Jani od bolesti pišťal. A tu sa stalo niečo, čo nikto nečakal.
    Žena priskočila k učiteľovi a…slovami svokra “Jak bola vysoká, jak bola široká, z celej sily sa rozohnala a s nejakým maďarským pokrikom, ktorý znel ako “Bazga..” mu strelila takú facku, až sa ozval mľaskavý zvuk.” 😀
    Ticho v izbe by sa dalo krájať. Všetci v napätí čakali, čo sa bude diať. No učiteľ zostal ako obarený. Po chvíli pustil Janimu ucho a bez slova odišiel.
    ….
    Vraj to bol neslýchaný, nevídaný škandál, ktorý otriasal ospalým krajom ešte mesiace. A ďalšie desaťročia sa zlým ženám hovorilo, že majú “maďarskú náturu”. 😀
    A učiteľ? Do týždňa odišiel zo školy a zamestnal sa ako komisár. (Spisoval, koľko má ktorý sedliak statku a v mene štátu znárodňoval “prebytok”.) Jeho odôvodnenie bolo, že je to lepšie platená robota. Škola dostala nového učiteľa, ktorý bol prísny, ale spravodlivý a deti nebil. 😀