Mamičky a život v Prahe

sandralo
25. jan 2024

Ahojte, rada by som sa vás spýtala na Vaše skúsenosti s dlhodobým životom v Prahe? Cca 5 rokov dozadu som mala možnosť tam pomerne pravudelne chodiť a veľmi sa mi to mesto zapáčilo a prišlo mi, že aj pre život by bolo lepšie než BA. Medzitým som sa stala mamičkou a som s dieťaťom sama, začalo mi chodiť do škôlky tu, ale vážne uvažujem nadtým ešte počkať, kým 2 roky bude v škôlke a potom si nájsť prácu v Prahe a ísť tam žiť, aby som aj dieťaťu poslutla lepšie prostredie a príležitosti. Bývanie je však aktuálne veľmi nedostupné i úvery, tobôž pre osamelú mamičku. Zaujímalo by ma tak, či je možné si v Prahe nájsť lepšie platenú prácu aj rýchlo? Aké máte skúsenosti s pohľadom na Slovákov v praxi? Aké máte skúsenosti so vzatím detí do základných českych škôl, keď tam nemáte ešte trvalý pobyt? A aké su aktuálne sumy bytov 2 izbových prosím vás? (ideálne Praha 4) Prípadne aké dedinky sa oplatia na bývanie pri Prahe s dostupnosťou do mesta? A napokon, odporúčate takto začať akoby odznova v Prahe bez priateľov a kontaktov tam, s dieťaťom malým, aby malo lepšie možnosti do budúcnosti? (práce sa nebojím, hoc tu mám lepšie kariérne možnosti, ale aj po voľbách a podobne, chcem ísť radšej preč a Praha sa mi vždy páčila, hoc žiť tam je iné asi len ako výlety) Prípadne ak ste tu aj nejaké mamičky samé s dieťaþom tam, budem rada za skúsenosti a kontakt. Ďakujem vám veľmi pekne všetkým 😊

amelia89
25. jan 2024

Nepises v akom obore pracujes. Osobne by som sem asi sama s dietatom len tak nešla. Na rozne druhy prilezitosti je to mesto urcite lepsie, ale to asi nenahradi rodinu a priatelov. Ist byvat na okraj Prahy a kazdy den dochadzat,byt v kolonach/v bude mi pride naročné.
Urcite je Praha v mnohych ohladoch (zdravotnictvo,skolstvo,kultura) na tom lepsie ako napr spominana Bratislava ale zaroven treba dodat- extremne ceny najmov, hypotek,vysoka inflacia, drahe potraviny,atď. Co sa tyka toho trvaleho pobytu- spadova skola vezme dieta/cudzinca aj na zaklade prechodneho pobytu.

alexnina777
25. jan 2024

@sandralo Ja sa iba z praktického hladiska opytam, chces svoje dieta nechat v prostredí v slovenskom jazyku dokončit chodenie do školky a dať ho do 1. triedy s českým jazykom ktorým? chápem že sa nad tým iba zamýšlaš, a nemyslím to v zlom, ale mne sa to nezdá byť v poriadku. Keby tu chodilo napr. do anglickej školky a tam by plynule pokračovalo do anglicky hovoriacej školy, tomu by som rozumela. Aj ked chápem že deti sa rýchlo učia nové jazyky.

amelia89
25. jan 2024

@alexnina777 no veru to je good point. My sme multijazykova domacnost- ja slovenka,muz spaniel a syn ma cestinu zatial iba v skolke a teda este nou rozprava uplne minimalne a som si ista ze sa napr kvoli ř logopedii nevyhneme ale aspon to bude mat roky napočuvane tu cestinu. Nie je to take jednoduche ako sa zda pre dieta deti lebo napr Ako robí ťava je pre nich absolutne nezrozumitelna veta (jak dělá velbloud) a pod… ked synovi na zaciatku hovorili: podej mi bačkurky, židlička atd tak kukal ze co? .. 😂

sandralo
autor
25. jan 2024

@alexnina777 Ahoj, no ak by som išla lo dokončení škôlky do Prahy, asi by mi ani iné neostávalo, len aby sa začalo učiť po česky. To isté aj leby sme tu už nastúpili do základky a v druhom ročníku by som išla tam, asi by sme skrátka museli prejsť na češtinu. Alebo máš iné skúsenosti? Rada sa poučím. Určite chcem ísť do Prahy, len si musím ešte finančne veci doriešiť tu a aj prácu, tak len preto ešte teraz zostávam.Ďakujem pekne.

alexnina777
25. jan 2024

@amelia89 asi tak ako píšeš. Ja viem o tom že napr. České deti po slovensky vobec nerozumejú, slovenské deti niektoré áno, pretože pozerajú v čestine dabované rozprávky a napr. netflix , v kažfom prípade toto by som premyslela.. a ako píšeš , odísť ako slobodná mamička sama do Prahy bez podpory rodiny, minimáne k chorému dieťaťu a pod si vobec neviem ani predstaviť, nehovoriac utiahnuť to tam sama finančne.

sandralo
autor
25. jan 2024

@amelia89 Som v štátnej službe a určite v Prahe nebudem mať určite také možnosti ako tu, sme voac menej viac sami aj tu, hoc áno, v Prahe nebudeme mať nikoho. Ale aj keď viem, že kariérne si v Prahe pohorším, súčasne viem, že to prostredie sa mi vždy pozdávalo viac a príde mi, že by dieťa malo do budúcna aj väčšie možnosti a lepší život, ako tu. A nechcem tam ísť hľadať prácu a všetko po 50.tke a podobne. Len chápem, že je to ťažšie aj pre aktuálnu situáciu a dostupnosť bývania... Čiže odporúčate priamo bývanie v Prahe než v dedinke pri nej?

januska12323
25. jan 2024

Musí to byť Praha? Na začiatok by som šla do menšieho mesta s lacnejším nájmom a možnosťou práce. Keď sa naučíš česky alebo zoženieš lepšiu prácu až potom by som šla tam.

alexnina777
25. jan 2024

@sandralo a teraz bývate v Bratislave?

sandralo
autor
25. jan 2024

@alexnina777 Ďakujem. Áno, preto som písala, že minimálne do.konca škôlky by som ostala tu a skúsiť až od školy. Rozumiem, že to bude náročné, preto som sa aj pýtala navašu spokojnosť, čo ste tam či už samé s deťmi alebo v normálnom vzťahu.. Len ako to.hodnotíte, či ste tam spokojní a odporúčate život tam? Vďaka.

sandralo
autor
25. jan 2024
diewcatqoo
25. jan 2024

Deti s prechodom do cestiny nemaju taky problem ako dospeli. Moj syn sa sice narodil v CR a zije tu odmala, ale doma hovorime iba slovensky. A nemal problem s cestinou ani v skolke, ani v skole.
Z okolia poznam viacero ukrajinskych deti, ktore sem prisli kvoli vojne a nastupili hned do prveho rocnika a v priebehu pol roka naskocili na cestinu uplne. Viem, ze starsi ziaci mavaju po skole este nejake doucovanie, ale prvaci nemaju (aspon teda u nas nie) a sice zaciatky boli pre nich asi tazsie, ale na tu cestinu naskocili naozaj rychlo.
@sandralo ak vies uz teraz, ze chces ist do Ceska, pustaj dietatu rozpravky v cestine, aby si ten jazyk osvojilo a myslim, ze nebude mat problem. Max. mozno pojdete na logopediu kvoli ř, ale ř nezvlada ani kopa ceskych deti.

diewcatqoo
25. jan 2024

Inak, Praha na vylet na par dni v roku je nieco uplne ine ako zit tam kazdodenny zivot 🙂

sandralo
autor
25. jan 2024

@januska12323 V Prahe som pred rokmi kedysi bola pravidelne ešte ako študent, a páčilo sa mi to prostredie, preto by som rada tam. A inak, prosím hovoríte už normálne česky, keď tam žijete alebo hovoríte po slovensky? Vďaka.

sandralo
autor
25. jan 2024

@diewcatqoo To je jasné. Preto sa pýtam na život.

amelia89
25. jan 2024

@sandralo kazdeho koho poznam v Prahe vzdy povie ze je 100x lepsie byvat priamo v Prahe (na metre) ako mimo nej- lebo to su proste odtrhnuta od toho mesta- ano ides tam do prace/do skoly a na kruzky ale cez vikend tam budes chciet zase ist tu trasu ktoru musite absolvovat kazdy den cez tyzden. Kamosov tiez bude mat daleko a do spadovej skoly ho zas vezmu len tam na dedine (v Prahe je extremne tazke sa dostat mimo spadovu skolu len tak). Takze ano,moja volba by bola zit v meste (alebo aspon na okraji na metre). Ono je to v Prahe take ze tam kde byvas tam robis 80% veci - napr my sme praha 3 a byvame tu,chodia tu deti do skolok, mame tu doktora, parky, obchody - malokedy idem do centra lebo nemam prečo- dochadzame len za pracou

luccija
25. jan 2024

@sandralo @kittycat22 tu máš Prazacku🙂
Ja by som sa jazyka neobávala, ale financií či všetko uplatis nájom a všetko Praha vraj dosť zdražela a kittycat22 hovorila o veľkých problémoch s trvalým pobytom miestami v škole a pod....

sandralo
autor
25. jan 2024

@amelia89 Ďakujem pekne za odporúčanie. To okolie Prahy a dostupnosť nepoznám, ale máte zrejme pravdu, to cestovanie mimo by asi bolo v mnohom zložitejšie na dennej báze. 🙂 Ja som mala skúsenosť s Prahou 4, Modřany a okolie, kde je aj príroda. Len dostupnosť vysnívaného bývania a reálnych možností je už iná vec 🙂 Uvidíme teda. Vďaka.

sandralo
autor
25. jan 2024

@luccija Ďakujem pekne za pražačku 🙂 To bývanie mi príde alo najproblematickejšie, ale tak uvidíme časom teda, čo sa zadarí. Vďaka.

sandralo
autor
25. jan 2024

@diewcatqoo Ďakujem veľmi pekne, aj za povzbudenie. Áno viem iste, že chcem ísť tam, len ešte počkám na dokončenie škôlky. V češtine pozeráme veci, tak verím, že jazyk potom nebude problém. Skôr som sa bála, či by nemali v českej škole potom prijať dieťa so slovenským jazykom, niekedy sú decká rôzne. Ale to je asi všade a chce tiež čas, plus áno, teraz je to rozšírené aj o ukrajinské detičky... Ak by mi napadla ešte nejaká otázka k Prahe a životu tam, môžem sa prípadne ozvať ešte potom, ak by nevadilo? Ďakujem 🙂

diewcatqoo
25. jan 2024

@sandralo podla mna tvoje dieta velmi rychlo pochopi, ze slovencina v skole nie je cesta a automaticky prejde do cestiny. Mozno obcas sa mu na zaciatku stane, ze mu nenapadne nejake slovo, ale nemyslim si, ze by ho mali ostatne decka vyclenovat len kvoli tomu - aj ked, deti su rozne.
Co sa tyka nejakeho blizsieho zivota s dietatom v Prahe, tak ja ti asi neporadim.. s dietatom zijeme inde, nie v Prahe.

janinah
25. jan 2024

Pozri aj Brno.

sandralo
autor
25. jan 2024

@diewcatqoo Ďakujem ta či tak, pomohlo mi to. Aj len ľudsky. A myslím tiež, že ten jazyk zvládne/me. A teda prosím Vás keď ste začali žiť tam, prešli ste na hovorovú češtinu?

rosavia
25. jan 2024

@sandralo
Uz sice nie sme jedna republika uz dost dlhy cas, ale ja by som sa tej cestiny zase az tak nebala. Oba jazyky su si velmi podobne, a male dieta na to nabehne rychlo.
Boli sme cez leto v Cechach a nemala som ani raz problem, ze by mi niekto, ci uz mlasi, alebo starsi nerozumel. Taktiez kopec Slovakov tam robi. Hovoria po slovensky, niekedy po cesky, nikto s tym nemal problem.

amelia89
25. jan 2024

@sandralo ja cesky nehovorim,len slova ktore su proste jednoduchsie povedat cesky aby sme sa rychlejsie pochopili. Prisposobujem sa ale zase moja cestina nie je dobra,bolo by to pocut a pride mi to zbytocne ale nepoviem dovidenia ale nashledanou a pod.

kittykat22
25. jan 2024

@sandralo som v Prahe a nedokazem si predstavit, ako sa tu nastahujes s dietatom do skoly. Na skolu potrebujes trvaly pobyt a ten dostanes po odpracovani po 3 rokoch, s procesovanych a vsetkym okolo su to 4 roky. Bez trvaleho pobytu ti dieta do skoly nevezmu. Nie je miesto. https://www.idnes.cz/praha/zpravy/serial-skoly-...
Cesky sa ucit nemusis - netreba. Ale do statnej spravy nemozes, nemas obcianstvo a platy su tabukove, nizke. Na dobre platene pozicie by si mala vediet plynule po anglicky. Najmy su sialene, poplatky su sialene. Dieta skolu od 1 rocnika ale v pohode zvladne. Mala by si ju naucit ale dopredu ř. Predpokladam ze v skolke maju rovnake osnovy ako u nas. Jazyk by sa naucila. Problem vidim kde ju dat do skoly = pretoze fakt miesto nie je a zo spadovych deti sa tu losuje, pretoze spadove deti sa tam s trvalym pobytom nedostanu, ty nemas dobru pracovnu historiu takze na dobre platene miesto asi moc nezostane priestor. A mesacne naklady s dietatom v najme sa tu pohybuju okolo 40 000 mesacne cisteho. A to budes zit z ruky do huby.

diewcatqoo
25. jan 2024

@sandralo my sme v CR uz vyse 10 rokov a vacsinou stale hovorime po slovensky. Po cesky len s detmi (nie nasimi), lebo tie slovencine nerozumeju a s dospelakmi len obcas, ak vidim, ze sa nechytaju. Ale este nikdy sa mi nestalo, ze by niekto vobec nerozumel. Skor ide len o nejake slovicka, ktore sa povedia v cestine inak ako v slovencine a napr. mesiace, to hovorim automaticky cesky, aj zdravim sa automaticky cesky.
Neboj, co sa tyka cestiny, dieta nebude mat ziaden problem. Uvidis, ze za mesiac, max. dva bude mluvit 🙂

kittykat22
25. jan 2024

@diewcatqoo ale ako dostane dieta do tej skoly bez trvaleho pobytu?

amelia89
25. jan 2024

@kittykat22 inak toto ma zaujma lebo my mame trvaly pobyt a už do skolky to od nas vyslovene chceli- ale ked to pisem v nejakej skupine tak vsetci do mna hucia ze to nie je treba a staci prechodny pobyt (podla zakona). Na co ja hovorim ze ok ale ze do nasej skolky by nas napr nevzali a na to pisu ze oni s tym problem nikdy nemali 🤷🏽‍♀️. Je pravda ze som to riesili len pri skolke a nie skole … ako my ten trvaly mame takze je mi to jedno ale vzdy ma zaskoci ked ludia tvrdia ze to nie je potreba.

diewcatqoo
25. jan 2024

@kittykat22 odpovedala som primarne na to, ci dieta bude mat problem v skole s cestinou - nebude. Co sa tyka prijatia do skoly, tak dieta vezmu do skoly aj na zaklade potvrdenia o prechodnom pobyte. Ale v Prahe to bude o drzku. Niekde ho vezmu urcite, len sa moze stat, ze budu dochadzat kazde rano aj hodinu :-/

kittykat22
25. jan 2024

@amelia89 ano nemusis. ale potom si na chvoste za detmi ktore maju trvaly pobyt, vratane tych rodicov, ktore prehlasili svoje dieta na adresu babky, tetky aby dostali svoje dieta tam kam chcu. U nas to bolo tak, ze sme v centre a nasa skola oznamila, ze pretoze sa prihlasilo 6x viac deti ako beru, tak ich budu losovat. Ja som 2 mesiace nespala, ci mi vezmu dieta. A ejha, teraz zistim, ze 60 percent spoluziakov od syna NIE JE SPADOVYYYYCH. Mali prehlasene pobyty 🤯🤯🤯