Rozbehnutá kariéra pred deťmi

22. apr 2023

Ahojte baby, hlavne tie, ktore ste mali skvelu rozbehnutu karieru pred detmi... mam 2 dcerky, zdrave, sikovne, starsia ma uz 7 rokov a ja mam pocit, ze mi v kariere usiel vlak. Baby su non stop chore, ja sice stale pracujem a aj slusne zarabam, ale vsetky kolegyne ma uz za tie roky slusne obehli. Mam homeoffice, peniaze u nas nie su ziadny problem, mame financny nadstandard a napriek tomu mam pocit, ze sa nerealizujem. Ze som ostala zaseknuta doma s detmi. Mam aj prilezitosti v praci, ale neviem to uchopit, lebo... jedna chora, potom druha a realne su v skolskych zariadeniach tak 2tyzdbe do mesiaca.

zmrzlinka2021
22. apr 2023

A manžel to uchopil ako?

kacernakokse
22. apr 2023

Tak hlavne ste na to dvaja, čo muž? Realizuje sa aj doma s deťmi alebo je to komplet na tebe? Nemate možnosť zavolať babičku alebo si najať opatrovateľku?
Toto je inak moja nočná mora, že budem mať deti a pracovný život pôjde do kytek.

babulkomale
22. apr 2023

Daj deti do detskeho domova a pracuj naplno.
Co maju hovorit zeny ktore museli zostat doma s chorymi detmi? Vyhodit ich na kompost?
🫣 Keby si nemohla pracovat vobec, tak by som ta chapala. Ale toto...ani neviem co chces vlastne za odpoved. Jedine co mi napada, ze menej sutazivosti ( kolegyne ma obehli) a viac pokory a vdacnosti za to co mas. Nie je to malo.
A samozrejme cas. Vyrastu, mozes sa v praci aj zodrat. Umriet za PC. Krasne nie?

babulkomale
22. apr 2023

@kacernakokse ked je pre teba praca extremne dolezita, deti nemaj. Nie je to povinne.

solange7
22. apr 2023

A musis sa realizovat len karierne? Lebo zas ked sa na to pozries z druhej strany, tak je super ze si neostala doma len tak bez prace.. mas pracu, zarabas nadstandardne, mas rodinu a este sa mozes realizovat v mnohych veciach mimo prace vdaka tomu, ze jej neobetujes tolko casu.

kacernakokse
22. apr 2023

@babulkomale ďakujem za nevyžiadanu radu, deti respektíve dieťa mať budem a to ako si to zariadim aby sme nikto nestrádali ponziadnej stránke už nechaj na mňa. Nie je povinnosťou každej ženy nájsť naplnenie svojho života v starostlivosti o deti a neznamená to, že by ich taká žena kvôli tomu nemala mať.

liusa82
22. apr 2023

@kacernakokse presne tak.Ani ja deti nemám a ani neplánujem.Neviem si ten kolobeh a divočinu predstaviť.Takto je mi najlepšie🙂 a nemyslím že by som niečo lutovala..čím som staršia tým nechcem viac a viac.Aj ked vidim aj tu na mk aké problémy to denno denne obnáša

kacernakokse
22. apr 2023

@babulkomale ty evidentne v kariérnom raste naplnenie nevidíš a je to fajn, ale neodsudzuj ženy, ktoré to majú inak. Zvláštne, že na oteckov kariéristov sa hľadí ako na superhrdinov a na matky jak na krkavčie matere. Vidno, že pokoru nemáš ty a to k ľuďom, ktorí majú iné životné ciele ako máš ty

kacernakokse
22. apr 2023

@liusa82 ja napríklad deti chcem a plánujem len nechcem aby boli celý môj život a nič iné nemohlo existovať

babulkomale
22. apr 2023

@kacernakokse absolutne neodsudzujem. Prave naopak, myslim si ze kazdy ma pravo prezit zivot aky chce a do nicoho sa nenutit.
Vedela som ze to pochopis opacne.
Ja som mala pred prvym dietatom odrobenych 14 rokov. Nie som ziadna profi rodicka od strednej skoly kazdy rok ako jablon.
Ale ked som deti chcela, nebrala som to ako koniec sveta ale ako dalsiu zivotnu etapu v ktorej su deti prioritou kedze ich nemozno odlozit ( aspon u mna to neprichadza do uvahy).
Su zeny, u ktorych materstvo nenahradi pocit dolezitosti za dlhym stolom na poradach, drahe kostymy, dokonceny projekt.
Len je smutne ked to ta zena zisti az ked tie deti ma. Nie je lepsie byt predvidava?

babulkomale
22. apr 2023

@kacernakokse u nas sa karierne realizuje manzel. Niekto musi byt k dispozicii na tu mravciu pracu okolo rodiny. Cize mat "len pracu" a nie nutne KARIERU.
V beznom zivote sa ludia vyjadruju o svojej praci tak normalne, aj ti vedecky zamerani, lekari, psychologovia, specialni pedagogovia.....ktorych poznam.
Ale na koniku ma kazda zrazu KARIERU a KRASNE zaraba 😂

babulkomale
22. apr 2023

@kacernakokse jasne ze ma prd do toho ci budes mat deti, ale ked si myslis ze si to zariadis perfektne tak preco to nazyvas nocnou morou?
Snad nepojdes vedome a naschval do nocnej mory...

kacernakokse
22. apr 2023

@babulkomale myslieť je jedna vec, realita môže byť iná. Plány môžu zlyhať proste a to je moja nočná mora. Že budem nútená sa tomu prispôsobiť. Ja si nemyslím, že mať deti ako prioritu a dokázať niečo v pracovnom živote sa musí nutne vylučovať. Ale tiež je pravda, že ja neberiem "odloženie" deti ako nejakú zlu vec. Veď nech si ich užijú aj starí rodičia. Tiež som chodila do jaslí, mala som opatrovateľku a starali sa o mňa aj starí rodičia a aj napriek tomu je moja mama mojou najlepšou kamarátkou a nemôžem povedať, že by bola kvôli tomu horšia. A predsa dieťa bude mať aj otca. Môže si kľudne odkrútiť svoju polovicu materskej nech dostane rovnakú možnosť vybudovať si s dieťaťom vzťah. Ako fakt si nemyslím, že toto by bola situácia v ktorej by dieťa nejak trpelo a že by som kvôli tomu mala zvážiť materstvo.

scila
22. apr 2023

Riešiš blbiny. Deti za chvílu vyrastú a ani sa nenazdáš a nebudú ťa potrebovať a ty sa budeš môcť venovať len kariére a predbiehať kolegyne. Namiesto toho, aby si si užila dobu keď sú malé a bola vďačná, že máš prácu, pri ktorej máš možnosť HO hľadáš problémy a závidíš. Ktovie koľko z tých kolegýň závidí tebe tvoje deti...
A čo by mnohé ženy dali za to, keby mali prácu, v ktorej je možný HO.

babulkomale
22. apr 2023

Len by som podotkla skusenost z paliatívnej starostlivosti, ze na smrtelnej posteli nikto nelutuje ze viac nepracoval, viac nenadcasoval, nechodil viac pit na teambuildingy...kazdy jeden co nieco lutuje, su veci ako cez kopirak, ze mu deti vyrastli ani nevie ako kym bol na sluzobkach, v praci, na poradach, ze chodil privela do krcmy a malo domov, ze stale len upratovala a kricala po detoch a muzovi kvoli poriadlu namiesto toho aby si s nimi zahrala hru....vselico.

luccija
22. apr 2023

Asi máš len blbý deň, alebo musíš zmeniť optiku
Robíš z domu, peniaze máte, 2 deti.. vies ako žijú niektorí ľudia čo rozvedené ženy?ani si nevidia deti.
Nedá sa mať všetko buď vďačná za to, čo máš.Vzdy bude niekto čo Ta v kariére predbehne

canany
22. apr 2023

Ja tvojim pocitom rozumiem. Pred 10 rokmi som mala nastartovanu karieru, vysvihla som sa platovo, poziciovo, spravila som si take renome, ze teraz este z toho tazim. Len potom som vyhorela a isla si oddychnut na matersku. Teraz, uz po 3 rokoch v praci, sa neviem do toho kolotoca dostat. Vsetci okolo mna karierne aj platovo rastu, len ja stale stagnujem. Este k tomu som sama na 2 deti. Mam pocit, ze len praca, deti a logistika okolo a ze tu pracu vobec nestiham a samu seba uz vobec. Nemat deti, mozem studovat dalsiu VS, realizovat sa, mozem rozbiehat projekty v praci, vzdelavat sa v oblasti. Venovat sa sebe a svojim konickom. Vecer, ked dokoncime ulohy, ja uz padam na hubu a myslim len na sadnutie na sedacku a pozeranie do blba v tichu, nie to ist si pozerat zakony alebo cvicit.

marca12
22. apr 2023

Je to len obdobie. Deti vyrastu a ty sa mozes naplno venovat kariere. Nic ti neujde. Najlepsia investicia je investicia do rodiny. Cas,ktory venujes detom sa ti 100nasobne vrati. Ja som tiez v najlepsom odisla,vyhorela som a uz som nemala chut sa hnat za tym,aby som dosiahla nieco viac. Niekedy ma to zamrzi,ale vzdy si poviem,ze ja viem,preco som tam,kde som. A ostatnym,ak to vadi,nech sa strcia.

sovica
22. apr 2023

@autorka Vezmi si to aj z tej druhej strany. Máš 2 zdravé a šikovné dcérky, máš prácu, dokonca výhodný homeoffice, peniaze nie sú problém, máte nadštandard... Ver mi, že minimálne 3/4 Modrého koníka Ti závidí. Mnohé si hovoria - ona má všetko a ja nič a aj tak jej to nestačí a nie je spokojná. Máš oveľa viac, ako je bežný štandard. Buď spokojná a hlavne vďačná. Ak si šikovná, vzdelávaš sa a veríš si, kariéru ešte môžeš robiť. Aj keď neviem, čo tým myslíš. Chceš byť vo vedúcej pozícii, zarábať viac peňazí, mať viac benefitov, dostať miesto v lepšej firme...?
Ako sa hovorí: "Daj pozor na to, čo si želáš, mohlo by sa Ti to splniť..."

liljana
22. apr 2023

Kariera nie je zajac, nikam neutecie. O 2-3 roky budu deti samostatnejsie a mozes sa potom realizovat do dochodku. Ze par rokov dostanes o 200-300 eur menej, do hrobu si ich aj tak nevezmes. Aj od prace si treba psychicky oddychnut a najst spravny mix work life balance. Uz to je spravny krok, ze si sa uplne neodstrihla, ale pracujes a drzis si know how a kontakt s pracou. Nemusis zacinat od nuly ako niekto po 10-15 rokoch doma.

ninka297
22. apr 2023

Zacni si vazit malickosti..vlastne, to nie su ani malickosti, ktore momentalne mas.

tenerifka
22. apr 2023

zle si si to nastavila od zaciatku, si slobodna matka?

autor
22. apr 2023

@sovica ta posledna veta.... mas pravdu

autor
22. apr 2023

@canany ano, v tomto sa citim ja neschopna. Manzel kazdy den o 4 doma a aj tak padam na pusu sjrz tie detske choroby...

autor
22. apr 2023

@luccija dakujem

autor
22. apr 2023

@liljana my sa nerozpravame o 200-300eur, ale o 2000-3000 eur. Ale ano, nie je to podstatne v tom celom.

slniecko5
22. apr 2023

Vždy keď som sa po RD vrátila, mala som pocit, jeminecku, kde mi opäť uleteli, to nedobehnem a trvalo mi to vždy 3-6 mesiacov, aby som bola späť v hre.
To dáš 👊. Máš to totiž v sebe.

liljana
22. apr 2023

Stale si myslim, ze clovek nevydrzi na plno robit 40 rokov a tento cas vyuzi na nutny oddych. Pochopis, ked budes starsia a po vysokom pracovnom tempe pride vyhorenie, z ktoreho sa nedostanes aj roky. Vysoki manazeri si neberu sabbatical zo srandy.

autor
22. apr 2023

@slniecko5 dakujem 😊

bluka2
22. apr 2023

Hm, tak ja ti uplne verim, ze mat casto chore deti a pracu je na slucku. Moji byvaju v podstate vzdy zdravi, len tato zima bola horsia a bol to velky rozdiel. Skusila by som popracovat na tej imunite, menej sladkeho, viac cerstveho vzduchu, zacat otuzovat a uz si nieco najdes, v com to mozete podporit.
Co sa tyka kolegyn, tiez chapem. Stalo sa mi to iste, mam 36 rokov a deti asi v tvojom veku. Tie kolegyne, co ma predbehli, teraz zacinaju okolo 40tky uvazovat nad ditatatom, niektore sa chystaju, ine maju novorodencov. Ja ich urcite dobehnem, lebo mne sa uz s mojimi detmi 8 a 4 pracuju zas dobre a chytila som druhy dych, ambicie a take veci, co ma poslednych 8 rokov nezaujimalo :D Myslim, ze to bude u teba podobne, ked poriesis tie choroby