Nedarí sa mi schudnúť

7. nov 2022

Ženy prosím poraďte, už som zúfalá.
Absolútne sa mi nedarí schudnúť, pri výške 164cm mám 68kg, keď sa pozriem do zrkadla je mi do plaču.
Kalorické tabuľky mám stiahnuté, zapisujem všetko do posledného zrnka.
Vyradila som pečivo, sladké, tučné mastné jedlá.
Sladené nápoje nepijem, nejem sladkosti. Pijem iba čistú vodu a kávu, aj tu som už od dnes začala piť bez cukru čo som nešťastná z toho. Kalorické tabuľky mi každý deň ukazujú deficit. Každý deň mám prechádzku s kočíkom svižnejším tempom cca 1.5h-3h ako kedy. Nie iba po rovine ale často aj do strmých kopcov. Cvičiť žiaľ inak nestíham, mám veľmi náročné bábätko ktoré takmer nespava a k tomu prvaka. Čo robím zle? Čo mám ešte robiť aby som schudla? 🥺 Budem vďačná za akýkoľvek tip 🙏 chcela by som schudnúť aspoň 8kg.

zmrzlinka2021
7. nov 2022

Prečo si vyradila celozrnné pečivo?

andrea_82
7. nov 2022

ješ pravidelne? Lebo podľa toho, čo píšeš, je tvoje telo v strese (náročné bábätko, prvák), tak sa radšej snaží zásobiť, pripraviť na horšie časy.

banalu
7. nov 2022

Na kolko kcal mas nastavene KT, ako dlho sa uz starvujes inak? Jedine co naozaj funguje je mensi prijem ako vydaj. Ale aj ked jes malo, tak to moze narobit sarapatu.

pralinka25
7. nov 2022

deficit nie je dobry. aj to ze jes malo moze byt problem paradoxne. treba jest pravidelne naozaj nevynechat ziadne jedlo aj ked by malo byt male. a jest dostatocne.
otazka je aj kolko mas rokov a ci nemas problem s nejakymi hormonmi napr stitna zlaza a tak.

zuzuliennka1
7. nov 2022

mas tie tabulky nastavene spravne?

autor
7. nov 2022

Kalorické tabuľky mi vyrátali 4500kj na deň. Snažím sa stravovať čo najpravidelnejšie, ale pri bábätku ktoré spí minimum to samozrejme až tak nejde.
Milujem zeleninu, takže jem veľa tej. Celozrnné pečivo mi vôbec nechuti, biele som vyradila lebo vždy každý povie "vyraď pečivo", tak som to skúsila.
Som mlada, mám len 26 rokov, štítna žľaza a aj ostatné veci by mali byť v poriadku (naposledy som všetky vyšetrenia absolvovala pred cca rokom, preto hovorím mali by byť).
Vôbec tomu nerozumiem prečo ani za svet neviem schudnut, nešťastná som z toho 🙈
Snažím sa už štvrtý mesiac, prakticky hneď ako som dokojila som sa začala snažiť a zatiaľ sa mi kg len nabaluju. Po pôrode som schudla za 7 týždňov na 64kg a ako som prestala kojiť tak za 4 mesiace mam 68 🙈

missviolet
7. nov 2022

ja som zacala chudnut az ked som do seba denne naliala 3 litre vody...

ckocka
7. nov 2022

To ti kto vypočítal, ak si ťa hodím do kalkulačky a zadám minimálny pohyb tak na chudnutie ti vychádza asi 5800 kJ (1400kcal). 4500kJ je hladovka. A ak by si skutočne jedla iba tolko tak budeš chudnúť. Si si istá že s tými KT zachádzaš správne?

tanyan
7. nov 2022

Ak dlhodobo výrazne podkročuješ minimum, tak sa ti schudnúť nepodarí, lebo telo je v kríze a robí si zásoby.

ckocka
7. nov 2022

@tanyan A ako si tie zásoby robí ak dostáva dlhodobo menej ako je bazál?

autor
7. nov 2022

@ckocka vypočítali mi to kalorické tabuľky takto .

yoxinka
7. nov 2022

Poď do skupiny Cesta k mojej premene. Je tam PRESNÝ návod, ako nastaviť kalorické tabuľky. Hneď prvá vec je podprobný rozpis. Mne sa zdá, že to máš nastavené blbo 🤷‍♀️. Mne pri váhe 69kg a výške 168cm vyrátali príjem 1700cal. Tvojich 4500kj je okolo 1000cal. To je hrozne málo pri tvojej váhe.

avanka
7. nov 2022

@ckocka
@tanyan toto by aj mňa zaujímalo.mam 176 cm, 61,5-62 kg, bazalny metabolizmus vyrátaný Garmin 1628 kcal, denne na bicykli spalim cca 230 kcal, robím rýchlu chôdzu denne cca 9 km, to je okolo 500 kcal .
Denne som v kalorickom deficite, jem 3 x denne, prevažne zeleninové veci. Nepriberam,ale ani nechudnem. V piatok som stála na metabolickej váhe, mám 16,5%tuku, 50kg svalovej hmoty, viscelarny tuk 1,5.
Čo sa deje, ak nejem toľko koľko by som mala? Ja viac proste nedám

yoxinka
7. nov 2022

@avanka
Odveci, ale ty pri tej výške, váhe a pri všetkom tom športe, čo robíš, musíš vyzerať skvelo!

autor
7. nov 2022

@yoxinka ďakujem

autor
7. nov 2022

@yoxinka neviem ju dohladat, môžeš mi sem prosím hodiť link?

ckocka
7. nov 2022

Tie aktivity sú aké? Pre porovnanie - beh rýchlosťou 8km/h, trvanie aktivity 1 hodina - je pri tvojej váhe asi 580 kcal.
Ak si v základnom nastavení uviedla napr. stredne aktívny, potom každý deň zadávaš iba to čo už je pohybová aktivita navyše.

tenerifka
7. nov 2022

co zjes za cely deñ? Mas dostatok bielkovin? Lebo 1400 kcal len zo zeleniny je brutal

tenerifka
7. nov 2022

co mam ja nastudovane, tak na zdrave fungovanie organizmu treba cca 1,5g bielkovin na 1kg vahy, je to velmi tazko dosiahnutelne, ak je clovek vegetarian, 3 vajicka denne + sosovica+nejaky syr....a stale nie som ani na 50%

simca06022011
7. nov 2022

no mne suseda hned povedala, ze nastavit na bazicky metabolizmus a vyhodit vsetky aktivity (chudne s tym dost uspesne, lebo jej chybalo fakt 5-10kg do dokonalosti:D a to fakt vela sportovala a nesli jej tie kila dole) . Vyratalo mi to cca 1400-1600kcal (nepamatam presne), cize podla mna tvoje cislo je velmi malo. Ale teda ja nejdem podla nich. Nie som odbornik, napisem jedine co mne funguje: Mne odporucila lekarka v nemocnici v lete co najviac veci zamenit za ryzu, vyradila som sladke, - schudla som ale z velkej hmotnosti 10kg za 1,5mesiaca, a dost, zasekla som sa na jendom cisle ani hore ani dole, k tomu ja cvicim klasicke zostavy na chrbat a k tom eliptikal v pohode dam hodinu cca 7kg striedavu zataz, a vychadzky so psom denno denen po lese... a teraz som musela pridat vlakninu, normalne v prasku, lebo proste mne nejak netravilo... a cuduj sa svete, vaha mi ide dole co tyzden to cca 1,5kg... bez extremov, nevyradila som uplne nic -okrem sladkosti, obmedzila som porcie. Ty potrebujes vsetky zlozky potravy a nie len zeleninu. Zelenina je vykrmna hmota na taniery, proste zaklad si das bielkoviny/tuky/cukry a supnes polovicu taniera zeleniny a jes... Fakt je ze ja jedavam 2x denne a vecer si dam napr. len jogurt. Co je uplne mimo vsetky rady, ale jedine co na mna funguje. Pred 15r moj chlap velmi velmi chcel ze musiiiim jest xkrat denne, a jediny efekt to malo, ze som pribrala hned a naraz. PRoste ja na to neusale jedenie nie som stavana, po porode ma z chrumkania kadecoho pomedzi tieto jedla akurat tak zduje :D

tanyan
7. nov 2022

@avanka Čo konkrétne by si chcela schudnúť, keď máš 50 kg svalov a 11 kg ostatné? Veď v tele musíš mať aj iné veci ako svaly (kosti, šľachy, tekutiny...). Problém nie je u teba tuk, ktorý treba zredukovať. Ak si nespokojná s výzorom, tak treba tvarovať...
@ckocka Výsledkom je nedostatok energie, pretože telo nemá dosť na základné funkcie - je v šetriacom režime a berie energiu zo svalov namiesto spaľovania tukov.

ckocka
7. nov 2022

@tanyan Ak by aj tú energiu zo svalo bralo, tak sa to tiež musí prejaviť úbytkom hmotnosti.

simca06022011
7. nov 2022

@tanyan no neviem ci skor neznizi metabolizmus, cize klesne ten bazicky, ak je clovek "podvyziveny" a nema z coho v podstate brat energiu, telo spomali (cize aj to moze byt ze berie energiu "svalom"). A preto diety typu drasticky znizim prijem a dlhodobo, nefunguju a metabolizmus potom nastartovat, aby clovek nepribral aj z vody je tazke, pride jojo efekt. Ak sa znizi prijem drasticky a nedostane telo vyzivne latky ktore potrebuje, tak potom uz su tam ine komplikacie.

@ckocka ak by to bolo dlhodobe a naozaj by to bolo spravne vyratane, podla mna by sa to aj prejavilo ubytkom svalov... a hmotnosti.

avanka
7. nov 2022

@tanyan tak ja mám problém,že som schudla 30 kg a asi mám iné videnie a vnímanie samej seba,ako ostatní. Ale áno, v podstate som spokojná, už by to chcelo len spevniť.
Len ma zaujímalo, že čo sa deje, ak nenaplnam kalorické tabuľky( tie som si nainštalovala len zo srandy, ale keď niektoré dni pri veľa aktivitách denne prijmem len kcal , ktoré vydám športom a v podstate tým pádom neprijmeme vlastne,ako keby nič , ak mi rozumieš , tak sa nad tým zamýšľam )

tanyan
7. nov 2022

@avanka Ak sa to stane len občas, tak si to telo vykompenzuje. Ale ak to bude častejšie, tak ti začne ubúdať svalová hmota a telo si začne z prijatých kalórií vytvárať tuk namiesto premieňania na energiu potrebnú pre základné funkcie. Hrozí tam potom poškodenie niektorých orgánov - najskôr odchádzajú oslabené.
Ja mám problém v hlave - nie som "ochotná" schudnúť. Napriek všetkým informáciám je hlboko vo mne odmietanie jedla (pravidelnej stravy) na prvom mieste ako pozostatok nejakých vštepených predsudkov. Ak cez deň nejem (alebo len niečo drobné), tak potom mám migrénu, bolesti kĺbov (oslabené hypermobilitou), problémy s trávením (prekonaný silný helicobacter a viacero nerozumných diét v mladosti) a ešte aj váha mi po každom takomto dni ukazuje viac...

ckocka
7. nov 2022

@tanyan " Ale ak to bude častejšie, tak ti začne ubúdať svalová hmota a telo si začne z prijatých kalórií vytvárať tuk namiesto premieňania na energiu potrebnú pre základné funkcie."
Netrep hlúposti. Fakt to slušnejšie napísať neviem.

tanyan
7. nov 2022

@ckocka Ďakujem za slušnosť. Snažila som sa písať zrozumiteľne a laicky... 😉
Tiež sa niekedy pobavím - napríklad nad tým, že telo sa zavodňuje (zadržiava vodu) pri nedostatočnom pitnom režime. Život je niekedy absurdný...

ckocka
7. nov 2022

@tanyan Možno u niekoho kto formuluje podobné myšlienky ako ty už k určitému útlmu základných funkcií došlo.