wayfarer
18. apr 2019
200 

Spánok: Pampers s Jo Tantum

 "A tak teraz ostáva láska, spánok, zábava, tieto tri; no najväčšia z nich je... spánok."

1. List Pamperským

Lebo spánok je dôležitý. Je prospešný, potrebný a nenahraditeľný. Pre bábätko, aj maminku. Veď, ktorý rodič, by už len nechcel pokojný spánok pre seba i dieťatko. 

V tomto článku vám prinášam odborné rady a tipy pre lepší spánok bábätiek, podľa spánkovej expertky s 25-ročnými skúsenosťami, Jo Tantum, ktorá je zároveň členkou programu Pampers: Láska, spánok, zábava.

 Ako sa vraví, každé bábätko je iné, a na každé platí niečo iné. Jo Tantum počas svojej dlhoročnej praxi v spánkovom poradenstve vytvorila 5 základných kategórií malých "spáčov", a tak vzniklo týchto 5 typov:

HVIEZDICA - ŠKOVRÁNOK - LEŇOCHOD - SOVA - SURIKATA

Nájdete medzi nimi toho svojho? 🙂

1. HVIEZDICA

Spí v polohe hviezdice, budí sa každú chvíľu a neustále má potrebu uisťovať sa, že sme nablízku, a hoci ľahko zaspí, ľahko sa aj opäť zobudí.

K uspávacím pomôckám pre lepší spánok našich "hviezdičiek":
- bavlnená / mušelínová plienka, ktorú máte medzi sebou a bábätkom dostatočne dlho na to, aby "nasiakla" vaše vône, prípadne vaše  nosené "tričko", ktoré necháte spinkať s bábätkom. Známe vône a pachy bábätko ukľudňuje a vedú k pokojnejšiemu spánku.
- naučte sa bábätko uspávať samostatne. Začnite cvičiť počas denného uspávania, sledujte známky únavy a dodržujte pravideľnosť. Vždy bábätko ukladajte na rovnaké miesto.
- mojkáčik - každé dieťatko ma svojho obľúbenca 😉

2. ŠKOVRÁNOK

Alebo inak "ranné vtáča".

Vstávanie s malým ranostajom o piatej ráno, znie skoro ako "ranná mora". Nikto po nej netúži, a jo Tantum v tomto prípade radí nasledovné: 
- Akustická pomôcka alebo uspávacia aplikácia s upokojujúcimi melódiami, ako napr. šum mora, zvuk dažďa, a pod. Používajte ju pravidelne počas uspávania, takže počas ľahkej fázy spánku, ich melódia ukľudní a pomôže opätovne zaspať.
- Hlaným kľúčom k dobrému spánku je úplne zatmenie v izbe. Pamätajte si, bábätká nevedia, koľko je hodín. Nevedia, že je 5 hodín ráno. Deti majú fázu ľahkého spánku medzi 5:30-6:30 rovnako ako dospelí. To máme ešte z čias, kedy sa vstávalo ešte "so slnkom". Skúste radšej "presvedčiť tmou" vaše dieťa, že je ešte noc, radšej ako mu vytvoriť zvyk skorého ranného vstávania (pokiaľ to samozrejme tak samy nechcete).

3. LEŇOCHOD

Priznajte sa, ktorá z vás je tá šťastná a má doma malého sedmospáča? 🙂 Bábätko, čo miluje spánok, a zaspí kedykoľvek a kdekoľvek, či je noc, či deň.

Pri takýchto spáčoch, nie je moc potreba radiť s uspávaním, alebo udržaním v dlhšom spánku. Ale treba byť obozretný, čo je príčinou ich zobudenia. Pravdepodobne to bude nejaký diskomfort dieťatka, napr. v podobe rastu zúbkov, choroby, a pod. Vtedy je dôležité nie len vyriešiť príčinu, ale bábätko si bude vyžadovať určite viac pozornosti, túlenia, dotykov a vyššiu frekvenciu kŕmenia. 

4. SOVA

Častokrát sa zdá, že malé sovy nespia, lebo spánok nepotrebujú.
Pravda je však úplne inde...

- Deti potrebujú veľa spánku. 
- Myslieť si, že keď deťom nedoprajete poobedný spánok budú lepšie spať v noci je mýtus.

- Fakt je, že pravdou je presný opak. Vaše nevyspané bábätko, bude oveľa ťažšie uspávať, častejšie sa bude zobúdzať a často môže nočné prebudenie trvať príliš dlho.
- Bábätká, ktoré sa často budia, nevedia spať v hlbokom spánkovom cykle. 
- Fáza hlbokého spánku je nesmierne dôležitá - závisí od nej napr. aj správny imunitný systém.
Takže, ak máte doma "malú sovu", nechajte si poradiť od Jo Tantum, a doprajte sovičkám lepší spánok 😉

5. SURIKATA

Malé surikaty, sú na tom podobne ako sovy. Je ale najvyšší čas, zastaviť ich nočné vystrájanie a nekonečné mrvenie. Tak ako pri sovách platí, VŠETKY deti potrebujú dobrý spánok.

- Vezmite im vietor z plachiet a nájdite si svoju uspávaciu rutinu. Hodinu pred spaním stlmte svetlá, zvuky, a venujte sa ukľudňujúcim aktivitám, ako kúpeľ, rozprávanie, kŕmenie,
- Hoci sa surikaty zdajú, že unavené nie sú, pravdou je, že sú unavené až príliš.
- V prípade, že majú nedostatok denného alebo nočného spánku, reagujú presne ako dospelí, s nervozitou hľadajú svoje pohodlie. Ich myseľ rovnako ako telo je prestimulované, a kedykoľvek sa môžu zrútiť od náhlej únavy.
Doprajte preto svojej surikate čo najviac spánku a pohodlia zároveň. Pokiaľ si nie ste istí, či správne obliekate svoje bábätká na nočný spánok, možno vám pomôže táto prehľadná tabuľka:

        K pohodlnému spánku bezpochyby patrí aj spoľahlivá plienka. Pocit vlhkosti, či potreba prebaľovať bábätko viac krát za noc, určite neprispieva k dobrým spánkovým návykom.

        Spoločnosť Pampers neustále inovuje svoje plienky, a to aj v snahe zabezpečiť, čo najpohodlnejší a ničím nerušený spánok bábätka. V Británií až 88 % rodičov odporúča práve plienky Pampers Baby Dry, ako najlepšiu voľbu. Aj u nás nedávno prebehli certifikované testy, v ktorých sa plienky Pampers Baby Dry, stali jednoznačným víťazom.

 (Viac o dTeste v článkuhttps://www.modrykonik.sk/blog/wayfarer/article/dtest-plienky-pampers-active-baby-dry-s-2kcmxe/)

Zaujal Vás článok? Našli ste si medzi 5 postavičkami od Jo Tantum aj toho svojho nespáča? 🙂 Ja som veru doma mala hviezdicu, a musím uznať, že mnohé tipy pomohli aj nám, tak pevne verím, že bude článok nápomocný aj ďalej 😉

Ak Vás téma spánku zaujala, odporúčam tiež článok SPÁNOK: Mýty vs. fakty od Agnieszka Piotrowska z DobraNocka, ktorý nájdete tu: https://www.modrykonik.sk/blog/wayfarer/article/spanok-myty-vs-fakty-2f515h/

Alebo sa prídite podeliť o vaše rady, tipy skúsenosti ku nám do skupinky Pampers:

https://www.modrykonik.sk/group/10261/

Spánku zdar!

Radka

#pampers #spanok #jotantum #babydry

Ach ja mám doma presne malú hviezdicu 🙈 posledné mesiace dokonca musí spat medzi namy a občas v noci vstane alebo si sadne a skontroluje či sme pri nej a spinka ďalej 😁🙈 tak vyskúšam v budúcnosti tieto rady... snáď pomôžu 🙏🏻😊

18. apr 2019

@domichrumi naša dokonca spávala tak, že sa nohami musela dotýkať jedného a hlavou druhého 🙈 ale ja už som na to nemala silu, ja som sa potrebovala konečne vyspať 😴😴 a teda musím povedať, že naša malá, po aplikácií niektorých rád už spáva v detskej izbe s bratom... ale zrovna bojujeme s kiahňami, tak je nasačkovaná naspäť u nás, tak dúfam, že nebudeme musieť odnaúčať zas odznova 🙏

18. apr 2019

Začni písať komentár...

Odošli