petruldo
    26. jan 2018    Čítané 2164x

    Dusičnany a dusitany v zelenine na prvé príkrmy

        Cieľom tohto článku je aspoň trocha priblížiť/vysvetliť prečo je dôležité dodržiavať odporúčania na vek, od ktorého je vhodné zaraďovať do príkrmov určité druhy zeleniny.

    Chcem upozorniť hlavne na červenú repu – cviklu a špenát. Veľa mamičiek ich zaraďuje hneď medzi prvou zeleninou. Odporúčajú sa najskôr od 10. mesiaca.

    Prečo je tomu tak, popisujem nižšie.

        Dusičnany sú v rastlinách prirodzenou zložkou a nie sú sami o sebe toxické. Dusičnany sa stávajú problémom vtedy, keď sú redukované na dusitany. Nadmerný obsah dusičnanov v potravinách môže znamenať pre človeka riziko, najmä pre novorodencov a malé deti.

    Rozdelenie zeleniny z pohľadu akumulácie dusičnanov:

    • Vysoký obsah – hlávkový šalát, špenát, červená repa, reďkovka, kaleráb
    • Stredný obsah – kapusta, karfiol, mrkva, tekvica, cesnak, zemiaky
    • Najnižší obsah – cibuľa, paradajky, paprika, hrach, uhorky, kukurica

    Pre tie, ktoré preferujú čísla :

    • Vysoký obsah  NO3 - predstavuje hodnotu nad 1000 mg na kg čerstvej hmoty
    • Stredný obsah  NO3 - predstavuje hodnotu 250 mg až 1000 mg na kg čerstvej hmoty
    • Nízky obsah NO3 - predstavuje hodnotu pod 250 mg na kg čerstvej hmoty

    Faktory  zvyšujúce obsah dusičnanov
    Obsah dusičnanov v rastlinách ovplyvňujú všetky zdroje dusíka, ktoré rastlina prijíma z pôdy, z hnojív, dažďa, závlahovej vody a emisií vo vzduchu. Značný vplyv na proces hromadenia dusičnanov v zelenine má každoročne sa meniaci hydrometeorologický faktor, najmä vlaha, teplota a slnečný svit. Problémová je skleníková a rýchlená jarná zelenina, ktorá obsahuje až niekoľkonásobne vyššie množstvo dusičnanov ako poľná či záhradná zelenina.

        Najvyššia koncentrácia dusičnanov sa nachádza v žilách listov, stopkách, stonkách a hlúboch. Najnižšia v listových čepeliach a plodoch. V šupkách a povrchových vrstvách plodov býva koncentrácia vyššia, ako v dužine. Preto je dôležité, ktoré časti rastliny sú určené na konzum.

        Dusičnany v nízkych koncentráciách nie sú pre zdravého a dospelého človeka škodlivé. Súvisí to s ich pomerne rýchlou likvidáciou v obličkách. A tu prichádza to povestné ALE. Ako vieme, obličky malých detí dozrievajú – vyvíjajú sa, niekde sa uvádza že do roka, niekde do troch. Ďalší dôležitý fakt je, že dusičnany sa chemickým procesom redukujú na dusitany, ktoré vyvolávajú methemoglobinémiu. V  skratke, dusitany sa naviažú na henoglobín a ten už nie je schopný prenášať kyslík = dojčatá sa dusia. Vonkajšími prejavmi je sivomodrá alebo modrofialová farba slizníc a pokožky na periférii.

    Kto má rád skoro hororové čítanie, prečíta si niečo o viazaní sa dusitanov na amíny.

    Ďalej dusičnany vo vyšších koncentráciách môžu ovplyvňovať imunitný systém, enzýmy v tráviacich orgánoch, vstrebávanie živín, metabolizmus vitamínu A a funkciu štítnej žľazy.

    Pár rád na záver:

    • pozor na kombináciu potravín s vysokým obsahom dusičnanov
    • varom sa znižuje obsah dusičnanov v zelenine
    • pozor na skladovanie zeleninových príkrmov - špenát rýchlo schladiť a nikdy NEOHRIEVAŤ /pri izbovej teplote a ohrevom sa dusičnany rýchlo menia na dusitany/
    • dojčatám pri príprave mrkvového odvaru treba odstrániť stredovú časť mrkvy
    • zemiaky a ostatnú zeleninu variť bez šupky
    • cviklu varte ošúpanú a odrežte vrchnú časť buľvy pod listami a špičku
    • pri konzumácii surového špenátu odstráňte zvyšky stopiek a rapíky listov

    ZDROJE:

    http://zahradaweb.cz/dusicnany-v-zelenine/

    https://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papat/zaciname-papat-dojcene-deti/

    http://zahradaweb.cz/o-dusicnanoch-v-zelenine/

    https://primar.sme.sk/c/1626764/dusicnany-v-zelenine-uz-nemusia-byt-strasiakom.html

    martinjasen
    5. mar 2013    Čítané 0x

    Označovanie príspevkov v skupinách

    Ak si chcete príspevky v skupinách zatriediť tak, aby ste rýchlo našli tie, ktoré vás práve zaujimajú, začnite s ich označovaním.

    Čo znamená označovať príspevky?

    Označiť príspevok znamená priradiť k nemu kľúčové slovo, ktoré vystihuje jeho kontext (to, o čom je). Predstavte si to ako zásuvky, kde si ukladáte veci podľa toho, že sú v niečom rovnaké. Tu sú bodičká, tam sú košielky, hentam svetríky.

    Pozrite sa na príklad zo skupiny Varíme zdravo a chutne nielen pre detičky (trošku ju pri tej príležitosti spropagujeme)

    Toto sú príspevky o polievkach - #polievka
    Toto sú príspevky o nátierkach - #natierka
    Toto sú príspevky, kde je špenát - #spenat

    Ako to vyzerá naživo si musíte pozrieť priamo v skupine.

    Ako označovať príspevky?

    Asi to už tušíte. Stačí, ak do samotného príspevku, alebo komentáru k príspevku, napíšete # (mriežku) a bez medzery kľúčové slovo.

    To sa po zverejnení zmení na označenie - klikatelnú linku. Ak na ňu kliknete, zobrazia sa vám všetky príspevky s danym označením.

    Kde označené príspevky nájdem?

    Zoznam označených príspevkov v skupine nájdeš v pravej časti pod členmi skupiny. Zobrazovať ich budeme od tých najčastejšie používaných. Zobrazíme vám aj počet, koľko príspevkov je s daným označením.

    Ako správne označovať príspevky

    • medzi # a kľúčovým slovom nemôže byť medzera (#polievka)
    • kľúčové slová píš v nominatíve jednotného čísla (slovo neskloňuj). Napr. polievka, nie polievky; špenát, nie špenátový; Košice, nie Košiciach
    • ak chceš viacslovné označenie, nevkladaj medzi slová medzeru napr. #banskabystrica

    Ako písať "#" (mriežku)

    Skratka ako napísať "#" je:

    Windows (SK klavesnica) - pravý Alt + X
    OS X (Mac) (SK klavesnica) - pravý Alt + 3

    Asmira Team