Vysoký očný tlak a tehotenstvo. Zhorší sa to?

slniecko174
9. jún 2010

Ahojte, chcem sa Vas opytat ci mate, alebo ci ste sa stretli s niekym, kto sa lieci na vysoky ocny tlak. Ja sa liecim uz tri roky a teraz som otehotnela, tak sa chcem opytat, ci sa vam v tehotenstve nezvysili a ci ste museli brat kvapky do oci pocas tehotenstva. Taktiez zenska doktorka mi povedala, ze porod musim prekonzultovat s ocnym doktorom, ze ci nahodou nebudem rodit cisarskym, lebo vraj pri klasickom by som mohla pri tlaceni este viac poskodit moj tlak. Budem rada kazdej odpovedi, vopred dakujem.

kkiki
15. jún 2010

Ahoj slniecko ja som koli tejto diagnoze musela rodit2x sekciou a aj tak sa mi zrak kazdym tehotenstvom len zhorsil, cca tych - 1,5 dioptrie . Takze urcite to ries. Teraz cakam tretie a ked porodim uz via c deti nechcem potom to zhorsenie budem riesit operativne. V druhom tehotenstve som mala aj velmi vysoky pulz.

slniecko174
autor
18. jún 2010

@kkiki ahoj, dakujem ti za odpoved, no ja zatial okuliare nemam, len som uzivala pravidelne kvapky do oci,teraz ked som otehotnela, tak si ich pre istotu nekvapkam. Uzivala som Lumigan alebo Xalatan. Uz tuto stredu mam ist na ocne, tak uvidim co mi povie ocny. Mne ked zistili vysoky ocny tlak, tak som ho mala 27, 28. Ked som tam bola naposledy v januari tak som mala 21, 22. Norma je do 21, na mladeho cloveka je to aj tak vraj dost. Vraj to je ako s vysokym krvnym tlakom, ked sa vysoky krvny tlak nelieci mozes dostat infarkt a ked sa nelieci vysoky ocny tlak, tak mozes casom oslepnut, takto mi to povedal doktor. Zenska doktorka mi zas povedala, ze klasickym porodom mozem este viac poskodit zrak, tym ze budem tlacit, preto to mam ist prekonzultovat s ocnym. A tebe ten porod odporucil ocny doktor? Vdaka.

kkiki
18. jún 2010

@slniecko174 ano slniecko mne sa rapidne pocas tehu zhorsoval zrak a sla som k ocnej lebo som potrebovala premerat dioptrie a dat spravit nove okuliare ... no a doktorka len zhykla ze ako budem rodit a ja ze normalne a ona ze v ziadnom pripade ze mam strasne vysoky ocny tlak a ak sa este zvysi hrozi prasknutie sietnice ... tak mi dala papierik pre gynekologa a bolo a ten na mna kuka a ze a kde mas okuliare ? ja ze v kontaktnych sosovkach 🙂 no a pri druhom som to nemala az tak zvysene ale zase vysoky pulz tak som zase presla kopec vysetrni a dostala som papierik a museli mi aj druhe skorej vytiahnut lebo tel pulz bol neznesiteny ... no a hned ako vytiahli olivera vsetky hodnoty sa upravili ... takze radsej nech ti ho ocna ten papierik hned napise , lebo uz sa to zevraj nepovazuje za dovod na sekciu co mi je trosku divne , ale verim ze tvoja lekarka to napise dostatocne a mas aj dobreho gynekologa .... oci su velmi dolezite a ten rez boli iba trosku 🙂)))

slniecko174
autor
22. jún 2010

@kkiki dakujem ti velmi pekne za radu 🙂 ja som vcera bola na sone a cuduj sa svetu odisla som odtial tak milo prekvapena 🙂 pani doktorka nielenze mi posunula datum porodu o tyzden skor, ale povedala mi, ze cakam dvojicky 🙂 Tak mi hned doktorka pripomenula, aby som aj ocnemu povedala, ze nielen ze som tehotna, ale ze cakam dvojicky, aby mi zhodnotil porod, tak zajtra idem na ocne a som zvedava co mi povie ocny. Ja sama, kedze cakam dvojicky by som zvolila cisarsky kvoli detickam 🙂

kkiki
22. jún 2010

@slniecko174 gratuujem tak sa drz hlavne nech je to bez problemov dvojky daju zabrat no ved ja cakam tretie a rozdiel medzi olinkom a babtkom bude len rok a dva mesiace 🙂 tiez sodoma gomora ... a nanpis niekedy ako sa vam dari papa

luuca1
28. sep 2010

ahojte baby ja som momentálne v 25 tt a stáva sa mi že mám pred okom také akoby jazierko a vidím zahmlene...takmer nevidím.... nikdy som s očami problém nemala, myslíte že to môže byť tehotenstvom???

anuliiik
20. mar 2012

ahojte niekto 🙂
vo february sme mali z roboty povinne vysetrenie a zistili mi hranicny ocny tlak. z papieru som pochopila hodnotu 23. v tom case som uz bola v 7mom tt. nemala som nikdy s ocnym tlakom problem. lekarka povedala ze je to pravdepodobne tehotentstvom a ze sa mam tak okolo 7-8 mesiaca zastavit u ocnej.ale s toho co tu citam som pochopila ze by som to mala sledovat asi od zaciatku,ci?
aby som nezabudla.na to oko (v ktorom mi namerali zvyseny ocny tlak) som tupozraka ☹ dioptrie mam 2,5

zuzu_la
13. apr 2015

@kkiki
@slniecko174 predpísala Vám očná doktorka počas tehotenstva kvapky na očný tlak?

pg
16. apr 2015

@zuzu_la
nie, nemôžeš počas tehotenstva kvapkať kvapky na očný tlak.

monikastarkova
21. okt 2016

@kkiki dobry den, chcem sa spytat, citala som tu vasu diskusiu, mam zvatsenu lavu zrenicku - anizokorie, zvyseny ocny tlak ( kvapkala som si philokarpin ) 25.11 mam termin porodu, pytala som sa svojho gynekologa, ci to nebude problem pri porode, aby som o oko neprisla, on ze to musim prebrat s ocnou, bola som u nej, povedala som jej o porode, ze som citala ze v takomto pripade sa rodi cisarskym rezom, spravila mi bezne ocne vysetrenie(co mi robi vzdy), a napisala na vymenny listok ze pacientka moze rodit prirodzenou cestou, mne povedala zeby to ASI nemalo vadit a nic sa stat s okom, pozerala som na nu, tak snad vie co robi, aj ked jej neverim, to je taka ocna salam-parky, teraz mam obavy, nie som si ista 😢 chodila som aj na oftaneurologiu doc.cmelo v ba, vyradil ma s evidencie, ze mi stym nevie pomoct, ze za par rokov cca v patdesiacku budem slepa na to oko ( isla som s placom domov)ja neverim tomuto slov.zdravotnicvu ☹ prosim ta, odkial mas ocnu ? dakujem, dufam ze neobtazujem

natasha1988
13. okt 2023

@monikastarkova ani žiadnu operaciu si nekonzultovala čo by mohla pomoct?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre