Predpôrodná príprava/kurz - za a proti

domi52
27. aug 2021

Ahojte baby 🙂
Zaujímal by ma Váš názor na predpôrodné kurzy resp. cvičenia pre tehotné? Vaše skúsenosti či Vám kurz pomohol alebo by ste sa zaobišli aj bez neho... Alebo čo Vám na konkrétnych kurzoch chýbalo aby som si vedela vybrať ten naj 🙂 Ďakujem 🙂

gdpr
27. aug 2021

Môj názor je taký, že cvičenia určite môžu pomôcť a také teoretické ohľadom bábätka áno aj nie. V prípade, že mamička - prvorodička je sama tak je to veľmi dobrá voľba, v prípade, že mamička - aj prvorodička bude mať pomoc aspoň prvé dni/týždne od maminy alebo niekoho z rodiny alebo blízkej kamošky čo má už deti tak to až tak nevyhnutné nie je. V kurzoch viac-menej hovoria učebnicovo napr. budiť novorodenca každé 3hod ale niektorí novorodenci ani tie 3hod nespia a budia sa každú hodinu alebo každé 2-4, každé bábätko je jedinečné a nie je v moci kurzov aby vedeli zohľadniť každú možnú špecifikáciu, ktoré bude mať dieťatko.

domi52
autor
27. aug 2021

Ďakujem za názor 🙂 O tých bábätkách a nacvičených režimoch súhlasím... Ale tak niektoré kurzy sú vyslovene zamerané na to radostné prežívanie tohto obdobia a pomáhajú zvládnuť tých 9 mesiacov v čo najväčšej možnej pohode...pýtam sa preto, že či vôbec stojí za to investovať peniaze za to čo si možno prečítaš aj v nejakej kvalitnejšej literatúre....

nafka0483
27. aug 2021

@domi52 Ja na kurz idem, hlavne kvoli priprave na porod. Ako najlepsie pomoct a spolupracovat s telom, ako spravne predychavat, ake su ulavove polohy a pod. Aby som bola pripravena na take veci.
Temy ako starostlivost o novorodenca mozu byt tiez zaujimave, ja neplanujem aby u mna bola prve dni vkuse mamka alebo svokra, okrem toho niektore metody co kedysi boli ok sa dnes neodporucaju, takze rada sa dozviem aktualne info a odporucania od naozaj erudovanych odbornikov.

Citam aj knihy ohladom pripravy na porod a pod. ale interaktivne stretnutia, kde sa mozem rovno aj pytat sa mi zdaju byt dobry napad. A nie je to take drahe aby som tie peniaze lutovala.

sasesoe
27. aug 2021

@domi52 podla mna urcite ma zmysel, ale vybrala by som si nieco mensie a ideal, ak si predtym sama nieco nastudujes a mas tam moznost sa pytat na ten zvysok, co nie je "caste"/bezne.

Co sa tyka pripravy na porod, urcite odporucam si nacvicit dychanie/ tlacenie, ideal s epinom al anibalom. Ale zisti si i v porodnici, ze aku polohu umoznuju, ci budes mat nohy "zavesene" al si ich mas ty drzat. Taka rutina - prax - to z knih nevycitas. Tiez, ci akceptuju porodny plan a ak ano, spis si ho co najdetailnejsie. (Samozrejme, v ramci moznosti a akt situacie.) No a mozno i od kedy sa tam chodi na CTG (pasy), kde sa objednava, kde je prijem cez den a kde v noci...

Potom urcite sa zameraj na dojcenie - mnoho zien riesi az po prichode z porodnice, ale dojcenie zacina na porodnej sale, ideal ak hned bonding a potom dieta na izbe 24/7 (napr stretla som sa s tym, ze nazyvali rooming in to, ze mohlo byt dieta pri matke od 9h do 19h a potom len na dojcenie nosili).

Na poslednom stretku nam spomemuli temy ako latkove plienky, BKM, nosenie v satke atd.co je tiez dobre vediet aspon co to vopred a rozhodnut sa i podla toho, kolko deti planujes. No a urcite sa oplati zorientovat i legislativne - ake mas povinnosti, co vsetko vybavit, ale i naroky - prispevok, pridavky atd...

domi52
autor
27. aug 2021

@nafka0483
@sasesoe
Neskutočne si vážim Váš názor 🙂 Stále si hovorím, že vzdelávanie je tá najlepšia investícia... Veľmi sa mi pozdáva aj myšlienka takej maminkovskej komunity, ktorá pri takýchto kurzoch funguje...

makova333
27. aug 2021

@domi52 ja som skor za tehu cvicenie npr. joga a k tomu predporodny kurz tam kde budes rodit (je to zvycajne zadarmo alebo maly poplatok). A potom zalezi aj kto kurz vedie.

kate_cs
27. aug 2021

@domi52 v prvom tehotenstve som chodila na cvičenia vo vode pre tehotné a bolo to super, zostala som aktívna až do pôrodu a cítila som sa fit. A spoznala som veľa žien, s ktorými sa porozprávam aj teraz, po 3 rokoch. Tak isto som absolvovala viacero prednášok s dulou (o pôrode ako takom a aj o mojich právach, čo bolo skvelé, lebo na toto ženy často zabúdajú, na čo všetko majú vlastne právo, aj o dojčení, malo to viacero tém tie hodiny). Tak isto som čítala nejaké knihy a za mňa to bol správne investovaný čas, veľa som z toho zužitkovala.
Pri druhom synovi som už nemala na toto všetko čas, tak som cvičila doma podľa videí z netu tehotenské cvičenia aj gravid jogu a pozrela si online prednášky o pôrode, správnom dýchaní.
Tak isto máva zaujimave info Aďa Borková na instagrame 600nedelie.sk

ivangeline
27. aug 2021

Za mna nie. 🙂

jzuzka
18. júl 2022

Ahojte , viete mi poradit ci v Ziline je predporodna priprava?.... dakujem vopred

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre