zajkouskovy
    20. jan 2018    Čítané 274x

    Ste často chorí? Možno vám chýba vitamín D!

                Opäť raz k nám zavítalo chrípkové obdobie a vy už teraz myslíme na to najhoršie ... Zamysleli ste sa už nad prevenciou? Veď predchádzať problémom je ľahšie ako ich riešiť.

                Okrem notoricky známeho vitamínu C a zinku, vám pritom môže ešte chýbať vitamín D3.Počas roka (marec - október) ho prijímame zo slnka. Ale čo robiť počas chladných zimných dní? Môžeme ho prijať vo forme tabliet, čo je najúčinnejšia forma alebo potravín, ktoré ho obsahujú podstatne menej. Odporúča sa vitamín na báze olivového oleja, ktorý tak nezaťažuje tráviacu sústavu hlavne u detí. Nachádza sa napríklad  vo vajíčkach či rybách ako sú údenače, sardinky, lososy či makrely. D3 je rozpustné v tukoch, preto sa konzumuje po jedle. 

           Nedostatok vitamínu D3 spôsobuje prechladnutia, zlú náladu, lámanie kostí, blokuje sa uloženie vápnika do kostí či zlý metabolizmus. Babätkám do 1. roka dávame vitamín počas celého roka, keďže sa nemôžu opaľovať. Takisto ľuďom po 65. roku podávame vitamín v umelej forme, keďže sa im už vitamín v tele netvorí. Ako prevencia osteoporózy sa odporúča užívať po menopauze vitamín D3, vitamín K a vápnik.

    zajkouskovy
    3. mar 2017    Čítané 54x

    Chcete schudnúť a zlepšiť svoje zdravie? Vyskúšajte Nordic walking!

    Pomaly, ale určite nastupuje jar a my sa môžeme dlhšie zdržiavať v prírode. Čo tak využiť túto príležitosť i na zhodenie niekoľkých nadbytočných kíl, ktoré ste možno pribrali v zime?

    Zároveň vďaka tejto činnosti lepšie spoznáte svoje najbližšie okolie prípadne môžete preskúmať krásy nášho Slovenska. Priznávam, pre niekoho môže byť takýto štýl pohybu aj zábavný. Lenže keď Nordic walking vyskúšate zaručene zmeníte názor... 

    Aké sú vlastne výhody severskej chôdze?

    Zhrniem ich do niekoľkých bodov:

    • Umožňuje pohyb na čerstvom vzduchu
    • Vďaka fínskej chôdzi môžete spoznávať krásy svojho bližšieho i širšieho okolia. Veď na Slovensku je tak krásne.
    • Podporuje naše zdravie. Pri tejto chôdzi zapojíte do pohybu až 90% všetkých svalov tela. Pri bežnej chôdzi zapájate len svaly dolných končatín a čiastočne trupu.
    • Zároveň odľahčujete a šetríte svoje kolennné kĺby a posilňujete svaly chrbta.
    • Správne držíte telo, chrbát.
    • Spálite približne o 300 až 500 kilojoulov viac ako pri bežnej chôdzi na rovnakú vzdialenosť a čas.
    • Pohyb vám pomôže aj pri boji s celulitídou prípadne s ochabnutými ramenami.  
    • Je nenáročná na pomôcky. Pokojne môžete používať lyžiarske palice, prípadne nové originálne nordwalkingové palice stoja približne od 10 do 20 eur. Ich výhodou je, že sa dajú zložiť a môžete si ich upevniť na batoh.
    • Umožní vám spoznávať nových ľudí, pretože nadšencov fínskej chôdze je čoraz viac.
    • Budete sa cítiť šťastnejšie, pretože pri pohybe sa uvoľňujú hormóny šťastia. 

    Zdroje fotiek: pixabay.com

    zajkouskovy
    23. feb 2017    Čítané 212x

    Ako na zápchu? Skúste smoothie!

    Na začiatku každého kalendárneho roka si zvykneme dávať predsavzatia. My, ženy väčšinou ohľadom nášho zdravia a krásy.

    Podobne aj ja som sa rozhodla, že budem žiť tento rok zdravšie a lepšie. Jedna z vecí, ktorá má už dlhodobejšie zdravotne trápi, je zápcha. Jej pravdepodobnou príčinou bude asi to, že nestíham piť dostatočné množstvo tekutín, prípadne málo športujem a s jedením ovocia či zeleniny to tiež nepreháňam.

    Povedala som si však, že stačí. Veď „vypestovať si zlatú žilu,“ či iný zdravotný problém, nie je žiadna zábava. Prvé čo som zmenila na svojom spôsobe života bolo, že som začala jesť primerané množstvo ovocia a zeleniny. Ako sa mi to podarilo? Mojím hlavným pomocníkom je mixér na smoothie. Vďaka nemu zjem primerané množstvo ovocia (lekári odporúčajú zjesť približne 5 kúskov ovocia a zeleniny denne). Stal sa mojím pomocníkom a inšpiráciou zároveň, vždy sa teším na to, aký ovocný nápoj si vďaka nemu spravím. A vždy si nájdem čas na prípravu tejto zdravej pochúťky. 

    Moje rady pre tých, ktorých trápi tiež zápcha:

    • Kúpte si niečo, čo vás bude motivovať jesť ovocie a zeleninu (pre mňa to bol práve mixér na smoothie).
    • Veľa vlákniny, ktorá je zodpovedná za naše rýchle trávenie obsahujú napríklad jablká. Môžete kupovať tie naše slovenské, tie sú zdravšie.  Prípadne si pozrite zeleninu a ovocie obsahujúce vlákninu na internete, aby ste jedli to čo vám chutí.
    • Keď viete, že nebudete mať čas sa napiť počas dňa, skúste to ráno.
    • Ak máte málo času na pohyb, chodievajte do práce autobusom. Tak zaručene prejdete aspoň kúsok cesty peši zo zastávky a na zástavku.
    • Nájdite si  čas na pohyb aspoň cez víkend, stačí prechádzka s rodinou či s domácim miláčikom.
    • Robte veci s radosťou, stres neprospieva nášmu zdraviu a ani našej tráviacej sústave.
    • Ak máte so zápchou vážnejšie problémy, určite navštívte lekára.

    Pri konzumácií smoothie nápojov a pokrmov s najväčšou pravdepodobnosťou i schudnite, vaše telo bude totiž obohatené o vitamíny, stopové prvky. Tým pádom bude pravdepodobne rýchlejšie spaľovať kalórie.

    Zdroje fotiek: pixabay.com

    zajkouskovy
    28. dec 2016    Čítané 80x

    Ako na deti? Jednoducho a rýchlo, to určite nebude ...

    Deti milujem, sú môj život. Možno práve preto som k nim začiatkom mojej praxe bola až príliš tolerantná. Neskôr som prišla na to, že nie každá ich výhovorka je pravda a ďalšia opravná písomka neznamená, že dieťa bude mať lepšiu známku. Dospela som preto k názoru, že dieťa má pociťovať nielen od rodiča, ale aj od učiteľa, že je milované, no zároveň musí mať určené hranice, ktoré musí dodržiavať. Akonáhle to tak nie je, malo by dostať "stopku," ktorá mu povie, že to prehnalo.

     A čo by som radila rodičom, ktorí majú doma živé a neposedné dieťa? Svoje odporúčania dávam do niekoľkých bodov:

    • Opakujte svojim deťom, že ich milujete. Deti to potrebujú počuť rovnako ako vy vo svojom živote. 
    • Dávajte deťom svoju pozornosť. 
      Viem, je ťažké venovať sa práci, domácnosti a aj rodine. Ale ak deti nemajú pozornosť doma, hľadajú ju napríklad v škole. Častokrát na seba potom upozorňujú vyrušovaným na vyučovacej hodine. Prípadne si hľadajú partiu kamarátov (a nie vždy správnu), kde sa cítia dobre, pretože tu majú možnosť sebavyjadrenia.
    • Stanovte si pravidlá a hlavne ich dodržiavajte. 
      Prideľte deťom nejaké domáce práce a dozerajte na to, aby ich splnili. Vďaka nim sa vaše deti naučia zodpovednosti a vám ostane tiež viac času napr. aj na rodinu. Pokiaľ dieťa svoju úlohu nesplní, malo by dostať primeraný "trest" napr. vo forme inej práce navyše plus splnenie aj prvej úlohy. Tak sa vaše dieťa naučí, že každý skutok má svoje dôsledky.
    • Odmeňujte svoje deti.
      Keď dieťa prinesie dobrú známku zo školy, pochváľte ho. Pozitívna motivácia je lepším prostriedkom na rast osobnosti, ako karhanie prípadne výčitky. Za splnenie pravidiel môžete dať dieťaťu niečo čo si skutočne želá, prípadne s ním môžete ísť na nejaký pekný výlet.
    • Dávajte deťom ďalšie šance. 
      Ak dieťa opakovane zlyhá v nejakom predmete, alebo v živote porozprávajte sa s ním. Je to lepšie ako to nechať na jeho pleciach a má sa s tým stále trápiť. Veď aj vám nešlo v škole a ani v živote všetko. Všetci robíme chyby, či sme dospelí alebo deti. Nezaslúžia si deti viac tolerancie ako my, dospelí?

    Zdroje fotiek: pixabay.com

    zajkouskovy
    27. nov 2016    Čítané 1774x

    7 rád ako nedať chrípke šancu

    Máme tu čas chrípkových epidémií a vy si hovoríte: „Nemám čas byť chorý!“ Mám pre vás niekoľko osvedčených tipov, ako oddolať tomuto vírusovému ochoreniu.

    • Primerane sa obliekajte. Počas chladných dní si dajte teplejšie veci, ale nie také, aby ste sa potili. Keď je vonku teplejšie, aj vy vymeňte hrubšiu bundu za tenšiu.
    • Možno by ste to nepovedali, ale dodržiavajte pitný režim. Minimálne 2 litre tekutín denne, vyplavujete tak škodlivé látky z tela a vaše telo má lepšiu imunitu.
    • Jedzte veľa surového ovocia a zeleniny, hlavne s vitamínom C. Poprípade si počas tohto obdobia nasaďte multivitamínový doplnok, je dobré keď obsahuje aj jód.
    • Jedzte cesnak a cibuľu, najmä keď cítite že niečo na vás „lezie.“ Netreba to však s nimi preháňať, slúžia ako prírodné antibiotikum.
    • Pite čaje, najlepšie tie, čo ste si sami nazbierali. Vhodná je prvosienka jarná aj vyššia, podbeľ liečivý, pľúcnik lekrásky, materina dúška prípadne šípkový čaj.
    • Nestresujte sa. Nájdite si vždy čas na oddych, prospieva to našej imunite, a teda aj odolnosti voči chrípke.
    • Otužujte sa. Nie stresovo, ale postupne po malých krokoch.

    #chripka

    zajkouskovy
    15. nov 2016    Čítané 3579x

    Opakované zápaly močových ciest: Takto som si s nimi poradila

    Máte často aj vy problém s opakovaným zápalom močových ciest?

    Ja osobne prekonám ročne 3 až 4 zápaly a takmer vždy skončím na antibiotikách… Po 2 rokoch trápenia som si konečne povedala dosť a rozhodla som sa s tým niečo robiť a nielen jesť brusnice... . 

    Áno, brusnice sú osvedčená prevencia, lenže tiež sa nedajú jesť stále. Po dlhom „googlovaní“, babských radách, poradách u lekára som dospela k tomuto:

    • Zásadne si obliekam bavlnené spodné prádlo. BIO bavlna mne osobne nevyhovovala, takže ju nemôžem odporúčiť.
    • Obliekam sa teplo, ale nie tak, aby som sa v problémových partiách potila. Dbám hlavne na to, aby bola schovaná spodná časť chrbta.
    • Pijem veľa tekutín, minimálne 2 litre denne. Pomáha to veľmi, veľmi … pretože sa vám vyplavujú baktérie z močovej rúry, čo býva najväčší problém pri zápaloch.
    • Nesadám si na studené lavičky a podobne, hlavne na jeseň, pretože sa pri chlade množia  baktérie.
    • Cvičím na chrbát. Možno tomu neveríte, ale nesprávne držanie tela má na to tiež vplyv.
    • Cvičím cviky na posilnenie panvového dna. Nájdete ich aj na internete, odporúčam pozerať lekárske stránky.
    • Robím si bylinkové kúpele napr. z prasličky roľnej, alchemilky lekárskej (2 – 3 krát do týždňa), prípadne s morskou soľou. Prospieva to správnemu pH.
    • Do kúpeľa si pridám niekoľko lyžíc octu, verte či nie, pomáha to. Používali to už naše staré mamy a nemýlili sa. Napomáha to správnemu pH.
    • NEJESŤ SLADKÉ, obmedziť cukor na minimum, pretože ovplyvňuje celkové pH vášho tela, teda aj močového ústrojenstva. 
    • Keď už cítite, že zápal na Vás „ide“... netreba stresovať, treba si urobiť dobrý kúpeľ a veriť že to prejde. Hlavne pozitívne myslieť.  Verím, že si niečo z týchto rád vezmete, ale hlavne že vám pomôže.