Mám komplikácie v tehotenstve. Je dôležité, aby partner vedel svoju krvnú skupinu?

18. okt 2023

Ahojte, máte niektorá skúsenosti?

kvetinka75
18. okt 2023

o aké komplikácie ide? My doma všetci vieme akú máme krvnú skupinu. Pre prípad...

tamta
18. okt 2023

Podla mna poznať svoju krvnú skupinu by mala byť základná vedomosť človeka rovnako ako vedieť svoje meno.
Každopádne je dôležité aby vedel svoj rh faktor.

daja07
18. okt 2023

@tamta nemyslim si, ze je to tak jednoduche poznat svoju krvnu skupinu. v zdravotnej karte nie vzdy sedia udaje a ak to tam nemas a nebola si tehotna, tak bezne pri odberoch ti nezistuju krvnu skupinu. ak ju chces vediet, musis sa sama objednat na odber a zaplatit si ho, co viem.
Ja som v zaznamoch z porodnice mala pri oboch detoch uvedenu krvnu skupinu aj Rh faktor deti. aj ked je to tusim odber z pupocnikovej krvi, nie z ich telicka. Svagrina rodila 2 mesiace po mne a jej povedali, ze take nevedia aku ma dieta krvnu skupinu, ze take odbery uz davno nerobia. podotykam rodila v tej istej nemocnici. nevie krvnu skupinu ani jedneho zo svojich deti.

tanyan
18. okt 2023

Pokiaľ by to mohlo súvisieť s komplikáciami, tak by si vyžiadal informácie gynekológ...

tamta
18. okt 2023

@daja07 tak je to podľa mna obrovská nezodpovednosť ale nech si každý robí ako uzná za vhodné.

daja07
18. okt 2023

@autorka Nie krvna skupina, ale Rh faktor partnera je dolezite vediet ked si tehotna, ale len v pripade, ak ty mas faktor Rh-. Inak je to irelevantne.
Keď Rh- žena čaká dieťa s partnerom, ktorý je Rh+, hrozí riziko, že plod bude tiež Rh+, na čo telo matky reaguje, akoby mala v sebe niečo cudzie a tvorí protilátky voči plodu.

ibrunova
18. okt 2023

@tamta mojej dcére po pôrode robili krvný obraz, kde jej zisťovali skupinu, pri synovi už nie, vraj sa to už nerobí, lebo aj tak vždy, keď bude treba, robia nanovo krvný obraz.

daja07
18. okt 2023

@tamta cia nezodpovednost? konkretne kazdeho ze nevie krvnu skupinu, ci matky ze sa nedozaduje odberu alebo nemocnice, ze to nerobi?
co sa tyka zdravotnych zaznamov, tak som skepticka, hlavne ak su par rokov stare. Ja a moji surodenci mame v svojich kartach rozne uvedene krvne skupiny a nesedi to celkom s realitou.

veselo_neveselo
18. okt 2023

@daja07 protilatky sa ale kontroluju bez ohladu na RH partnera, tak to vlastne vediet nemusi, ci?

daja07
18. okt 2023

@veselo_neveselo to si nie som celkom ista. ja mam Rh+, tak som to nikdy nezistovala. ale viem ze baby, ktore su Rh-, tak vedeli alebo zistovali od partnerov Rh faktor ked zistili ze su tehotne, aby boli pripravne na to co ich caka. Aj ked ak sa nemylim, tak pocas prveho tehotenstva sa to nijako neriesi a pri/po porode sa picha injekcia. potom sa to viac sleduje pri dalsich tehotenstvach.

ivanash
18. okt 2023

Problem moze byt iba v pripade, ze zena ma RH- a partner RH plus. Pri prvom tehotenstve sa to neriesi, ak sa narodi dieta s RH+, zena dostane injekciu este v porodnici. Pri dalsich tehotenstvach mozu vznikat uz protilatky proti plodu, tak sa pichaju injekcie pocas tehotenstva.

basszabik
18. okt 2023

Ja som rh- a keďže partner rh+ a od začiatku som mala problémy krvácanie hematom z mojej krvy zistili že babo je rh+ po tatovi cim sa v tele môžu začať tvoriť protilátky ktoré kontrolovali počas celého tehu a v 28tt mi podali injekciu a po pôrode druhu dávku.

veselo_neveselo
18. okt 2023

@daja07
@ivanash
Protilatky by sa mali rutinne vysetrovat pri krvnych odberoch pocas tehotenstva, je jedno ci prve ci piate.

Je jedno ci partner, ci zena, vie alebo nevie svoju skupinu, ked ju doktori potrebuju vediet, tak sa nebudu pytat, ale si ju vysetria. Je to hlavne preto, ze ludia si mozu zle pamatat, pomylit sa v strese atd - takze ked treba, doktori si ju vzdy preveria.

linda5678
18. okt 2023

@basszabik prosim ta a tebe potvrdili, ze krvacanie a hematom sposobuje prave to, ze babo ma rh+? Lebo my to mame presne rovnako, ja rh- a muz rh+, co ma babo zatial netusime no protilatky u mna vysli pri prvom odbere ok, ibaze nevedia prist na dovod opakujuceho sa spinenia a hematomov 🤔

drakvak
18. okt 2023

U nás taká zaujímavosť, manžel mal od narodenia v karte krvnú skupinu B+, ja som A-, takže v oboch tehotenstvách mi trikrát brali krv na protilátky, všetko ok. Deti obe majú krv A- po mne. Teraz po 15 rokoch bol manžel na vyšetrenia a zistili, že má krv B-. Môže sa to takto zmeniť?

anastazia93
18. okt 2023

@daja07 a švagriná má rh pozitív? Asi preto nezistovali krvnú skupinu detí.

anastazia93
18. okt 2023

@ivanash ja som mínus manžel je plus. A pri oboch deťoch sa mi nič nepichalo počas tehotenstva az po pôrode. Tiež mi povedali krvnú skupinu aj rh faktor deti. Teraz čakám tretie a doktor povedal že teraz je novinka že sa odporúča už pichnúť niečo aj počas tehotenstva

lilizzachy
18. okt 2023

@daja07 nezodpovednosť matky? Malej brali krv keď mala 1 rok...hovorím lekárke nech zoberie krv aj na určenie krvnej skupiny....z labaku to vrátili že sa toto dá testovať až od dvoch rokov...sama lekárka nechápala prečo...čiže krvna skupina sa dá zistiť až od 2r...od vtedy jej krv nebrali tak skupinu neviem doteraz ... Prečo to neurcia hneď v pôrodnici pri všetkých testoch ...toto nechapem

jakubkoanjelik
18. okt 2023

@veselo_neveselo presne ako píšeš. Lekári si vždy krvnú skupinu preveria, darmo ju človek aj pozná... Môjmu mužovi krvnú skupinu zisťovali počas môjho tehotenstva opakovane, aj napriek tomu, že ju mal zapísanú v karte a vedel ju. Každý odborník ku ktorému sme prišli si ju dával zisťovať nanovo. V pondelok mu robili odber na rizikovej poradni v BB a o týždeň v utorok v Nitre na genetike aj napriek tomu, že tam mali papier z pred týždňa.

nevenka
18. okt 2023

@drakvak no pochybujem, ze zmenit, to sa nemoze. Museli spravit chybu.

basszabik
20. okt 2023

@linda5678 to ani mne nepovedali presnú príčinu ale teda kedze som opakovane krvacala tak som bola sledovana už na rizikovej ambulancii aby sa predišlo komplikáciám ale nakoniec okolo 6M všetky komplikacie pominuli.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre