Meranie krčku

8. dec 2023

Dobrý deň chcem sa spýtať som v 33tt a nikde nemám uvedené cervikalne skóre a vlastne doktor ma zospodu ani nepozerá... Mám sa obávať? Lebo všade čítam ja mam krcok taky, onaký a ja neviem... Lekára som sa pýtala a ze on sa tam nebude zbytočne šparat... 🤷🏼‍♀️

lillyd
8. dec 2023

Áno ani jednej známej doktorka nepozerala krčok a porodila v 24tt koli tomu, že krčok jej povolil a otvoril sa a malinká zomrela.. pozdravujem takého dr.. mne to moj kontroluje hmatom krcok každú poradnu a len vďaka tomu zistil v 16tt že mám pootvoreny a skrátený a teda aj mi ho vždy mera.. nariadil mi prísny kludovy režim, ležanie na podložke so zdvihnutou panvou a liecbu utrogestan a 6x denne magnezium a do dvoch mesiace sa mi to zlepšilo.

lunademonica
8. dec 2023

Viem, že vo vyspelych krajinach ako napr. Nemecko, Holandsko a podobne sa tehotne zbytocne vnutorne nevysetruju, pokial vyslovene nemaju daky problem.

martaatram
9. dec 2023

Ja som nemala ziadny problem kazdy mesiac som mala krcok kontrolovaný a z mesiaca na mesiac som skoncila v nemocnici na serkklazi… keby mi nekontrolovali som si ista ze porodim v 24 tt s krckom 0,8 ….takze za mna velmi dolezite vysetrenie najhorsie ze ty necitis ze sa nieco deje s krckom

maryetta
9. dec 2023

Nerovil ani utz? Mne teraz moj pozera len cez utz. Povie ok. Ja sa nejako nestaram o cisla… ved hadam keby bolo nieco zle tak povie…

jaskolka
9. dec 2023

Ja som netušila nikdy, aký mám krcok, ani doktorka to nepozerala, jedine na usg. Vždy sa pýtala, či mám dáke problémy, ci nespinim, nemám bolesti, tlak a podobne.

martaatram
9. dec 2023

@jaskolka ani ja som nikdy nemala bolesti to s krckom nema nic krcok necitis ci sa skracuje

jaskolka
9. dec 2023

@martaatram nejde o to, ci cítim alebo nie. Proste ma nevysetrovala "zdola" až tesne pred pôrodom, tie posledne poradne. Len na usg sledovala, nikdy som netušila, aký ten krcok je alebo ma ci nemá byť.

martaatram
9. dec 2023

@jaskolka hm..podla mna by sa to vysetrovat malo 🤷‍♀️

jaskolka
10. dec 2023

@martaatram tak stretla som zase aj s názorom, ze mnohé zeny to "odmietajú, aby sa im tam sparalo zbytočne". Aj tu na fórach to bolo často rozoberane.
Ja to beriem tak, ze keď by mi vyšetrovala, ok, nenamietam. Vlastne keď spatne tak veľmi premýšľam, pri synovi to robila.
Ale rovnako nenamietam, keď to nerobila, len cez usg pozerala(pri dcere) . Proste ona je doktorka, tak hádam vie, co a prečo robí. Ja som málokedy pozerala knižku a nejaké namerané hodnoty, aj tan som mnohým skratkam nechápala, vždy bolo všetko v poriadku, keby nebolo tak by mi to povedala.

lillyd
10. dec 2023

@jaskolka to “sparanie” je hmatom rovnaké ako sonom - aj tým aj tým sa lekár dotkne krčka a trvá to pár sekúnd.. uškodi skôr to ak lekár nezistí, že krcok nie je ok ako tých pár sekúnd vyšetrenia.. ale je pravda, ze niektorí lekári to merajú len sonom.. avšak pri vyšetrení hmatom vie zistiť napr aj to či krcok mäkkne čo je tiež dosť nebezpečne.. ja som mala v 16tt skrátený, mäkký a zvnútra pootvoreny a keby mi to nekontroloval na každej poradni, mohla som predcasne porodiť a babo by zomrelo. Takze podľa mna je správne to kontrolovať a v knižke je aj uvedené “CS” a take čísla hore v rohu čo znamena, že v tehu by sa to malo vyšetrovať a zaznamenávať do knižky, lebo je to dôležitý udaj..

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre