astarte123
    Správa bola zmenená    9. apr 2017    

    #eset #it_news #socialne_siete #deti_a_internet

    Modrá veľryba - nie, nie je to konkurencia Modrého koníka, ale nová hra, ktorá prebieha na sociálnych sieťach. Vďaka hashtagu, ktorým sa do hry zapojíte, vás skontaktujú s jednou z 50 úloh. Nejde však o nič vtipné, práve naopak. Do tejto hry sa zapájajú najmä mladí. Kurátori hry im zadávajú úlohy ako písanie hesiel na telo, vyrezávanie symbolov do kože, státie v okne výškovej budovy až po samovraždu. Splnenie úlohy musia doložiť fotografiou alebo videom. V Rusku sa v súvislosti s touto hrou počet samovrážd mladých radikálne zvýšil. Aj na Slovensku sa tejto hre pripisujú už dve samovraždy.
    Rozprávajte sa s deťmi o tom, čo robia na internete. Nebojte sa využívať rodičovské aplikácie a rodičovskú kontrolu zabudovanú v antivírusových softvéroch, napríklad v tých od ESET ( https://goo.gl/CvnzXI ).

    #eset #it_news #socialne_siete
    Posledná aktualizácia mobilnej aplikácie sociálnej siete Facebook priniesla ďalšiu novinku. Používateľom sa zobrazila ikona rakety. Jej úlohou je zobraziť užívateľovi unikátny obsah zvolený na základe viacerých faktorov (vek, obľúbené témy, okruh priateľov a podobne). Pôjde o nové články, posty či témy, ktoré používateľ neoznačil v minulosti za obľúbené. Facebook tak chce, aby sme objavovali nové, doteraz nepoznané veci. Funkcia je v období testovania a nezobrazuje sa všetkým, ktorí majú nainštalovanú mobilnú aplikáciu.

    #eset #it_news #socialne_siete
    Súčasný online život prináša aj prvé "obete." Podľa nedávno uskutočneného prieskumu v Amerike mladí ľudia majú veľké problémy s komunikáciou tvárou v tvár. Osobnému rozhovoru sa mladí Američania vyhýbajú až v 65% percentách prípadov. Až 80% z opýtaných dokonca uviedlo, že sa cíti lepšie a pohodlnejšie pri textovej komunikácii.
    Čo preferujete vy, radšej sa s niekým osobne porozprávate alebo si s ním budete četovať?

    #eset #it_news #socialne_siete
    Facebook pridáva ďalšie nové funkcie. Po vzore obľúbenej aplikácie mladých Snapchat bude aj vo fotografiách na Facebooku možné pridávať rôzne masky, filtre a iné nálepky. Pribudnú aj miznúce fotografické a video správy a aj miznúce príbehy - Facebook Direct a Facebook Stories. Využívate podobné funkcie napríklad na Instagrame alebo spomínanom Snapchate?

    astarte123
    Správa bola zmenená    2. mar 2017    

    #eset #it_news
    Tohto ročné udeľovanie filmových cien Oscar sa nezaobišlo bez poriadneho trapasu. Áno, aj za tento môžu #socialne_siete . Asistent, ktorý mal na starosti podávanie obálok, bol totiž zaujatý "tvítovaním" na Twitteri a pomýlil si poradie obálok. Aj vďaka tomuto omylu sa tento ročník zapíše do dejín filmových cien.
    Stalo sa aj vám niekedy, že ste kvôli sociálnym sietiam niečo "pomotali?"

    #eset #it_news #socialne_siete
    Populárna fotografická sociálna sieť Instagram prichádza v tomto období s novinkou, vďaka ktorej budete môcť zdieľať viacero fotografií alebo videí naraz v jednom príspevku. Môžete ich zoradiť podľa vašej vôle, použiť filter na všetky alebo len na niektoré z nich a taktiež označovať iných používateľov sociálnej siete. Táto funkcia bude celosvetovo spustená v najbližších týždňoch, hoci už teraz ju obsahujú niektoré beta verzie.
    Podľahli ste čaru Instagramu?

    #eset #it_news #socialne_siete
    Čo všetko si o vás sociálna sieť Facebook pamätá a čo všetko ste zverejnili verejne si teraz môže ktokoľvek pozrieť aj vďaka nástroju Stalkscan. Vytvoril ho etický hacker Inti De Ceukelaire, aby všetkým, ktorí nemajú nastavené súkromie na svojom profile na sociálnej sieti ukázal, aké je to dôležité. Týmto nástrojom neporušil žiadne pravidlá stanovené sociálnou sieťou Facebook. Nástroj funguje veľmi jednoducho, skopírujete adresu profilu, ktorý vás zaujíma a môžete si pozrieť, aké fotografie komentoval alebo aké miesta, napríklad bary, podujatia a iné, navštívil. Nástroj nájdete tu: http://stalkscan.com/en/
    Čo ste sa o sebe vďaka tomuto nástroju dozvedeli?

    astarte123
    17. feb 2017    Čítané 56x

    Ako preraziť v dave

    Zaradiť sa do pracovného života, napríklad po skončení školy alebo materskej dovolenky, nie je vždy jednoduché. Keď si dnes hľadáte prácu, už málokedy siahnete po inzertných novinách. Pracovné ponuky sa presunuli do virtuálneho sveta. Tam kde hľadáte prácu vy, hľadajú aj zamestnávatelia svojich zamestnancov. Buďte na to pripravení a zapracujte na svojom online profile. 

    Ak chcete pôsobiť profesionálne, vytvorte si profil na nato určenej sociálnej sieti - LinkedIN. Je to najväčšia pracovná sieť na svete, má viac ako 200 miliónov členov. Medzi týmito členmi nie sú len ľudia, ktorí si hľadajú prácu, ale aj potenciálni zamestnávatelia. 

    Na čo je vlastne LinkedIN dobrý?

    - môžete udržiavať spojenie so svojimi kontaktmi

    - vytvorte si nové užitočné kontakty

    - dostaňte sa k novým pracovným príležitostiam

    - ak máte svoju firmu, môžete sa získať nových klientov

    1. Profil

    Najdôležitejšie je aby ste venovali dostatok času vyplneniu svojho profilu. Neuveďte len strohé vymenovanie pozícií, na ktorých ste pracovali. Doplňte ich o to, čomu ste sa venovali, aké úlohy ste plnili, čo vás táto práca naučila. Spravte aj z predávania zmrzliny najväčšiu životnú príležitosť. Nezabudnite na profilovú fotografiu, robí profil osobnejším. Pridať môžete aj interaktívne médiá - obrázky, videá, prezentácie. 

    2. Referencie a skúsenosti

    Čo všetko dokážete a aké skúsenosti ste už získali môžete taktiež uviesť vo svojom profile. Požiadajte svoje kontakty o potvrdenie svojich skúseností. Skúsenosti majú vyjadrovať to, čo viete. Osoby, ktoré potvrdili vaše znalosti za ne v podstate ručia vlastným menom. 

    3. Kontakty

    Vytvorte si sieť kontaktov. Začnite svojimi mailovými kontaktmi. Uveďte svoj profil na LinkedIN aj na vizitkách, či v mailovom podpise. Rozšírite tak o sebe informácie. S väčšou sieťou kontaktov si vás môžu zamestnávatelia skôr všimnúť. Predajte sa, dajte o sebe vedieť. 

    4. Pracovné príležitosti

    Hľadajte zamestnanie priamo na tejto sociálnej sieti. Už aj slovenské a české firmy pridávajú svoje pracovné ponuky na LinkedIN. Pokročilé vyhľádavanie vám môže pomôcť nájsť presne tú ponuku, ktorá by vám vyhovovala.

    5. Zopár rád

    Píšte o sebe krátko, stručne, ale výstižne.

    Dajte si pozor na gramatiku.

    Udržujte svoj profil aktuálny. 

    Uveďte na seba kontakt. 

    Napíšte v akej oblasti, by ste chceli pracovať.

    Pamätajte si, že LinkedIN je profesionálna sociálna sieť, aj vy by ste preto mali pôsobiť profesionálne - fotografiou, skúsenosťami, zverejnenými informáciami. Váš profil na tejto sieti by mal odrážať osobné a profesionálne hodnoty. Keď si hľadáte prácu, ale aj keď už zamestnaní ste, myslite na to, že zamestnávatelia si môžu váš profil ľahko vyhľadať a to na všetkých sociálnych sieťach. Majte dobre nastavené súkromie a osobné informácie nezdieľajte verejne. 

    Stalo sa vám, že si zamestnávateľ prezeral váš profil, napríklad na facebooku? 

    #eset #it_news #socialne_siete
    Nový vzhľad sa už o pár dní spustí v celosvetovej prevádzke stránky LinkedIn. Táto stránka nie je klasickou sociálnou sieťou, jej hlavnou úlohou je vytvárať si pracovné kontakty. LinkedIn bol nie až tak dávno odkúpený spoločnosťou Microsoft, práve ten sa rozhodol pre oživenie a zjednodušenie jednotlivých častí tejto stránky. Jednoduchšiu a prehľadnejšiu verziu nájdete aj v mobilnej aplikácii.

    #eset #it_news #socialne_siete
    Sociálna sieť Facebook, už nesleduje len našu činnosť na internete, ale aj v bežnom "offline" živote. V súčasnosti spoločnosť Facebook nakupuje informácie od šiestych spoločností v USA, ktorých úlohou je zber dát. Firmy, ktoré na Facebooku zverejňujú svoju reklamu dostanú od Facebooku takmer 29 000 kategórií o zobieraných dátach, približne 600 kategórií tvoria dáta od externých dodávateľov. Medzi sledované údaje patrí napríklad odhadovaný príjem domácnosti, často navštevované miesta, počet kreditných kariet a ďalšie.

    #eset #it_news #socialne_siete
    Dizajnér Johandré Saayman navrhol výzor ultraprenosného fotoaparátu Instasnap. Jeho tvar napodobňuje logo Instagramu a práve pre túto sociálnu sieť je aj primárne určený. Má 12 Mpx a interné úložisko od 32 do 256 GB. Vďaka Wi-Fi a bluetooth môžete svoje fotografie nahrať priamo na Instagram bez nutnosti použitia smartfónu či tabletu. Info o cene a dostupnosti zatiaľ nie je známe

    #eset #it_news #socialne_siete
    Aj v čase Vianoc si musíte dávať pozor, napríklad aj na podvodné stránky na sociálnych sieťach. Pred pár dňami sa objavila stránka, ktorá sľubuje výhry v známych zdieľacích hrách. Nepresná gramatika a štylistika jednotlivých správ sú prvým podozrivým signálom. Hoci takéto súťaže nemusia hneď ohroziť dáta používateľov, vytvárajú na plochách užívateľov zbytočné zahlcovanie a spamovanie. Pokiaľ by stránka získala dostatočný počet like a sledovateľov, mohol by autor stránky zarobiť na jej predaji na reklamné účely.

    #eset #it_news #socialne_siete
    Fotografická sociálna sieť Instagram Vás môže upozorniť na to, keď si iný používateľ vytvorí screenshot z vami zverejneného obsahu. Aplikácia však nesleduje túto činnosť v celej časti. Upozorní vás len, ak si niekto zveční váš dočasný príspevok. Dočasné fotografie zaviedol Instagram nedávno, je to funkcia podobná k Snapchatu.

    #eset #it_news #socialne_siete
    Používate Whatsapp? Tak vás poteší správa, že na celom svete bude už o pár dní dostupná funkcia videohovorov bez ohľadu na to, aký operačný systém používate.
    Svoje zariadenia aj s rôznymi operačnými systémami môžete ochrániť vďaka ESET Family Security Pack. Viac info: https://goo.gl/nbyZeS
    Používate Whatsapp alebo iné aplikácie slúžiace na komunikáciu?

    #eset #it_news #socialne_siete
    Sociálna sieť Facebook šírila paniku, po tom ako chyba zapríčinila, že vyhlásila milióny používateľov za mŕtvych. Medzi nimi bol aj zakladateľ siete Marc Zuckerberg. V minulom roku totiž spustil Facebook novú funkcionalitu, vďaka ktorej sa používatelia môžu rozhodnúť, čo sa stane s ich profilom po ich smrti. Táto funkcionalita sa odvety postupne spúšťa v rôznych krajinách.

    astarte123
    11. nov 2016    Čítané 417x

    YouTube a deti

    Rozprávky k deťom neodmysliteľne patria. Obrovským zdrojom kreslených či hraných rozprávok alebo detských pesničiek je aj internetová stránka YouTube. Okrem obsahu, ktorý je vhodný pre deti sa tu však nachádzajú aj videá, ktoré by detské oči vidieť nemali.

    Prečítajte si pár rád od ESET o tom, ako nastaviť YouTube pre deti:

     1. Obmedzený režim

    Základným nastavením, ktoré YouTube pre rodičov ponúka je zapnutie obmedzeného režimu. Tento si môžete zapnúť v spodnej časti akejkoľvek stránky na YouTube. Filtrovanie obmedzeným režimom vzniká vďaka nahláseniu nevhodného obsahu užívateľmi, vekovým obmedzeniam a ďalším signálom.

    2. Zoznamy videí

    Aj keď je prehliadanie nových videí podstatou YouTube, je dobre keď môžete kontrolovať, aké videá deti sledujú. Môžete využiť možnosť vytvorenia zoznamov videí, ktoré sa budú deťom prehrávať. Ak je to však pre vás zdĺhavé, alebo ak deti väčšinou pozerajú videá na mobilnom zariadení stiahnite si aplikáciu YouTube Kids, ktorá je dostupná pre Android aj iOS alebo podobne zamerané aplikácie, dostupné aj u nás. 

    3. Nevhodné komentáre

    Okrem toho, že deti môžu naraziť na nie príliš vhodné video, môžu si prečítať aj komentáre k videám. A ako poznáte sociálne siete, viete že aj medzi komentujúcimi sú osoby, ktoré sa nevyjadrujú vždy slušne. Aby si vaše deti nečítali tieto "skvosty" môžete skryť všetky komentáre vďaka doplnku dostupnému pre prehliadač Chrome. 

    4. Blokovanie

    Ak počas prehliadania videí na YouTube narazíte na užívateľa, ktorého videá sa vám zdajú nevhodné pre vaše deti, môžete ho zablokovať. Návod na to, ako zablokovať nevhodného užívateľa nájdete v centre pomoci Google v sekcii YouTube.

    5. História prehliadania

    Keď chcete mať predsa len väčší prehľad o tom, aké videá si vaše deti prezerajú, skúste si vytvoriť rodinný účet. Vďaka tomu by ste mohli v histórii kanálu sledovať všetky videné videá. Históriu vyhľadávania aj prehliadania nájdete priamo v hlavnom menu účtu na YouTube.

    6.  Obmedzenie času

    Pokiaľ ste už všetko nastavili tak, aby sa vašim deťom zobrazovali len vhodné videá, ostáva vám už len jediné - kontrolovať čas, ktorý deti sledovaním videí strávia. Šikovným pomocníkom pre Vás môže byť rodičovská aplikácia ESET Parental Control, v ktorej môžete nielen limitovať celkový čas strávený internetovou zábavou, ale aj konkrétne časové rozmedzie.

    Pozerajú vaše deti rozprávky na YouTube?

    #eset #socialne_siete #it_news
    Používate Skype? Ak áno, mali by ste vedieť, že ani dvojstupňová autentifikácia od Microsoftu vám nezaručí bezpečnosť. Prostredníctvom účtov používateľov totiž rozosielajú útočníci malvér v podobe linku smerujúceho na adresu baidu.com. K prístupovým heslám účtov sa dostali vďaka uniknutým údajom. Skontrolujte si nastavenia svojho účtu a aj pri používaní konta Microsoft nezabudnite vypnúť prihlasovanie cez takzvaný alias, zvýšite tak bezpečnosť svojho konta.

    #eset #socialne_siete #it_news
    Britské poisťovne budú môcť analyzovať profily svojich klientov na sociálnych sieťach. Pôjde najmä o začínajúcich vodičov. Ak poisťovňa podľa príspevkov a reakcií vyhodnotí, že klient je zodpovedný a dôveryhodný môže získať zľavu z poistenia.
    Stalo sa vám niekedy, že vás hodnotili na základe profilu na sociálnej sieti?

    #eset #it_news #socialne_siete
    Sociálne siete sú obrovským priestorom plným vzájomne komunikujúcich ľudí. Niektoré výmeny názorov, však nie vždy môžeme považovať za príklad slušného správania. Práve takéto prípady mali aj na Twitteri za úlohu riešiť ľudský moderátori. Ukázalo sa, že je nad ich sily riešiť všetky vznikajúce problémy v diskusiách. Preto programátori pracujú na vývoji internetových robotov - blockbot, ktorý automaticky blokuje otravných používateľov alebo ďalší, ktorý má za úlohu napomínať ľudí pri rasistických urážkach.

    astarte123
    25. okt 2016    Čítané 91x

    Čo všetko o nás Google vie

    Tohto roku oslávil Google 18. narodeniny. Pre väčšinu z nás je znamená Google predovšetkým internetový vyhľadávač, ktorý pozná odpoveď na všetko. Už dávno sa pod týmto názvom neskrýva len vyhľadávač. Medzi produkty spoločnosti patrí internetový prehliadač, mailová schránka, mapy, sociálna sieť, prekladač, úložisko a mnohé ďalšie. Google taktiež pracuje na vývoji rôznych technológií uľahčujúcich nielen bežný život, ale aj fungovanie firiem a spoločnosti ako takej.

    Práve preto, že Google sa stal súčasťou nášho každodenného internetového života, je naším dôverníkom a vie toho o nás viac než dosť. Dnes vám prezradím pár zaujímavých linkov, ktoré vám ukážu o aké informácie sa s Googlom delíte.

    1. Reklamy

    Aby ste sledovali vždy len tie správne reklamy na produkty, ktoré by vás mohli zaujímať, zhromažďuje Google informácie o stránkach, ktoré ste navštívili. Dokumentuje taktiež množstvo času, ktorý ste na nich strávili, koľkokrát ste sa tam vrátili a podobne. Tieto svoje aktivity a zobrazovanie reklám si môžete skontrolovať tu - reklamy, štatistiky.

    2. Kde ste sa nachádzali

    Pokiaľ používate zariadenia s operačným systémom Android, môže tento systém odosielať Google informácie o miestach, kde sa nachádzate. Či Google eviduje aj tieto informácie, zistíte tu - lokácia.

    3. Čo všetko ste vyhľadávali

    Počas mojich študentských čias sme mali spoločný mail na Google, kde sme spolu zdieľali študijné materiály. Mnohokrát sme sa zabávali na tom, čo všetko spolužiaci vyhľadávali, kým boli do konta prihlásení. Skontrolovať si to môžete tu - vyhľadávanie. Môžete si taktiež pozrieť aj históriu vyhľadávania na Youtube, keďže tiež patrí pod Google - vyhľadávanie.

    4. Aplikácie

    Pri inštalácii aplikácií súhlasíme si od nás pýtajú rôzne povolenia. Niektoré aplikácie tak môžu získať aj prístup k vašim údajom z konta Google. Na tomto linku jednoducho zistíte, ktoré aplikácie majú od vás toto povolenie - aplikácie.

    5. Dáta

    Nikdy neviete kedy budete potrebovať všetky svoje údaje z Google - záložky, maily, kontakty, súbory z Google disk, fotky, videá z Youtube a mnohé iné. V prípade potreby si ich môžete stiahnuť zo svojho konta vďaka pár kliknutiam - dáta. Problémom už nebude ani overenie si služieb, ktoré používate. Google vám ponúka aj možnosť pravidelného mesačného sumáru vašej aktivity, ktorá vám bude chodiť mailom.

    Buďte opatrní, pri zverejňovaní osobných informácií. Aj keď vy už dávno zabudnete, čo všetko ste zdieľali, informácie na internete stále ostávajú. Pri staraní sa o svoju bezpečnosť a o bezpečnosť vašich zariadení vám s radosťou pomôže aj ESET.

    Vyhľadávali ste sa niekedy cez Google? Čo všetko je o vás zverejnené na internete?

    #eset #it_news #socialne_siete
    Poznáte Snapchat? Túto sociálnu sieť nazývajú televízia mladých. Už aj Facebook v rámci svojho Messengera pripravil pre jeho používateľov nástroj Messenger Day, v ktorom môžete vytvárať videá, pridať do nich texty či obrázky a zdieľať ich so svojimi priateľmi. Videá však po 24 hodinách zmiznú. Tento nástroj bude v prvej fáze testovania dostupný aj pre niektorých užívateľov na Slovensku. Obdobnú možnosť už ponúka aj Instagram. Čo vás baví viac fotografovanie alebo natáčanie videí? Nezabúdajte, ako sa vraví v českom filme Andílek na nervy "Být natočen na video, znamená žít..."

    #eset #it_news #socialne_siete
    Facebook spúšťa novú službu - predaj vecí z druhej ruky v časti Marketplace. Nakupovať prostredníctvom Marketplace môžu osoby staršie ako 18 rokov a služba je zatiaľ dostupná len v niektorých krajinách. Tovar môžete vyhľadať alebo filtrovať podľa jednotlivých kategórií. Zvyknete nakupovať aj cez Facebook? Aké s tým máte skúsenosti?

    #eset #it_news #socialne_siete
    Národná rada Slovenskej republiky sa snaží priblížiť občanom. Svoje rokovania vysiela na živo aj na YouTube. Myslíte si, že tento kanál bude mať vysokú sledovanosť?

    #eset #it_news #socialne_siete
    Facebook prichádza s novou aplikáciou zameranou na udalosti. Prostredníctvom aplikácie môže udalosti vytvárať, ale si ich aj prezerať v kalendári alebo v interaktívnej mape. Aplikácia je zatiaľ dostupná len v USA pre mobilné zariadenia s operačným systémom iOS. Na jej rozšírení do ďalších krajín a aj na zariadenia s Androidom sa pracuje. Vytvárate udalosti na Facebooku často?

    #eset #it_news #socialne_siete
    Sociálna sieť Snapchat zmenila svoje meno na Snap a zároveň predstavila aj špeciálne okuliare Spectacles, ktorými je možné nahrávať 10-sekundové videá a zdieľať ich so svojimi priateľmi.
    Čo by bolo na Vašom krátkom videu? ♥ 🐶 👶 📷