konik_testuje
    26. nov 2019    Čítané 1631x

    Ako dopadli skúsenosti s kávou Barzzuz?

    Vieme, že tu máme veľa milovníčok kávy. A vieme, že mamičky kávu skrátka potrebujú ;) Preto Barzzuz vypočul ich želania a priniesol lahodné testovanie káv. Aký je váš vzťah ku káve?

    Ak v tom máte jasno, tak ako katussska24, nie je o čom: „Kávu milujem. Všetky jej odtiene a podoby, silné espresso v šálke, tiramisu na tanieri a mocca odtieň vo vlasoch.“

    Mamičky mali možnosť testovať tri kávy, 100 % arabiky tej najvyššej kvality. A čo viac – vďaka testovaniu sa vydali na cestu okolo sveta. Síce z pohodlia domova, ale aj to sa počíta, nie? ;) Každá z káv pochádza z iného kontinentu, preto mohli porovnať širokú škálu chutí, ktorú ponúka značka Barzzuz. Nemali to však také jednoduché – klinec po hlavičke trafila mamička princessawsm: „Po príchode balíčku ma však oblial studený pot, pretože som si uvedomila, že opísať vôňu a chuť tak, aby v čitateľoch vzbudili rovnaké pocity ako vo mne, je náročná úloha.“

    Tak, čo myslíte? Podarilo sa mamičkám aspoň trocha sprostredkovať chuť a vôňu kávy? My si myslíme, že áno. I keď, určite to ani sčasti nezodpovedá tej úžasnej chuti, ktorá vám ostane na jazyku. No poďme sa pozrieť týmto Barzzuz kávam na zúbok ;)

    Všetky testované kávy prišli čerstvo pražené, pripravené na mletie a testovanie. „Káva prišla zrnková, musela som si ju teda sama namlieť. Kupovať mletú kávu je fajn, ale nič sa nevyrovná tej vôni čerstvo namletej kávy. Viem, že najideálnejšie je mlieť kávu ručným mlynčekom s kamennými nožmi, ale "ain't nobody got time for that!", teda, že rýchlejšie je použiť mlynček elektrický. Hrúbka mletia tiež závisí od typu prípravy, ja som mlela na čo najjemnejšie, keďže používam espressomašinu,“ vysvetľuje princessawsm.

    Brazília Yellow Bourbon je najkomplexnejšia kávu z brazílskych káv. Má stredné telo, jemnú aciditu a zároveň príjemnú čokoládovú sladkosť. Ako nám prezradila antamauru, Brazlia je najväčším producentom kávy práve preto, že má mimoriadne vhodné prostredie pre pestovanie kávovníkov. Mamička circa126 jej chuť opísala takto nejako: „Prvá prišla na rad práve Brazília, pretože tak, ako milujem kávu, milujem aj čokoládu. A práve Brazília u mňa zvíťazila a práve ju som si s radosťou vychutnala aj bez mlieka. Je orechová, sladká, s nízkou kyslosťou a práve čokoládovou chuťou. Čerstvo zomletá vytvorí v šálke nádhernú a hustú penu.“ princessawsm ocenila nielen jej chuť, ale aj vôňu: „Drží sa vo vašich nosných dierkach a neviete sa jej nabažiť. Samotné espresso chutí bohato, hrajú sa v ňom rôzne tóny: nebijú sa, ale navzájom dopĺňajú.“

    Indonézia Java Blawan je káva s výrazným telom a veľmi nízkym obsahom kyselín. V chuti sa v nej objavujú zemité, tabakové a ovocné tóny. Táto káva sadla aj mamičke oliva001: „Druhou testovanou kávou bola Indonézia Java Blawan. Babie leto v plnom prúde a my sme s manželom povýšili túto kávu na malý zázrak. Je úžasnej zemitej chuti, nedá sa jej naozaj nič vytknúť. Zo všetkých testovaných káv je táto jasný favorit. Určite jej zostaneme verní aj po skončení testovania a v našej domácnosti bude mať 'kávovar vždy otvorený'.“ Slovami chvály nešetrila ani mickazebra: „Musím povedať, že všetky tri boli skvostné, ale jedna pre mňa vynikala nad ostatné. Indonézia. Tá sa stala mojou kráľovnou, misskou, favoritkou. Nádherná zamatová chuť. Horká. Tajomná. V ústach ako keby spievala. Krásne doznievala. Chuť orechov, čokolády možno. Zemitá. Ako stvorená pre mňa.“

    A posledným pánom na holenie je Etiópia Sidamo Gr.2, káva z pravlasti kávy, s príchuťou tmavého ovocia a zároveň mierne korenistá, s najnižším obsahom kofeínu. 1kriosa1 práve túto kávu označila za favorita: „Z testovaných káv mi chutila najviac. Káva chutí vyvážene, cítiť v nej jemnú krémovú sladkosť. Mne sa veľmi pozdávala vo všetkých alternatívach, ktoré som vyskúšala - espresso, latte aj kotyogo.“ Pripravila z nej aj takéto úžasné tiramisu!

    A takú pikošku o vzniku kávu, ktorá sa spája práve s Etiópiou, nám prezradila katussska24: „Vedeli ste, že práve Etiópia sa spomína v legende o vzniku kavy? Kávu vraj objavil etiópsky pastier Kaldi. Jeho stádo kôz si pochutilo na kríku s červenými bobuľami. Kozičky táto pochúťka nabila takou energiou, že sa im v noci vôbec nechcelo spať. Utrápený pastier sa zveril miestnemu opátovi, ktorý si z bobúľ uvaril nápoj, a po jeho konzumácií sa dokázal koncentrovať na modlitby celú noc, dokonca aj lepšie komunikovať s Bohom.“

    A keďže v Barzzuz vedia, že mamičky veľmi kávičkovať v pokoji nemôžu, pribalili im aj termohrnček, vďaka ktorému si kávu mohli vychutnať teplú – rebekakotulka to taktiež ocenila: „Ten ma ako novopečenú mamičku neskutočne potešil. Bol s nami na každej prechádzke odkedy ho máme. Pri povinnostiach občas nestihnem kávu piť okamžite, a tak v tomto hrnčeku už nemusím vypiť 5x ohrievanú 😁“

    Okrem chuti kávy ocenili mamičky, napríklad, aj projekt Les Kafé. O čo vlastne ide? 1kriosa1 vám to krásne zhrnula: „Obrovské PLUS dávam spoločnosti Barzzuz za ich krásny projekt Les Kafé. Za každý predaný balíček tejto kávy, uložia 1 € do fondu na nákup nového lesa. Chcú pomôcť na lokálnej úrovni nákupu nového lesa a následne i jeho ochrane."

    A ako teda dopadlo toto testovanie? Jednoznačne chutne a voňavo! Mamičkám sme dobili baterky a priniesli chuťový zážitok. No užili si to aj ostatní členovia rodiny, či už priamo popíjaním kávičky, alebo vďaka dobrotám, ktoré mamičky vďaka káve pripravili. Okrem spomínaného tiramisu pripravila 1kriosa1 aj koláč, ktorý uspokojí všetkých kávičkárov – kávové pokušenie. Receptu nájdete TU 🙂

    PLUSY

    • kvalita a chuť kávy
    • čerstvosť
    • veľký výber káv, okrem toho aj zmesi alebo bezkofeínová káva
    • možnosť navoliť si stupeň praženia a mletia
    • projekt Les Kafé na obnovu lesov
    • praženie na Slovensku
    • rôzne veľkosti káv

    MÍNUSY / ODPORÚČANIA

    Uveríte nám, ak vám povieme, že žiadne mínusy nie sú? Pretože skutočne to tak je. Samozrejme, každej mamičke ulahodila iná káva, no vyslovene negatívnu skúsenosť sme nepostrehli v žiadnej recenzii. Jediný tip, čo zlepšiť na eshope Barzzuz, má 1kriosa1: „Ako som písala vyššie, o kávach som musela googliť, keďže som sa na prvý pohľad na oficiálnom e-shope Barzzuz (kafe.sk) veľa nedozvedela. Ich popisy sú veľmi strohé, pri každej káve chýba popis spôsobu pestovania alebo spracovania.“

    Celé testovanie perfektne zhrnula katussska: „Káva Barzzuz je kvalitná, výborne upražená a rozhodne niečím výnimočná. Čo je veľmi pozitívne pre bežného spotrebiteľa, je cenovo dostupná. Sortiment kávy Barzzuz netvoria len tieto tri druhy, takže malé testovanie si môžete spraviť aj vy. Vychutnávať momenty spojené s kávou totiž nikdy nie stratou času. Keď sa rozhodnete zainvestovať do kávy Barzzuz, rozhodne investujete aj do svojho zdravia, keďže ste zvolili 100-percentnú arabicu vysokej kvality.“

    Myslím, že vám nemusím hovoriť, že toto testovanie bolo skutočne plné chutí, pozitívnych dojmov a pohodových chvíľ. Mickazebra, ako aj ostatné mamičky, boli mimoriadne spokojné: „Tak toto sú ony. V plnej svojej kráse. Stali sa mojimi parťáčkami, priateľkami. Chuťou do pohody aj nepohody. Ideálne ich piť samé, len tak, ako sú. Prijať ich bez príkras. Aby ste si vychutnali naozaj krásne vyvážené tóny chutí všetkých troch. Odporúčam tiež so skvelým koláčikom.“

    Všetky recenzie nájdete pod označením #test_barzzuz alebo vo fóre Vaše skúsenosti s kávou Barzzuz.

    Mamičky, teraz sa na chvíľu zastavte a vychtnajte si svoju šálku kávy. Presne tak, ako ju máte najradšej 💙

    katussska24
    19. nov 2019    Čítané 1138x

    A na ôsmy deň Boh stvoril kávu...

    Ranné lúče zaplavujú ulice, autá plnia hlavné ťahy a každý sa niekam náhli. Také typické ráno v Bratislave. Ja to mám, našťastie, od domu do práce len kúsok, a tak si v duchu carpe diem vykračujem do práce s úsmevom na perách. Posledné dni sa mi na päty lepí šťastie... Mám novú prácu, v ktorej sa cítim príjemne, deti sa tešia do škôlky a domácnosť zvládam excelentne. A včera mi kuriér do práce priniesol balík kávy Barzzuz, keďže ma vybrali na jej testovanie. Kávu milujem. Všetky jej odtiene a podoby, silné espresso v šálke, tiramisu na tanieri a mocca odtieň vo vlasoch. To všetko som ja. Možno aj preto som sa rozhodla pracovať v malej kaviarničke, ktorá chce ľuďom okrem kvalitnej kávy prinášať aj pohodu a úsmev. A s istotou môžem povedať, že kvôli kávoláske som sa rozhodla zapojiť do testovania Barzzuz kávy. 

    Je akási tmavá...

    Frima Barzzuz poslala testuchtivým mamičkám 3 druhy káv - Brazíliu, Etiópiu a Indonéziu a k tomu praktický termohrnček, zrejme vedeli, že my, ženy, doma len tak neobsedíme... Prvé, čo som si všimla na každej jednej káve, teda jej zrnkách, bola výrazná farba. Pre zaujímavosť som vysypala zopár zrniek konkurenčnej kávičky a rozdiel ma naozaj prekvapil. Kávičky Barzzuz sú totižto pražené v stupni Full City, ktoré sa ukončuje pred stupňom 2.pukania. Telo takto upraženej kávy je stredne silné a acidita minimálna, vyniká čokoládová, oriešková či karamelová chuť. 

    Na rozdiel od špekáčika, ktorý je tmavší než všetky ostatné, má tmavý odtieň kávy ešte jeden plusový bod. Za pozitívne vlastnosti kávy totiž vedci považujú zlúčeniny známe ako fenylindány, ktoré vznikajú v kávových zrnách počas ich praženia. Tie majú schopnosť zabojovať proti vzniku Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. "To nie je zlý začiatok," vravím si.

    Káva Etiópia Sidamo Gr.2 

    Kufre zbalené, deti pripútané, ja zadýchaná. Áno, takto vyzerajú naše cesty a výlety. Tentokrát mierime dobiť baterky do podtatranskej oblasti, no moje telo vykazuje výrazný pokles energie už teraz, takže káva Etiópia so mnou cestuje v kufri aj v termohrnčeku. 

    Vedeli ste, že práve Etiópia sa spomína v legende o vzniku kavy? Kávu vraj objavil etiópsky pastier Kaldi. Jeho stádo kôz si pochutilo na kríku s červenými bobuľami. Kozičky táto pochúťka nabila takou energiou, že sa im v noci vôbec nechcelo spať.  Utrápený pastier sa zveril miestnemu opátovi, ktorý si z bobúľ uvaril nápoj, a po jeho konzumácií sa dokázal koncentrovať na modlitby celú noc, dokonca aj lepšie komunikovať s Bohom... Myslím, že niečo na tom pravdy bude. So mnou sa pred rannou kávou tiež veľmi komunikovať nedá, o koncentrácii ani hovoriť nebudem... 

    Káva Etiópia sa vyznačuje najnižším obsahom kofeínu, cítite tóny korenia a ovocia. Nie je výrazná, nevadí mi, ani netúžim po ďalšej šálke... Priznávam, že pre mňa bola táto káva sklamaním, no som zvyknutá piť silnú čiernu kávu. Ak potrebujete svoj životabudič o niečo slabší a jemnejší, toto je tá pravá voľba pre vás.

    Hodnotenie: 5/10

    Káva Indonézia Java Blawan 

    Tak toto je už iná káva! Oveľa viac zemitá, pri jej vychutnávaní cítite ovocné aj tabakové tóny. Hovorím o káve Indonézia, ktorú si vychutnávam ako druhú v poradí. 

    Vychutnávala by som si ju o niečo viac, keby mňa aj moje deti netrápila choroba. V takom čase vravím, vďaka Bohu za babičky, ktoré sa nám snažia osladiť naše horké chvíle, napríklad aj domácim orechovníkom. Táto dvojka - mám na mysli orechovník a Indonéziu -tvoria úplne dokonalý pár. Vychutnávam a chválim... No po pár dňoch testu mi na káve Indonézia opäť niečo chýba. Alebo ma len prirýchlo omrzela? Každopádne viem, že asi ani táto kadidátka nebude mojím pravidelným hosťom. Kávička je príjemná, oveľa výraznejšia ako Etiópia a dokonca chutila aj milovníkom latte a cappuccina. Pri tejto káve mi však najrýchlejšie mizla pena, tzv cremma. Či už nastala chyba pri príprave, alebo zato môže postavenie hviezd, neviem, každopádne, s Indonéziou sme prežili krásne spoločné chvíle, no rozlúčili sme sa.

    Hodnotenie: 7/10

    Káva Brazília Yellow Bourbon 

    Som milovník detailu. Vychutnávam si vôňu ročného obdobia, atmosféru momentu, keď sa moje deti ku mne túlia, vie ma omráčiť zaujímavé zoskupenie oblakov prežiarených slnkom alebo krása drobného nenápadného kvetu. Tak tomu bolo aj jedno novembrové popoludnie. Po rušnom dni som zatúžila po kráse a vône domova. To vôbec nebola jednoduchá úloha, keďže ma tam čakalo špinavé prádlo a nevyložená umývačka. Moje predsavzatie upratať som teda posilnila motiváciou, na trhu som kúpila kytičku sušených kvetov, doma si pustila príjemnú hudbu a dom prevoňala kávou Brazília. Túto kávu som si pripravila bez akýchkoľvek očakávaní. Tým, že ma predchádzajúce dve neohúrili, nečakala som žiadne ohňostroje ani teraz. Ťažko povedať či to bolo práve preto, alebo pre pozitívne naladenie daného dňa, no táto kávička sa stala mojím favoritom. Acidita je jemná a ústami sa vám prelieva čokoládová sladkosť. Cremma bola pri tejto káve najvýraznejšia a najtrvácnejšia, učarovala mi aj jej vôňa. 

    Keďže bola poslednou z trojice testovačiek, stále má miesto v mojom kávovom mlynčeku a ja seriózne rozmýšľam nad tým, že si ju tam ponechám, aj keď sa minie testovacia dávka. Asi sme sa našli, Brazília a ja. Predsa len, čokoláda a horkokrvnoť, to máme spoločné. 

    Hodnotenie: 10/10

    „Nepotrebujem motivačné citáty. Potrebujem kávu!“ 

    Na záver sa chcem poďakovať za dôveru a možnosť testovať tento čierny klenot. Káva Barzzuz je kvalitná, výborne upražená a rozhodne niečím výnimočná. Čo je veľmi pozitívne pre bežného spotrebiteľa, je cenovo dostupná. Sortiment kávy Barzzuz netvoria len tieto tri druhy, takže malé testovanie si môžete spraviť aj vy. Vychutnávať momenty spojené s kávou totiž nikdy nie stratou času. Keď sa rozhodnete zainvestovať do kávy Barzzuz, rozhodne investujete aj do svojho zdravia, keďže ste zvolili 100-percentnú arabicu vysokej kvality. Či však zvoliť ten správny typ pre vaše chuťové bunky, to vám zaručiť neviem. Výber je totiž široký, no za pokus to určite stojí! 

    antamauru
    14. nov 2019    Čítané 178x

    Káva naša každodenná.

    Ja, veľký kávoholik, som dostala možnosť zapojiť sa do testovania kávy. Čo vám budem hovoriť, radosť bola obrovská.

    Aj keď s kávou Barzzuz som sa už kedysi dávno stretla, no chute vyprchajú, človek si ich po dlhšej dobe už nedokáže vybaviť. A tak sa výberom do testovania stalo, že sa u mňa náhodne, spolu s predošlými zásobami, stretlo až 8 druhov káv - konkrétnych produktov rôznych firiem, či už slovenských, alebo zahraničných.

    Na mlynčeku som ich striedala, porovnávala praženie, aciditu, horkosť. Pre mňa to teda nebola iba testovačka 3 druhov káv testovaného výrobcu, ale zároveň porovnávanie rôznych výrobcov, druhov a pomerov.

    Bez hanby a "podplácania" musím povedať, že Barzzuz-ky, ako ich s manželom voláme, sú zo všetkých, čo som tu mala, najlahodnejšie s absolútne vyváženou chuťou. U nás vyhrali na plnej čiare a ostaneme im verní. Kávičky som mlela a pripravovala na kávovare Catler ES 8013. Pripravovali sme najmä espresso a cappucino. Kedže hodnotenie káv je veľmi subjektívne, zhrniem vám moje dojmy.

    Vo voňavom balíčku boli 3 kávy - 100 % arabiky. 

    1. Brazília Yellow Bourbon - naša "čokoládka" 🙂  

    Brazília ma mimoriadne vhodné podnebie pre pestovanie kávovníkov, preto je aj najväčším producentom kávy. Kávička bola jemná, s hustou crémou, acidita bola absolútne potlačená , ustúpila výraznej čokoládovej chuti. 

    2. Indonézia Java Balawan - kávička zo sopečných ostrovov

    Indonézia je celosvetovo tretí najväčší producent kávy. Pestovanie arabiky však predstavuje iba 30 % z celkovej produkcie. Vďaka vulkánom cítiť z kávy zemitosť, kakao a naozaj veľmi jemnú aciditu. Pre nás s manželom bola tato kávička jasný víťaz testovania. Zdala sa nám najvyváženejšia.

    3. Etiópia Sidamo Gr.2 - Práve v Etiópii objavili prvý kávovník, tam to všetko začalo 🙂

    Kávička je sladká s jemnou dochuťou citrusového ovocia. Oblasť Sidamo sa vyznačuje produkciou najjemnejších odrôd. Označenie Grade 2 znamená, že ide o veľmi kvalitnú kávu s najmenším počtom defektných zrn. 

    Súčasťou testovania bol aj termohrnček od výrobcu Primus. Musím povedať, že nie je lepšieho obdobia na testovanie termohrnčeka, než je studená a sychravá jeseň. Pri kočíkovaní bol príjemným pomocníkom nielen na kávu, ale aj na čaj. Krásne drží teplo a neunikla z neho ani kvapka. 

    Ďakujem Modrému koníku za možnosť užiť si toto príjemne a voňavé testovanie. S manželom sme si vychutnali každú jednu šálku.

    rebekakotulka
    13. nov 2019    Čítané 284x

    Dobrá káva nikdy nie je zlá ☕️

    Poznáte ten pocit, keď niečo veľmi chcete, ale už ani nedúfate, že sa to splní? Tak presne ten som mala, keď mi Koník poslal správu, že ma vybrali na testovanie kávy Barzzuz. Zriadené načasovanie, keďže môj malý synček v tom čase mal kratšie noci a dni nekonečne dlhé. V takýchto dňoch žena potrebuje viac energie než inokedy. Práve sme sa vracali  z prechádzky, keď kuriér priviezol balík. Ihneď som utekala otvoriť krabicu (mimochodom ešte vonku), z ktorej na mňa vykukali 3 balíčky káv, každá inej chuti, a praktický termohrnček.

    Nad výberom som si hlavu príliš nelámala. Oslovil ma totižto názov, a tak prvá obeť bola Brazília. Brazília je najväčší producent kávy, pričom podstatnou časťou produkcie je arabika. Z jej príjemnej, ľahkej chuti som si vykúzlila krásne poobedie. Cappucino z Brazílie bol podľa mna výborný nápad. Spríjemnila som tak deň nielen sebe, ale aj ostatným členom rodiny.

    Niektoré dni si vyžadujú dobiť baterky na 120 percent. Pri káve Etiópia je to možné dosiahnúť. Táto káva ma oslovila najviac. Ako sa hovorí, je podľa “môjho gusta”. Má výrazné telo, ale zároveň nie je horká. Z jej chuti mi ulahodila jej sladkosť a keďže najviac milujem kávu čerstvo namletú, pripravujem si z nej espresso bez pridania cukru a mlieka. Tiež ju pripravujem návštevám v podobe latte, capuccina a nemôžem zabudnúť na koláč, ktorý som z nej vykúzlila. Kávový koláčik s výbornou kávou, hmmm, sen každej kávičkárky. Túto kávu som si zamilovala a z balíčka mi ostalo posledných pár zrniečok, čo celkom určite napravím.

    No a nakoniec mi na testovanie ostala Indonézia. Musím sa priznať, že táto mi veľmi neulahodila. Pri jej korenistej chuti si určite prídu na svoje kávičkári, ktorí majú radi výraznú chuť kávy. Aj keď je veľmi silná, má príjemnú zemitú vôňu. Zatiaľ balíček tejto kávy ostáva len otvorený a príliš nevyužitý, ale raz mi možno zachráni kožuch, keď dôjdu zásoby 😊

    A ešte tu máme termohrnček. Ten ma ako novopečenú mamičku neskutočne potešil. Bol s nami na každej prechádzke odkedy ho máme. Aj keď zelená nie je moja obľúbená, ladila s ročným obdobím, v ktorom sme ho využili. Pri povinnostiach občas nestihnem kávu piť okamžite, a tak v tomto hrnčeku už nemusím vypiť 5x ohrievanú. 😁

    Veľmi by som sa chcela poďakovať Koníku a firme Barzzuz za možnosť testovať kávu. Mamičky, ktoré milujú kávu, táto možnosť veľmi potešila. A tiež mame v kuchyni nového spoločníka. Áno, svoju pôvodnú kávu som sa rozhodla vymeniť za Barzzuz Etiópia. Bola som poctená testovať z toľkého množstva mamičiek. 

    Prajem príjemne kávičkovanie ☕️♥️

    mickazebra
    10. nov 2019    Čítané 142x

    Moje voňavé dni s Barzzuz

    Asi pred dvoma týždňami mi dorazil voňavý balíček od Barzzuz. Veľmi som sa naň tešila, keďže káva je neodmysliteľnou súčasťou môjho dňa, mňa samej. Túto kávu som mala česť ochutnať predtým len v kaviarni, tak som bola nesmierne zvedavá na rôzne druhy a ich chuť. Zásielka prišla aj s naozaj vymakaným hrnčekom na cesty, necesty. Som aktívna a nešikovná, a oceňujem, že sa dá tak, že sa nevyleje. Toto som v pláne testovať nemala, ale môžem potvrdiť, že funguje 🙂

    Kávu pijem každý deň. Vo všedný, aj sviatočný. Kvôli jej chuti. Rozmanitosti. Pôžitku, ktorý mi dáva. Samozrejme si ju najlepšie vychutnám ako malé čierne espresso. Tá chuť mnou úplne prejde, na chvíľu sa prenesiem niekam inam. Jemné mletie na kvalitnom mlynčeku, hustá crema, vôňa na celý dom.

    Ale, samozrejme, ku dobrej knihe, poprípade pri posedení na teraske, alebo len tak, keď mám chuť popíjať dlhšie, si rada vychutnám dobré Latté.

    Kávy na testovanie prišli 3 – Brazília, Etiópia a Indonézia. Musím povedať, že všetky tri boli skvostné, ale jedna pre mňa vynikala nad ostatné. Indonézia. Tá sa stala mojou kráľovnou, misskou, favoritkou. Nádherná zamatová chuť. Horká. Tajomná. V ústach ako keby spievala. Krásne doznievala. Chuť orechov, čokolády možno. Zemitá. Ako stvorená pre mňa.

    Brazília jej bola v niečom podobná, avšak chuť sa mi zdala menej výrazná. Chuťovo vynikajúca, nemám jej čo vytknúť, tiež horká a zamatová, avšak nenašla som v nej toľko zaujímavých chutí, toľko výnimočnosti.

    Etiópiu som si nazvala letnou kávou. Trochu kyslejšia, cítila som v nej ako keby ovocné tóny. Od začiatku po koniec snáď aspoň štyrikrát zmenila chuť. Veľmi zaujímavá, vždy som v nej cítila niečo nové. Povzbudzujúca.

    Tak toto sú ony. V plnej svojej kráse. Stali sa mojimi parťáčkami, priateľkami. Chuťou do pohody aj nepohody. Ideálne ich piť samé, len tak, ako sú. Prijať ich bez príkras. Aby ste si vychutnali naozaj krásne vyvážené tóny chutí všetkých troch. Odporúčam tiež so skvelým koláčikom.

    Vďaka za možnosť testovania, som nesmierne rada, že som a mohla zoznámiť s touto značkou a skvostami, ktoré ponúka. Prirástli mi k srdcu a som rada, že si ich môžem vychutnávať aj naďalej.

    Káve zdar!

    princessawsm
    10. nov 2019    Čítané 220x

    Najprv káva, potom dospelákovanie - Test Barzzuz

    Čo si pamätám, odjakživa u nás doma voňala káva. Či už to bol "na hulváta" zalievaný turek mojej mamky, alebo tatova Nesca ráno v práci, keď ma niekedy zobral so sebou. Vôňa kávy, tabaku (nie cigariet) a kníh. S tým sa mi spája detstvo a dve z týchto vôní som si so sebou priniesla do dospelosti. Kniha a káva. Káva a potom čokoľvek iné. Preto som bola veľmi rada, keď nás @konik_testuje vybral na testovanie káv značky Barzzuz.

    Po príchode balíčku ma však oblial studený pot, pretože som si uvedomila, že opísať vôňu a chuť tak, aby v čitateľoch vzbudili rovnaké pocity ako vo mne, je náročná úloha. Dovoľte mi, vám teda priblížiť tri sorty Arabicy, s láskou praženej u nás na Slovensku. 

    Káva prišla zrnková, musela som si ju teda sama namlieť. Kupovať mletú kávu je fajn, ale nič sa nevyrovná tej vôni čerstvo namletej kávy. Viem, že najideálnejšie je mlieť kávu ručným mlynčekom s kamennými nožmi, ale "ain't nobody got time for that!", teda, že rýchlejšie je použiť mlynček elektrický. Hrúbka mletia tiež závisí od typu prípravy, ja som mlela na čo najjemnejšie, keďže používam espressomašinu. Viac vám môžem priblížiť v komentároch, teraz poďme už k samotným kávam.

    Začnem "Brazíliou - Yellow Bourbon", ktorá, citujem "je z brazílskych káv najkomplexnejšia, má stredné telo, jemnú aciditu a zároveň čokoládovú sladkosť". V praxi to znamená, že káva ma výraznú, priam zemitú vôňu. Drží sa vo vašich nosných dierkach a neviete sa jej nabažiť. Samotné espresso chutí bohato, hrajú sa v ňom rôzne tóny: nebijú sa, ale navzájom dopĺňajú. Je vynikajúca sama o sebe, aj keď aftertaste je trochu horký. Stačí však zapiť minerálkou a ostanú vám v ústach už len príjemné spomienky. Espresso s mliekom je veľmi jemné, vytráca sa horká pachuť, ale káva zostáva bohatou. 

    Ďaľšou na rade je "Indonézia - Java Blawan". Káva z krajiny, ktorá je štvrtým najväčším producentom kávy na svete, má jemnú, ale bohatú sladkú vôňu. V porovnaní s Indonéziou chutí jemnejšie a je veľmi chutná. Je v nej cítiť priam čokoládovú sladkosť. Neostáva po nej taká horká pachuť a aj pre tých, čo neradi pijú čiernu kávu, je ideálna svojou jemnosťou. S mliekom chutí priam ako dezert. Pre milovníkov latte a macchiat je ako stvorená.

    Poslednou testovanou kávou bola "Etiópia - Sidamo Gr. 2". Africké kávy sú jedinečné. Súvisí to s podnebím, v ktorom sa pestujú. Ja si zakladám na vôňach, preto mňa táto káva vôňou neočarila - nevýrazná, suchá, taká akoby "o ničom". To je však len môj subjektívny názor. Faktom ostáva, že vo vôni možno zachytiť ovocné tóny. Napriek prvotnému "sklamaniu" z vône však káva prekvapila korenistou chuťou, oveľa výraznejšou, než som sprvu čakala. Môj muž ju ohodnotil jedným slovom: "mňam".

    Dúfam, že táto veľmi subjektívna recenzia vám pomôže pri výbere kávy do budúcna. Nebola to moja prvá skúsenosť s Barzzuzom, ale o to intenzívnejšia a zaujímavejšia, keďže sme mohli striedať rôzne chute podľa nálady (a toho, koľkokrát sme v noci museli vstávať k deťom). Viem, že táto značka nepatrí medzi tie, ktoré nájdete v každom supermarkete, a od toho sa odvíja aj jej cena, ale verte, keď vám poviem, že za to naozaj stojí. Preto ešte raz ďakujem za túto príležitosť testovať.

    dropka
    8. nov 2019    Čítané 168x

    Testovanie čierneho zlata

    „Žiadna káva neulahodí vašim ústam, ak jej vôňa najprv nepošle svoj sladký pozdrav vášmu nosu." Ward Beecher 

    A tak prišiel nádherne voňavý balíček, na ktorý som sa veľmi tešila. S manželom milujeme kávu, tešili sme sa, ako ju budeme ochutnávať 😊

    Ako prvú sme otvorili Brazíliu a naozaj nás príjemne prekvapila. Výborná oriešková chuť. Nakoniec sa stala aj mojím favoritom. Zbalila som si ju aj ráno do práce, v krásnom termo hrnčeku.  🚲 🥰

    Manžel si vybral Etiópiu, vraj je taká chlapská. Výrazná chuť mu veľmi vyhovovala. Kávičku som ponúkla aj návštevám a všetkým chutila. 

    O značke Barzzuz som predtým nepočula. Som ozaj veľmi rada, že som ju vďaka tomuto testovaniu spoznala a bude už súčasťou našej domácej kaviarne 😉

    circa126
    8. nov 2019    Čítané 175x

    Babie leto s Barzzuz

    Keď mi tu zasvietila správa a v nej stálo, že ma vybrali na testovanie kávy Barzzuz, ako správnu kávoholičku ma to veľmi potešilo. Navyše rada podporujem slovenských producentov kávy a práve Barzzuz patrí medzi nich. Káva je pripravená z najkvalitnejších kávových zŕn z celého sveta. Pražená je tradičnou metódou na bubnovom pražiacom stroji tak, aby sa rozvinuli tie najlepšie vlastnosti kávy. Značku Barzzuz poznám už dlhšie z kaviarne u nás v meste, kde rada chodievam. Hneď, ako mi kuriér doručil balíček, pustila som sa s radosťou do testovania.

    Balíček obsahoval:

    • Brazília Yellow Bourbon
    • Etiópia Sidamo
    • Indonézia Jawa Blawan
    • Praktický termohrnček

    Keď sa ku mne dostali balíčky kávy, ktorá bola upražená len pred pár dňami, hneď som spoznala rozdiel v porovnaní s inými kávami, ktoré po upražení ešte niekoľko týždňov cestujú po svete, povaľujú sa v skladoch, či čakajú v regáloch supermarketov. Sortiment Barzzuz tvorí 100 % arabika, spolu vyše tridsať druhov káv, ale okrem nich nájdete v ponuke aj niekoľko zmesí. Tieto tri testované sú 100 % arabiky.

    Kávu si doprajem dvakrát denne, a to s raňajkami a poobede, keď malá spí. Takže vždy je to pre mňa moja chvíľka kľudu, na ktorú sa veľmi teším. Na mletie kávy používam mlynček značky Bosch, kde kávu meliem 20 sekúnd a popritom si vychutnávam jej úžasnú vôňu. Na samotnú prípravu espressa mám pákový kávovar Delonghi. Najradšej mám kávu bez cukru ale s mliekom, čiže ráno začínam cappucinom a poobede espressom s mliekom. Kvôli testovaniu som sa ho párkrát vzdala, aby som si vychutnala samotnú chuť každej kávy.

    Brazília Yellow Bourbon

    Pred samotným testovaním som si o každej káve niečo prečítala a pri Brazílií stálo, že vyniká čokoládovou chuťou, takže môj výber, ktorou kávou začať, bol jednoznačný. Prvá prišla na rad práve Brazília, pretože tak, ako milujem kávu, milujem aj čokoládu a práve Brazília u mňa zvíťazila a práve ju som si s radosťou vychutnala aj bez mlieka. Je orechová, sladká, s nízkou kyslosťou a práve čokoládovou chuťou. Čerstvo zomletá vytvorí v šálke nádhernú a hustú penu.

    Etiópia Sidamo

    Pravlasťou kávy nazývajú práve Etiópiu, odkiaľ pochádza aj Sidamo. Vyznačuje sa najnižším obsahom kofeínu a cítila som v nej jemnú korenistú ovocnú chuť. Túto kávu som vzala aj rodičom, kde sme išli na pár dní, takže testovanie si užili aj oni. Pripravovala som ju u nich na automatickom kávovare Delonghi a neviem prečo, ale zdala sa mi byť silnejšia ako doma, takže u nich som ju pila len ako capuccino, ale ocinovi veľmi chutila samotná bez mlieka.

    Indonézia Jawa Blawan

    Indonézia bola pre mňa trochu ostrejšia a v pozadí som cítila horkú orechovú chuť. Zdala sa mi byť najsilnejšia zo všetkých, takže po jednom espresse bez mlieka som ju pila ďalej iba s mliekom. 

    Testovanie kávy si u nás užila aj celá rodina, keďže sme mali práve rodinnú oslavu, tak nikto dobrou kávou a sladkým dezertom nepohrdol. A na moje prekvapenie skoro všetkým chutila najviac práve Indonézia, ale pre mňa bola zaujímavá iba bohatou penou.

    Na záver mojej recenzie by som sa chcela poďakovať za možnosť testovať skvelú kávu a verím, že sa mi podarilo priblížiť aspoň trochu lahodnú chuť čerstvo praženej kávy Barzzuz, ktorá sa praží v srdci Slovenska v Banskej Bytrici. Určite odporúčam vyskúšať, pretože z toľkých odrôd si každý vyberie tú pravú.

    P.S. Najlepšie na testovaní bolo, vychutnať si kávu počas slnečných dní babieho leta na terase zo skvelého termohrnčeka.

    Pekný deň 

    Natália 🙂

    oliva001
    7. nov 2019    Čítané 185x

    Kávová cesta svetom

    Etiópia, Brazília, Indonézia...

    "Nie, nechystám sa na cestu okolo sveta... Ja len pijem kávu."

    Zapojiť sa do testovania kávy, to je vám veľká vec. Keď som otvorila testovací balík, bola to pre mňa výzva. Termohrnček putoval na testovanie dcérke Olinke a ja som ako prvú otvorila Etiópiu Sidamo. Olinke som pripravila bylinkový čaj a dýchánek sa začal. 

    Káva Etiópia Sidamo je jemnej čokoládovej chuti. Je naozaj výborná, a preto je aj právom považovaná za africký klenot a patrí medzi najžiadanejšie kávy na svete.

    Kávu Etiópia Sidamo ocenili aj všetci kolegovia môjho manžela na narodeninovej oslave. Ochutnali ju v kávou prevoňanej torte.

    Už po ochutnaní prvej z troch testovaných káv som pochopila, že toto nebudú kávy typu "ráno zaleješ, na obed vypiješ", ako to často pri malých deťoch býva. Tieto kávy si zaslúžia môj čas. Našťastie, počas celého testovania mi ho moje deti dopriali. 

    Druhou testovanou kávou bola Indonézia Java Blawan. Babie leto v plnom prúde a my sme s manželom povýšili túto kávu na malý zázrak. Je úžasnej zemitej chuti, nedá sa jej naozaj nič vytknúť. Zo všetkých testovaných káv je táto jasný favorit. Určite jej zostaneme verní aj po skončení testovania a v našej domácnosti bude mať "kávovar vždy otvorený".

    Po dovolenke v Tatrách, kde mal termohrnček plné využitie, som otvorila poslednú z testovaných káv. Termohrnček, káva Brazília, Ivanko a Olinka spinkajú, čo viac si želať. 

    Chvíľa pre mňa a poslednú z testovaných káv sa môže začať. Kto má rád sladkú kávu orechovej chuti s bohatou penou, príde si určite na svoje. Ani táto káva nesklamala, ale moju víťaznú kávičku už poznáte. 

    Ďakujem za príležitosť a možnosť testovať túto úžasnú kávu, za chvíle oddychu a kávou prevoňaný dom a ďakujem mojej najlepšej švagrinke za pomoc s článkom. 

    Dnes nestiham 🙂 nedele travime u svokrovcov a kedze maju iba kapslovu kavu cestovalo so mnou v termohrnceku paradne cappucinko z Brazilia Yellow Bourbon.
    Hrncek krasne drzi teplo takze po obede som si uzila stale teplu kavicku.
    Btw ako uchovavate zrnkovu kavu aby vydrzala co najdlhsie vonava a cerstva? Mraznicka, vzduchotesna nadoba alebo inak?
    #test_barzzuz

    Dnes začínam deň zľahka.
    Pohľadom do záhrady a s Latté v rukách.
    #test_barzzuz

    Cestou necestou za sviatkovým zhonom.
    Káva nesmie chýbať.
    #test_barzzuz

    Aj vonku je so mnou káva, navyše teraz aj v tomto peknom termohrnčeku 😎
    Včera som otvorila a ochutnala poslednú z testovaných kávičiek Brazíliu a už viem, ktorá je pre mňa tá naj a určite si ju budem pripravovať aj naďalej.

    Výsledok testovania si prečítate v článku 😉

    #test_barzzuz

    Dnes mám na mlynčeku Brazíliu. Meliem na elektrickom mlynčeku Lelit, ktorý melie kameňmi. Toto zaručuje kvalitné mletie a zachovanie chuti. Brazília má veľmi intenzívnu chuť. Tmavú a horkú, niekde vzadu cítim orechy. Ani táto nesklamala.
    #test_barzzuz

    Dokonala crema Indonezie - je stabilna, husta, rovnomerna a "tigrovana" . Pri posunuti lyzicky sa krasne vrati naspat a vytvori opat jednoliaty povrch. Presne ako to u kvalitnej a dobre prazenej arabiky ma byt !
    Dobre ranko vsetkym 🙂
    #test_barzzuz

    Po dnešnom hektickom dni viedli moje prvé kroky do kuchyne k presso stroju a okamžite si dať svoju dávku kávy. Etiópia je skvelou voľbou, je jemná, ale zároveň Vám dodá energiu. Keďže mám zabudovaný mlynček, vôňa čerstvo namletej kávy priviedla aj manžela a teraz si spolu vychutnávame chvíľu pre seba s výbornou kávičkou Barzzuz. A ešte stihnem napísať príspevok, kým sa synček nezobudí 😁
    Ešte pekný zvyšok večera 🌸
    #test_barzzuz

    Aj takto sa dá vychutnať chvíľka, keď výnimočne obe deti zaspia naraz 😊
    Väčšinou si pripravujem rýchle espresso, ale toto ticho oslávim cappuccinom ☕️
    #test_barzzuz

    Dnes začínam deň Etiópiou.
    Pre mňa je to taká letná káva.
    Svieža, ovocná, vyššia acidita. Krásna plná crema.
    Finálna chuť ako keby ani nebola chuť kávy.
    Výborná. Aj keď Indonézia je stále favorit.
    #test_barzzuz

    Keď sa zobudím do upršaného rána a prepadne ma nostalgia, plná spomienok na koniec leta, aj toho babieho, tak viem, že telo aj myseľ postaví na nohy jedine voňavá káva.
    Na toto je Indonézia Java Blawan ako stvorená 👌🏿
    #test_barzzuz

    V tomto nádhernom počasí.
    Poobede.
    Na záhrade.
    S Etiópiou.
    #test_barzzuz

    A čo takto latté?
    Už aj lúče slnka zlaté,
    žiaria na tú krásu,
    z Indonézie šepot hlasu.

    Ponorený v bielom mori,
    tak za tým mi srdce horí.

    #test_barzzuz

    Začiatok nového dňa.
    Náročné ráno vylepší toto. Malé, čierne, plné chuti.
    #test_barzzuz

    Indonézia. Tajomná, tmavá, horká, ale hravá. Vyvážená chuť. Veľmi lahodná, príjemná, skoro až saténová.
    Chutila by výborne aj sama, ale v kombinácii s týmto to bolo magické.
    #test_barzzuz

    antamauru
    Správa bola zmenená    24. okt 2019    

    Kava a kolacik jednoducho ku sebe pasuju.
    S drobcami mame teraz tazke dni. Tato je na sluzobke na druhom konci sveta , obe deti chore ,vcera to zlomilo aj mna. Toto testovanie nemohlo lepsie zapasovat. Bez kavy by som to nedala 🙂
    #test_barzzuz

    Prišla takáto voňavá zásielka.
    #test_barzzuz