zfidorka
11. apr 2015

Základná látková zostava

Jednou z najväčších výziev pri látkovaní býva zostavenie zostavy látkových plienok. Kým pri jednorázových plienkach je len jeden typ univerzálnej plienky, používaním látkových plienok je tých možností viac. Ak sa to možno javí ako nevýhoda, je to práve naopak, pretože každá mamička si môže zvoliť také plienky, ktoré jej a jej bábätku najviac vyhovujú.

V tomto článku chcem predstaviť tzv. štartovaciu zostavu, čiže zostavu plienok, ktorá obsahuje viac typov plienok, je z finančného hľadiska stredne náročná a zároveň poskytuje porovnateľný používateľský komfort ako jednorázové plienky. Zostava sa dá využiť od narodenia po odplienkovanie dieťatka. Samozrejme každá mamička si môže dokúpiť plienky, ktoré sa jej najviac osvedčili. Počet plienok závisí od intenzity prebaľovania a prania, ja preferujem prebaľovanie po každom zistenom cikaní a kakaní. Plienky sa perú najneskôr po 3 dňoch, aby sa netvorili plesne. Pri častejšom praní je potrebných menej plienok. Neodporúča sa kupovať na začiatok veľa plienok rovnakého typu a značky, lebo sa môže stať, že plienky bábätku nesadnú, alebo ich používanie nebude vyhovovať mamičke.

Na bežné prebaľovanie cez deň sú najlepšie klasické štvorcové plienky s vyššou gramážou – nad 140 g/m2. Pre novorodenca je potrebných 30-40 kusov, pre staršie dieťatko 20-30 kusov. Pri balení novorodencov je najpoužívanejším skladom tzv. novosklad, ktorý sa fixuje tzv. snappi sponkou. Novosklad obopína stehienka bábätka a tým zabráni vytečeniu riedkej stolice. U starších detí s tuhou stolicou sa štvorcové plienky môžu skladať narovno. Na zvýšenie savosti plienok sa buď pridáva ďalšia bavlnená štvorcová plienka, čo ale znamená objemné balenie, alebo menšia bambusová vkladačka. Bambus je viac savý materiál ako bavlna, navyše je antibakteriálny a protiplesňový, takže je vhodný na priamy styk s pokožkou.

Na štvorcové plienky je nutné použiť vrchné nohavičky, ktoré neprepustia mokro, no zároveň sú priedušné. Najčastejšie používané vrchné nohavičky sú tzv. PUL vrchné nohavičky, ktoré sú vyrobené z polyesteru potiahnutého polyuretánovou (PUL) vrstvou. Môžu byť jedno veľkostné – použiteľné od narodenia po odplienkovanie (zmenšujú sa patentkami na prednej strane), alebo viac veľkostné podľa hmotnosti dieťatka. Niektoré vrchné PUL nohavičky majú po stranách krídelka pre lepšie tesnenie a zachytenie riedkej stolice. Vrchné PUL nohavičky je možné použiť opakovane, je dobré ich striedať a po použití ich nechať vyvetrať. Perú sa pri najbližšom praní plienok. Samozrejme po ušpinení od stolice sa perú hneď. Kvôli striedaniu sa odporúča mať 3-4 ks vrchných nohavičiek. Pri novorodencoch, kde je väčšia pravdepodobnosť zašpinenia od riedkej stolice je počet vyšší.

Pre menšie deti sú vhodné aj flísové vrchné nohavičky, sú priedušnejšie ako PUL vrchné nohavičky a majú ľahkú údržbu. Odporúčajú sa na noc. Pri sediacom bábätku môžu pod tlakom prepúšťať vlhkosť.

Na noc sú kvôli maximálnej priedušnosti najvhodnejšie vlnené vrchné nohavičky, sú ale náročnejšie na údržbu. Pri ich praní sa používa prací prostriedok na vlnu, po praní je potrebné doplniť obsah lanolínu, ktorý zabezpečuje nepremokavosť, lanolínovou kúrou. Po použití sa vlnené vrchné nohavičky nechajú vyvetrať, perú sa podľa potreby, zvyčajne cca raz za mesiac. Vlnené vrchné nohavičky sú buď zapínacie, alebo naťahovacie.

Na nočné použitie sú vhodné bambusové nohavičkové plienky, ktoré sú tvorené viacerými sacími vrstvami zošitými dokopy a zapínajú sa do tvaru nohavičiek. Sú savejšie ako štvorcové plienky a lepšie tesnia okolo nožičiek. Na ne sa dávajú vrchné nohavičky (PUL, flísové alebo vlnené). Môžu byť jedno veľkostné – použiteľné od narodenia po odplienkovanie (zmenšujú sa patentkami na prednej strane), alebo viac veľkostné podľa hmotnosti dieťatka. Na zvýšenie savosti sa môže pridať bambusová vkladačka. Pri praní každé 3 dni a 1 plienke na noc je potrebné mať 4 nohavičkové plienky.

Pre novorodencov sa na noc môžu použiť zaväzovacie plienky vyplnené štvorcovou plienkou a bambusovou vkladačkou, alebo viacvrstvovou bambusovou plienkou. Navrch sa dávajú vrchné nohavičky. Zaväzovacie plienky majú výhodu oproti nohavičkovým, že nemajú gumičky a teda neotláčajú.

Na vonku, napr. k lekárovi a na prechádzky sú kvôli jednoduchému použitiu vhodné tzv. kapsové plienky. Tie sú tvorené zošitou vrchnou nepremokavou a vnútornou (väčšinou stay dry) vrstvou, čo tvorí kapsu. Do tejto kapsy sa dávajú vkladačky, ktoré tvoria saciu vrstvu plienky. Kapsové plienky sa dajú spravidla kúpiť vrátane vkladačky, pre zvýšenie savosti plienky (keď dieťatko ciká viac) je nutné doplniť plienku ďalšou vkladačkou. Kapsová plienka sa po použití mení a perie celá. Ako alternatíva kapsových plienok sa môžu použiť tzv. all in one plienky (AIO), čo sú plienky, ktoré majú zošitú vnútornú, saciu aj vonkajšiu (PUL) vrstvu. Po použití sa menia a perú celé, ich nevýhodou je, že dlhšie schnú. Na začiatok odporúčam 4-6 kapsových alebo AIO plienok.

Existuje aj systém snap in one (SIO), ktorý je tvorený vrchnými PUL nohavičkami do ktorých sa patentkami pripínajú tvarované vkladačky, predávajú sa väčšinou ako set vrchné nohavičky + vkladačka. Používajú sa ako alternatíva spojenia štvorcových plienok a vrchných nohavičiek. Ich výhoda spočíva v tom, že pripnutím vkladačky vznikne kompletná plienka a prebalenie je rýchlejšie ako balenie do štvorcovej plienky a vrchných nohavičiek, napr. pri vrtiacom sa bábätku, alebo keď prebaľuje niekto menej skúsený (napr. otecko, starí rodičia). Preferujú ich mamičky, ktoré nechcú skladať štvorcové plienky. Vkladačky SIO plienok netesnia tak dobre ako novosklad alebo nohavičkové plienky, preto sa pri použití u novorodencov častejšie zašpinia aj vrchné nohavičky a plienka sa musí vymeniť celá. Pri použití SIO plienok je potrebných cca 10-15 kusov vrchných nohavičiek a cca 2-3 x toľko vkladačiek, čiže asi 30 vkladačiek.

Pre pocit sucha, napr. počas spánku, sa používajú do vnútra plienok tzv. stay dry vkladačky, čo je tenký kúsok látky, ktorý odvedie vlhkosť od pokožky ďalej do plienky.

Na lepšie čistenie plienok od stolice slúžia separačné plienky, pre novorodencov sú určené celulózové, ktorá zachytia riedku stolicu, pre deti s tuhou stolicou (po zavedení príkrmov) sú určené viskózové separačné plienky. Keď sú separačné plienky len ocikané, môžu sa pár krát vyprať a použiť znova.

Na dodatočné zvýšenie savosti plienok sa používajú už spomenuté bambusové vkladačky, ktoré sú buď z 1 vrstvy, alebo zošité z viacerých vrstiev a môžu byť od malých obdĺžnikových až po veľké štvorcové. Na dodatočné zvýšenie savosti plienok sa môžu použiť aj viacvrstvové plienky, ktoré sú tvorené zošitím viacerých vrstiev, pričom v strednej časti plienky je tých vrstiev viac ako na krajoch. Viacvrstvové plienky sa môžu použiť aj samostatne ako alternatíva štvorcových plienok. Keďže sú zošité z viacerých vrstiev dlhšie schnú.

Keď to ešte raz celé zhrniem budete potrebovať ako základnú výbavu:

30-40 štvorcových plienok + Snappi sponka

3-4 vrchné PUL nohavičky

1 vlnené alebo flísové nohavičky

4 nohavičkové plienky na noc

4 kapsové alebo AIO plienky

bambusové vkladacie plienky  - 4 menšie a 4 väčšie

stay dry vkladačky a separačné plienky

vak na plienky

Nohavičkové, kapsové, AIO, SIO plienky a vrchné nohavičky majú zapínanie buď na suchý zips alebo patentky. Patentky sú trvácejšie, menej hlučné a väčšie deti ich ťažšie rozopnú. Suchý zips je jednoduchší na zapnutie – keď prebaľuje niekto menej skúsený a takisto pri pohyblivom dieťatku.

#plienky

pekne zhrnuté.. ale tie vlnené a flísové nohavičky by som zo zoznamu určite vyhodila pretože podľa vlastnej skúsenosti (a skúseností plno kamošiek) som ich zbytočne kúpila a vôbec sme vlniaky nepoužívali.. nakoľko obyč. vrchné nohavič. sú oveľa pohodlnejšie. A povedzme si úprimne, že vlniaky nie sú lacná položka.

11. apr 2015
Komentár bol odstránený

Ja tiez suhlasim,ze s vlniakmi je to pracnejsie,ale su urcite vzdusnejsie ako pul a ja ich urcite do vybavy dokupim opat. A opat pojdem do baby ide shorties

11. apr 2015

@gabika783 dakujem za komentar... ja na vlnene vrchne nohavicky nedam dopustit, je to moj najoblubenejsi kusok latkovej zostavy, mam natahovacie baby idea velkost L a sluzia malej od 3. mesiaca do odplienkovania, takze investicia sa oplati... navyse vlna je prirodny material... zostava je odporucacia, snazila som sa tam dat vsetky druhy plienok so strucnym porovnanim, kazdy si z toho vyberie to, co mu vyhovuje..

11. apr 2015

pekne spísané 🙂
s vlniakmi je skutočne viac roboty, no pre dieťatko sú tou najlepšou voľbou. PUL je predsa len nepremokavá umelina.
Vlniačiky sa dajú uštrikovať/uháčkovať i doma - vtedy je cena menšia než cena najlacnejších pul nohavičiek.

@gabika783 vlniaky niekomu sadnú, niekomu nie, ja som používala len tie.

11. apr 2015

@behulka dajú sa ešte ušiť z merino svetra zo sekáča. Ušila som si trojo vlniakov... a kedže som plienkovanie neprežívala ako pri prvom synovi.. 😀 asi následkom toho sa odplienkoval už ako 15 mesačný 😀 😀 😀 Ja keby mám 3 dieťatko.. tak už neinvestujem do tohto biznisu ani korunu.. a odplienkujem na komunistických štvorcoch do vrchných nohavičiek. 😀 😀 😀

12. apr 2015

ja sa tiež pridavam na stranu vlnenych nohaviciek, PUL ky pouzivam uz len prilezitostne ked su vsetky vlniaky zababrane alebo cakaju na lanolinovu kuru (radsej lanolinujem vsetko naraz)

12. apr 2015

a co sa tyka peniazkov-casto vrazam do takych somarin, ze zainvestovat do vlniakov a celkovo latkovych plienok ma vobec nebolelo ;)

12. apr 2015

Ja sa tiez hlasim k vlniakovym. 😀 My sme zas PULky nepouzivali vobec. Babyidea shorties a longies pouzivam uz na druhe dieta a stale vyzeraju ako nove. Ich vyhodou je aj to, ze su uz samotnym kusom oblecenia, netreba na ne nieco navrch. Napriklad v zime sme vobec nepouzivali pancusky, ale longiesky. Na leto zas len shorties a tricko.

12. apr 2015

Vďaka za článok, pridal som ho do Vybrali sme 🙂 Môžem pridať aj na náš Facebook?

16. apr 2015

@mariosmykal dakujem za pridanie 🙂 mozes ho dat aj na FB

16. apr 2015

Začni písať komentár...

Odošli