zojec
4. jan 2011

Bio ci nebio?

Buďme BIO zdravé 

Už dlhšie som sa pohrávala s myšlienkou napísať niečo o tom, aké dôležité je zdravo sa stravovať, a prečo je dôležité, aby sa aj naše deti jedli zdravé jedlá. Nakoniec ma inšpirovali mamičky, ktoré by síce chceli dať svojmu bábätku to najlepšie, ale skončia len pri mletom mäso s mrkvičkou... Nie som lekár a ani študovaný odborník,  chcem len ukázať mamičkám, že variť zdravé jedlá sebe aj bábätku  môže prinášať nielen radosť z papkania, ale hlavne zdravie pre to najcennejšie,  čo máme - naše deti.

BIO. Čo to je? 

Kto by dnes nepoznal slovo „BIO“? Každý. Ale čo si pod ním predstaviť? Biopotraviny sú potraviny pestované tradičným spôsobom. Teda presne tak ako kedysi pestovali naši prarodičia na dedinách - bez pomoci chemických látok a spôsobom šetrným k životnému prostrediu. Pri pestovaní sa nepoužívajú dusičnany, umelé hnojivá a ani pesticídy. Do hotových výrobkov sa nepridávajú emlugátory ani konzervačné látky.

Stereotypy o BIO

Mnohokrát som sa stretla s tým , že mamičky neveria nálepke BIO. Vraj je to len marketingový ťah, a taká nálepka sa dá kúpiť za pár šupov. Nie je to však také jednoduché... Každý výrobok  je kontrolovaný  niekoľkými nezávislými organizáciami a takýto typ ekopoľnohospdárstva je riadený a regulovaný aj zákonom. Vydávajú sa certifikáty, ktoré bývajú platné na dobu určitú – väčšinou jeden rok. Až po splnení mnohých požiadaviek, dostane výrobok nálepku BIO. Nič  z tohto nie je jednoduché a verte mi, že dopestovať niečo bio, nie je v tejto dobe vôbec ľahké. Máme doma záhradku a viem ako sa tam dá nadrieť s chemikáliami, aj bez nich. Čiže každá korunka (dnes už euríčko) zaplatená navyše za BIO je zaslúžená. 

Mamičky tiež často hovoria, že ten môj BIO neje a nič mu nie je! Áno, nič mu teraz nemusí byť, ale následky nezdravého stravovania sa prejavia až po dlhej dobe. Odkiaľ sú tu cukrovky, kardiovaskulárne choroby, celiakia, rakovina hrubého čreva, obezita... všetko má svoje korene v nezdravej strave. Konzumáciou biopotravín nie je detský organizmus zaťažovaný cudzorodými látkami, práve v tej najdôležitejšej časti života.. keď rastie a vyvíja sa. Veľa mamičiek hovorí, veď nech si dieťa zvyká, bude odolnejšie. Na chémiu sa bohužiaľ zvyknúť nedá, telo s ňou celý život bojuje a keď už nevládze tak nastupujú choroby. Tráviaca sústava dieťaťa je oveľa menej odolnejšia ako naša, preto keď ju odmalička zaťažujeme tonami cukrov, tukov a chemikálií, môže to mať svoje následky.

Byť BIO. Ale kde nakúpiť?

   Samozrejme byť BIO a nakupovať výlučne BIO nie je vôbec jednoduché. Ale v poslednej dobe sa ale aj v  „obyčajných“  obchodoch čoraz viac objavujú BIO výrobky. To pre to, lebo dopyt po nich neustále rastie.  Ja osobne nakupujem BIO produkty v Drogérii DM a v Kauflande. Je tam slušný výber obilovín, sušeného ovocia a orechov a ich sortiment sa pomaly ale isto rozrastá.. V DM sa predávajú pod značkou Alnatura a sú trošku drahšie ako v Kauflande. V Kauflande odporúčam najmä  múky a oleje slovenskej značky Biomila a české produkty od Bio Harmonia.  Samozrejme, BIO veci určite dostanete aj v BILLE, či v TESCU, stačí nájsť tú správnu BIO poličku . Najhoršie je to s čerstvou zeleninou a ovocím. V lete to je ešte fajn, všetko potrebné si dopestujeme alebo kúpime na trhu, problém nastáva v zime, keď sa už minú aj tie „naškrečkované“ zásoby. Zelenina sa dá nakupovať aj cez internet, ale nie je to lacný špás. Dôležité je jesť sezónne potraviny a nepreháňať to s banánmi a pomarančami z Čile, pre ktoré naše žalúdky nie sú vôbec stavané. Radšej prijmú malé červené sladké jabĺčko z Dunajskej Stredy ako geneticky modifikované polkilové jablčisko z Argentíny.

A neskrachujem?

    Mnohí sa ma pýtajú, či sa vlastne oplatí nakupovať BIO veci, keď dnes je aj tak nemožné byť 100% BIO. Odpoveď: určite áno. Zmysel má každá zdravá  potravina, ktorú skonzumujeme. Dôležité je urobiť prvý krok. Potom to už pôjde samo a uvidíte, že budete BIO veci vyhľadávať pre deti aj pre seba, a vaša domácnosť pri tom neskrachuje. Postupne možno prejdete na ešte zdravší spôsob stravovania, budete menej jesť, pretože budete sýtejšie a tým pádom aj menej nakupovať nezdravé potraviny, takže nakoniec zistíte že vaša peňaženka žiadnu BIO zmenu nepostrehla .

A aspoň schudnem?

Treba však dodať, že z BIO produktov sa nechudne. Ak sa budeme napchávať BIO slaninou, zapíjať ju BIO mliekom a dáme si k tomu biely chlieb z BIO múky, určite nebudeme žiadne modelky . Z BIO slaniny sa priberá rovnako ako z neBIO, akrurát nie je „obohatená“ chémiou, takže je zdravšia.

Milé mamičky, aj keď asi z BIO neschudnete (Ale vylúčené to nie je. Ak nahradíte McDonald pohánkou, je možné, že dáte dole nejaké to kilečko ), tak dúfam, že ste pochopili výhody zdravého BIO stravovania. V žiadnom prípade takýto typ stravy nesmiete vnímať ako zlú diétu, skôr naopak. Musíte to vnímať tak, že robíte pre svoje zdravie to najlepšie, čo môžete, a pritom je to tak málo. Takže s vervou do BIO obchodu a s chuťou do BIO varenia!

V ďalšom článku Vám prinesiem zopár BIO receptov 

(Informácie v tomto článku som čerpala z internetu, vlastných skúseností a kníh o zdravej výžive, najmä: Mudr. Igor Bukovský: Vegetariánske dieťa a  Jaroslava Foršt: Bio a nebio zdravá výživa. Odporúčam prečítať)

100% suhlas a 100% podpora..v Dm drogerii maju naozaj super vyber a kedze moja male dievčatko este len s prikrmammi začina tak sa to tam velmi dobre nakupuje ...pre svoje dieta som stale nakupoval take potraviny pretože chcem aby bolo zdrave...🙂)dakujem za super článok..🙂

4. jan 2011

my zatial fungujeme na bio ovsenych a ryzovych vlockach a mam v plane sa poobzerat aj po nejakom kvalitnom slnecnicovom oleji, takze vdaka za tip, uz viem, kde ho hladat 🙂

4. jan 2011

aj ja malej dávam zatial všetko bio- či už zo záhradky, alebo z obchodu - ovsené vločky, ryžové chrumky, olej, bezvaječné cestoviny..som rada, že je to už aj u nás pomerne dostupné 🙂
zojec, tešim sa na recepty 🙂

4. jan 2011

Super...dakujeme za poznatky...papa

6. jan 2011

Skvely clanok. Vnimam to rovnako 🙂

27. júl 2011

este to vysvetllit mamickam ktore uz v 6 mes riesia marina keksy a pod srandy ☹ a jedna jej pise ano daj ja davam od 4roch mes. Skoda reci. Nas za chvilu cakaju prve prkrmy a Bukovsky vraj odporuca zacat kasami, tak to teraz moja dilema.

22. feb 2013

@tinkax no ja si myslím že fajn by bolo keby v tomto smere prišla osveta od pediatrov, ale tam sa človek práve dozvie že dieťaťu treba dávať od 6m. ten keksík, maso každý deň a pod. :(

28. jún 2013

@zojec pjekný článok 🙂

28. jún 2013

Začni písať komentár...

Odošli