xarra246
5. máj 2016
261 

Jitka Petřeková: Mravenisko

Vedeli ste, že kyselina mravčia je natoľko agresívna, že pomocou nej vedia mravce zlikvidovať zvyšky uhynutej zveri? Že mravce žili na Zemi už v období dinosaurov? Že na jar sa mravce na povrchu mraveniska nahrievajú slnečnými lúčmi, aby potom svojimi telami vykurovali mravenisko zvnútra? Že mravčie kráľovné sa môžu dožiť aj dvadsať rokov?

Všetky tieto zaujímavosti zo života mravcov sa už aj najmenší nadšenci pre tieto malé stvorenia dozvedia z encyklopédie Mravenisko, ktorú napísala Jitka Petřeková a ilustroval Tomáš Tůma (určite poznáte jeho Atlas zvierat pre deti alebo atlas Ako funguje svet).

Aj vaše deti rady pozorujú mravčekov pri ich usilovnej práci? Naša Mimi veľmi, je to činnosť, pri ktorej vydrží pomerne dlho a nikdy si nenechá ujsť príležitosť mravčekov sledovať keď nejakých na zemi zbadá. 

Kniha Mravenisko je pre ňu ako stvorená. Interaktívna, s množstvom informácií tak akurát pre jej vek a s peknými ilustráciami.

Mravenisko má dve časti. Prvú tvorí encyklopédia mravcov, z ktorej sa deti dozvedia kto v mravenisku žije, akú funkciu má každý z nich, nájdu v nej anatómiu mravca lesného, druhy mravcov, čím sú užitočné a rôzne zaujímavosti z ich života.

Druhá časť je vlastne priestorový model mraveniska s rôznymi otváracími časťami, vďaka ktorému si deti môžu lepšie predstaviť život mraveniska zvnútra.

Jitka Petřeková: Mravenisko

Ilustrácie: Tomáš Tůma

Albatros, 2016

Viac článkov na pekné knihy nájdete na mojom blogu

A zároveň vás srdečne pozývam do modrokoníkovskej skupiny

Nakuknime spolu do detskej knihy

#detskeknihy

ahoj. pre aky vek je knizka najlepsia?

6. máj 2016

@schiffer Moja má tri a myslím, že by sme ju uživili aj skôr 🙂

6. máj 2016

@xarra246 nas danko bude mat 2,5 a zacal ocuravat mravce na stromoch :D tak preto nad nou rozmyslam. teda uci sa bez plienky vonku, preto tie stromy 🙂 🙂 🙂

7. máj 2016

Začni písať komentár...

Odošli