Ahojte, poradte prosim #vypoved #zamestnanie Po novom roku mam nastupovat do prace po MD. Mam cca 20dni dovolenky a chcela by som dat vypoved. Ako docielit, aby som mala co najvyssiu podporu v nezamestnanosti? Dakujem

    katjanka
    24. máj 2017    Čítané 2909x

    Vraciate sa po materskej späť do práce? Na toto sa pripravte

    Návrat do práce po materskej alebo rodičovskej dovolenke nemusí byť vždy jednoduchý. Nielen, že ste vypadli z pracovného tempa, ale potrebujete sa tiež so zamestnávateľom dohodnúť na podmienkach návratu.

    Skúška odvahy

    Tri roky sú pomerne dlhá doba, počas ktorej môžete ľahko vyjsť z doterajších pracovných návykov. Navyše sa po návrate do práce ocitnete pred úplne novou životnou situáciou – nutnosťou zladiť pracovný život a starostlivosť o dieťa či deti.

    Posledné mesiace či roky váš svet točil najmä okolo plienok a kočíkovania. No a zrazu stojíte pred ťažkou skúškou – opäť sa začleniť do pracovného tempa. Dôvody k návratu môžu byť u každej ženy iné. Či už vás k tomu donútila finančná situácia v rodine, váš drobec je dostatočne veľký a chodí do škôlky alebo ste jednoducho pocítili, že už je ten správny čas a máte chuť opäť sa realizovať. Ako teda postupovať?

    Nezabudnite to oznámiť

    V prvom rade myslite na vašu povinnosť doručiť svoje rozhodnutie pôvodnému zamestnávateľovi. Minimálne jeden mesiac vopred ste povinná mu písomne oznámiť ukončenie vašej materskej alebo rodičovskej dovolenky a vaše rozhodnutie do zamestnania opäť nastúpiť. Pri návrate do práce pre vás platia rovnaké pravidlá a povinnosti, nezáleží na tom, či sa vraciate naspäť z materskej alebo rodičovskej dovolenky.

    Povinnosť zamestnávateľa pri vašom nástupe

    V prípade, že firma naďalej funguje, matku chráni Zákonník práce a zamestnávateľ má povinnosť do pracovného pomeru ju znovu prijať. Je jeho povinnosťou ponúknuť vám iba to isté pracovné miesto, z ktorého ste pred pôrodom odchádzali? Nie tak celkom. V prípade, že je vaše pracovné miesto ešte stále aktuálne, mal by vás zaradiť tam. Môže sa však stať, že medzičasom vaša pracovná pozícia medzičasom zanikla. V takom prípade by vám mal váš šéf ponúknuť adekvátnu pracovnú pozíciu, vyplývajúcu z vašej pracovnej zmluvy. Takisto by nemala byť horšie finančne ohodnotená, než vaša pôvodná práca. V prípade, že pre vás vhodná pozícia neexistuje a váš šéf vám ponúkne pozíciu, ktorú odmietnete, môže sa pracovný pomer skončiť výpoveďou.

    Ako pracujúca matka máte svoje práva

    Z práce ste pred časom odchádzali „len“ ako pracujúca žena, do firmy sa však vraciate ako pracujúca matka. Aj preto máte v riadnom pracovnom pomere isté práva, ktoré by mal váš šéf povinnosť rešpektovať. Napríklad je povinný poskytnúť mamičke prestávky na kojenie (pri starostlivosti o dieťa do 3 rokov), ktoré sa jej zarátavajú do pracovného času či poskytnúť jej skrátený pracovný čas (pri starostlivosti o dieťa do 15 rokov).

    Všetky tieto náležitosti vyplývajú zo Zákonníka práce. Či ich v praxi skutočne dodržiavajú a riadia sa nimi všetci zamestnávatelia, to je už otázka na inú diskusiu.

    #materstvo #nastup_do_prace #zamestnanie
    Foto: shutterstock

    stanus19
    12. apr 2017    Čítané 151x

    Ako sa vypočítava čistá mzda?

    Keď som dostala svoju prvú výplatnú pásku, jediná suma, ktorá ma zaujímala a ktorú som si kontrolovala, bola výplata na účet. Porovnala som, či sedí to, čo mi prišlo na účet, s tým, čo je na páske.

    O pár rokov neskôr som sa však dopočula príbeh, ako jednej známej počítali zle zdravotné poistenie počas piatich rokov a ona to všetko musela následne doplácať. A tak som sa začala zaujímať aj o ostatné položky, ktoré sa na páske nachádzajú. 

    Ak si aj vy chcete prekontrolovať jednotlivé položky, tento článok je pre Vás.

    Prvá suma, ktorá sa na páske nachádza je hrubá mzda.

    Hrubá mzda je odmena, ktorú dostávate sa svoju prácu. Častokrát sa skladá z viacerých častí. Tvorí ju predovšetkým základná mzda, tiež odmeny, preplatenie dovolenky či návštevy lekára a pod.

    Hrubá mzda môže byť peňažná ale aj nepeňažná. Peňažnú asi vysvetľovať netreba, sú to peniaze, ktoré Vám zamestnávateľ vyplatí. Nepeňažná mzda je iná forma odmeny, ako napr. príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie, vstup do fitka.

    Hrubá mzda je teda súčet jednotlivých odmien, ktoré ste od zamestnávateľa prijali. Z hrubej mzdy sa následne robia zrážky. Odvádzajú sa z nej odvody na zdravotné poistenie, sociálne poistenie a daň.

    Zdravotné poistenie je poistenie, na základe ktoré dostávame ošetrenie u lekára, príspevok na svoje lieky,... Suma sa odvádza do Vašej zdravotnej poisťovne.

    Z hrubej mzdy platí zamestnanec zdravotné poistenie vo výške 4 %. Zamestnávateľ odvádza za Vás zdravotné poistenie vo výške 10 %. Zdravotná poisťovňa teda dostane mesačne 14 % z Vašej hrubej mzdy.

    Zdravotné poistenie sa platí preddavkovo a raz za rok Vám poisťovňa vykoná ročné zúčtovanie. 


    Zdravotné poistenie možno pri veľmi nízkych príjmoch znížiť o odpočítateľnú položku. Môžete si ju uplatniť priebežne mesačne alebo sa uplatní pri ročnom zúčtovaní.

    Sociálne poistenie zahŕňa nemocenské poistenie, starobné poistenie, invalidné poistenie, úrazové poistenie, garančný a rezervný fond a poistenie v nezamestnanosti. Na základe tohto poistenie dostávame jednotlivé sociálne dávky ako materské, nemocenské, starobný dôchodok či podpora v nezamestnanosti.

    Rovnako ako zdravotné poistenie sa počíta z hrubej mzdy a zráža sa vo výške 9,4%. Zamestnávateľ odvádza sociálne poistenie tiež, a to vo výške 25,2 % z hrubej mzdy.

    Pri sociálnom poistení existuje maximálny vymeriavací základ. Pre rok 2017 je to suma 6181 €. Takže, ak je Váš príjem vyšší ako táto suma, sociálne poistenie sa platí vždy len z maximálneho vymeriavacieho základu.

    Posledný odvod štátu je daň z príjmu. Ako prvé si musíme vypočítať základ dane. Ten sa zistí tak, že z hrubej mzdy odpočítame preddavky na zdravotné poistenie a odvody do sociálnej poisťovne. Základ dane si tiež môžete znížiť každý mesiac o nezdaniteľnú časť základu dane. Ten je pre rok 2017 v sume 3803,33 € na celý rok, mesačná čiastka je teda 316,94 €.

    Keď už máme základ dane, tak sa z toho jednoducho vypočíta daň. Daň sa vypočítava vo výške 19 % a z príjmov nad 35 022,31 € sa platí vo výške 25 %.

    Vypočítanú daň si môžete ešte znížiť o daňový bonus na nezaopatrené dieťa. Mesačná čiastka daňového bonusu pre rok 2017 je suma 21,41 €.

    Po odpočítaní jednotlivých odvodov a dane dostávame hodnotu, ktorá sa nazýva čistý príjem.

    Z tohto čistého príjmu ešte môže zamestnávateľ vykonávať rôzne iné zrážky, napr. na stravné, doplnkové dôchodkové sporenie.

    A aby sa to lepšie chápalo, tak jeden jednoduchý príklad na záver.

    Zamestnanec má za január 2017 priznanú hrubú mzdu vo výške 1000€, odmenu vo výške 200 € a preplatenú dovolenku 100 €. Uplatňuje si nezdaniteľnú časť základu dane počas roka. Má jedno dieťa, na ktoré si uplatňuje daňový bonus.

    Zo mzdy mu bolo zrazené 13,5 € za stravné lístky.

    Hrubý príjem = 1000+200+100 = 1300 €

    Preddavky na zdravotné poistenie = 1300 x 4 % = 52 €

    Odvody na sociálne poistenie = 1300 x 9,4 % = 122,20 €

    Základ dane = 1300 - 52 - 122,2 = 1125,80 €

    Základ dane pred zdanením = 1125,80 - 316,94 € = 808,86 €

    Daň = 808,86 x 19 % = 153,68 €

    Daň znížená o daňový bonus = 153,68 - 21,41 = 132,27

    Čistý príjem = 1300 - 52 - 122,20 - 132,27 = 993,53 €

    Mzda na výplatu = 993,53 - 13,50 = 980,03 €

    Keď tento mesiac dostanete svoju výplatnú pásku, prepočítajte si svoju mzdu. A napíšte, či všetko sedí. Ja sa riadim heslom dôveruj, ale preveruj 🙂, a obzvlášť ak sa to týka osobných financií.

    stanus19
    11. feb 2017    Čítané 21969x

    Zamestnanie popri materskej alebo rodičovskej dovolenke

    Ak patríte medzi mamičky, ktoré majú možnosť, chuť a priestor pracovať v zamestnaní, tak tento článok je pre vás. Dozviete sa, čo všetko môžete, aby ste o svoje materské alebo rodičovský príspevok neprišli. 

    Možno to niekoho prekvapí, ale aj popri materskej či rodičovskej  je možné byť zamestnaný, či už u svojho pôvodného zamestnávateľa alebo u nového zamestnávateľa. 

    A teraz už k veci🙂

    Práca pre pôvodného zamestnávateľa

    Popri materskej dovolenke je možné uzatvoriť pracovný pomer so svojím pôvodným zamestnávateľom. Dôležité však je, aby bol uzatvorený nový pracovný pomer. Z toho pôvodného, z ktorého bolo platené nemocenské poistenie, je momentálne vyplácané materské. A teda, aby ste neprišli o materské, nesmiete z tejto zmluvy platiť nemocenské poistenie.

    Pôvodná zmluva ostáva, z nej ste na materskej. Uzatvorí sa nová zmluva na nový pracovnú pozíciu. A môžete pracovať.

    Počas rodičovskej môžete pracovať a už aj na svojom pôvodnom mieste. O rodičovský príspevok neprídete. Rodičovská dovolenka ako taká je ukončená, ale rodičovský príspevok vám bude vyplácaný naďalej.

    Tu len malá poznámka. Štát vypláca aj príspevok na starostlivosť o dieťa. Teda, ak máte dieťa v jasliach, môžete sa rozhodnúť pre dávku, ktorá sa vám viac oplatí.

    Práca pre nového zamestnávateľa

    Ďalšia možnosť ako si privyrobiť popri materskej, je zamestnať sa u nového zamestnávateľa. S tým môžete uzatvoriť akýkoľvek pracovný pomer. O svoje mateské neprídete.

    V prípade rodičovskej dovolenky sú pravidlá rovnaké ako pri materskej. Nie je tu žiadne obmedzenie.

    Pozor však na zákaz konkurencie. Práca, ktorú budete vykonávať, nesmie mať

    konkurenčný charakter s vašim pôvodným zamestnávateľom. Ak by tento charakter mala, môžete ju vykonávať iba s predchádzajúcim súhlasom zamestnávateľa. Zamestnávateľovi treba doručiť žiadosť, že chcete takúto prácu vykonávať. Ten vám písomne potrvdí, či môžete. Ak by sa nevyjadril do 15 dní od doručenia žiadosti, tak sa to berie ako súhlas. Súhlas nie je potrebný pre výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti.

    Či už s pôvodným alebo novým zamestnávateľom môžete uzatvoriť:

    • pracovný pomer,
    • dohodu o pracovnej činnosti a
    • dohodu o vykonaní práce

    Ešte existuje aj dohoda o brigádnickej práci študentov, tej sa však venovať nebudem.

    Pracovný pomer je základný druh pracovnoprávneho vzťahu. Pracuje sa na základe pracovnej zmluvy. Upravuje ho Zákonník práce. Pracovná zmluva je najčastejšie uzatváraná zmluva.

    Platia tu rovnaké pravidlá ako pri iných pracovných zmluvách. Je tu skúšobná doba. Máte nárok na dovolenku, stravné a pod.  Základná výmera je 40 hodín týždenne. Pracovný pomer môžete uzatvoriť aj na kratšiu dobu, aj napr. na 4 hodiny týždenne.

    Z pracovného pomeru sa platia odvody na zdravotné poistenie vo výške 4 %, odvody na sociálne poistenie vo výške 9,4 % a daň vo výške 19 %.

    Dohoda je práca mimo pracovného pomeru.

    Dohoda o pracovnej činnosti sa používa v prípade práce vymedzenej druhom. Uzatvára sa písomne, maximálne na jeden rok a 10 h práce týždenne. Môže sa však odpracovať aj menej či vôbec v niektoré mesiace.

    Dohoda o vykonaní práce je určená pre prácu vymedzenú výsledkom práce. Uzatvára sa písomne, maximálne na jeden rok a 350 hodín ročne spolu u jedného zamestnávateľa. Ak by aj boli uzatvorené dve dohody v rámci roka, nesmie sa prekročiť 350 hodín.

    Základný rozdiel medzi nimi je teda vo vymedzení práce. Dobrý poznávací znak je aj to, že či je možné presne určiť, kedy je práca hotová. Ak by ste sa so zamestnávateľom dohodli, že budete prepisovať texty, jedná sa o dohodu o pracovnej činnosti. Ak sa však dohodnete, že prepíšete 10 textov ročne, jedná sa o dohodu o vykonaní práce.

    Pri dohodách je tiež potrebné posúdiť, či sa jedná o dohodu s pravidelným alebo nepravidelným príjmom. Od toho sa odvíjajú aj odvody.

    Dohoda s pravidelným príjmom je v podstate vtedy, ak je v zmluve uvedené, že mzda bude vyplácana mesačne ako u akéhokoľvek iného zamestnanca. Z takejto dohody sa platia aj rovnaké odvody, teda odvody na zdravotné poistenie vo výške 4 %, odvody na sociálne poistenie vo výške 9,4 % a daň vo výške 19 %.

    Dohoda s nepravidelným príjmom je v podstate všetko ostatné. Je to dohoda, ktorá trvá mesiac a menej, ktorá je vyplacaná v inom intervale ako mesačnom (napr. 3-mesačnom) alebo po vykonaní práce. Pri dohode sa neplatia odvody na nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti, teda na sociálnom poistení sa ušetrí 2,4 %. Platia sa teda odvody na zdravotné poistenie vo výške 4 %, odvody na sociálne poistenie vo výške 7 % a daň vo výške 19 %.

    Na záver by som ešte rada upozornila na dve dôležité veci, ktoré sa týkajú dôchodkového poistenia a teda aj našich dôchodkov (ak nás niekedy nejaké čakajú).

    Ak sa zamestnáte počas rodičovskej dovolenky, a teda začnete si platiť odvody na dôchodkové poistenie, treba sa ísť na príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne odhlásiť z dôchodkového poistenia, na ktoré ste sa boli prihlásiť po skončení materskej dovolenky (ak ste tak neurobili a ste na rodičovskej dovolenke, treba to rýchlo napraviť). Na dôchodkové poistenie sa môžete kedykoľvek opätovne prihlásiť, keď prestanete pracovať.

    Druhá vec, ktorú si treba zvážiť, je výška príjmu na dôchodkové poistenie. Aktuálne nám štát platí 60% z priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov. Ale keď sa zamestnáte a zarábate menej, tak sa vám do dôchodku započítava ten nižší príjem. Treba si to zvážiť. Prípadne je tu aj možnosť využiť niektorú zmluvu podľa Občianskeho zákonníka, v tomto prípade sa dôchodkové poistenie neplatí, alebo živnosť (o tom zase inokedy).

    Základné pojmy, ktoré by ste mali poznať, nájdete v článku: 
    Ako začať zarábať počas materskej či rodičovskej "dovolenky"