adri266
    10. nov 2016    Čítané 273x

    Ako prebieha biopsia

    Ak aj vas caka #biopsia prsnika, mozno tiez mate obavy, ako to prebieha.

    Preto som sa rozhodla, ze napisem, ako to prebiehalo u mna, snad to niekomu v buducnosti pomoze byt pokojnejsim.

    Doktorka najprv skontrolovala nalez na CT. Sestra vydezinfikovala miesto a pripravila ihlu na odobratie vzorky. Ked som videla dlzku -asi 20 cm, nebolo mi vsetko jedno, aj ked mi ihly a injekcie nikdy nevadili. Mala som sa otocit na bok, aby sa DR mohla k miestu lepsie dostat a pre mna to bolo lepsie, lebo som aspon nepozerala priamo na to, co robia.

    Najprv mi vpichli lokalnu anastezu. Nebolelo to vobec a na rozdiel od zuba to umrtvilo to miesto okamzite. Teda, ak sa vas budu pytat, ci ste alergicka na istu chemicku latku, je to ta ista, aku pouzivaju zubari.

    Ihned to DR skusala, ci je to este citlive /nebolo/ a narezala malu dierku, asi 1x2 mm. Potom mi vopchali dnu ihlu na odobratie vzorky, tu som to musela zacat predychavat, aj ked som absolutne nic necitila. Mala som len strach. DR ma upozornila, ze budem citit neprijemny zvuk, ale ja som cakala nieco uplne ine, takze ked DR potiahla kohutik a zaznel nieco ako vystrel, poskocila som. 🙂 Ked to teda spravila este dva krat, uz som bola pripravena. 

    Po odobrati mi miesto prelepili a povedali, ze nemam robit nic tazke ako umyvat okna ci dlho zehlit. Mohla som soferovat ci varit 🙂. 

    Neskor v ten den som citila miernu bolest v mieste vpichu a brnenie v prstoch, ale na druhy den uz bolo vsetko v poriadku.

    Takze samotny zakrok nie je nic hrozne, horsie je cakat potom na vysledky.