vmatuscinova
20. júl 2019
100 

Dotazník o dojčenskej kolike a iných bolestiach bruška

Milé mamičky,

príchod novorodenca do rodiny je krásnym obdobím, no pre mnohé mamičky sú začiatky veľmi náročné, hlavne ak namiesto spavého klbka, na ktoré by sa najradšej len dívali, majú doma plačlivý ubolený uzlíček, ktorému nevedia pomôcť.

Sama som si týmto náročným obdobím prešla s našim druhorodeným synom, o čom som aj u mňa v blogu napísala niekoľko článkov. Vidím, že moja aktivita s cieľom vzbudiť v mamičkách záujem o zistenie príčiny boľavého bruška nebola márna. Od napísania článkov som bola v kontakte s viacerými mamičkami, ktoré bojovali s podobnými problémami a nezniesli pohľad na ich trpiace dieťa.

Viem, že lekári často považujú toto kolikové obdobie za prirodzené a nemajú veľkú snahu a kapacitu boľavé brušká riešiť. Z môjho pohľadu však mám pocit, že aj tu na MK sa opakujú často rovnaké scenáre, rovnaké príčiny, rovnaké riešenia pre plačlivé deti, ktoré vedia byť veľmi účinné.

Obraciam sa na Vás preto s prosbou o pomoc pri vyplnení kolikového dotazníka, v ktorom tento raz prosím ja Vás, aby ste so mnou zdieľali svoje skúsenosti s dojčenskou kolikou či inými bolesťami bruška u tých najmenších bábätiek v prvých cca 3 či 4 mesiacoch ich života.

Na základe tohto anonymného dotazníka by som chcela skúsiť zadefinovať niekoľko problémových okruhov a riešení tak, aby si mamičky podľa charakteristiky bábätka dokázali dostupnejšie nájsť základnú osnovu, ako svojmu bábätku skúsiť pomôcť uľaviť.

Viem, že obzvlášť pri náročných detičkách nemá človek čas vysedávať hodiny na nete a hľadať čo a ako ešte poskúšať, verím však, že problémy bábätiek majú často podobný základ, ktorý sa dá definovať. Som si vedomá, že každé dieťa je individuálne, no verím, že na určitú skupinu detí sa dajú použiť charakteristiky a efektívne im pomôcť.

Vyplnenie dotazníka Vám zaberie pár minút, je to niekoľko klikacích políčok, no odpovede každej z Vás môžu byť veľmi nápomocné pri mojej ďalšej práci. Jej výsledkom by mal byť kvázi kolikový test, ktorý dokáže zhodnotiť pravdepodobnú príčinu bolestí a zadefinovať základnú osnovu pomoci. Verím, že aspoň v určitých prípadoch bude takýto test veľmi nápomocný.

Link na dotazník nájdete tu:

http://www.click4survey.sk/s4/29136/2aedb586

V tomto momente sa Vám viem poďakovať akurát srdiečkami a snáď dobrým pocitom, že spolu môžeme pomôcť dobrej veci.

Ďakujem za každú reakciu.

Veronika

Autor komentár zmazal

Dakujem kazdemu za jeho cas a ochotu pomoct. Dotaznik je anonymny, ak Vas mozem za odmenu potesit srdieckom, nechajte mi spravu v komentari alebo cez ip. Dakujem

20. júl 2019

Začni písať komentár...

Odošli