Dá sa trombus nahmatať?

jessinocka
13. máj 2014

Ahojte, po odbere krvi sa mi vo vnutri zily v laktovej jamke urobila malinka tvrda hrcka. Nie je to modrina, je to uz od odberu 2 tyzdne. Zilu som mala aj opuchnutu, to mi postupne prechadza a boli ma len minimalne. Je mozne, ze ta mala tvrda hrcka je trombus (krvna zrazenina)? Od lekara mam naordinovany len krem Heparoid. Dakujem za rady a skusenosti.

ushuaia
13. máj 2014

@ jessinocka ahoj ,,trombus,, sa urcite nahmatat neda, je to krvna zrazenina kt. putuje krvnym obehom, ked sa niekde usadi, ci lepsie povedane ak uzatvori tepnu ci zilu, prejavi sa to priznakmi, ako zmena farby koze, koncatina je studena az modra, atd...ale tym ta zatazovat nechcem , co popisujes mi pride ako zapal zily, tkz flebitida...tak ziadny strach...:o))) skus octanovu mast al ichtyolovu mast

jessinocka
autor
13. máj 2014

@ushuaia tak to si ma riadne ukludnila...ale trombus byva aj uchyteny na stene cievy pripadne sa moze odtrhnut a vtedy putuje. Ja som myslela ci toto nahodou nemoze byt ten na stene zily, lebo je to presne v tom mieste, kde mi pichla ihlu. Ale tak dufam, ze to bude ozaj len nieco ine 🙂

ushuaia
13. máj 2014

@jessinocka obycajne sa trombus neutrhne po vpichu ihly...,naozaj sa nemusis obavat...tromboza zil je ovplyvnena najma faktormi ako rodinna predispozicia, fajcenie, obezita atd...a mnohe ine...pekne si uzivaj tehu a zbytocne sa nestresuj a hl. nezabudni vela pit...:o)))

denduska
14. máj 2014

@jessinocka ahoj, pravdepodobne je to trombus a v povrchovej žile sa dá nahmatať, ale nerob si starosti, natieraj to tým heparoidom a ono sa to vstrebe. V tehotenstve je zvýšená zrážanlivosť krvi (prirodzená ochrana matky pred vykrvácaním pri pôrode), možno bola nedostatočná dezinfekcia miesta vpichu, možno mikroskopická čiastočka na konci ihly, čo spôsobilo zápal steny cievy a to následne vyvolalo zrážanie v tom mieste, aj preto sa to volá tromboflebitída (najčastejšie postihuje varixy na dolných končatinách).
Trombóza hlbokého žilového systému je niečo úplne iné (aj keď tiež často s tehotenstvom a šestonedelím spojené), ale to sa teba v tomto prípade netýka, vtedy sa môže ten trombus utrhnúť a stáva sa z neho tzv.embolus a môže spôsobiť embóliu (najčastejšie pľúcnu). Z povrchových žíl sa do hlbokých trombus nedostane, resp. môže, ale to sú raritné prípady.

pink_lady
14. máj 2014

@jessinocka keby to je trombus tak by ta dr urcite nenechal len s heparoidom 😉 to je skor nejaka podkozna vec - modrina po odbere krvi, stava sa to. Natieraj heparoidom, a vstrebe sa to.

25daniela
14. máj 2014

@jessinocka moze to byt zrazenina, mne sa spravila par dni po porode, ale iba v tom povrchovom systeme, na nohe v kolennej jamke. Raz mi nestihli nacas pichnut injekciu, co som brala uz pocas tehotenstva a kazali mi ich pichat aj po porode. Riesila som to v nemocnici, poslali ma tam na ultrazvuk, a povedali ze je to zrazenina, (bola to taka bolava hrcka a postupne prestala bolit, iba mi ostala hrcka), kazali natierat neakym kremom. Po prepusteni som bola na kontrole na hematologii a tam mi dr zdvojnasobila davku tych injekcii, myslim ze to bol fraxiparin a potom sa mi to postupne rozpustilo asi za mesiac. Ale ako uz niekto pisal, neviem ako jje to pri odbere, este sa mi to nestalo a to mam zily ako reseto.
Podla mna, ak nemas problem so zrazanlivostou, telo sa s tym vysporiada same.

marca12
9. sep 2018

Mne sa z nicoho nic spravila modrina,mohla prasknut zilka? A ked mizla modrina nahmatala som si tam tvrdu hrcku. Natieram octanovou mastou,ale hrcka nemizne. Je to na navstevu lekara alebo sa netreba obavat?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre