Vysadenie Duphastonu v 13. týždni

barbora0308
21. dec 2021

Ahojte zienky, beriem od zaciatku tehotenstva duphaston na udrzanie tehotenstva. Cca. do 7tt som spinila a v Januari tohto roku som mala aj jeden potrat v 16tt. Pocas predchadzajuceho tehotenstva som tiez brala duphaston, no tehotenstvo bolo aj o dost problemovejsie - neustale som krvacala/spinila. Teraz mam troska obavy co sa tyka vysadenia, kedze pri predchadzajucom tehotenstve som duphaston brala az do toho 16tt resp. uz mi ho kazal lekar vysadit a asi 2-3 dni na to sa mi spustil porod a tym som potratila. Vzhladom na to, ze som od zaciatku mala problemy, tak neviem, ci to zapricinilo vysadenie alebo to bola iba nahoda. Teraz mi lekar kazal postupne duphaston uz vysadit, uz nespinim a vsetko vyzera okej, som v 12+3tt, no celkom sa obavam toho vysadenia. Pribalovy letak pise, ze na udrzanie tehu sa ma brat tento liek do konca 12tt, no aj tu na koniku som sa docitala o roznych dlzkach brania tohto lieku...Ake ste mali vy skusenosti s vysadenim tejto tabletky? Vsetko bolo okej? Dakujem.

karhu
21. dec 2021

ja som to brala ako ty a potom v 15tt silne krvacanie a v 17tt koniec tehotenstva, tiez sa nezistila pricina, pri druhom tehotenstve som to brala do tretieho trimestra
skus to este raz prebrat s tvojim lekarom..

malicka_mysicka
21. dec 2021

@barbora0308 treba ho vysadzovat veelmi opatrne, ja som presla na tyzden na polovicne tabletky a potom na stvrtinove. Ked som vysadila v 13tt viacmenej zo dna den, tak som mala masivne krvacanie, v nemocnici mi ho znovu nasadili a vysadzala som teda az v 20tt a veeelmi postupne. Syn ma 2 a pol roka.

barbora0308
autor
21. dec 2021

@karhu praveze dnes som mu volala, ze teda mam poslednu krabicku a ci je okej ak od dnes teda poslednych 7 tabliet uz doberiem ako 1 tabletku denne (doteraz som brala 2 tabletky, zo zaciatku to boli 3 tabletky denne), tak vravel ze urcite ano, vraj by uz mala placenta plnohodnotne zabezpecit tvorbu hormonov...tak ale som taka skepticka. Clovek sa boji co ak predsa...aj ked chapem, ze pre plod nie je tiez zdrave brat tieto tabletky dlhodobo.

rivini
21. dec 2021

@barbora0308 ono duphaston by sa mal brat ca.12 tyzdnov. Potom uz produkciu progesteronu prebera placenta. Jeho preventivne uzivanie cele tehotenstvo moze plod poskodit.Su k tomu pocetne studie...verim, ze sa obavas vysadenia, tiez som sa bala, ale ak sa vytvorila funkcna, zdrava placenta, je naozaj viac ba skodu...

bolarazjedna
21. dec 2021

@rivini pripájam sa k rivini. Nedostatok progesteronu po 12 týždni nemá byť, keďže už je plne vyvinutá placenta, ktorá progesteron produkuje. Dovtedy to produkuje žlté teliesko, a jeho funkcia môže byť nedostatočná. A progesteron môže poškodiť pečeň, čiže nemá sa brat neviem ako dlho.
Mne doporučil gynekológ znížiť v 12.tyzden už na 2x1, dovtedy som brala 4x1. Ukončila som 11+4.

barbora0308
autor
21. dec 2021

@rivini
@bolarazjedna
Tak verim baby, ze ak este teraz tyzden doberiem zvysok - to bude 13+3 tt, tak bude vsetko okej. Dakujem za prispevky

roztlieskavacka
21. dec 2021

Ja napríklad som zvládla iba jednu krabičku, najprv som brala dufik 1x denne ale natahovalo ma z neho tak potom som si vkladala utroš zospodu.. ale aj to ma omrzelo uz asi v 10tt ... s vysádzanim som problem teda nemala

barbora0308
autor
21. dec 2021

@roztlieskavacka mne zase bolo totalne zle z utrogestanu, tak mi potom lekar predpisal duphaston 😊 kazdemu vyhovuje asi nieco ine.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre