V čom oprať už nosené darované vecičky a plienky?

barborkark
17. jún 2014

Ahojte maminky, čakám bábo a od rodiny sme podostávali strašne veľa vecí od oblečenia po obyčajné bavlnené plienky. Majú už niekolko rokov ale stále sú pekné a dajú sa ešte vynosiť.

Chcem sa opýtať, v čom by ste mi odporučili to oblečenie oprať - stačí len obyčajný prášok (nejaky sensitiv)?

A tie obyčajne bavlnené plienky stačí tiež len tak v prášku? Alebo by som mohla aj s trochou sava? Či dokonca ich treba vyvariť?

Ďakujem za všetky rady.

mawka
17. jún 2014

😕 sak normalne v prasku staci. ved pokial je to z rodiny, nesmrdi to plesnou alebo zatuchlinou, tak co chces s tym carovat? plienky hod na 60°C, prezehli a hotovka.

leanax
17. jún 2014

ja som tak isto strašne veľa podostávala, všetko som vyprala v detskom persile sensitíve, aviváž som nepoužila, prádlo bolo krásne biele a voňavé, také bábetkovské... a biele som prala na 60-tke, farebne na 40-tke, tešila som sa na bábo a bola to radosť žehliť tak krásne voňalo to prádlo a aj potom ked som to obliekala malému...

ematko29
17. jún 2014

ttak vecičky normálka v prášku detskom a len na 30tke aby sa ti nenatiahli.a plienky by som asi na vyvárku dala 🙂

stanislavao
17. jún 2014

ved v normalnom prasku. v com by ste to akoze chceli prat? plienky treba vyvarit. ja som vsetky veci pravala na 40 stupnov. obcas biele na 60 stupnov. mozete pridat ariel profesional, aby bolo pradlo krasne biele. tiez pouzivam persil sensitive. perie najlepsie. pouzivala som vzdy aj avivaz. silan sensitin, batole, alebo nejaku inu sensitiv.

lorela
17. jún 2014

Keď hovoríš pár rokov uskladnené... No v skriniach v byte asi sotva, však? A pivnice sú vlhké, zaprášené...
Oper na vyšších teplotách, vecičky na 40 - 60 stupňov (podľa toho čo koľko znesie), bavlnené plienky by som vyvarila, teda tých 90 stupňov.
Chemikálie, ako Savo, by som však nepoužila. Dezinfekčnú schopnosť má ocot. Do každej várky pridaj cca 2 dcl octu a použi normálny prášok pre dospelých. Ale aby neuškodilo jemnučkej a citlivej bábätkovskej pokožke, všetky veci potom ešte raz oper v detskom prášku (napr. Lovela, Bupi, Persil sensitiv), už na normálnych teplotách a dobre vypláchať.
Čo sa týka aviváže, detičkám, a zvlášť novorodencom ju v žiadnom prípade netreba ;).
Kvôli dezinfekcii, samozrejme, všetko na záver prežehliť.

monciky
17. jún 2014

tak ja som tiez dost veci podostavala, niektore su v stave ze maju flaky a tak a prave tieto veci budem prat intenzivnejsie, pouzijem aj odstranovac skvrn...., no ale tieito veci budu skor na doma, na nove veci co som si kupila pouzijem len gel a pri kazdom prani pouzijem plachanie navyse, mam na pracke baby program, budem pouzivat prasok Lovelu, aj tekuty, Persil sensitiv megaperls a avivaz mam lenor sensitiv kupenu a samozrejme vsetko dokladne prezehlim🙂

darina1952
17. jún 2014

Ahoj, vyper veci ako radia dievčatá - teda na 40stC body, tričká, dupačky a pod. - hlavne keď majú farebnú aplikáciu tak im môže vyššia teplota ublížiť. Plienky stačí na 60stC s kvalitným práškom. A ak chceš mať istotu čistoty, tak odporúčam použiť dezinfekčnú aviváž - ja používam z DM-ka ich dezinfekčnú aviváž DenkMit (stojí cca 3,50€) alebo aj Sanytol má dezinfekčnú aviváž. 😉

cerez
17. jún 2014

Súhlasím s lorelou. Veľmi dobre ti poradila a rovnako som postupovala. Čo môžem ešte dodať hlavne biele vecičky a plienky, po praní ich daj sušiť von na slniečko. Aj to urobí svoje.

silvapokorna
23. aug 2014

Ahoj. Plienky daj kľudne vyvariť, tie to znesú. A ostatné 40-60 stupňov ako znesú. Alebo vyper na 30 stupňov a potom ich prežehli vyšším stupňom, urobí to takú istú službu. Lebo či už horúca voda, alebo horúca para, či žehlička, zabíja to baktérie. A do každého prania týchto vecí prilej klasický obyčajný ocot. Ten dezinfikuje a doporučuje sa na detské veci aj miesto aviváže. Ja tak periem doteraz, že k riadovým utierkam, ručníkom a príležitostne aj normálneho oblečeniu prilejem ocot. A čistí to zároveň aj práčku a ochráni aj pred vodným kameňom. 😉

sumikk
23. aug 2014

Ahoj. Ja som fliačiky namočila do Vanishu, nechala postáť, preprala v rukách, a potom to všetko jednoducho vyprala na 60 v Drefte sensitiv, potom som dala vypláchať v čistej vode a všetko som prežehlila. Mám pocit, že to stačí, žiadne ťažkosti s tým neboli.