Kalorické tabuľky - nižší príjem

anchela2929
11. jan 2022

Od dnes používam kalorické tabuľky, Po pôrode mám diastazu takže nechcem niečo cvičiť čo mi bude škodiť na diastazu tak sa snažím mať hlavne pohyb a hlavne sa sústrediť na stravu. Chcem ale začať dychové cvičenia...V tej appke mi vyšlo že by som mala prijať cez 1200 kalórií. Dnes za celý deň (už som si tam nahodila aj večeru) mám do 800 kalórií. Čo sa stane ak budem jesť o cca 400 kalórií menej? Budem normálne chudnúť? Alebo sa mi spomaly metabolizmus? Ide o to že mne toto stačí už viac hladná niesom a prieči sa mi jesť nasilu keď nechcem.
Ináč môžte mi dať typ ako si zrýchlim metabolizmus.
Ďakujem.

adka176
11. jan 2022

Myslím si že to nebude dobré... máš to nastavené na svoju váhu a aktivity....malo by to byť naplnené na 100%
Aspoň ja to tak robím, že všetky zložky potravy sa snažím počas dňa dostať na 100%a už vidím aj prvé výsledky.... niekedy je to ťažké si to nastaviť ale robím si to deň dopredu, čo asi zjem a podľa toho nastavujem množstvo jedla.... doslova to vážim, aby mi to vyšlo...

veronikaszabova
11. jan 2022

@anchela2929 na milion percent mas zle nastavene tabulky - malo kcal na den. Chudnut nebudes - ides pod bazal, telo si zacne ukladat tuk.

veronikaszabova
11. jan 2022

@anchela2929 bielkoviny maju byt minimalne 1.5g na kilogram hmotnosti - napriklad. Plus denny prijem je cely zly....
Nastav si tabulky podla Jozef Toth kalkulacky ( najdes na nete). Zohladni sa ti tam aktivita, proporcia tela... Makronutrienty si potom prepis do KT a tiez v nich vypni aktivitu a tiez travenie.

anchela2929
autor
11. jan 2022

@veronikaszabova teraz som dala málo aktivít, a vyšlo že by som mala prijať cez 1700 veď to k strašne veľa pre mňa. Pred tým som určite toľko kalórií nezjedla a aj tak som pribrala. Nechápem tomu. Koľko by som teda mala prijať. Vážim 73 kg a meriam 162 CM mám 21 rokov už fakt si neviem stým rady.

veronikaszabova
11. jan 2022

@anchela2929 ""Pred tým som určite toľko kalórií nezjedla a aj tak som pribrala. ""

V tom je ten problem - ked jes malo, telo si zacne ukladat.

Nastuduj si nieco o tom na nete. Budes prekvapena.

veronikaszabova
11. jan 2022

@anchela2929 ja mam 155cm, 48kg. A na den mam cca 1500kcal. Bazal mam 1150kcal.

veronikaszabova
11. jan 2022

@anchela2929 a vypni si tie aktivity v apke

masinka
11. jan 2022

@anchela2929 len tak orientacne si skus nahodit veci co si predtym papala - ja som tiez mala pocit ze som nic nejedla, ale ono sa to nezda, jedna osladena kavicka, kusok cokoladky, horalka, na obed pecena jaternica s klobaskou a chlebikom a bum 3ooo kalorii...

anchela2929
autor
11. jan 2022

@masinka dala som čo by som zjedla normálne je tam Kofola jogurt horalka a pozri ešte lepšie to je zaplnené

veronikaszabova
11. jan 2022

@anchela2929 hlavne musis dodrziavat bielkoviny - tie maj stale minimalne v zelenom.

janai1
11. jan 2022

@anchela2929 hm a čo sa stalo s tým ze tolko určite nezjes? 😅

Treba ale hlavne dbať na to co ješ... Kofola a horáka telu veľa nedá

majamat
11. jan 2022

@anchela2929 veru, hlavne bielkoviny, z tych sa nepribera, tie su potrebne ako stavebna zlozka, ak prevazbnu vacsinu tvojich kalorii tvoria sacharidy a tuky, tak sa ti na 100% toho dost uklada.

inak ja som zacala na 95kg pri vyske 164kcal. tuky som mala nadstavene na 60g, sacharidy asi na 180g a bielkoviny na 100g. tesa mozu byt male odlisnosti. a chudla som. 1600kcal nie je vela a da sa pri tom chudnut. ak si priberala, su 2 moznosti, pripadne kombinacia oboch. ako som pisala, prevladali sacharidy a tuky,a lebo si musela jest viac kalorii.

masinka
11. jan 2022

@anchela2929 no vidis, dosiahnut ten prijem nie je az taky problem 😀. Teraz uz len upravit makra nech sedia - kofola a horalka su samy tuk a cukor. Namiesto kofoly si sprav nejaky dobry cajik, namiesto horalky ovsenu kasu s ovocim, namiesto sladkeho jogurtu skyr ochuteny ovocim, na obed kuracie masko alebo rybku, k tomu zemiaky a dusenu zeleninku alebo salat a uvidis ako sa budu vsetku kolecka krasne zelenat.

livuska124
11. jan 2022

Teraz to máš nastavené dobre, tých 1700 kcal. Neboj sa jedla, ale dôležité je aj to, čo ješ. Pozor na tie bielkoviny, snaž sa ich naplniť. Kofolu úplne vylúčiť, to sú prázdne kalórie. Sladké si môžeš dopriať, napr. nejakú kašu s ovocím a čokoládou (kúskom, 70%). Ono, chudla by si aj "na kofole a horalkach" ak by si bola v deficite, ale živiny budú telu chýbať, budeš celá mľandravá, neforemná, unavená,...

majamat
12. jan 2022

mne uz sibe, napisala som, ze mam vysku 164kcal 😀 😀 😀

majamat
12. jan 2022

este som chcela napisat, ja som na diete s prestavkami 2r. zacala som od januara 2020. najskor bez kalorickych tabuliek a schudla som, ale mala som dost vleku nadvahu, cize je z coho chudnut. na sviatky, to sa neudrzim, tak tam mi sli 3-4kg hore. v 2021 som sa nevedela rozbehnut a tak som sa rozbehla az niekedy v aprili. najskor bez kal. tabuliek a potom neskor s tabulkami ( asi od maja, ci juna ).
a musim povedat, ze s tabulkami je to lepsie. na zaciatku, kym bola moja motivacia vacsia, som jedla malo a mala som niekedy prijem len neico cez 1000kcala vtedy som si teda stravu doplnila aj nejakymi sladkostami,a le nie hocijakymi. skor niektore tie zdravsie verzie - vacsinou ovocna koza, priapdne neico orechove a pod. no stalo sa, ze som mala v obchode zdrazu chut na ladove gastany. bolo to nezvycajne, elbo horku coko nemusim. tak som si cih kupila, ale zjedla som 1-2 kocky ( neviem kolko ich tam presne je,a le nezjedla som celu), niekedy som si dopriala nanuk, aj anpriek tomu, ze je to sladke, ma to stale menej kalorii,a ko take kekse a cokolada. noi vsetko som regulovala pomocou tabuliek a jedlo som pridavala aj podla toho, ktore makronutrienty mi v strave chybali. cize ak chybali ielkviny, doplnila som nejake bielkoviny, ak som mal nizky prijem sacharidov, tak som si dovolila sladke s obsahom sacharidov,a le s nizsm obsahom tukov. a slo to, hmotnost isla dole.

po polroku sa mi stava, ez uz dietu neviem drzat tak intenzivne, zacinam viac jest, trochu si to vycitam,a le uz som vselico zistila. napr, aj to, ze pokial mam zivotny styl taky, ze sa hybem a ani nemusim nijak extra cvicit, len bezny pohyb, upratovani, idem pobehat obchody, yvstupim o zastavku skor - ked mam volno, ked chodim do prace, chodim peso a teda aj pracujem,c o je tiez aktivita, tak aj pri rpijme kalorii do 200kcal stale chudnem,a le uz velmi pomaly. samozrejme sa mi aa teda teraz cez sviatky som opat pribralaj znizil bazalny metabolizmus, co je v urcitom zmysle nevyhoda.

tento rok na sviatky som oapt pribrala. po 2r redukovani hmotnosti som sa akosi rozbehla, mam +4kg. no chystam sa pokracovat tento rok. snad to pojde.

mondolina
12. jan 2022

@veronikaszabova
prečo je potrebné vypnúť aktivity? keď na cvičení spálim 500 kcal nemám to tam nahodiť? ďakujem

majamat
12. jan 2022

@mondolina nejfde o to, ze nemas nahodit aktivity, ale ked ich budes mat zapnute, tak sa ti podla aktivity bude stale zvysovat to, kolko mas zjest kalorii, bielkovin, tukov a sacharidov. a teda ked sa hybes a nahadzujes aktivitu a stale sa ti to dviha, tak by si musela toho zjest neskutocne vela,aby si to vobec splnila.
to ej porla mna vhodne skor pre tych,c o chcu naberat hmotnost a svalstvo

mondolina
12. jan 2022

@majamat
lebo ja si na konci dňa nahodím aktivity a ukáže mi potom mínusovú hodnotu.

veronikaszabova
12. jan 2022

@mondolina ak uz mas vo vypocte kcal na den zohladnenu aktivitu, tak nemozes zasa nahadzovat aktivitu.

ckocka
12. jan 2022

@anchela2929 metabolizmus nahodíš tým že budeš kvalitne jesť a hýbať sa. Čím viac svalov, tým lepšie spaľovanie.

majamat
12. jan 2022

@mondolina minusove hodnoty coho?

majamat
12. jan 2022

@mondolina ja som mala priblizne 100g bielkovin, 60g tukov a okolo 180g sacharidov. toto dokopy vychadza 1660kcal. toto som mala aplikacii. no ked som si nahodila aktivity, tak sa mi tieto hodnoty zdvihli vyssie, napr bielkoviny na 170g, tuky na 80g a sacharidy an 250g ( to teraz len tak trieskam cisla ). aplikacia proste zohladnuje aktivitu a aj to, ze rpi aktivite sa viac spaluje a preto tieto hodnoty sama dviha hore. no ak chce clovek chudnut, tak si nemoze aktivitou dvihat sacharidy a tuky, lebo rpave o to ide,a by ich zjedol o neico menej,a ko spotreboval. preto je dobre tu aktivitu vypnutl, to nie e doslova vypnuta aktivita, ale je to nadstavenie, tkore zabrani zdvihnutiu tychto hodnot. zostanu nemenne, aktivity, co urobis sa daju nahadzovat stale.

adka176
12. jan 2022

@mondolina ja si ich tam nahadzujem ...ak cvičím nahodím si koľko som spálila a prípadne ak mi klesnú bielkoviny tak ich doplním znova na 100% a nezvyšuje sa mi množstvo jedla čo mám ešte zjesť priamoumerne.ako to tu ktosi písal.....ale jasné, že ak cvičíš tak potrebuješ potom aj zjesť ...

mondolina
12. jan 2022

@majamat
a ako zistím či tam mám už predvolené aktivity? 🤷 ja si už nepamätám...lebo v nastaveniach v pravidelných aktivitách nemám nič

adka176
12. jan 2022

@majamat si si istá? Ak aktivita zohľadňuje cvičenie a upravuje množstvo prijatých napr.bielkovin tak nevidím dôvod vypínať alebo nezapísovat aktivitu.... veď sú to predsa kalorické tabuľky a slúžia na úpravu stravy pre chudnutie..... preto sa pýtam či si si istá s tým čo tu píšeš....
Ak budeš mať nižší príjem ako máš mať a pritom cvičíš a máš aktivity tak potom je to blbosť vôbec si to zapisovať bez aktivít lebo zase si telo zvyká na znížený metabolizmus ukladaním látok do zásoby.... mýlim sa?

mondolina
12. jan 2022

@majamat
pošlem ti do ip správu, ďakujem.

veronikaszabova
12. jan 2022

@adka176 ak si niekto nastavi KT napr. podla inej kalkulacky ( napr. Jozef Toth), ktora zohladnuje pomer tukov a aj aktivitu, tak je hlupost tu aktivitu opat nahadzovat do KT.

Ja mam napriklad 1500/1600kcal na den pri udrziavacke - zohladnena aktivita (beh 10km 6x tyzdenne), nakolko bazal mam tusim 1180kcal.

adka176
12. jan 2022

Tak toto neviem čo znamená... nastaviť si KT podľa Jozefa Totha...budem musieť poštudovať....

majamat
12. jan 2022

@adka176 dokazes zjest 300g bielkovin, 200g tukov a 400-500g sacharidov?
takto sa to moze napr, navysit pri aktivite. ja mam problem urobit 100g za den. navyse vacsina potravin, co bielkoviny obsahuju, obsahuju aj tuky, dokonca velmi podobne hodnoty. 300g bielkovin je 1200kcal 200g tukov je 1800kcal a 400g sacharidov je 1600kcal. co teda robi dokopy 4600kcal. zakonite musia teda stupat aj kcal, ak stupaju tieto hodnoty. a teda pri prijme 4600kcal sa moc schudnut neda. ved aktivitu robime, aby sme si zvysili vydaj a prijem musi ybt nizsi ako vydaj, preto sa nemoze zvysovat zvysovanim aktivity.