vysmiatadusamamky
30. apr 2024
356 

Ahoj, som Táňa z Vysmiatej Duše Mamky

Milá žena, milá mama,

snáď si dnes bola aspoň na malú chvíľočku aj vysmiata. A možno ani to nie. Aj to je v poriadku. Nie si v tom sama.

Volám sa Táňa a som mamkou deväťmesačného synčeka Adama. Budem sa na tejto sieti prihovárať za každú Vysmiatu Dušu Mamky.

Ani ja nie som vždy som vysmiata. Niekedy trošku, niekedy vôbec. Niekedy aj slzu pustím. 

Idem zo dňa na deň a snažím sa nemať veľké očakávania. Najmä nie od seba. Učím sa to. Každý deň sa to učím znova a viac. A znova. 

Veľmi dlho mi trvalo kým som si našla aký-taký systém okolo bábätka. Všetko po pôrode bolo nové a nikto ma na túto praktickú časť reality života s bábätkom nepripravil (alebo mi v pôrodnici zabudli odovzdať ten návod? :D ). Zhruba som vedela ako bábo prebaliť, ako ho okúpať, umyť, ako s ním manipulovať, čo všetko môže signalizovať jeho plač a čo je v takej chvíli treba skontrolovať. Nikto mi však nedal manuál na to ako zvládať vlastnú bezmocnosť, pocit neschopnosti keď sa Adamko nevedel prisať, či pocit, že niečo so mnou nie je v poriadku, keď som schopná prežívať silné negatívne emócie, keď sa moje bábo budí už piatykrát v priebehu troch hodín a každý deň mám budíček pravidelne už od piatej rána. 

Bolo pre mňa doslova uzdravujúce si tieto pocity pomenovať a nahlas ich komunikovať svojmu okoliu. Mám nesmierne šťastie, že mám vedľa seba podporujúceho partnera. Častokrát tá najväčšia pomoc, ktorú mi v ťažkých chvíľach dá, je, že ma vypočuje a objíme (a povie, že v jeho očiach som superhrdina :D). Napriek tomu sú situácie, kedy tie pocity a prežívanie potrebujem vyrozprávať niekomu inému. Niekomu, kto si to prežil sám. Aká veľká to bola úľava, keď som zistila, že aj moje kamarátky, dnes mamy už troška odrastených detí, to mali v zásade rovnako, že nie som odľud a nemusím sa za seba a svoje pocity hanbiť či pranierovať, pretože sú prirodzené.

Prajem každej mamke, aj tej nastávajúcej, ktorá možno prežíva úzkosti z nepoznaného, aby mala pri sebe niekoho, kto ju v jej trápení podporí, kto na ňu neukáže hanlivo prstom, ale podá jej ruku, alebo rovno celú náruč.

Vysmiata Duša Mamky je tu pre vás a môže byť práve takou náručou. 

V článkoch odo mňa môžete očakávať zdieľanie, podporu a praktické tipy ako si pomôcť k lepším a príjemnejším dňom s vašim bábätkom, v prvom rade k lepšiemu pocitu zo seba samej. 

Táňa

Začni písať komentár...

Odošli