lilivka
    24. nov 2015    Čítané 394x

    HASHTAG? To čo je?

    Čo to za čudné značky hádžu priatelia do statusov? Kopec modrých mriežok a akýchsi hesiel, ale na čo je to vlastne dobré?

    Aj vy to používate? A cielene, alebo "len-tak"? Šup #mriezka kamkoľvek, nech nie ste úplne "out"? Ozaj a tiež ju  ("#") musíte zakaždým okopírovať v príspevku niekoho iného, lebo nepoznáte klávesovú skratku?  Aspoňže to nik netuší, že? 😀 Dobrá správa! Už nemusíte. Stačí ak na tento "manuál" včas natrafíte 😉  

    Takže poďme na to... jednoducho a  krátko. Nie, ja nie som IT-macher 😀 Toto bude úplne pohodové čítanie 😉

    Čo je to ten HASHTAG?

    "Wiki" vraví, že sú to všetky frázy označená predponou „#“ (mriežka).

    V praxi to znamená, že ku symbolu # (mriežka) pridáme kľúčové slovo a máme hashtag 🙂

    Príklady hashtagov:  #mama  #dieta #rodina (skrátka za mriežkou je vždy to, čo najlepšie vystihuje daný status, obrázok, či fotografiu) 

    Pravidlá písania (si dobre prečítaj) sú len dve:

    1. Medzi # a kľúčové slovo NIKDY NEDÁVAJ medzeru! 

    2. Nepíš diakritikou, je to fakt zbytočné 😉

    Ale čo v prípade, že jedno slovo nestačí? Čo ak potrebujem celý reťazec slov?

    Možností máš viacero, no hlavne nezabudni, že to stále musí byť REŤAZEC .... t.j. medzi slovami opäť nesmú byť medzery!!!

    - buď to napíš celé spolu, ako: #dietatyzdna

    - alebo môžeš slová oddeliť  "podtržníkom" : #rodinka_uzasnych 

    A k čomu to vlastne slúži?

    Predovšetkým k vyhľadávaniu!

    Je to užitočný spôsob ako si uľahčiť hľadanie čohosi konkrétneho, či podobného. Slovíčko s mriežkou zadáš do “hľadáčika”, hodíš enter a vypľuje to príspevky, ktoré tento výraz obsahujú.  Samozrejme od všetkých užívateľov, ktorí vo svojom blogu takýto hashtag použili.

    Druhá možnosť- že ani nevyhľadávaš, len naň skrátka natrafíš. Samozrejme aj ten môžete rozkliknúť. Či to bude značka kohosi iného, alebo tvoj vlastný - napr. na blogu, klik Ti umožní vidieť viac. 🙂  Ak totiž existuje ktosi, kto značí príspevky rovnakým spôsobom, určite ho takto uvidíme. A možno sa i  pobavíme. 😀

    Napr. ja značím svoje vtipné príhody ako #vtip_zo_zivota... Teraz (čisto) hypoteticky:  ak by každá maminka dala pod svoju humornú príhodu takúto značku - mali by sme zbierku na popukanie 🙂 A hlavne boli by všetky pokope a dostupné ihneď (na ten jeden klik). Výsledok : Nemuseli by sme listovať vo svojom blogu, či blogu niekoho iného  až hlboko do histórie. 

    (tip: už ste niekedy ťukli na #navrh ?  To vám je super zbierka!!! 😀 )

    A tretie, úplne perfektné využite, je v našich MK skupinkách. Určite ste si všimli ten zakrížikovaný zoznam vpravo.  😉 Ešte to máme aj rozdelené na : najnovšie a najpopulárnejšie. Vďaka týmto "srandičkám" sa možno veľmi rýchlo preklikáte, práve k veciam ktoré potrebujete, alebo k informáciám, po ktorých vám srdce piští. 

    A aká je KLÁVESOVÁ SKRATKA #?

    No TOTO hlavne nezabudnime spomenúť! 😀 

    Takže "rovnica" je jednoduchá - nasledovná. Stlač len: 

    Pravý alt  + X  =############################################

    (prípadne Alt Gr + X 😉)   A mriežkovať môžeme pomaly aj väznicu 😀

    Ozaj, ak chcete, ukážem Vám čo všetko pravý alt ukrýva 😉 Viď obr. a skús.

    Tak čo.... funguje?  

    Ešte na doplnenie. Ak máš zapnutú anglickú klávesnicu (t.j. namiesto SK ti na lište svieti EN), vtedy tvojou funkčnou skratkou nebude to horeuvedené, ale:

    SHIFT+3

    No a teraz schválne, aký hashtag by sa hodil tomuto článku? (očakávam v komentároch - povedzme, že je to malá rozcvička, či skúška správnosti?  😉 

    Tak do zHASHTAGovania priatelia 😉

    emjee
    16. okt 2015    Čítané 0x

    Vyhľadávanie na koníku (ako na to)

    Chceš niečo vedieť? Spýtaj sa na koníku.

    Áno, naša koníkovská komunita je pripravená zodpovedať všetky otázky (občas aj tie, na ktoré sa nikto neopýtal), no ak sa rovnaká otázka, najmä v skupinkách opakuje denne x-krát, začne to liezť na nervy. Hlavne keď koník disponuje celkom slušným vyhľadávaním. Stačí len vedieť, ako ho používať (a začať ho používať).

    V Blogoch a skupinách sa dá vyhľadávať dvomi spôsobmi:

    • Cez lupu. Tento spôsob vyhľadávania je jednoduchý - zadáš heslo ako do googlu a vyhľadávač ti heslo nájde vrámci všetkých fotoblogov (albumov, krátkych správ aj článkov) resp. vrámci skupiny. Nevýhodou je, že sa musíš triafať do viacerých tvarov slova, kým nájdeš to, čo hľadáš.
    • Cez mriežku sa dajú vyhľadávať len príspevky, ktoré boli predtým označené mriežkou. Výhodou je, že v každej skupine sa nachádza určité množstvo často používaných výrazov, medzi ktorými si vyberieš ten správny a jedným klikom sa dostaneš k výsledku. Preto mnoho moderátoriek žiada po užívateľoch skupiny, aby si svoje príspevky v skupine označovali mriežkou a výstižným výrazom (mriežka sa robí stlačením alt+x, za mriežkou nasleduje výraz bez medzery, zložené výrazy sa píšu spolu alebo s podtržníkom, napr. mriezkazlozenyvyraz alebo mriezkazlozeny_vyraz).

    Hľadanie vo Fóre je takisto jednoduché, vyťukáš hľadaný výraz a si tam (môžeš vyhľadávať aj len v názvoch tém)

    Aké to prekvapenie, aj v koníkovskej Wiki sa dá hľadať a nájsť rýchlo.

    Pre úplnosť si ukážeme aj hľadanie v Bazári, opäť jednoduché (takže nemusíte písať do Blogov, že Kto predá to či ono?)

    Výsledkom sú všetky kategórie, v ktorých sa nachádzajú inzeráty so zadaným výrazom.

    Do nájdenia priatelia.

    Kľúčové slová: #vyhladavanie #lupa #mriezka