Helikoptérový rodič

29. nov 2023

Ahojte žienky, neviem či sa na mňa pamätáte, písala som sem párkrát s problemom ako sa správal môj manžel k nášmu synovi keď sa narodil.
Začiatky boli ťažké, strašne sa oňho bal. Nonstop bol pri ňom, keď začal 4nozkovat a chodiť stále mu behal za zadkom aby nespadol a neublizil si. Na všetko ho upozorňoval robil všetko zaňho lebo o "malé bábätko sa treba starať"
No synček vyrástol už je predškolák. Je to šikovný chlapec.
Manžel ako-tak sa ukľudnil keď už je syn väčší.
No máme teraz problém s jeho náladami. Keď sa mu nedarí máva výbuchy hnevu že začne jacat a plakať. Viem že sa potrebuje aj vyventilovat od škôlky predsa tam musí poslúchať a doma si môže pustiť svoje emócie.
No manželovi sa to nepáči že jeduje sa, vždy nakrici naňho že toto nech nerobí že takto sa nemá správať a podobne reči.
Neviem čo s tým? Ako spravovať tie negatívne emócie?

zuzinka888
29. nov 2023

A tvoj mamzel nikdy paru nepusta? Je to trochu take.....zakazovat decku to, co sam robim🙈. Zakazuje mu to preto, lebo ked bol dieta tiez to mal zakazane? Nema spracovanu svoju traumu z detstva. Treba precitat literaturu - preco to dieta robi( uz si to pomenovala👍) este sa naucit prejst touto emociou spolu s dietatom. Uznat mu pocity- vidim, ze sa hnevas, a chapem to aj mna hneva ked sa mi nieco nedari- no ked citim ze sa mi chce " jacat" z hlboka sa nadychnem1, 2, 3 krat a ono to zvycajne pomoze. Mozme to skusit spolu?

autor
29. nov 2023

@zuzinka888 Takéto podobne vety hovorím synovi aj ja, niečo som si o tom aj prečítala a viem že je to normálne keď si takto vypustí paru. No mužovi sa to nepáči, máš pravdu on bol ako dieťa vedený k tomu že to sa nepatrí.

zuzanka.zuzu
29. nov 2023

a na koho sa pýtaš? bo syn ich spracováva primerane veku a manžel má očividne nejaký psychicky problém 🙈 nech ho konzultuje s terapeutom alebo psychológom skôr než traumatizuje aj syna

20erika07
29. nov 2023

Muzovi sa nepaci, ked malý jaci a jeduje sa a muz za to na neho nakričí ... Tu by som sa len opytala muza, prečo na maleho krici ked maly krici? Aka je to vychovna metoda? Lebo zrkadlo, zrkadlo...

zuzinka888
29. nov 2023

Je to smutne ako nase traumy prenasame na deti s pocitom ze tak to ma byt/ tak je to spravne. Manzel nech pospomina ako sa citil ked ho nahnevalo nieco a nemohol to dat von( primerane). Ak sa potlaca u deti( ludi) hnev narasta u nich agresia. Este nikdy nikto nikomu neublizil preto, ze mal super krasny den a bol stastny- je to vzdy naopak.

autor
29. nov 2023

@20erika07 Toto mu hovorím že on robí presne to isté a neľúbi sa mu keď malý to opakuje po ňom.

jaskolka
29. nov 2023

Deti zrkadlia dospelých. Logicky bude robiť to, čo bude vidieť ako časté správanie u rodiča, a bude to taky kolobeh.
Malý bude vrieskat, otec navrieska na neho a tak ďalej. A výsledok bude taky, ze situácia bude úplne vygradovana.

kandelabra
29. nov 2023

@20erika07 presne toto som chcela napisat. Maly si vrieskanim ventiluje emocie, co vystresuje jeho otca, ktory si vyventiluje emocie ako? Tym ze navrieska na dieta. Ten muz reaguje rovnakym sposobom, ako to dieta. Ja to tak neznasam ked ma dospelak od dietata ocakavania, ktore sam nie je schopny alebo ochotny splnit. A potom je dieta to "zle". V tomto pripade sa obidvaja musia naucit zvladat svoje emocie, aj maly, aj jeho otec.

autor
29. nov 2023

@kandelabra Súhlasím len ako na to?

tana85
29. nov 2023

nie je to vzdy o zrkadleni, nas syn vie tiez vybuchnut a doma to nevidi. ked sa to stane, tak idem za nim a prihovaram sa mu (synovi), pytam sa ho ako sa citi a co by mu pomohlo citit sa lepsie. ma 5.5 roka a uz sa vie vyjadrit, niekefy staci objatie, ale hlavne ho necham vyventilovat, v bezpeci, ze aj to je ok a nesmie to v sebe dusit. nakricat na dieta lebo nevie spravovat silnu emociu je dost na hlavu, nech si manzel nieco precita o detskom mozgu a psychike ked je taky majster

zorkahorka
29. nov 2023

Aj nas syn takto niekedy vyvadza. Dolezite je nereagovat krikom, lebo sa to stupnuje. A pomáha situáciu odlahcit smiechom.

denkatn
29. nov 2023

spravat sa mas tak, ze sa opytas synceka co mu vadi? a potom mu uznas pocity, ze ano nahnevalo ta to a to... napr. nejde ti skladacka dobre postavat a pod. (to je citova zrelost uznavat pocity druhym) a potom mu mozes vyhoviet alebo nevyhoviet ak ta poziada o pomoc, ale urcite bez toho aby si skumala jeho pocity na neho nekric aby bol ticho.

sheila121
1. dec 2023

Skôr treba poriešiť manžela ako dieťa. Každý z nás má svoje nálady. Aj ty sa potrebuješ občas vyventilovat.