4-týždňové bábätko má problém s kakaním

kathhia
16. aug 2023

Ahojte prosím poraďte mi. Mam 4tyzdnovu dcérku cez deň sme na sunare a v noci ju kojím občas aj počas dňa záleží ako mam mliečko 😉.
Len mame problém s tým ze už 5dni mi nekakala, len si poprtkava. Bruško ma mäkké papa mi v pohode a ani mi neplace žeby ju niečo bolelo. Cvicim s nou aj na bruško ju dávam, do mliečka dávame kvapky a nič. Je možné že všetko mliečko co vypije aj spotrebuje a nemusí tým pádom kakať? Ako často ma babo vlastne kakat. Podľa mňa každý deň či sa mýlim.

kitycat
16. aug 2023

Vravi sa, ze kojene aj 10 dni, s UM si nie som ista, ale ak prdka, tak by som bola v pohode. Hybe sa to tam 😊

anavixy
16. aug 2023

Kazdy den kakat naozaj nemusi, pokial je dieta spokojne, vetry odchadzaju, brusko je makke. 5 dni je uz sice celkom dlha doba, moze sa stat, ze bude stolica tvrdsia/tuhsia, ked bude kakat az napr. po troch a viac dnoch. Urcite nepouzivat ziadnu rurku kym dieta nema realne problem s vyprazdnenim. Teda nenahradzat potrebu vyprazdnenia nasilu, jedine ak by dieta viditelne opakovane tlacilo s nedokazalo sa vyprazdnit, vtedy sa moze pouzit rurka, ale najpr treba skusit pomoct inak (pritlacit stehna k brusku, drzat dieta v polohe ako pri bezplienkovej metode napr.) . Samozrejme treba masirovat brusko, cvicit nozickami, polohovat na brusko, aby sa podporila peristaltika.
V tomto pripade, kedze je to prvykrat, by som ja skusila aspon prstom s kremom podrazdit konecnik, zvykne pomoct navodit potrebu (kludne opakovane, nic zle to sposobit nemoze). Ak bude stolica pri vyprazdneni ok a nie tvrda a dieta nebude mat problem ju vytlacit, tak by som to neriesila dalej.
A urcite by som skusila dieta viac dojcit, totiz to kolko mas mlieka zalezi len a jedine od toho, kolko dieta saje, takze ak budes nadalej primarne krmit UM, tvoje mlieko sa nikdy riadne nerozbehne. Minimalne je potrebne vzdy dieta najprv nadojcit a az potom dokrmit.

kathhia
autor
16. aug 2023

@anavixy ďakujem krásne za odpoveď. Cvičiť s nožičkami cvičíme a aj ju polohujem na bruško. Vyskúšam ešte to s tým kremikom na konečník.
Ja by som ju veľmi rada kojila každý deň si ju prikladám vždy keď je hladná ale väčšinou to dopadne tak ze jej nič nejde a nervači sa a potom mi hlce z fľašky až sa bojím ze jej zabehne.

majuskabobi
16. aug 2023

Ja som nasmu obcas pomohla trubickou. Reval ako pavian,kym sme mu nepomohli. Ved nato su pomocky,a nie,neostal na tom zavisly. Neskor mu to uz islo samemu

nevenka
16. aug 2023

@kathhia tak ked prdka, neplace od bolesti, tak neries. Ked je kojene, nemusi kakat aj 10 dni. Prvy syn mi nekakal 11 dni. A potom ostatne 3 deti mali sialene koliky, mohla som davat kvapky, peobiotika, cvicit a masirovat, nic nepomahalo. Okolo 5-6 mesiacov sa im to zlepsilo. S prvou dcerou sme obehali pol Slovenska kvoli bolestiam bruska. Nic nezistili.
Aha, teraz som citala, ze mate Sunar. Tak toto neviem, ako je, ale ja aj ked som obcas dokrmovala, tak viac menej boli na materskom mlieku.
My sme ale rurkovali aj 3x denne, lenze tie 3 deti si tak zhorsili pupocny pruh, az strach, p3n kvoli tomu, ze sa nevedeli vykakat. Lenze to bolo take, ze vresk, plac, nespanie. Najmladsia este otrasny reflux. Ale najhorsie to bolo s prvou dcerou. Vtedy mi kamoska pediatricka povedala, ze rurkuj aj 3x denne, ked treba. Mala ten pruh a to v kuse vrieskala a pupok von. Zacali sme prirkmovat a do roka cca jej to preslo. Ale boli to galeje.

anavixy
16. aug 2023

@majuskabobi ja som pomahala zakazdym niekolko mesiacov. Ked sa pomaha a nie nuti, teda pomaha sa len vtedy ked dieta realne potrebuje kakat, tak sa na to nenauci. Len niektori rodicia rurkuju sami od seba lebo im sa zda ze uz by dieta malo kakat…

@kathhia skus prikladat pri prvych znamkach hladu, nie az ked je dieta uz velmi hladne a nervozne 🙂 a nepouzivat zavinovacku a podobne prehlbovace spanku, vtedy su casto tie prve znamly hladu potlacene resp. si ich nevsimnes a potom uz je to daj boze ale hned 🙊 drzim palce

kathhia
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kathhia
autor
16. aug 2023

@anavixy ďakujem veľmi pekne za radu. Dufam ze sa nejako pomalinky rozbehneme.
A už sa nám aj podarilo vykakat. Zacala sama a potom som jej musela trosku pomoc. Taka som rada ze sa nám to podarilo. 😉😏