Priateľská rada, tehotenstvo v 18

ttebane
9. aug 2018

Dobrý večer.
Možno táto téma je často rozoberaná a možno sa stretnem aj s nepochopením a odsudzovaním ale potrebujem skutočnú radu niekoho múdrejšieho takú ako sa jej hovorí že priateľská rada.
Ahojte volám sa Nika a je mi krásnych 18. S priateľom sme boli 2 roky samozrejme ako každý mladý sme viedli aj intímny vzťah, nechránili sme sa ani len raz nakoľko ja antikoncepciu nemôžem užívať a môj priateľ viedol boj s kondómami. Verila som mu. Raz sa nám stala nehoda a nestihol včas...našťastie že existuje ESCAPELLE tabletka. 🙂 povedala som si, že sa už nič zlé nestane.
Náš vzťah ale neklapal a tak sme sa rozdelili v dobrom.
Po pár týždňoch mi testy ukázali že čakám bábätko. Má to ale problém môj už ex nechce dieťa, obraňuje sa tím že jednoducho ho mať nemôže a nechce ho a že spraví všetko preto aby sa nenarodilo. Na truc išiel so mnou do nemocnice na vyšetrenie aby mi to vôbec uveril a aby ma presvedčil na potrat. Ja ale potrat nechcem. Každú chvíľu ma s tým otravuje len aby som na ten potrat išla aby zomrela tá "nehoda" ako on nazval to malé.
Každé jedno slovo každá jeho veta ma bolí a ničí ma pretože moje srdce to malé miluje aj keď maličké aj tak je tu a je moje či to bola chyba alebo náhoda som šťastná...Viem že potrat by ma zničil. Nepíšem ako hlúpa teen baba ale ako matka ktorá je z jednej strany utláčaná mužom aj keď sama to cíti inak píšem ako nepochopená žena ktorá miluje svoje bábo ale duševne to nezvláda.
Viem že mnohé si poviete tak mi treba áno je aj moja chyba že som otehotnela ale chcem sa rozhodnúť správne a verím že mi niekto pomôže poradí uteší.
Som vďačná za každú radu.

luzzia
9. aug 2018

@ttebane a s rodicmi si to uz prebrala? to je asi teraz najpodstatnejsie. a na priatela kasli, donutit ta nemoze, aby si si nechala dieta vziat. ak o male nebude mat zaujem, ok, ale platit nanho bude musiet, to treba potom vybavit. a ked babo chces a tesis sa nanho ty, zariad sa podla toho bez priatela, idealne s podporou rodiny, snad tu moznost mas, drzim palce 🙂

ttebane
autor
9. aug 2018

@luzzia Vďaka žiaľ je to tak aktuálne konkrétne v stredu bolo rozhodnuté, že na 100% čakám bábätko a som zatiaľ tak sklamaná z neho také nervy a stresy že sa bojím reakcie rodičov ktorá nebude kladná a že budem ešte viac v nervoch a niečo sa stane malému

bruneta880
9. aug 2018

@ttebane musíš sa rozhodnúť len a len ty, a tak ako to chceš ty, a ako to cítiš len a len TY.
Ak ho už teraz miluješ tak ako správna matka miluje svoje dieťa, nedaj si ho vziať za nič na svete.Bude to ťažké, ale ak chceš dokážeš to.Držím ti palce, a ak budeš potom potrebovať nejaké oblečenie pre bábätko kľudne sa mi ozvy.
To malé prinesie veľa starostí, a najmä ak naň budeš sama, ale tá láska a ten čistý cit k svojmu dieťaťu ti to mnohonásobne vráti.Rodičom to oznám s pokorou, a povedz im čo cítiš, že už teraz ho ľúbiš a tešíš sa na neho.

ttebane
autor
9. aug 2018

@bruneta880 Ďakujem vážim si to.
Žiaľ nemám zatiaľ ten vnútorný pocit, že som schopná to povedať rodičom momentálne som dosť vystresovaná kvôli môjmu bývalému ktorý ma utláča.
Ale snáď do pár dní to budem schopná povedať

bruneta880
9. aug 2018

@ttebane ten ani mať nebudeš, myslím si, lebo máš pochopiteľne veľké obavy z ich reakcie, ale to je prirodzené.Ak sa smiem spýtať, rodičia pracujú obaja?Či by ti to finančne pomohli zvládnuť.
A celkovo ty si poznáš rodičov najlepšie, aká je mamina aký ocino, aké sú povahy, aký máte vzťah, tú ich reakciu musíš aspoň trošku tušiť, či?

3009
10. aug 2018

@ttebane na expriateľa sa úplne vykašli, nech si on rozpráva čo chce a najlepšie si zablokuj jeho číslo na mobile a vôbec sa s ním nekontaktuj. Uvidíš potom čo bude, ale nastav sa, že budeš ho vychovávať nateraz sama a do budúcna si nájdeš nejakého, ktorí vás bude mať rád obidvoch. Ty sa musíš rozhodnúť, či expriateľa zapíšeš do rodného listu a tým pádom bude musieť platiť, či sa mu to páči alebo nie a bude ťa celý život možno vydierať cez dieťa, ktoré nechcel, alebo sa na neho úplne vykašleš a nezapíšeš ho ako otca do rodného listu a tým ti samozrejme nebude platiť, ale budeš mať celý život od neho pokoj a nebude sa starať a ťa vydierať cez dieťa. Ono ak ho silou mocou nechce, tak aj platiť sa bude snažiť minimum - bude nezamestnaný, zarábať minim. mzdu a pod. a potom tých 20-30 eur, čo by ti mal platiť a až do plnoletosti dieťaťa a ti žrať nervy, tak to za to nestojí. Toto si treba poriadne zvážiť. A rodičom to povedz čím skôr, aby si už mala za tým a mohla sa vytešovať z bábetka. Určite to zvládneš. Možno aj reakcia rodičov nebude hneď plná nadšenia a radosti, ale po čase to príde a budú sa tešiť na vnúča. Ver mi, že je to tak.

moonlight1210
10. aug 2018

@ttebane aky mas inak vztah s rodicmi? Myslis, ze miesto pochopenia (ked sa dozvedia, aky postoj k tomu zaujal tvoj ex a co ti robi), ti aj oni budu iba nadavat? Alebo je sanca, ze ta podporia?

Ak mas inak dobry vztah s nimi, povedala by som im vsetko, aj o ex. Potrebujes oporu, aby si sa menej stresovala pre jeho reci. Lebo su to len hlupe reci sebeckeho (a vystraseneho) chlapa.

methexis
10. aug 2018

ex mal rozmyslad predtým, ako zacal "viest boj s kondómami". Teraz ma chlapec smolu kvôli vlastnej nezodpovednosti. Ty sa kvôli nemu netrap, lebo to moze ohrozit malicke, ked ho chces, snaz sa byt co najviac v pohode, hlavne tento zaciatok je este rizikovy... Drzim palce, mozno ked ho uvidi po prvýkrát po narodeni, alebo na ultrazvuku, tak sa uvedomi a zalubi sa aj on do toho drobca;)

lulica
10. aug 2018

@ttebane kedze ste sa rozisli jeho nazor ta nema co zaujimat aj ked s nim cakas dieta. Nedaj sa utlacat ries si situaciu so svojou rodinou ak chces oznam to aj jeho rodine. Ty sa len staraj oa to aby si vklude dieta vynosila a aby ti platil vyzivne. Mozno ked sa dieta narodi nazor zmeni mozno nie. A nestresuj sa. S nicim ti to nepomoze tes sa chod si naze nejake predporodne kurzy nakupovat nejake drobnosti pre babo mala by si sa tesit☺

codal
10. aug 2018

Rozhodnutí je čistě na tobě, jemu ho pak jen oznam. Teď to vydychej a až budeš připravena, řekni to rodičům, pokud máte dobré vztahy, tak ti určitě pomůžou. Jako jasat asi nebudou,ale uvidíš, že tě podpori. Teď nic neúspěchej, srovnej se hlavně sama se sebou a se situaci, expritele teď úplně vypust a nereaguj. Je jasný, že kolem sebe kope, je mladý, má pocit,že mu nicis život, je asi pochopitelný, že je vydesenej, i on to musí vydychat. Ano, chová se hnusně, ale v jeho věku (pokud je stejně starý) jsem asi schopna to pochopit. Dej mu cas! Dej ho i sobě. Pokud jsi rozhodnutá si miminko nechat, tak ani rodičům to nemusíš říkat hned (i když si myslím, že by to bylo lepší, že by se ti ulevilo),ale pokud máš strach, že by tě hnali na potrat, tak počkej do 1.screeningu (konec prvního trimestru), pak už tě nikdo nikam hnát nemůže!!!

ttebane
autor
10. aug 2018

@bruneta880 Dobré ráno, áno rodičia obaja pracujú takže s týmto by asi problém nebol. Horšie to bude s ich reakciou mama je dosť nejasná povaha človek nevie ako zareaguje. A tatino to určite tiež nepodporí viem že mi to budú dlho vyčítať a nadávať a to naozaj teraz nechcem počúvať.

mrkvicka060
10. aug 2018

@ttebane toto je len a len tvoja vec a tvoje rozhodnutie a jeho ani neries. Rovno ho posli do prdele a nabuduce, ked tak velmi nechce dieta, nech sa nauci pouzivat kondom neschopak, alebo nech nevytahuje čvirika zo slipkov. To je iny debil. Cim skor by som sa nanho uplne vykaslala, bude to lepsie pre teba a zrejme aj pre to malinke, a hladala oporu skor v rodicoch. Cudujem sa ti ze s nim este vobec komunikujes. Neoplati sa ti mat kvoli nemu ani nejaky stres. Hlavu hore, bude to fajn. Drzim palce 🙂

pralinka99
10. aug 2018

Určite sa obrátiť na rodinu aj keď sa bojíš ja to chápem prešla som podobným ale oni sa nakoniec tešiť budú keď to spracuju trochu a ich pomoc a postoj je dôležitý. Tvoj ex keď sa malé narodí možno zmení postoj a možno ho bude mať rád a za pár rokov keď dospeje tak bude rad ze si si ho nechala ale jeho si teraz nevšímaj a hľadaj podporu inde

lulica
10. aug 2018

@mrkvicka060 pffff😂😂😂😂lepsie by to nepovedal asi nik

misha666
10. aug 2018

@ttebane expriatela posli doprdele...ked sa drobec narodi, a budes pozadovat aby platil, budes ho musiet tahat po sudoch... rodicia budu chvilu hromzit to je jasne... ale ked sa ten drobec narodi budu z nich najstastnejsi stary rodicia na svete... poznam vela takych pripadov... hlavu hore a cims kor to povedz rodicom 🙂

blairgossip
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bafka
10. aug 2018

nechce sa mi čítať čo ti písali iné....ale každopádne na potrat by som nešla. Ak má taký problém tvoj ex, nemusí byť uvedený ako otec dieťaťa...dieťa bude mať na rodnom liste, že otec neznámy... len teda potom nemôžeš vymáhať nech naň platí a keďže všetko je drahé, bodlo by sa pár eur od neho.... ale zas nájdeš na bazári krásne veci po niekom, za minimálne ceny....takže čo sa týka peňazí, neboj sa, to sa dá prežiť 🙂
čo sa týka vecí mimo peňazí.... mňa osobne by potrat zabil. nedokázala by som zabiť dieťa, pre mňa určite dieťa nie je "to" a je to dieťa od úplného počatia. v tebe rastie, vyvíja sa...ty si matka... je to ťažké, zvyknúť si na rolu matky, ale nie je nič krajšie 🙂 mám 4 mesačného syna a stále sa učím ako sa o neho starať, nespávam v noci... vstávam k nemu, tíšim ho...ale ten jeho úsmev..... nedala by som ho za nič na svete a NIKTO by ma nedonútil ísť na potrat. je to dieťa, TVOJE dieťa 🙂 a ty budeš jeho mama 🙂 nie je žiadne krajšie povolanie na svete 🙂 držím palce! 🙂

amadora
10. aug 2018

píšeš že sa necítiš teraz na to povedať to rodičom a podobne... žiaľ, či sa ti to páči alebo nie, hoci si papierovo dospelá, žiješ zrejme pod ich strechou a z ich peňazí a s bábätkom to bude tiež na ich pleciach. takže je fér im to povedať. keď si bola natoľko dospelá aby si viedla intímny život s tým že si vedome išla do rizika otehotnenia tak buď taká vyspelá a sadni si na to s rodičmi a preberte to zoči voči čo ďalej. ono je super že si chceš dieťatko nechať ale musíte z niečoho aj žiť. priateľ do toho nemá čo kecať. rodičia áno. to by som teraz byť tebou riešila....

radkamikic
10. aug 2018

Urcite sa pirozpravaj s rodicmi..pocitaj s tym ze nebudu skakat od radosti ale skys si pripravit rozumne argumenty co skola, pomoc s babatkom a tak..Byvaleho priatela odstrihni,pomoct ti nepomoze a zbytocne tlaky z jeho strany su len zbytocny stres pre buducu maminu. Drzim palce ja som otehotnela v 19, a aha dnes ma moha dcera skoro 25 a aj ked to nebolo vzdy jednoduche vdaka Bohu za mamu a rodinu ktora mi velmi pomohla

ressankajanka
10. aug 2018

@ttebane V ČR existuje projekt na pomoc ženám ako si ty, neviem či je niečo podobné aj na Slovensku, skús sa na niekoho obrátiť, kto ťa psychicky v týchto okamihoch podrží a nebude odsudzovať. Nikto nemá právo nútiť ťa k potratu, je to nádherná živá bytosť a prišla sem v čase, v ktorý prísť mala, hoci neplánovane. Mnohé ženy sa o dieťa snažia roky, prejdú si kadejakými hormonálnymi liečbami len aby to bábätko mali, je to DAR a určite to nikdy neľutuj len preto, že ho niekto nazval "nehodou". Rodičia to určite časom pochopia a nakoniec ho nedajú ani za nič, keď sa narodí, verím, že ti pomôžu ❤ 18 rokov zase nie je až tak nízky vek 😉

lacibo
10. aug 2018

@3009
@ttebane určite sa rozhodni tak, ako to cítiš ty - nepozeraj sa na ex ani na rodičov v tomto smere.. ty si zaň už teraz zodpovedná a ak svoje dieťa miluješ, čo je tá najlepšia vec, tak budeš mať určite silu vynosiť ho, porodit a aj vychovať, aj ke´d to vyžaduje určite veľa odvahy a vytrvalosti..mať ho v 18 nie je žiadna tragédia a môže to byť aj super výhoda z viacerých hĺadísk..čo najskôr sa zver rodičom a aj iným osobám, ktorým dôveruješ, aby si nebola na všetko sama..veľa šťastia🙂

juliet86
10. aug 2018

existuje poradna alexis vygugli si pomozu ti. aj komunikovat s rodicmi aj s financiami ubytkom ak by bolo treba. jasne ze tvojho ex desi ze ma platit cely zivot alimenty.... takisto ty si asi tiez mala ine plany so zivotom plus mat dieta bez otca... mas viac moznosti. mozes dueta porodit utajene a dostane sa k paru ktory ho chce a je nanho pripraveny. mozes ho dat na adopciu do boxu zachrany. zhodnot sama co je pre teba a dietatko najlepsie

dzurova
10. aug 2018

@ttebane ahoj...ja som otehotnela v 34r a reakcia mojich rodicov bola velmi zla...bola som v strese,az som s krvacanim skoncila v nemocnici...odtial som uz s partnerom isla rovno do podnajmu...trvalo skoro rok,kym matka uznala,ze je mala zlata a skoro 5r,ze sa mylila a nemala tak reagovat...dufam,ze tvoji rodicia to budu brat lepsie...keby moje dieta otehotnelo hoc aj v 15r, urcite by som sa jej snazila pomoct,nech uz by sa sama rozhodla ako by chcela...drzim vam paste

sasesoe
10. aug 2018

@ttebane
Pozri tieto linky:

http://www.alexisporadna.sk

https://www.zachranmezivoty.sk

http://www.cenapotratu.sk

http://www.kmotricky.sk

Pozri, kontaktuj ich, zvaz co ako dalej. S oznamenim tvojim rodicom by som velmi neotalala, nech maju cas to vsetko vstrebat. Mozno Ti vynadaju a budu mat mudre reci, ale dolezite je, co urobia, ci pomozu... tiez su to len ludia a asi mali ine plany/ predstavy o tvojej buducnosti a budu potrebivat cas na nastavenie sa na novu situaciu. To neznamena, ze to bude zle, len myslim,ze je to minimalne necakane (z ich strany). Neviem ako si na tom bola s rodicmi ex, ci on je uz tiez dospelu alebo studuje a je na nich zaviisly. Lebo teoreticky mozno aj oni bidu ochotni pomoct,niekedy sa to stava. Si dospela, rozhodujes o sebe aj o zivote svojho babatka, bude to chciet odvahu, ale vela inych to zvlada, zvladnes aj Ty. Drzim palce

ressankajanka
10. aug 2018

Som rada, že ti tu baby dali linky na pomoc, žijem v ČR, tak tie slovenské nepoznám a naozaj to má svoju váhu 👍 Alimenty bude platiť, dokým tvoje dieťa bude študovať. A on to už svojim rodičom povedal? Možno z neho tiež hovorí len strach, strach zo svojich rodičov za jeho nezodpovedné správanie. Tvoje pocity sú mi blízke. V 19 rokoch som si myslela, že som tehotná, keď mi 10 dní meškala menštruácia. Nakoniec mi dorazila, ale v hlave som mala milión otázok bez odpovedí. Nakoniec sme sa s priateľom rozišli a dieťa čakám po neúspešných pokusoch až teraz, v 33 rokoch so svojim manželom. Nedaj si ho, ak ho miluješ, je to láska na celý život ❤ Ani partnera ti na celý život nikto nezaručí 🙂

ttebane
autor
10. aug 2018

Viete bývalý to nespravil lebo mal strach to vôbec nie vždy aj keď vedel že sa nechránime hovoril že aj keď otehotniem "decko" sa nenarodí. Ale jemu sa to stať nemôže on dáva pozor. Nikdy som to nebrala naozaj vážne lebo som mu dôverovala veľa krát mi ukázal že to má pod kontrolou. A keď sa to už deje pochopila som že to myslel smrteľne vážne s tým išiel aj so mnou na vyšetrenie že to dieťa zomrie. Nepýtal sa ma či má to psychicky zničí alebo či už nebudem môcť mať dieťa nie jemu išlo a ide len o seba. Samozrejme že to nepovedal svojim rodičom (aby som uviedla všetko na pravú mieru je mu 25 a je zameraný a má stály príjem a žije v dome s rodičmi a sestrou).

ressankajanka
10. aug 2018

@ttebane Určite to riešiť cez pomoc zvonku, toto je na psychiku tehotnej ženy veľmi veľa. Sama som tehotná, hoci vytúžene a v usporiadanom vzťahu, ale viem čo dokážu tieto zmeny urobiť s psychikou ženy, tých 9 mesiacov si prechádza tehuľka kadečím. Aj to bábo vníma skrz svoju bunkovú pamäť pocity rodičov už v prenatálnom štádiu, vníma viac ako si myslíme.

bianka532
10. aug 2018

autorka ma svetle krvacanie. ja som ju poslala na pohotovost. co si o tom myslite vy? mne sa tak spustil potrat

ressankajanka
10. aug 2018

@bianka532 Jednoznačne, nech ju prezrie gynekológ 👍 Myslím, že potrebuje hlavne psychickú pohodu, ktorú nemá, naozaj to robí veľa ☹ Ja som prvý mesiac ešte krvácala a druhý mala v čase MS špinenie a našťastie bolo všetko v poriadku. Ale toto je iný prípad. Držím palce, veľmi! 🍀

bianka532
Autor odpoveď zmazal
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre