vysmiatadusamamky
8. sep 2022
354 

„Každý si chce podržať bábo, no kto podrží mamu?“

Raz zažiť je viac, než tisíc krát počuť...

Pred pár rokmi som sa stala mamou. Vlastná skúsenosť s kostrbatými začiatkami mi ukázala, ako veľmi sa môže líšiť realita od predstáv. A aké dôležité je o týchto začiatkoch otvorene hovoriť. Bezradnosť, kaleidoskop emócií, či pochybnosti o sebe samej. To všetko, okrem iného, je súčasťou novej životnej role, s ktorou sa nie vždy dá jednoducho stotožniť. Odžité na vlastnej koži.

Práve vlastným kostrbatým začiatkom som si uvedomila, ako veľmi je potrebný priestor, kde žena nájde nielen potrebné informácie ale aj iné ženy, ktoré si prešli touto cestou. Žiadny som nenašla. V lete 2021 mi však jeden český projekt predsalen skrížil cestu. Nechala som sa ním inšpirovať a jeden pre slovenské ženy založila.

Vysmiata Duša Mamky však nestavia len na materskej skúsenosti, ale aj na psychologickom vzdelaní a skúsenostiach z neziskového prostredia. Možno vás to práve prekvapilo. Ale áno. Ani tie najhlbšie vedomosti a príprava nezaručia to, že sa vás duševná rozkolísanosť po pôrode nemôže naozaj dotknúť. Veď už len Baby blues zažije okolo 80% žien. To sme takmer všetky. Sme v tom proste naozaj spolu, drahé ženy. 

A tak od mája 2022 malými, no istými krôčikmi postupujeme vpred a píšeme svoj vlastný príbeh, ktorého ste neodlúčiteľnou súčasťou. Každé prečítanie, každé zdieľanie, každá reakcia dáva tomuto projektu zmysel.

Aké je naše poslanie?

Chceme byť hrejivou komunitou a zdrojom informácií pre všetkých, ktorých sa týka téma baby blues, popôrodnej depresie či úzkosti. Prostredníctvom webu a sociálnych sietí budujeme bezpečný priestor pre zdieľanie myšlienok a skúseností žien, ktoré si prechádzajú alebo si prešli náročným začiatkom materstva. 

Naším cieľom je dať ženám a ich blízkym pocit, že aj keď je ich cesta materstvom kľukatá a nerovná, je to v poriadku. Pocit, že je v poriadku tápať a zažívať emocionálne kontrasty všetkého možného druhu. Lebo toto všetko sa dá riešiť. Začiatkom je otvorená komunikácia o svojich pocitoch a prežívaní s partnerom, blízkymi ale aj profesionálmi, ak je to potrebné. Pretože čím viac prinášame do spoločnosti témy duševného zdravia, tým je táto téma prirodzenejšia a dokážeme o nej otvorenejšie hovoriť. Bez hanby a strachu.

Toto je v skratke príbeh vzniku projektu Vysmiata Duša Mamky. 

Ďakujeme, že môžeme byť súčasťou tých vašich príbehov. Ďakujeme za vašu dôveru.

Katarína Žilák, autorka projektu

www.vydumamky.sk

Krásny projekt. Želám nech naplní očakávania a pomôže tam kde to treba.

8. sep 2022

Bohužiaľ, dosť vážna téma a u nás stále tabu.... rieši sa všetko no toto minimálne a to je chyba. Bez pomoci a pochopenia... prajem veľa síl v budovaní úžasného projektu a nech pomôže čo najviac mamkám... a zmierni to zatváranie očí....

9. sep 2022

Začni písať komentár...

Odošli