Dusičnany a dusitany v zelenine na prvé príkrmy
Cieľom tohto článku je aspoň trocha priblížiť/vysvetliť prečo je dôležité dodržiavať odporúčania na vek, od ktorého je vhodné zaraďovať do príkrmov určité druhy zeleniny.
Chcem upozorniť hlavne na červenú repu – cviklu a špenát. Veľa mamičiek ich zaraďuje hneď medzi prvou zeleninou. Odporúčajú sa najskôr od 10. mesiaca.
Prečo je tomu tak, popisujem nižšie.
Dusičnany sú v rastlinách prirodzenou zložkou a nie sú sami o sebe toxické. Dusičnany sa stávajú problémom vtedy, keď sú redukované na dusitany. Nadmerný obsah dusičnanov v potravinách môže znamenať pre človeka riziko, najmä pre novorodencov a malé deti.
Rozdelenie zeleniny z pohľadu akumulácie dusičnanov:
Pre tie, ktoré preferujú čísla :
Faktory zvyšujúce obsah dusičnanov
Obsah dusičnanov v rastlinách ovplyvňujú všetky zdroje dusíka, ktoré rastlina prijíma z pôdy, z hnojív, dažďa, závlahovej vody a emisií vo vzduchu. Značný vplyv na proces hromadenia dusičnanov v zelenine má každoročne sa meniaci hydrometeorologický faktor, najmä vlaha, teplota a slnečný svit. Problémová je skleníková a rýchlená jarná zelenina, ktorá obsahuje až niekoľkonásobne vyššie množstvo dusičnanov ako poľná či záhradná zelenina.
Najvyššia koncentrácia dusičnanov sa nachádza v žilách listov, stopkách, stonkách a hlúboch. Najnižšia v listových čepeliach a plodoch. V šupkách a povrchových vrstvách plodov býva koncentrácia vyššia, ako v dužine. Preto je dôležité, ktoré časti rastliny sú určené na konzum.
Dusičnany v nízkych koncentráciách nie sú pre zdravého a dospelého človeka škodlivé. Súvisí to s ich pomerne rýchlou likvidáciou v obličkách. A tu prichádza to povestné ALE. Ako vieme, obličky malých detí dozrievajú – vyvíjajú sa, niekde sa uvádza že do roka, niekde do troch. Ďalší dôležitý fakt je, že dusičnany sa chemickým procesom redukujú na dusitany, ktoré vyvolávajú methemoglobinémiu. V skratke, dusitany sa naviažú na henoglobín a ten už nie je schopný prenášať kyslík = dojčatá sa dusia. Vonkajšími prejavmi je sivomodrá alebo modrofialová farba slizníc a pokožky na periférii.
Kto má rád skoro hororové čítanie, prečíta si niečo o viazaní sa dusitanov na amíny.
Ďalej dusičnany vo vyšších koncentráciách môžu ovplyvňovať imunitný systém, enzýmy v tráviacich orgánoch, vstrebávanie živín, metabolizmus vitamínu A a funkciu štítnej žľazy.
Pár rád na záver:
ZDROJE:
http://zahradaweb.cz/dusicnany-v-zelenine/
https://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papat/zaciname-papat-dojcene-deti/
http://zahradaweb.cz/o-dusicnanoch-v-zelenine/
https://primar.sme.sk/c/1626764/dusicnany-v-zelenine-uz-nemusia-byt-strasiakom.html
Označovanie príspevkov v skupinách
Ak si chcete príspevky v skupinách zatriediť tak, aby ste rýchlo našli tie, ktoré vás práve zaujimajú, začnite s ich označovaním.
Označiť príspevok znamená priradiť k nemu kľúčové slovo, ktoré vystihuje jeho kontext (to, o čom je). Predstavte si to ako zásuvky, kde si ukladáte veci podľa toho, že sú v niečom rovnaké. Tu sú bodičká, tam sú košielky, hentam svetríky.
Pozrite sa na príklad zo skupiny Varíme zdravo a chutne nielen pre detičky (trošku ju pri tej príležitosti spropagujeme)
Toto sú príspevky o polievkach - #polievka
Toto sú príspevky o nátierkach - #natierka
Toto sú príspevky, kde je špenát - #spenat
Ako to vyzerá naživo si musíte pozrieť priamo v skupine.
Asi to už tušíte. Stačí, ak do samotného príspevku, alebo komentáru k príspevku, napíšete # (mriežku) a bez medzery kľúčové slovo.
To sa po zverejnení zmení na označenie - klikatelnú linku. Ak na ňu kliknete, zobrazia sa vám všetky príspevky s danym označením.
Zoznam označených príspevkov v skupine nájdeš v pravej časti pod členmi skupiny. Zobrazovať ich budeme od tých najčastejšie používaných. Zobrazíme vám aj počet, koľko príspevkov je s daným označením.
Skratka ako napísať "#" je:
Windows (SK klavesnica) - pravý Alt + X
OS X (Mac) (SK klavesnica) - pravý Alt + 3
Asmira Team