Hypotyreóza a tehotenstvo

kaporka
8. jan 2018

Ajojte mate niekto skusenosti so znizenou funkciou stitnej zlazy a tehotenstvom???

baliva18
8. jan 2018

Ahoj Kaporka. Po narodení prvej dcéry som začala mať problémy s priberanim, suchou pokožkou a celkovou únavou. Spočiatku som to pripisovala novej situácii, dojceniu a nedostatku spánku. Potom mi to ale nedalo a išla som na odbery, po ktorých ma ihneď poslali na endokrynologiu. A odvtedy sa liečim na zníženú činnosť štítnej žľazy. Dnes čakám už svoje tretie bábätko, beriem lieky. Chodím sicew častejšie na kontroly, ale ani počas druhého a zatiaľ ani v tomto tehotenstve nemám žiadne problémy. Dokonca si myslím, že my,ktoré sa takto liecime,sme "vďaka" našej chorobe viac pod dozorom lekára a ak by boli nejaké problémy, skôr sa dá zasiahnuť. Takže žiadne strachy a smelo do toho. Držím palce.

kaporka
autor
8. jan 2018

@baliva18 a s otehotnenim si nemala problemy?? Ja idem teraz prvy raz na endo. a s priatelom sa snazime o babatko a bojim sa toho.

baliva18
8. jan 2018

Nakoľko mi znížená činnosť štítnej žľazy naburala cyklus, pri plánovaní druhého babatka sme museli upraviť cyklus. Celkovo mám posunutu ovulaciu, až okolo 25 dňa. Brala som Duphaston asi dva mesiace a potom prišli dve čiarky. Toto posledné tehotenstvo je zatiaľ ukážkové, otehotnela som úplne bez problémov, snažili sme sa dva mesiace a teraz som už v 18. týždni. Ako dlho sa snažíte vy?

baliva18
8. jan 2018

Ak by sa Vám to aj hneď nedarilo, nebuď sklamaná. Mne to krásne vysvetlila moja endokrynologicka. Stitna žľaza ja nadradena všetkým ostatným orgánom, je ich kráľovnou. Ovplyvňuje všetko: srdce, dýchanie, vylučovanie, menstruaciu... A ak nefunguje správne, môže mať dopad na ostatné orgány. Uvidíš, čo ti povedia na endo., ak ti dajú lieky, poctivo ich ber, aby sa ti hormóny štítnej žľazy dali čím skôr do normálu. Hypotyreoza je zvyčajne celoživotná choroba, aj ja som s tým vyrovnaná, že do konca života budem brať lieky. Ale ber to z tej lepšej stranky, budeš aspoň nonstop pod lekárskym dozorom. Pre istotu na endo. povedz, že sa pokusate o babo. Možno ťa tak ako mňa pre istotu pošlú na gynekologické vyšetrenie, aby zistili, ako máš ovulaciu, či nemáš problémy s cyklom atd.

malykonik
8. jan 2018

Ahoj, myslím že sa nemusíš ničoho báť, ja som bola preventívne na endo ešte pred plánovaným tehotenstvom. Dobre som urobila, zistili mi hypotyreozu, beriem lieky a otehotnela som bez problémov. Akurát v tehu potom častejšie sledujú krv na endo či máš dostatočnú dávku liekov 🙂.

kaporka
autor
8. jan 2018

@malykonik ďakujem

janickacrazy
8. jan 2018

@kaporka Moja sestra má tiež túto diagnozu a nikdy problém s otehu nemala, má 4 deti, ale niektoré ženy majú problém otehu, pokým sa im liečba neupraví, ale určite to pojde, neboj.

kaporka
autor
8. jan 2018

@janickacrazy no som rada lebo ma s tym kazdy strasi este aj lekar mi povedal ze moze byt problem alebo mozem potratit ci sa dieta moze narodit postihnute

janickacrazy
8. jan 2018

@kaporka Neviem prečo hned strašia ľudí, asi ich to baví. Pokiaľ máš dobre nastavenú liečbu, tak by malo byť všetko v poriadku. Hlavne sa nestresuj dopredu.

malykonik
8. jan 2018

@kaporka oni to asi myslia tak, že keby o tomto ochorení nevieš a máš ho, alebo keby si sa neliečila. Pokiaľ je liečba nastavená správne tak by problém nemal byť.

baliva18
8. jan 2018

Môj nazor je ten, že existujú omnoho horšie diagnózy, ktoré znepríjemňujú tehotenstvo alebo samotné otehotnenie, ako napr. cukrovka, vysoký krvný tlak, ale aj veľký stres v práci a pod. Treba myslieť pozitívne. Postihnute deti sa rodia aj úplne zdravým ženám. Podľa mňa je to dosť odvážny názor pána doktora.

lucinocka
8. jan 2018

@kaporka tiez mam hypo..druhyrat tehu,...do 20tt chodis na castejsie kontroly, dvihnu ti davku liekov, lebo ti babo vsetko popapa a potom uz ma svojupo stitku tak je to v poho🙂

lucinocka
8. jan 2018

Ano pri nedostatku joduinej je dieta postihnute, hlavne prve mesiace, pretotak je dolezite too sledovat

gomisvk
8. jan 2018

Mne sa nedarilo otehotniet 9 mesiacov, az mi doktor dal urobit testy na hormony. Zistil, ze mam znizenu funkciu stitnej zlazy, na druhy den som dostala lieky a este ten mesiac otehotnela (; drzim palce!!!

solene
8. jan 2018

Ja mám zníženú funkciu, od mojich 12-tich rokov beriem tabletky. Otehotnela som 8 mesiacov po vysadení antikoncepcie, ktorú som brala dlhé roky. Musíš mať len správne nastavenú liečbu, dobre výsledky už pred tehu a potom ti zdvihnú dávku a budú sledovať hormóny každý mesiac.

nikolla88
8. jan 2018

Ahoj, ja užívam lieky už vyše 15r. Dr vravela, že možno ťažšie otehotniem,tak mi nasadila 2 druhy liekov. A Otehotnela som veľmi rýchlo. Počas tehu somk brala este nejaky liek na udržanie plodu. Mala som rizikové tehotenstvo a krvácanie v prvom 3.mestri. od pôrodu mi Dr. pomaly zvyšuje dávky 😃 ináč ok. A bola som sledovaná aj na hematologii. Uvidíš, držím prsty. Nič sa neboj 😃

alilka
9. jan 2018

Baby čo s tým máte problém ako sa u vás prejavoval..takto ja som roky sledovana na endokrinologii..moja mamka sa tiež lieči tak aj preto..mam za sebou 4potraty,piate bolo mimomaternicove a šieste tehu zasa zle..plodík sa zakliesnil do zvyšku vajcovodu..v auguste má operovali..od vtedy mám cyklus iný..bazalna teplota mi skáče ako sa jej zachce,začali mi hrôzostrašné padať vlasy,je mi skoro neustála zima ,o ľadových rukách a nohách radšej ani nehovorím..poslednú ms som mala koncom decembra aj to len spinenie asi jeden deň .Do teraz som ju mala normálnu..2-3 krvácanie,2 dní spinenie. Dokonca bazalny teplotu som mala zvýšenú ešte počas ,3dc..bola som teraz na krv na endokrinologii čakám na výsledky..a začínam sa zapodievať tým či mi funguje tá štítna ako do teraz alebo sa niečo pokazilo..a hej posledné asi 3-4 tyzdne mi dosť búši srdce ...

kaporka
autor
9. jan 2018

@alilka no ja som o tom ani nevedela, šla som k lekárovi s tým že som bola strašne vyhádzaná, myslela som že mám zápal v tele. Doktor sa mi vysmial že som prišla ako 80 ročna starká, že i tak nič nenajde v odbere, čo mi bral krv a aj výter z vyrážok. S nechuťou som si ani nešla po výsledky až mama po troch dňoch išla na kontrolu a hneď doniesla papier aby som šla na endokrinologiu mala som vysoku hormonu ci co to je 8,9, zle pečeňové testy a stafylokoka. Teraz idem prvý raz na endokrinológiu o týždeň tak dúfam bude všetko ok. Aj to ma objednala známa lebo by ma zobrali za pol roka. A ja vlastne ani neviem aké by to malo mať príznaky až na to že som pribrala behom krátkej doby, býva mi zima čo ja som chodievala v takomto počasí v tričku, mam suchú pleť a tie vyrážky stále, ale to z toho asi nebude..

solene
9. jan 2018

My sme na to prišli tak, že mi strašne búšilo srdce, tep 120 v kľude. Mamina je zdravoťáčka a hneď vedela, že treba ísť na endokrinológiu.
Pozri si nechty, sú také ryhované alebo ako to nazvať, to je tiež príznak problému so štítnou. A aj veľké akoby vypúlené oči môžu byť.
Inak trvalo dosť dlho, kým mi našli správnu dávku liekov, začínala som na 25 a postupne zvyšovali, až kým sa hladina neustálila.

pimar
15. apr 2019

@kaporka ahoj,viem,ze je to uz davno,ale chcela by som sa spytat,co ti pomohlo otehotniet? Vidim ze mas maleho drobca,graatulujem velmi🙂 zaujima ma najma,ci je mozne otehotniet pri hypotyreoze,aj bez liekov alebo to treba riesit s lekarom.

carduelis
16. apr 2019

@pimar hypotyreóza je ochorenie kedy štítna žľaza neprodukuje dostatok hormónu, ktorý je potrebný pre telo. Lieky, ktoré sa berú sú vlastne náhrada toho hormónu, aby telo fungovalo ako má. Preto je nutné tieto lieky brať. Nie je to “zbytočná chémia.” Pri nízkej hladine hormónov ŠZ dochádza k poruche menštruačného cyklu (dlhý cyklus, bez ovulácie) a preto je problém otehotnieť. Nízka hladina tiež predstavuje riziko predčasného pôrodu.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre